Adakah Avast VPN menyimpan log?


Avast’s SecureLine adalah VPN yang mudah digunakan, popular - tidak semestinya kerana pengguna boleh dengan mudah menggabungkannya dengan Avast’perisian antivirus s. Tetapi adakah pilihan terbaik untuk pengguna yang memprioritaskan privasi?

Hanya kerana SecureLine berasal dari syarikat keselamatan yang bereputasi, ia tidak’t bermakna bahawa Avast mempunyai privasi di teras misi mereka. Mereka dengan mudah boleh menyimpan log dan menyediakan penyulitan yang sangat baik pada masa yang sama. Jadi apa’s situasi di sini - adakah Avast VPN menyimpan log atau bersih di mana privasi berkenaan? Biarkan’s menggali lebih mendalam.

Apa yang dikatakan Avast mengenai dasar pembalakannya?

Kebanyakan VPN mendakwa tidak menyimpan sebarang log atau mempunyai dasar pengumpulan data yang sangat baik. Lagipun, mereka menarik kepada demografi privasi yang sedar, dan beberapa VPN akan berhasil jika mereka menyenaraikan amalan privasi mereka yang rindang. Keadaan ini menunjukkan bahawa banyak pembekal berada’t jujur ​​dengan pelanggan berpotensi mengenai tahap pengumpulan data yang mereka lakukan.

Avast pastinya membincangkan permainan yang baik tentang privasi, mendakwa bahawa “Privasi adalah hak, bukan hak istimewa” sambil memberi jaminan kepada pelanggan bahawa mereka menang’tidak perlu risau “majikan, pengiklan, kerajaan, atau ISP anda sendiri” mengintip aktiviti mereka.

Lebih penting lagi bagi kami, halaman hadapan Avast SecureLine menyatakan bahawa VPN “tidak’t log laman web yang dilawati atau penggunaan aplikasi.” Jadi, dalam menghadapi perkara-perkara, nampaknya tidak ada isu log Avast VPN. Jika anda mengambil sastera pemasaran mereka sebagai kebenaran, maka Avast adalah bersih seperti wisel.

Menyiasat dasar privasi VPN Avast Secureline

Komputer, dunia

Walau bagaimanapun, kami’tidak akan membawa mereka pada nilai muka. Jadi mari’s melihat dengan lebih dekat apa dasar privasi Avast sebenarnya mengatakan mengenai pembalakan.

Semua VPN mesti mempunyai dasar privasi. Dokumen penting ini menentukan bagaimana VPN akan berurusan dengan pengguna, apa yang mereka lakukan dengan data mereka, dan bagaimana mereka akan berinteraksi dengan agensi yang meminta pengguna mereka’ data. Oleh itu, ia harus mengandungi semua yang perlu kita ketahui mengenai isu log Avast VPN.

Dan jika kita tatal ke bawah Dasar Privasi Avast, kita’akan membuat beberapa penemuan menarik. Secara dasarnya, dasar privasi menyatakan bahawa apabila anda memulakan SecureLine, Avast “boleh menangkap data asas tertentu seperti masa dan lokasi rangkaian dari mana sambungan VPN dibuat dan tempoh sambungan VPN.”

Ini adalah klausa agak samar-samar tetapi tidak’t sememangnya bimbang dengan sendirinya (contohnya, jika hanya rekod jenis komputer yang menghubungkan ke server mereka). Dan seperti yang mereka katakan, semua data ini dipadamkan dalam masa 30 hari. Masalahnya ialah bahawa Avast tidak’t mengatakan apa yang akan dilakukannya dengan data ini, atau apa yang akan dilakukan jika agensi penguatkuasa undang-undang memintanya.

Dasar ini berterusan, sambil menyatakannya “sistem boleh menyimpan data pada lebar jalur yang dipindahkan setiap sesi.” Penggunaan kata-kata seperti “mungkin” bukan sesuatu yang kami rasa baik dalam konteks dasar privasi.

Akhirnya, Avast akan menyimpan rekod interaksi anda dengan pasukan sokongan mereka, termasuk “maklumat peribadi.” Secara rasmi, ini bertujuan untuk membuat operasi sokongan mereka berjalan dengan lebih lancar, tetapi ia mungkin cukup menjejaskan beberapa pengguna. Setelah mengatakan itu, data yang dikumpulkan dimenangi’t digunakan untuk tujuan pemasaran melainkan anda “pilih” - yang merupakan kemasukan yang dialu-alukan.

Tidak ada yang membuktikan bahawa Avast menyimpan log terperinci aktiviti pelanggan apabila mereka log masuk ke VPN. Tetapi ia mencadangkan bahawa Avast mengumpul banyak maklumat pada masa-masa lain, dan syarikat itu tidak’t sebagai terbuka kerana ia boleh menjadi kira-kira dengan tepat bagaimana ia melakukan ini.

Adakah data berkongsi Avast dengan organisasi penguatkuasa undang-undang atau pemasar?

Apabila kita bercakap tentang log VPN, kita’kebanyakannya menimbulkan kebimbangan bahawa VPN menang’Kami tidak melindungi kami dari pengawasan korporat atau kerajaan. Seringkali, kami menggunakan VPN untuk memastikan aktiviti dalam talian kami rahsia dan untuk menjaga potensi penyusup rasmi. Oleh itu, penting apabila VPN berada’t jelas mengenai bagaimana ia berkaitan dengan agensi penguatkuasaan undang-undang.

Avast isn’t jelas kerana ia boleh berada di kawasan ini, sama ada. Kami’Terangkan bahawa syarikat itu’amalan pungutan data dalaman s adalah keruh, dan yang sama terpakai dengan cara mereka berinteraksi dengan pihak luar yang mungkin menginginkan data kami.

Biarkan’s kembali kepada Dasar Privasi untuk seketika untuk menunjukkan bagaimana ini berfungsi. Pada satu ketika, ia membincangkan bagaimana syarikat itu menyimpan dan menggunakannya “maklumat yang dikumpulkan oleh…Perisian Avast”, sebelum mengakui bahawa “Kami boleh menerbitkan atau berkongsi maklumat itu dengan pihak ketiga yang bukan sebahagian daripada Kumpulan Avast.”

Avast juga menyatakan bahawa ia akan menggosok pengenal untuk memastikan pengguna tidak dikenali, tetapi ia’s tidak menggalakkan untuk melihat bagaimana mereka berminat berkongsi data pengguna jauh dan luas.

Syarikat itu juga mengakui tidak mempunyai banyak perlindungan terhadap agensi rasmi. Malah, ia’s sangat lemah apabila ia datang untuk melindungi identiti pengguna.

Contohnya, Avast menang’t hanya menyerahkan data yang boleh dikenal pasti secara peribadi kepada permintaan yang sah dari badan penguatkuasaan undang-undang. Ia juga akan menyerahkan data kepada pihak ketiga yang lain “jika kami percaya nasihat peguam kami bahawa kami dikehendaki untuk bertindak balas.” Dan ia secara rutin memindahkan data peribadi kepada kontraktor untuk “pembangunan produk atau penyelidikan pasaran.”

Jadi di sana’banyak yang perlu bimbang tentang bahagian privasi.

Do Avast mengambil serius privasi dan keselamatan? Komputer, dunia

Setakat ini, kami’telah menubuhkan Avast’Dasar Privasi s adalah sedikit kabur mengenai cara syarikat menggunakan data. Apa yang kita’anda mendapati jatuh jauh dari bukti bahawa jawapan kepada “Adakah Avast VPN menyimpan log?” adalah secara mutlak “ya.” Walau bagaimanapun, terdapat keraguan yang serius tentang bagaimana Avast melindungi maklumat peribadi.

Walaupun semua kebimbangan, ia’hanya adil untuk menekankan bahawa Avast mempunyai beberapa dasar keselamatan yang sangat baik. Paling penting, ia menyokong semula “tiada log” dasar dengan ciri keselamatan yang mengagumkan. Syarikat itu menggunakan penyulitan 256-bit untuk memastikan data selamat.

Kesimpulan: adakah Avast VPN menyimpan log atau tidak?

Sama ada dasar keselamatan ini melebihi kelemahan kita’Yang telah dibincangkan adalah untuk anda membuat keputusan. Walau bagaimanapun, kami’dan mendapati banyak bukti bahawa Avast mengumpul data, seperti alamat IP, nama, panjang sesi, dan lain-lain.

Di sana’s tidak menunjukkan bukti bahawa Avast menyimpan log mendalam, tetapi mungkin membayar untuk menjadi ragu-ragu. Dan jika privasi adalah keutamaan anda, perlindungan SecureLine mungkin dinasihatkan.

Bacaan yang disyorkan:

Kajian VPN Avast SecureLine

Bagaimana Menggunakan VPN Avast SecureLine?

Percubaan Percuma Avast SecureLine VPN

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 + 6 =