Apakah yang dimaksudkan dengan projek P2P, Blockchain VPN yang terdesentralisasi?


Dengan perkataan itu “blockchain” memasuki kombinasi yang lebih luar biasa, Blockchain VPN berbunyi agak jinak - sesuatu yang anda tahu mesti ada tetapi tidak‘t cukup tahu di mana dan bagaimana. Sesungguhnya di mana dan bagaimana bukan soalan yang paling mudah dijawab, tetapi itu’apa yang kita’semula di sini. Oleh itu baca dan pelajari selok belok VPN blockchain.

Apa yang berkaitan dengan blokchain dengan VPN?

Untuk mula menjawabnya, kita perlu menyebut kritikan yang paling penting dalam Rangkaian Peribadi Maya yang biasa.

Ramai yang sudah tahu bahawa keseluruhan titik VPN adalah untuk memisahkan pengguna dari aktiviti dalam taliannya - untuk memberikan kebebasan di internet. Cara ini dilakukan adalah melalui protokol terowong (yang menyulitkan trafik anda kerana ia bergerak dari satu titik digital ke yang lain) dan pelayan VPN (yang membuat dinding untuk anda berdiri di belakang, mengubah alamat IP anda di mata pelayan tuan rumah dan menukar alamat IP pelayan pelayan di mata Penyedia Perkhidmatan Internet (ISP) anda).

Hasil daripada prosedur ini, anda dapat menyembunyikan apa yang anda lakukan dalam talian dari ISP anda dan, oleh itu, juga kerajaan. Lebih daripada itu, anda boleh memilih lokasi yang mana anda nampak berada di dalamnya - hanya menyambung ke pelayan VPN di AS dan laman web seperti Netflix akan menganggap anda’semula pengguna berasaskan AS.

Apabila VPN berfungsi seperti yang diiklankan, mereka adalah alat yang hebat. Walau bagaimanapun, reka bentuk mereka yang menimbulkan isu pengguna tetap tidak dapat menjauhkan diri.

Pemaju perkhidmatan Blockchain VPN mengenali isu-isu ini dan menyediakan penyelesaian. Mereka mengenali, itu isu utama dengan perkhidmatan VPN biasa adalah syarikat VPN, yang merupakan pusat sentuhan semua lalu lintas pengguna. Itu’kenapa setiap VPN mempunyai beberapa kenyataan mengenai “pembalakan” - menyimpan data mengenai sambungan, aktiviti, atau identiti pengguna. Ia’s juga mengapa penyedia VPN yang telah memberikan data pengguna kepada agensi penguatkuasa undang-undang begitu jahat.

VPN berpusat vs Decentrelized VPN

Kebenaran perkara mengenai pembalakan adalah ini: setiap perkhidmatan VPN tunggal mempunyai keupayaan untuk menyimpan semua maklumat yang diperolehnya mengenai pengguna. Dan ia boleh menjual semua maklumat itu kepada pihak ketiga sekiranya ia sangat dikehendaki. Sudah tentu, VPN boleh melakukan semua yang mereka boleh untuk meminimumkan keperluan mereka untuk pembalakan. Sebagai contoh, mereka boleh mengalih keluar semua had VPN perkhidmatan yang biasanya dikenakan pada pengguna mereka - jalur lebar, pemindahan data, had sambungan serentak. Tanpa keperluan untuk menguatkuasakan sekatan ini, VPN secara teknikal dapat menghapuskan pembalakan. Satu perkara yang mereka boleh’t buat? Keluarkan kemampuan mereka untuk log.

Blockchain VPN cuba untuk memberikan pertimbangan ini. Mereka mengalih keluar hab pusat bahawa semua lalu lintas pengguna mesti dilalui dan sebaliknya menawarkan rangkaian nod sukarela yang terdesentralisasi, seperti Tor.

Perbezaan antara blokchain VPN dan Tor

Premis asas di belakang Tor dan P2P blockchain VPN adalah serupa. Apabila menggunakan rangkaian Tor, pengguna’lalu lintas yang dihantar melalui siri geganti relawan - pada dasarnya, orang yang mengendalikan pelayan untuk melewati trafik (bukan untuk bunyi flippant…) daripada kebaikan hati mereka. Pada setiap geganti, lalu lintas disulitkan secara tambahan, dengan hanya nod terakhir yang dapat menyahsulit lalu lintas dan menghantarnya ke pelayan tuan rumah.

Ini adalah sistem yang baik, tetapi yang mempunyai beberapa kelemahan. Yang pertama kelemahan-kelemahan ini adalah bahawa ada aren’t banyak nod sukarelawan - sama ada di sana’Banyak sukarelawan-apa-apa sahaja. Ini mengakibatkan kelajuan yang sangat miskin dan menjadikannya lebih atau kurang mustahil untuk melibatkan diri dalam aktiviti tertentu yang kita suka dengan perkhidmatan VPN biasa. Sebagai contoh, mencemarkan.

Mungkin lebih penting lagi, bilangan nod yang rendah menghasilkan isu keselamatan. Penyerang mengawal sebahagian besar rangkaian mungkin dapat mengesan lalu lintas kembali ke sumbernya atau menyahsulitnya. Itu mengalahkan keseluruhan tujuan menggunakan perkhidmatan perlindungan privasi di tempat pertama.

Dalam contoh terbaik, Blockchain VPN mengambil lebih kurang sistem yang sama tetapi menggunakan blockchain untuk memperkenalkan ekonomi ke rangkaian, membolehkan ia kekal di desentralisasi dan tanpa nama pada masa yang sama. Jika sesetengah pemaju VPN blockchain itu dipercayai, ini juga akan menjadikan rangkaian lebih murah untuk digunakan daripada VPN tetap - lalu lintas akan sentiasa dialihkan ke nod termurah dan terpantas di rangkaian. Insentif ekonomi diharapkan dapat menyelesaikan masalah saiz rangkaian dan dengan itu juga masalah kelajuan dan keselamatan.

Walau bagaimanapun, terdapat kebimbangan di sini juga.

Bunyi baik - apa’masalahnya?

komputer

Baiklah, untuk satu perkara, melainkan jika rangkaian sebenarnya berkembang menjadi saiz yang baik, masalah yang sama akan (mungkin) masih berlaku seperti Tor. Mengawal sebahagian besar rangkaian boleh membolehkan penyerang untuk “sampai ke pengguna.”

Satu lagi aspek adalah bahawa mereka yang mengikuti kisah Hola VPN akan mengenali. Hola adalah perkhidmatan VPN yang rindang, yang mempunyai ciri menarik - ia menjual pengguna’lebar jalur terbiar kepada pengguna lain di rangkaian. Pada asasnya, jika anda menjalankan Hola dan tidak melakukan apa-apa pada komputer anda, VPN akan menggunakan sambungan internet anda untuk laluan orang lain’s lalu lintas.

Cukup adil - jika anda mahukan VPN secara percuma, anda’Anda hanya akan membayarnya dengan cara lain. Isu-isu bermula di tempat lain. Khususnya, Hola juga mempunyai syarikat selari yang dipanggil Luminati, yang menjual jalur lebar tanpa muatan pengguna VPN Hola kepada perniagaan. Suatu ketika, Luminati menjual jalur lebar ini kepada seseorang yang menggunakannya kerana mereka akan melakukan botnet - dalam serangan siber. Apabila sesuatu seperti ini berlaku, nod akhir boleh dipertikaikan.

Anda boleh melihat di mana kami berada’kembali dengan ini. Jika awak’semula nod akhir beberapa pertukaran trafik jahat pada rangkaian VPN blockchain, di mana ia meninggalkan anda betul-betul?

Terdapat, tentu saja, soalan penting yang perlu dipertimbangkan juga. Contohnya, ia masih boleh dilihat sama ada kelajuan dalam rangkaian sedemikian akan menjadi baik, apalagi dapat bersaing dengan server logam telanjang terdepan dari penyedia VPN biasa. Juga, separuh daripada VPN P2P yang kami lihat bukanlah multi-hop (yang menjadikan nod keluar sama seperti dapat log data sebagai pelayan VPN).

Percubaan untuk menjawab ini dan kebimbangan lain boleh didapati di alam liar.

Pasar VPN blockchain, seperti itu

Pasaran blockchain

Pada masa ini, pasaran VPN blockchain tidak kelihatan sangat menarik. Terdapat beberapa nama yang ketara, tetapi perkhidmatan itu sendiri berada di pelbagai peringkat pembangunan. Di sana’s Privatix, Rangkaian Mysterium, Orkid, dan Lethean dalam kalangan yang lain. Setiap ini seolah-olah telah maju sejak kita terakhir diperiksa beberapa bulan yang lalu dan semua ditetapkan untuk menyampaikan beberapa jenis produk VPN blockchain pada masa depan yang boleh dijangka. Mungkin satu-satunya pengecualian di sini adalah Orchid, laman webnya yang masih menjadi halaman pendaratan (walaupun whitepapernya kelihatan paling menarik dari mereka semua).

Sejak beberapa bulan lalu, kami’telah menghampiri semua projek ini dan bertanya kepada mereka beberapa soalan yang sama yang kami tambahkan dalam bahagian sebelumnya artikel ini. Satu-satunya yang memberi komen secara mendalam ialah Lethean, yang mana kami memberikan mereka kudos. Tidak kira, kami’akan melihat setiap projek seterusnya dan cuba menjawab beberapa soalan.

Orkid

Dalam beberapa deria, Orkid kelihatan seperti projek yang paling serius. Delaware, Labour Orchid berasaskan AS menggabungkan beberapa orang dengan rekod yang agak awam - orang yang boleh bercakap dengan baik dan mempunyai reputasi untuk bimbang. Kebanyakan projek VPN P2P lain tidak mempunyai aset PR ini atau tahap tanggungjawab peribadi yang dibuatnya.

Pengetahuan dan pengalaman orang-orang di Orchid jelas menunjukkan dalam whitepaper mereka. Ia menunjukkan banyak perhatian kepada terperinci dan merangkumi beberapa kebimbangan yang sering disebutkan terhadap gagasan VPN Blockchain VPN.

Pertama, Orkid menyediakan penyelesaian untuk bahaya seseorang yang mengawal sebahagian besar rangkaian. Ia berbuat demikian dengan menghentikan penyerang dari mengendalikan bilangan penjual jalur lebar yang tidak seimbang berhubung dengan bahagian mereka dari jumlah kuasa pengiraan rangkaian Orkid.

Ini bukan’t satu-satunya senario serangan Orchid memberikan penyelesaian untuk. Kami menang’t pergi ke ini - cukup untuk mengatakan mereka’telah melakukan kerja rumah mereka.

Kedua, Orkid melindungi nod keluar dari penyalahgunaan jalur lebar melalui penggunaan senarai hitam dan senarai putih. Pada asasnya, jika anda’kembali penjual jalur lebar yang tinggal di, katakanlah, Jerman dan ingin menghentikan orang daripada menggunakan IP anda untuk mengotorkan - anda boleh melakukannya dengan menyenarai hitam lalu lintas P2P. Ini sememangnya satu penyelesaian, tetapi kami tertanya-tanya sama ada kekacauan yang timbul di pasaran akan terlalu banyak untuk kemudahan. Atau, untuk perkara itu, sama ada’s cukup.

Walaupun pasukan Anggrek kelihatan yakin bahawa kelajuan sambungan pada rangkaian mereka akan bersaing, kita tetap ragu-ragu. Ini amat sesuai untuk Orchid, di mana sambungannya “multi-hopped,” Maksudnya, mereka melewati beberapa relay sebelum mencapai pelayan tuan rumah.

halaman arahan makmal orkid

Selepas beberapa kejayaan kewangan awal (pelabur telah membayar lebih daripada $ 36 juta untuk hak untuk membeli syiling semasa ICO awam), projek itu seolah-olah telah menenangkan dengan senyap. Laman web ini masih hanya halaman arahan dengan beberapa logo bagus dan pautan sosial. Reddit rasmi telah tidak aktif selama berbulan-bulan dan ulasan pengguna terkini meminta kemas kini status masih belum dijawab. Orkid’laman Twitter masih aktif menyiarkan, tetapi jawatan itu tidak berkaitan dengan Orchid (walaupun kita mesti mengakui - ia’sumber artikel menarik yang bagus).

Adakah ini tenang sebelum ribut? Tebak kita’perlu menunggu dan lihat.

Rangkaian Mysterium

Tidak seperti Orkid, Mysterium melakukan ICO sebelum mempunyai produk aktif dan menaikkan hampir $ 15 juta. Juga tidak seperti Orchid, Mysterium telah agak aktif dengan kemas kini dan telah dapat menghasilkan versi Alpha. Pengguna juga boleh menjalankan nod ujian pada rangkaian (jika mereka mempunyai kepakaran teknikal untuk berbuat demikian) atau cuba VPN keluar.

statistik rangkaian alpha mysterium

Isu-isu dengan Rangkaian Mysterium adalah bahawa mereka gagal menangani isu kelajuan, pelbagai senario serangan, atau masalah kelemahan nod keluar. Pada FAQ Misteri terdapat pertanyaan: “Bagaimana jika seseorang menggunakan nod saya untuk tujuan haram??” Jawapannya adalah agak membingungkan:

“Kemudian mereka mungkin akan melanggar undang-undang. Dengan memasang perisian klien kami, pengguna hanya menggunakannya untuk tujuan undang-undang dan mengelakkan sebarang aktiviti jenayah atau menyalahi undang-undang.”

Okay, kes ditutup?

Selebihnya soalan di dalam “Undang-undang” seksyen Soalan Lazim mengkhianati sikap yang membimbangkan, pada dasarnya mengulangi bahawa, jika pemahaman mereka tentang undang-undang adalah betul, perkara sepatutnya baik-baik saja. Hubungi kami yang lama, tetapi kami’d lebih suka penyelesaian atas penghiburan.

Ia adalah pemahaman kita Mysterium juga tidak’t menawarkan pelbagai hop, yang mencetuskan kebimbangan yang lebih besar. Mungkin seorang pelari nod individu adalah sasaran yang kurang dilihat bagi mereka yang ingin mendapatkan data pengguna, tetapi mereka juga kurang mungkin mempunyai cara untuk menentang jika mereka menjadi sasaran.

Token MYST tidak begitu menarik kerana ia adalah pada masa ICO, dan kami menganggap ada alasan yang baik untuk itu.

Privatix

Alat ini sangat mirip dengan Rangkaian Mysterium. Privatix juga mempunyai produk dalam peringkat Alpha dan telah mendapat ICO awamnya (lebih kurang $ 2.4 juta dinaikkan). The whitepaper sangat besar - 78 halaman (!) - dan mereka juga menerjemahkannya ke 9 bahasa lain.

bahasa whitepaper privatix

Juga seperti Mysterium, Privatix telah melakukan sedikit untuk menangani perkara keselamatan yang paling mendesak. Sebagai contoh, hubungan mereka seolah-olah menjadi satu-hop, menimbulkan persoalan sama ada ini benar-benar lebih selamat daripada penyelesaian berpusat. Dan mereka juga tidak’t menyediakan penyelesaian yang memuaskan untuk keselamatan keluar nod.

Sesuai dengan whitepaper Privatix:

“Kami akan menyediakan kepada semua Ejen satu dokumen yang menyatakan bahawa kami sebagai syarikat yang memajak rangkaian mereka untuk kegunaan kami dan menjualnya semula. Dokumen ini akan mengandungi Ejen’s node IP dan hash dalam blockchain dan Agen akan dapat memuat turunnya dari papan pemuka beliau.”

Pertama, yang terdengar agak seperti pembalakan. Kedua, ia meninggalkan persoalan sama ada penyelesaian ini akan membantu pengguna keluar dari bahaya hukum yang terbuka. Ini mungkin bergantung kepada Ejen’negara, kes individu, dan sebagainya. Orang-orang di Mysterium sekurang-kurangnya tidak’t berpura-pura mereka tahu bagaimana keadaan akan turun di alam liar.

Seperti mana-mana alat ini, nampaknya tidak ada sebab mengapa mereka dapat menawarkan tahap prestasi yang boleh bersaing dengan perkhidmatan VPN terpusat.

Lethean

Akhir sekali, tetapi tidak kurang, kami mempunyai Lethean, yang cukup baik untuk menjawab soalan kami secara terperinci dan jujur. Projek ini berbeza dalam beberapa cara penting, tetapi serupa dengan yang lain.

ciri teras vpn

Berbeza dengan perkhidmatan VPN blockchain sebelum ini, Lethean tidak beroperasi pada blok Ethereum dan syilingnya tidak ERC20. Memetik keterbukaan kelebihan Ethereum sebagai isu privasi, Lethean memilih untuk bergantung kepada algoritma yang berbeza, protokol CryptoNight. Menurut Lethean, ini “tumbang transaksi dihantar melalui proses yang disebut RingCT, yang menghasilkan banyak input dan output untuk menyembunyikan pengirim dari sumber luar.”

Lethean bercadang untuk menawarkan “Mod Privasi Dipertingkatkan,” yang pada hakikatnya adalah ciri multi-hop. Pada masa ini, Lethean hanya tersedia sebagai sambungan penyemak imbas dan hanya menawarkan sambungan tunggal-hop. Ini harus berubah pada satu ketika pada 2019 Q2. Sehingga itu, perisian tersebut mengalami masalah privasi yang sama seperti Mysterium atau Privatix.

Bagi keselamatan simpul keluar terhadap penyalahgunaan jalur lebar mereka, Lethean mempunyai jawapan yang sama seperti Mysterium atau Privatix. Dalam satu tangan, nodus keluar perlu diambil “langkah berjaga-jaga untuk memastikan pengguna akhir mengikuti peraturan tempatan mereka.” Pada yang lain, “dompet akan menyimpan beberapa data yang akan mengesahkan bahawa penyalahgunaan nod keluar’jalur lebar s tidak dilakukan oleh orang yang mengosongkan nod keluar.”

Tambahan pula, menurut Lethean, ini “soalan adalah kebimbangan untuk semua pembekal VPN.” Kami tidak bersetuju dan akan menggunakan peluang ini untuk menaikkan satu titik bahawa kami’telah tersentuh secara ringkas. Dalam erti kata yang praktikal, penyalahgunaan lalu lintas tidak begitu besar kebimbangan bagi penyedia VPN kerana mereka boleh bergantung kepada struktur yang dibina untuk menangani isu-isu undang-undang. Seringkali mereka beroperasi di bawah nama syarikat shell luar pesisir. Dan walaupun mereka tidak’t, mereka mempunyai pasukan undang-undang untuk menangani soalan penguatkuasaan undang-undang.

Ini juga terpakai apabila membincangkan persoalan privasi pengguna - pengguna boleh mempercayai VPN yang baik untuk berdiri di antara mereka dan, misalnya, penguatkuasaan undang-undang (sehingga satu titik, sudah tentu). Sementara itu, dalam hal pengguna perkhidmatan VPN P2P mesti bergantung kepada individu yang tidak bertanggungjawab untuk melindungi identitas mereka.

Akhir sekali, kami’d suka menonjol Lethean’jawapan mengenai prestasi:

“Kelajuan perkhidmatan VPN tidak berkaitan dengan blockchain itu sendiri. Rangkaian blok adalah mekanisme pembayaran dan bukan merupakan cara yang VPN atau Pelanjutan Penyemak imbas melayari trafik melalui Internet. Sebaik sahaja disambungkan dan pembayaran diterima, dengan syarat nod adalah kualiti yang baik, prestasi harus sama dengan mana-mana perkhidmatan VPN yang lain.”

Mereka betul, tentu saja. Walau bagaimanapun, alasan kami untuk mendakwa bahawa P2P VPN boleh (hampir) tidak pernah secepat perkhidmatan VPN terpusat yang tepat adalah kualiti nod. Ringkasnya, syarikat saham gabungan dicipta untuk membiayai usaha yang mahal - membina jawatan perdagangan di sepanjang laluan perdagangan ke India atau membina infrastruktur yang diperlukan untuk menyediakan pengguna VPN dengan sambungan cepat.

Mungkin hujahnya adalah bahawa nod ini tidak perlu dijalankan oleh individu persendirian. Itu’mungkin benar, tetapi ia hanya menimbulkan lebih banyak soalan - bolehkah syarikat-syarikat ini membuat keuntungan dalam infrastruktur sedemikian tanpa menggunakan amalan rendang? Adakah syarikat sedemikian, jika berjaya, menjadi lebih kurang sama dengan pembekal perkhidmatan VPN berpusat semasa?

Blockchain VPN - kesimpulan kami

Setelah menyiasat industri P2P P2P berasaskan blokchain, kita boleh mengatakannya kritikan mereka sah, tetapi penyelesaiannya menimbulkan keraguan. Walaupun pemaju alat-alat ini berjaya menyelesaikan isu-isu keselamatan (seperti yang telah dilakukan Orchid, sekurang-kurangnya di atas kertas), masih terdapat persoalan daya saing.

Pemain utama dalam industri VPN biasa menawarkan pengguna prestasi yang hebat dan pakej ciri yang kaya. Kami tidak’t melihat bagaimana penjual jalur lebar swasta dapat bersaing dengan kelajuan yang dinikmati oleh pengguna, sebagai contoh, Astrill VPN.

Kami melihat niche di mana alat-alat ini boleh berguna - kurang maju, penapisan-berat negeri. Alasannya adalah bahawa nod rangkaian P2P, dalam teori, menjadi lebih sukar bagi ISP untuk menghalangi daripada pelayan VPN. Di samping itu, hakikat bahawa pengguna hanya akan membayar untuk lalu lintas yang mereka gunakan, dan bukannya yuran langganan umum, boleh menjadikan perkhidmatan lebih murah. Sebagai contoh, Privatix menganggarkan bahawa pengguna perkhidmatan VPN P2P akan “membayar kurang daripada $ 5-10 setahun.”

Walau bagaimanapun, sekiranya VPN ini hanya mempunyai rayuan khusus dan tidak begitu menguntungkan, sistem insentif itu berlainan.

Pada masa ini, kami cadangkan memilih perkhidmatan VPN biasa. Pastikan anda melakukan penyelidikan anda sebelum melabur - Senarai Perkhidmatan VPN Terbaik kami adalah tempat yang baik untuk bermula!

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

72 − 64 =