Apakah itu IPTV? IPTV dijelaskan


Pada pergantian abad ini, anda’d perlu pergi ke kedai video tempatan anda jika anda mahu menyewa atau membeli semua filem dan set kotak kegemaran anda. Tetapi, kerana penciptaan yang hebat yang sedang dalam talian, semuanya telah menjadi satu perkara yang lalu.

Terima kasih kepada peralihan dalam tingkah laku penonton, perkhidmatan berasaskan langganan seperti Netflix dan Amazon Prime Video yang paling pasti menuai ganjaran - dengan setiap syarikat yang disebutkan di atas telah menikmati pertumbuhan yang besar dalam beberapa tahun kebelakangan ini. Ia sebenarnya’t sukar untuk melihat mengapa diberikan bahawa mereka menawarkan cara cepat, mudah, dan mudah untuk menonton semua filem kegemaran anda dan rancangan TV dengan menekan butang. Apa’s lebih, anda tidak’Malah anda perlu meninggalkan keselesaan rumah anda!

Seiring dengan pertumbuhan monumental perkhidmatan atas permintaan, terdapat juga peningkatan besar dalam populariti perkhidmatan IPTV. Kajian yang dijalankan oleh Grand View Research menganggarkan bahawa pasaran boleh mencecah $ 117 bilion menjelang tahun 2025.

Tetapi, apa yang menjadikan IPTV begitu popular? Bagaimanakah kerja IPTV? Adakah IPTV sah? Ini adalah beberapa soalan yang paling sering ditanyakan di seluruh web. Dalam artikel ini, anda’akan mencari jawapan kepada soalan-soalan ini dan banyak lagi.

Apakah itu IPTV??

Jika awak’Kembali membaca artikel ini, kemungkinan anda’tidak menyedari apa IPTV. Jika itu’anda, maka bahagian ini akan meliputi asas-asas. IPTV bermaksud ‘Televisyen Protokol Internet’. Secara keseluruhan, terdapat tiga jenis IPTV yang anda boleh pilih dari:

  • VOD (Video Atas Permintaan) - perkhidmatan seperti Netflix yang membolehkan anda memilih pilihan filem anda dan menontonnya di sana dan kemudian.
  • IPTV Masa Bertukar - perkhidmatan seperti Hub ITV dan BBC iPlayer yang membolehkan anda mengejar program yang anda telah terlepas sepanjang minggu.
  • IPTV Langsung - aliran yang membolehkan anda menonton TV secara langsung kerana ia disiarkan.

Salah satu perkara terbaik tentang IPTV ialah ia menawarkan satu kaedah yang mudah untuk mengakses rancangan TV dan filem kegemaran anda melalui pelbagai platform. Ini termasuk Windows, MacOS, Android, dan juga peranti seperti Amazon Fire TV.

Walau bagaimanapun, anda’juga akan mendapati bahawa perkhidmatan IPTV kerap dilakukan dengan lebih rendah jika dibandingkan dengan pakej TV satelit atau satelit tradisional. Dengan itu, mudah untuk melihat mengapa mereka begitu popular kerana tingkah laku penonton terus berkembang.

Bahagian seterusnya akan memberikan wawasan lanjut mengenai bagaimana IPTV berfungsi. Oleh itu, teruskan membaca untuk mengetahui semua yang anda perlu ketahui.

Bagaimana Kerja IPTV?

Terutama jika anda aren’Jadi berpikiran secara teknikal, anda mungkin hanya tertanya-tanya kepada diri sendiri - betapa IPTV berfungsi? Jika itu’anda, anda’anda akan gembira mengetahui bahawa bahagian berikut akan membincangkannya dengan lebih mendalam.

IPTV berfungsi seperti melayari internet. Secara asasnya, kandungan video dipindahkan melalui sambungan internet jalur lebar standard. Ini bermakna anda tidak’Anda memerlukan hidangan satelit, antena bumbung, atau kabel gentian optik seperti yang anda lakukan dengan pengaturcaraan tradisional.

Perkhidmatan IPTV yang dihidupkan dan memakan masa seringkali lebih dipercayai kerana kandungan disimpan di pelayan, dan anda hanya mempunyai akses kepada jumlah bahan yang terhad. Walau bagaimanapun, ia sentiasa berharga yang mempunyai sambungan internet yang baik untuk mengurangkan kemungkinan sebarang masalah penstriman.

Walau bagaimanapun, apabila menghidupkan aliran IPTV, adalah selamat untuk mengatakan bahawa pengguna sering boleh menghadapi masalah. Terutama jika ramai pengguna menggunakan aliran yang sama sekaligus, ini dapat menimbulkan ketegangan pada pelayan aliran sedang dihoskan. Oleh itu, kelewatan dan penimbangan adalah isu yang sering dikendalikan pengguna.

Adakah IPTV Undang-undang?

Adakah IPTV sah? - ia’s salah satu soalan yang paling sering ditanyakan ketika datang ke streaming online. Tetapi, semuanya bergantung pada jenis kandungan yang anda akses. Jika anda menggunakan aliran seperti Hulu atau Sekarang TV, sebagai contoh, ini adalah perkhidmatan rasmi dan jadi anda menang’tidak perlu risau tentang masalah dengan pihak berkuasa.

Walau bagaimanapun, apabila melayari laman pasaran dalam talian seperti eBay, kemungkinan anda akan menemui pelbagai perkhidmatan IPTV yang menawarkan pakej premium dan HD untuk harga diskaun. Tetapi, adalah selamat untuk mengatakan bahawa sebahagian besar perkhidmatan-perkhidmatan ini ada’t undang-undang. Ini kerana penyedia IPTV sering menubuhkan pelayan yang menyalurkan semula suapan digital yang kemudiannya dapat diserahkan kepada
pelanggan.

Kata lama “jika kedengarannya terlalu baik untuk menjadi kenyataan, itu mungkin” pastinya bermain di sini. Lagipun, fikirkan berapa banyak yang anda tabungan jika dibandingkan dengan membeli pakej TV satelit atau kabel - ia’s mungkin perbezaan besar, betul?

Adakah saya perlukan VPN untuk IPTV??

Di sana’s no “ya” atau “tidak” jawapan kepada soalan ini tetapi IPTV dan VPN adalah sahabat yang hebat. Mengapa? Nah, beberapa sebab:

  • Sesetengah perkhidmatan IPTV mempunyai sekatan geografi untuk membatasi akses kepada negara tertentu (kerana perjanjian hak cipta). Contoh yang paling popular ini adalah Netflix - perpustakaan AS Netflix yang terbesar sekali dan sehingga penonton di seluruh dunia mengharapkan untuk dapat mengaksesnya. Malangnya, Netflix menang’t biarkan awak, dan itu’s di mana perkhidmatan VPN masuk ke dalam gambar. VPN akan membolehkan anda menyambung ke pelayan di Amerika Syarikat dan nampaknya pengguna AS, sehingga menjadi berhak mengakses Netflix AS. Itu’hanya satu contoh, tetapi sekatan geografi berleluasa di dalam lingkungan IPTV.
  • Alasan kedua ada kaitan dengan kesahihan: beberapa perkhidmatan IPTV memberikan pengguna akses kepada kandungan cetak rompak. Contohnya ialah tambahan Kodi yang tidak rasmi, tetapi terdapat banyak lagi. Dalam kes ini, VPN berguna kerana ia akan menyembunyikan identiti anda dari ISP anda dan dengan itu membolehkan anda mengelakkan denda atau masa penjara.

Jadi jika salah satu daripada sebab-sebab ini berlaku kepada anda, jawapan kepada “saya perlukan VPN untuk IPTV?” adalah ya yang gemilang. Jika tidak, anda’mungkin lebih baik tanpa ia.

Kesimpulannya

Kemudahan perkhidmatan IPTV sememangnya tidak dapat dinafikan, dan ia’s salah satu sebab utama mengapa mereka telah berkembang popular dalam dekad yang lalu. Dikombinasikan dengan fakta bahawa anda dapat menyelamatkan diri banyak uang jika dibandingkan dengan paket satelit atau TV kabel, itu’s mudah untuk melihat mengapa perkhidmatan IPTV semakin meningkat.

Walau bagaimanapun, anda perlu mengambil kira bahawa anda perlu berhati-hati apabila menggunakan perkhidmatan IPTV tertentu. Ini kerana mereka menyediakan akses kepada bahan berhak cipta anda’d biasanya perlu membayar premium untuk mengakses.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

8 + 1 =