7 risiko keselamatan VPN yang paling berbahaya


Walaupun kami hanya menganggap sangat sedikit VPN percuma sebagai alternatif kepada perkhidmatan premium terkemuka, kami juga perlu mengakui bahawa tidak ada VPN yang sempurna, sama ada dibayar atau percuma.

Jelas sekali, risiko keselamatan VPN tertentu lebih biasa dalam kes VPN percuma, sementara sesetengah mungkin tidak berkaitan dengan VPN berbayar. Biarkan’s melihat bagaimana VPN yang harus melindungi ketidaksucian anda mungkin melakukan sebaliknya dan risiko maya serta keselamatan fizikal anda.

Ini adalah 7 risiko keselamatan VPN yang paling berbahaya

# 1 Pembalakan

Risiko keselamatan VPN - pembalakan

Pada pandangan kami, salah satu risiko keselamatan VPN yang paling bermasalah adalah dengan jelas amalan pembalakan VPN. Mengapa? Kerana pembalakan adalah kawasan kelabu di mana privasi anda tidak lagi wujud, bergantung pada apa yang tercatat dan berapa lama data tersebut disimpan.

Kebanyakan Rangkaian Peribadi Maya yang dibayar tidak mempunyai dasar log atau log kosong. Malangnya, tidak semuanya bermakna. Bagaimanapun, ketika datang ke VPN percuma, penyedia ini pasti log lebih daripada itu “sihat” untuk privasi anda.

Pada asasnya, ada dua jenis log:

  • Log sambungan
  • Log penggunaan

Walaupun log sambungan mungkin tidak bersalah dan mungkin tidak termasuk alamat IP sebenar anda atau mana-mana data peribadi lain yang boleh dikenalpasti, log penggunaan pasti dapat mengenal pasti anda.

Apabila di sana’apa-apa had pada perkhidmatan VPN anda, anda boleh yakin bahawa pembalakan terlibat. Jika tidak, bagaimana penyedia tahu berapa banyak data anda’telah digunakan, berapa alat yang anda sambung, dan sebagainya?

Beberapa pembalakan mungkin diperlukan tetapi berhati-hati dengan VPN yang mengumpulkan data sensitif.

Tidak semua log adalah jahat. Terdapat data tertentu yang penyedia VPN perlu dapat mengekalkan perkhidmatan berkualiti mereka. Selagi maklumat ini boleh’t membawa kepada pengenalan dan pendedahan anda, anda harus selamat.

Selain daripada log ini, Satu lagi tempat yang mungkin untuk membocorkan identiti anda adalah apabila anda sebenarnya membayar untuk perkhidmatan premium.

Apabila anda membeli pelan VPN, anda perlu berhati-hati. Pilih perkhidmatan yang menawarkan sekurang-kurangnya satu pilihan pembayaran tanpa nama, seperti cryptocurrency (Bitcoin, Dash, dan Ethereum) atau alternatif lain.

Jika anda membayar dengan kad kredit anda atau melalui PayPal, akan ada transaksi yang dapat dikenal pasti. Ini bermaksud anda boleh dikaitkan dengan akaun VPN secara peribadi. Ia’s bukan pilihan untuk mereka yang mahu privasi lengkap dan tidak dikenali.

# 2 Dasar Privasi

Dasar Privasi

Berhubungan rapat dengan amalan pembalakan perkhidmatan VPN adalah Dasar Privasi. Anda tidak boleh mempercayai slogan-slogan pemasaran tentang faktor yang paling penting.

Apa sahaja penyedia VPN boleh menuntut di laman webnya, anda mesti membaca perkataan Dasar Privasi secara perkataan untuk memahami apa yang sebenarnya mereka log, walaupun ia boleh dirujuk sebagai “data yang kami kumpulkan untuk memperbaiki perkhidmatan kami” atau sesuatu di sepanjang baris ini.

Dasar Privasi mungkin mendedahkan amalan data invasif. Anda mesti membaca dengan teliti.

Kami tidak’t menasihati anda untuk mendaftar untuk sebarang perkhidmatan VPN sebelum membaca dokumen undang-undang dari awal hingga akhir. Kami telah melihat beberapa kes malang pada tahun-tahun yang lalu seperti yang kita sebutkan dalam kajian PureVPN kami. Kamu tahu, apabila FBI meminta PureVPN untuk berkongsi log tanpa teori tentang cyberstalker.

Walaupun kita semua mengutuk amalan VPN haram (cyberstalking), anda juga boleh’t lupa titik jualan utama perkhidmatan ini, iaitu privasi anda dan tiada log apa pun.

# 3 Perkhidmatan VPN yang berpangkalan di negara Lima / Sembilan / Empat Mata

Perkhidmatan VPN yang berpangkalan di negara Lima / Sembilan / Empat Mata

Sudah tentu, ada yang menganggap risiko keselamatan VPN ketiga seperti yang boleh dibantah. Kami’pasti ada orang yang mahu’t mempertimbangkan pembekal VPN dari negara Mata Lima seperti AS atau Kanada sebagai risiko keselamatan yang serius.

Beberapa perkhidmatan premium memilih negara yang mesra privasi sebagai pangkalan mereka untuk mengelakkan undang-undang pengekalan data yang ketat; sebagai contoh, NordVPN berpusat di Panama.

Walau bagaimanapun, walaupun itu mungkin tidak mencukupi.

Sekiranya penyedia VPN log sambungan anda atau menyimpan data lain tentang anda, ia mungkin masih merasa terpaksa berkongsi orang-orang dengan pihak berkuasa. Kami’Anda juga melihat beberapa contoh yang baik seperti ExpressVPN (berpangkalan di British Virgin Islands, negara Empat Belas Mata). Pembekal terpaksa berkongsi data dengan pihak berkuasa Turki. Namun, ia tidak mempunyai apa-apa log untuk dikongsi.

Pengawasan global gagal apabila pembekal VPN boleh’t berkongsi log yang boleh digunakan.

Seperti yang anda dapat lihat, semuanya berakar kepada apa jenis log syarikat yang ada mengenai anda dan sama ada mereka’lagi bersedia untuk berkongsi ini. Beberapa penyedia VPN premium yang berdedikasi akan pergi sejauh mengalihkan HQ mereka kepada yang lain, negara yang lebih mesra privasi atau bahkan menutup pelayan mereka di negara mesra pengawasan.

Jadi, sama ada anda memilih pembekal yang berpangkalan di negara yang mesra pengawasan atau tidak, pastikan log boleh’t menyakitkan anda dan tidak mahu namanya disiarkan. Dengan itu, kami masih mempertimbangkan negara yang mesra privasi sebagai pangkalan yang lebih selamat.

# 4 Kebocoran

Kebocoran

Nah, walaupun ketiga-tiga risiko keselamatan VPN terdahulu tidak hadir, kebocoran boleh mengubah segalanya dalam sesaat. Tidak kira berapa protokol yang baik, kuat, dan selamat menawarkan VPN, kebocoran boleh mendedahkan anda dengan segera.

Pada asasnya, VPN boleh membocorkan alamat IP (IPv4 dan IPv6), DNS, atau WebRTC anda. Ini semua boleh menjadi bencana jika maklumat yang bocor berada di tangan yang salah.

Kebocoran boleh mendedahkan lokasi fizikal anda dan aktiviti dalam talian anda. Oleh itu, kami menasihati anda hanya menggunakan VPN yang menawarkan perlindungan kebocoran dan suis bunuh, juga. Jangan berputus asa kerana kosnya mahal.

# 5 Perisian Malware

Malangnya, lebih daripada satu pertiga daripada VPN Android telah didapati mengandung perisian hasad. Jangkitan ini boleh Trojans, adware, riskware, atau program spyware.

VPN untuk peranti Android dan iOS juga lebih berbahaya ketika datang ke privasi dalam talian. Ini kerana mereka boleh meminta semua jenis kebenaran untuk mengakses aplikasi dan data pihak ketiga yang lain. Walau bagaimanapun, pemberian kebenaran ini dengan serius boleh mengurangkan peluang anda untuk kekal tanpa nama.

Keseluruhan hidup dalam talian anda boleh menjadi buku terbuka dengan VPN yang salah dipasang.

Dihalang oleh iklan pihak ketiga yang mengganggu apabila menggunakan telefon pintar anda hanya satu perkara; bagaimanapun, jangkitan ini boleh mengintip anda, mengumpul data peribadi, merekodkan mesej teks dan panggilan anda, dan mencuri kelayakan perbankan anda, juga.

Oleh itu, kami mengesyorkan memasang hanya VPN terbaik untuk Android dan VPN atas untuk IOS yang bereputasi dan selamat untuk digunakan.

# 6 Pengumpulan dan penjualan data peribadi

Pengumpulan dan penjualan data peribadi

Perkhidmatan VPN percuma tertentu hanya boleh menyimpan lampu mereka jika mereka mengumpul data tentang anda dan menjualnya kepada pemasar pihak ketiga (atau sesiapa yang membayar harga yang baik).

Melihat lebih banyak iklan tersuai semasa menyemak imbas mungkin tidak begitu mahal untuk membayar perlindungan VPN. Yang berkata, marilah kita mengingatkan anda bahawa amalan ini benar-benar bertentangan dengan apa perkhidmatan sedemikian: menjaga anda tanpa nama.

Amalan ini adalah kebalikan dari privasi dan keselamatan.

Jadi, bagaimana anda tanpa nama jika data mengenai anda dan tabiat dalam talian anda dikumpulkan dan dikongsi dengan pihak ketiga? Sekali lagi, jika pengintip biasa memintas maklumat tersebut, anda boleh bertanggungjawab terhadap apa-apa berkaitan dengan trafik internet anda.

Atau lebih buruk: penipuan dalam talian boleh dilakukan dengan nama anda, rumah anda boleh dirompak, dan sebagainya. Sudah tentu, ini adalah senario terburuk, tetapi pada hari ini’dunia anda, anda’Lebih baik selamat daripada maaf.

# 7 Alamat IP anda digunakan sebagai nod keluar

Akhirnya, risiko keselamatan VPN yang terakhir dalam senarai kami ialah 7 “sangat berdosa” adalah salah satu yang boleh membahayakan anda untuk sesuatu yang anda ada’walaupun dilakukan.

Terdapat beberapa perkhidmatan VPN percuma seperti Hola VPN yang menggunakan pendekatan yang dipersoalkan untuk membina rangkaian VPN oleh menggunakan rakan sukarelawan dan jalur lebar mereka serta alamat IP mereka. Ini boleh berbahaya kerana apabila anda menyertai rangkaian sedemikian, anda juga menjadi nod keluar. Ini bermakna itu orang lain akan menggunakan alamat IP dan jalur lebar anda.

Walaupun ini boleh digunakan untuk amalan-amalan yang baik dan berfaedah, di dunia kita, anda perlu bersiap sedia apabila serangan duality. Dan ia menyerang dengan keras.

Di sisi gelap rangkaian komputer sukarela ini ialah kemungkinan menggunakan nod keluar untuk aktiviti haram. Atau rangkaian sedemikian juga boleh digunakan sebagai botnet untuk semua jenis serangan berniat jahat seperti DDoS.

Mahu berada di tempat yang selamat? Jangan sekali-kali mendaftar untuk perkhidmatan yang menggunakan alamat IP dan jalur lebar anda.

Selamatkan trafik anda dengan VPN paling selamat di pasaran

Jika anda menghargai keselamatan dan privasi anda dalam talian, anda perlu menggunakan VPN. Dan bukan sekadar VPN, tetapi satu itu’s yang terbaik dari yang terbaik.

Kami’telah menguji dan meneliti ratusan perkhidmatan VPN untuk membolehkan anda membuat pilihan yang tepat apabila membeli alat yang memenuhi keperluan khusus anda.

Jika awak’di pasaran untuk VPN tanpa risiko, NordVPN adalah pembekal yang paling selamat yang dapat menjamin sambungan anda sekarang.

NordVPN NordVPN 9.5 / 10 Amalan privasi yang tidak bertanggungjawab, ciri keselamatan lanjutan, dan kemampuan geo-unblocking yang boleh dipercayai menjadikan NordVPN sebagai pemimpin industri yang tidak dipertikaikan. Apa sahaja keperluan anda, VPN ini telah dilindungi - semuanya bermula dari hanya $ 3.49 / bulan.

  • Keselamatan yang sangat baik
  • Senarai pelayan yang hebat
  • Hebat untuk Netflix
  • Baik untuk torrenting
  • Sangat mudah digunakan
  • Harga berpatutan

Masih di pagar? Lihat laman khidmat VPN kami untuk mendapatkan maklumat yang lebih terperinci dan kedudukan VPN. Kami’lagi yakin bahawa senarai ini akan membantu anda membuat pilihan yang tepat’tidak berkaitan dengan sebarang risiko keselamatan VPN.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 44 = 53