Kenapa sambungan VPN saya begitu perlahan? 7 cara untuk meningkatkan kelajuan VPN


Rangkaian Peribadi Maya membolehkan anda menyembunyikan alamat IP anda dan menyulitkan maklumat anda supaya penipu, penggodam, dan penipu tidak boleh mengakses maklumat dalam talian peribadi anda. Satu lagi sebab mengapa anda mencari perkhidmatan VPN ialah memintas laman web yang disekat oleh negara tertentu. Mereka akan membolehkan anda mengakses laman berita politik, laman web filem, memuat turun muzik dan fail lain.

Bagaimanapun, walaupun banyak pengguna VPN berpotensi menikmati manfaat ini, mereka juga prihatin terhadap kesan VPN terhadap kelajuan internet. Jika awak’semula salah seorang dari kami, anda mungkin bertanya “mengapa sambungan VPN saya begitu perlahan?” atau “kelajuan muat turun perlahan VPN?”. Biarkan’s meneroka isu ini secara terperinci.

Apa yang menyebabkan sambungan VPN perlahan?

1. Jarak ke pelayan VPN

Faktor yang paling mempengaruhi ialah kelajuan internet yang anda gunakan dan jarak antara lokasi anda dan pelayan VPN. Contohnya, jika anda menyambung dari Dubai ke pelayan VPN Washington DC, anda mungkin mengalami kelajuan internet yang lebih perlahan. Cari pembekal VPN yang mempunyai pelayan di pelbagai lokasi dan pastikan beberapa di antara mereka berada berhampiran dengan anda.

2. Beban pelayan VPN

Satu lagi sebab sambungan VPN yang perlahan ialah beban pelayannya. Ini terutamanya berlaku dengan pembekal perkhidmatan VPN percuma apabila terdapat banyak pengguna yang disambungkan ke satu pelayan pada saat tertentu. Ia memunggah pelayan dan melambatkan kelajuan muat turun VPN dengan sewajarnya. Dalam kes ini, cuba sambungkan ke pelayan lain di negara yang sama.

3. Protokol dan penyulitan

Terdapat empat protokol VPN yang paling biasa. Biasanya, pembekal menawarkan L2TP, IPSec PPTP, dan OpenVPN manakala beberapa yang lain menawarkan SoftEther atau SSTP. Setiap protokol mempunyai tahap penyulitan yang berbeza, dan setiap protokol digunakan dalam pelbagai kes. Peraturan utama adalah lebih tinggi tahap enkripsi - semakin rendah kelajuan VPN. Dengan penyulitan 128 bits, anda secara umumnya akan mendapatkan kelajuan sambungan yang lebih baik dengan L2TP, IPSec, dan PPTP. Walau bagaimanapun, menggunakan OpenVPN (yang lebih terenkripsi dan lebih selamat) anda akan mempunyai sambungan yang perlahan. SSTP mempunyai keseimbangan terbaik dalam tahap penyulitan dan kelajuan, tetapi ia’s hanya tersedia di Windows.

Baca lebih lanjut: Protokol VPN yang paling selamat

4. Had kelajuan ISP

Anda Rangkaian Peribadi Maya tidak akan lebih pantas daripada kelajuan internet yang diberikan oleh ISP anda. Sekiranya rancangan anda adalah 40 Mbps, maka ia’s kelajuan maksimum VPN akan dapat memberi walaupun ia’s mampu 50 Mbps.

5. Perisian antivirus

Ia’s biasa untuk firewall untuk melambatkan sambungan VPN. Jika awak’Saya sudah melangkau kemungkinan lain, cuba melumpuhkan alat antivirus anda buat sementara waktu jadi anda dapat melihat jika mereka’semula punca masalah kelajuan VPN anda.

7 cara untuk meningkatkan kelajuan VPN anda

Oleh itu, anda memulakan hubungan yang hebat dengan VPN dan sambungan tidak begitu lancar seperti yang anda harapkan, kami rasa? Keselamatan datang pada harga, kawan saya. Biasanya, harga itu berkurangan 10-20% dalam kelajuan internet anda tetapi jika anda merasa seperti mengalami lebih banyak, mari’s menggali isu ini sedikit lebih mendalam.

Berikut adalah beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk meningkatkan kelajuan anda dan melupakan sambungan VPN yang tidak dapat dipertahankan.

1. Tukar port / protokol VPN

Perisian VPN biasanya dihubungkan ke pelayan pada nombor port yang tepat. Sebagai contoh, ia menyambung ke nombor port 443 apabila menggunakan Protokol UDP atau TCP. Beberapa laman web mengehadkan kelajuan protokol atau port tertentu. Cuba ubah protokol atau port sehingga anda mencari kombinasi terpantas.

2. Tukar pelayan

Pilih pelayan yang ada secara geografi berdekatan dengan anda. Ini biasanya menghasilkan peningkatan kelajuan internet. Di samping itu, bertukar kepada pelayan di lokasi terdekat dapat meringankan masalah kesesakan bergantung pada seberapa dekatnya ke lokasi anda.

3. Gantikan WiFi dengan sambungan berwayar

Sambungan wayarles bergantung pada rangkaian yang dikongsi untuk menghantar data antara banyak peranti yang biasanya menghasilkan kelajuan yang lebih perlahan. Oleh itu, salah satu kaedah yang paling biasa untuk meningkatkan pengalaman VPN anda adalah dengan menggunakan sambungan berwayar. Mereka pasti akan meningkatkan kelajuan anda dan memastikan konsistensi.

4. Meningkatkan pelan ISP atau VPN anda

VPN tidak dapat meningkatkan kelajuan internet anda melampaui apa yang disediakan oleh Penyedia Perkhidmatan Internet anda. Dalam hal ini, anda perlu menaik taraf pelan internet anda ke peringkat yang lebih cepat. Walau bagaimanapun, perlu diingati bahawa ISP mungkin tidak memberikan kelajuan yang dijanjikan.

5. Tukar peranti

Sesetengah peranti tidak mempunyai keupayaan menyediakan kelajuan tinggi disebabkan oleh enkripsi berat Rangkaian Persendirian Maya. Biasanya ia’peranti iOS dan Android yang lebih tua, penghala, storan yang dilampirkan rangkaian. Jika awak’menggunakan salah satu daripada mereka, maka satu-satunya penyelesaian anda adalah untuk menukar peranti yang mempunyai pemproses yang lebih berkuasa.

6. Don’t menyediakan VPN pada penghala anda

Apabila anda mula menggunakan VPN, anda boleh menetapkannya pada setiap peranti anda atau pada penghala anda. Jika anda pergi untuk yang terakhir, anda’akan ada kerja yang perlu dilakukan. Penghala mungkin tidak akan mengejar kelajuan peranti anda. Plus, anda boleh’t mengharapkan VPN anda menjadi cepat apabila penghala anda menyulitkan data untuk peranti gandaan.

7. Gunakan terowong perpecahan

Untuk mengelakkan sebarang kebocoran identiti, majoriti klien VPN memindahkan lalu lintas rangkaian menerusi terowong terenkripsi. Ya anda’kembali selamat tetapi anda juga mungkin lebih perlahan. Sebagai contoh, jika anda hanya ingin memuat turun secara teratur tanpa nama anda tidak’t sebenarnya perlu laluan email anda atau menyemak imbas melalui sambungan yang sama. Terowong perpecahan akan membolehkan anda untuk menghantar trafik pelayar melalui VPN sementara segala-galanya akan menggunakan sambungan tetap.

Brayan Jackson Administrator
Candidate of Science in Informatics. VPN Configuration Wizard. Has been using the VPN for 5 years. Works as a specialist in a company setting up the Internet.
follow me

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 2 = 4