Adakah merosakkan haram? Negara-negara yang paling selamat untuk mengurai


Memahami sejauh mana torrenting adalah haram atau tidak akan membantu anda mengelakkan masalah undang-undang akibat menggunakan torrents untuk berkongsi fail.

Adakah torrenting ilegal di mana-mana di dunia? Ini adalah salah satu soalan paling kerap ditanya di sini. Malangnya, di sana’tiada jawapan mudah untuk soalan ini. Sebaliknya, ia bergantung kepada apa yang anda’semula torrenting, dan negara mana yang anda tinggalkan.

Pertama, mengotorkan dirinya bukanlah haram.

Berkongsi fail ke pelayan peer-to-peer (P2P) adalah sah, dan sentiasa berada di dalam hak anda. Walau bagaimanapun, masalah yang berpotensi timbul apabila fail yang dikongsi mengandungi maklumat berhak cipta, seperti filem dan muzik. Di sinilah berlakunya cetak rompak, dan perkara-perkara menjadi lebih rumit dan juga jawapan kepada soalan “adalah masalah yang menyalahi undang-undang atau apa”.

Menjadi selamat semasa torrentingMulai bermula dengan salah satu VPN terbaik untuk mengurai: ExpressVPN ▸

VPN yang paling berkuasa di pasaran merangkumi semua torrenter’kelajuan dan keperluan keselamatan.

NordVPN ▸

Bukan sahaja VPN terpantas pada masa ini, tetapi juga yang mempunyai beberapa tawaran hebat untuk pengguna.

CyberGhost ▸

Murah dan mesra pengguna - CyberGhost menawarkan senarai pelayan yang hebat dan keupayaan P2P yang baik.

Perkataan itu ‘cetak rompak’ pertama kali berlaku pada abad ke-18. Orang yang melanggar undang-undang hak cipta dikenakan di bawah Akta Pembajakan. Oleh kerana torrenting hari ini adalah konsep yang berkait rapat, orang sering percaya bahawa torrenting juga menyalahi undang-undang. Walau bagaimanapun, cetak rompak secara umumnya komited atas sebab-sebab kewangan, dan apabila anda berkongsi salah satu fail kegemaran anda di internet, anda mungkin tidak melakukannya untuk keuntungan kewangan. Tetapi mari’s menggali soalan ini “merosakkan haram” sedikit lebih mendalam.

Bagaimana untuk menjelajah dengan selamat

Privasi hampir menjadi mewah dan bukan sesuatu yang perlu anda ambil ringan. Kebanyakan pengguna torrent menggunakan Rangkaian Peribadi Maya (VPN) yang menyembunyikan aktiviti internet mereka dari penyedia perkhidmatan internet mereka (ISP).

Jika anda tidak’t mahu ISP anda melihat ke dalam aktiviti anda, anda harus memilih VPN yang paling sesuai untuk torrenting.

Ia tidak sepatutnya log aktiviti anda dan juga cukup pantas untuk mengendalikan muat turun ini.

Adakah meresap sama seperti merompak?

Adakah merosakkan sama seperti merompak?

Sekali lagi, jawapannya adalah ‘tidak’. Ini boleh dihuraikan menggunakan istilah bukan teknikal. Dasar-dasar torrenting boleh dijelaskan sebagai perkongsian fail antara rakan-rakan. Ini berlaku apabila seseorang memuat naik atau memuat turun fail yang boleh diakses oleh orang lain di rangkaian, yang disebut sebagai rakan sebaya.

Ia tidak menyalahi untuk memuatkan sesuatu pada cakera kilat dan berkongsi dengan rakan anda; ini pada dasarnya apa yang mengerikan.

Jika, bagaimanapun, anda mengedarkan bahan berhak cipta yang dimuat turun dari internet untuk mendapatkan keuntungan kewangan, anda mungkin menghadapi masalah dengan undang-undang.

Inilah perbezaan di antara torrenting dan perompakan. Walaupun terdapat beberapa negara yang lebih lembut daripada yang lain dan membenarkan kedua-dua torrenting dan perompakan, kebenaran itu Pembajakan akan selalu dikecewakan. Pastikan anda memahami keperluan yang diperlukan di wilayah anda.

Negara-negara yang paling selamat untuk mengurai

negara paling selamat untuk menganggu

Oleh kerana perkongsian fail digital telah melampaui cara yang lebih tradisional untuk menikmati muzik, filem dan banyak bentuk hiburan lain, popularitas mengerikan telah meletup. Ia telah menyebabkan kecenderungan dalam industri, kerana beberapa pemilik kandungan sekolah lama belum bersedia menyesuaikan diri dengan cara baru menjalankan perniagaan. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa negara yang memeluk, atau sekurang-kurangnya mencari cara lain, apabila menggunakan penggunaan torrents.

Mexico telah menjadi mata buta kepada pemutus

Walaupun kerajaan Mexico mempunyai undang-undang dan undang-undang yang melarang teror, undang-undang ini masih belum dikuatkuasakan. Kajian terbaru menunjukkan bahawa lebih 90% dari semua pengguna internet di Mexico memuat turun muzik menggunakan torrents setiap hari. Walaupun tiada kes-kes yang dilaporkan telah ditangkap kerana mengerikan, ia’sungguh mengingat bahawa ia secara teknikalnya tidak sah.

Sepanyol meletakkan undang-undang

Terdapat masa apabila dipercayai secara meluas bahawa Sepanyol akan memotong akses internet mereka yang cuba memuat turun atau berkongsi fail menggunakan torrent.

Mahkamah memutuskan pada tahun 2006 bahawa selagi tidak ada keuntungan kewangan yang terlibat, orang Sepanyol bebas menikmati kemewahan memuat turun dan membagi fail secara sah.

Selain itu, alamat IP hanya boleh diperolehi oleh penguatkuasaan undang-undang. Sepanyol nampaknya telah melihat hutan untuk pokok dan pada asasnya disahkan mengurai sepenuhnya. Walau bagaimanapun, mereka mengakui bahawa undang-undang akan mengambil kursus dalam kes-kes di mana berlaku cetak rompak. Jadi, anda boleh berkongsi data sebanyak yang anda suka, tetapi anda tidak boleh membuat sebarang wang daripada itu. Walaupun terdapat bantahan, kini sudah sah dan anda boleh mengalir seberapa banyak yang anda suka.

Swiss membenarkan torrenting

Swiss diketahui lebih liberal, jadi seharusnya tidak mengherankan bahawa torrenting adalah 100% undang-undang di Switzerland.

Ia sangat normal dan boleh diterima untuk memuat turun apa-apa, selagi anda ketat menggunakannya untuk tujuan peribadi. Sekiranya anda tidak merancang untuk menjual kerja yang anda muat turun, anda bebas menikmati torrenting sebanyak yang anda suka.

Belanda berkongsi karya seni

Belanda mempunyai pendekatan yang menarik menjadikannya lebih sukar untuk difahami merosakkan haram atau tidak. Negara ini memutuskan untuk membolehkan sesiapa sahaja menggunakan torrenting untuk berkongsi karya seni. Orang-orang dibenarkan untuk menggerakan karya seni untuk kegunaan peribadi (bukan keuntungan peribadi).

Walau bagaimanapun, undang-undang ini tidak terpakai kepada perkara-perkara lain seperti perisian.

Belanda dibenarkan muat turun seni tetapi tidak berkongsinya. Jadi pada kali seterusnya anda berada di Belanda, ingatlah bahawa adalah haram untuk memuat naik apa-apa menggunakan torrent. Tetapi, anda boleh memuat turun torrents dari negara lain. Apa yang agak mengelirukan adalah cara pihak berkuasa Belanda menamakan seni. Aren’Filem, muzik dan buku-buku t juga karya seni?

Adakah mengotorkan haram di Amerika Syarikat?

Torrenting di Amerika Syarikat tidak bersifat teknikal-melainkan anda memuat turun bahan berhak cipta- tetapi kerajaan masih berusaha sebaik-baiknya untuk melancarkannya.

Majoriti ISP mendaptkan lalu lintas torrent yang dikesan di rangkaian mereka.

Dengan kata lain, mereka membuat muat turun sangat perlahan, dalam usaha untuk menghalang orang daripada melakukannya. Anda boleh mendapatkan sekitar ini dengan menggunakan VPN yang baik dan menyambungkan ke pelayan yang berada di luar Amerika Syarikat.

Adakah selamat menggunakan torrents?

Jika anda mengambil Switzerland sebagai contoh, adalah selamat untuk mengatakan bahawa anda sebahagian besar bebas untuk torrent apa yang anda mahu, bila-bila masa anda mahu. Walau bagaimanapun, jika anda berada di mana-mana negara yang disebutkan di atas, keselamatan anda mungkin jauh lebih rendah. Di Belanda, keselamatan anda mungkin menjadi masalah sebaik sahaja anda berkongsi sesuatu; di Mexico, privasi anda mungkin terpengaruh, dan ini sahaja mungkin menjadi masalah.

Switzerland mempunyai undang-undang privasi yang membuatnya menyalahi undang-undang bagi pihak ketiga untuk mengintip alamat IP orang yang memuat turun torrents. Tetapi tidak semua kita cukup bernasib baik untuk menikmati faedah sedemikian.

Jadi di sini kita sekali lagi meminta diri kita merosakkan haram atau tidak, dan di sini adalah jawapan yang kita semua menikmati begitu banyak - ia bergantung. Jika anda ingin kekal tanpa nama dan melindungi privasi anda pada setiap masa, anda harus mempertimbangkan untuk melabur dalam penggunaan Rangkaian Peribadi Maya untuk mengkritik. Jika anda melakukan ini, anda mungkin menghalang sebarang pencerobohan atau tindakan undang-undang yang mungkin akibat berkongsi bahan berhak cipta.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

90 − 83 =