Aplikasi antivirus percuma yang meminta sejumlah besar kebenaran berbahaya yang tidak diperlukan


Master Keselamatan, Pembersih Virus, Antivirus, Cleaner (MAX Security), dan Master Clean adalah tiga aplikasi antivirus percuma yang boleh anda temui di Google Play. Tetapi itu’Bukan satu-satunya perkara yang mereka mempunyai persamaan: aplikasi ini juga luar biasa popular dan berpotensi berbahaya.

Itu’s kerana mereka’lagi meminta pengguna memberi mereka banyak kebenaran berbahaya yang mereka tidak’nampaknya perlu. Kebenaran seperti mengetahui di mana anda berada pada setiap masa, dapat menggunakan kamera anda, dan bahkan menggunakan telefon anda tanpa pengetahuan anda.

Apl ini telah dimuat turun lebih daripada 2 bilion kali oleh pengguna di seluruh dunia, pengguna meletakkan dirinya dan semua data berharga pada telefon mereka berisiko. Sebagai contoh, dengan memberikan kebenaran Pembersih Virus untuk memuat naik fail ke sistem anda, anda boleh membenarkannya menambah lebih banyak perisian hasad ke peranti anda [pdf] bahawa anda’anda perlu membayar untuk dialih keluar. Master Keselamatan dan Master Bersih akan melancarkan aplikasi secara automatik jika anda memberi mereka keizinan yang betul.

Walaupun aplikasi ini telah didapati bersalah atas aktiviti-aktiviti berniat jahat pada masa lalu, mereka’masih boleh didapati di Google Play dan mengumpulkan jutaan pemasangan setiap bulan.

Kerana Google tidak mengambil tindakan terhadap mereka, kami mengesyorkan pengguna sentiasa bertanya soalan berikut sebelum memasang sebarang aplikasi:

 • Adakah saya benar-benar memerlukan aplikasi antivirus? Untuk sebahagian besar, jawapannya tidak - kecuali anda’memasang semula aplikasi tidak rasmi atau tidak mengemas kini apl atau telefon anda yang lain.
 • Adakah aplikasi ini dari pemaju yang bereputasi? Jika ia tidak’t, anda mungkin mahu memilih satu daripada jenama terkenal.
 • Adakah aplikasi ini benar-benar memerlukan keizinan berbahaya ini? Biasanya mereka tidak’t. Tetapi kadang-kadang, dengan menafikan kebenaran tertentu, aplikasi keseluruhan mungkin tidak berfungsi. Pada ketika itu, anda’d perlu mempertimbangkan mendapatkan aplikasi antivirus yang berbeza.

Aplikasi antivirus percuma yang meminta sejumlah besar kebenaran berbahaya yang mereka tidak perlukan Mahu semua maklumat dalam format mudah dan boleh dimuat turun? Semak infographic kami

Kemas kini: Google’Perikatan Pertahanan App baru

Selepas penyelidikan kami diterbitkan dan dibincangkan di beberapa cawangan termasuk Forbes, Daily Express dan Mirror, Google mengakui mempunyai masalah menyekat aplikasi yang mengandungi malware. Untuk mengelakkan aplikasi yang dilancarkan malware dari menyelinap ke dalam gedung Play, Google telah menubuhkan Perikatan Pertahanan App dengan kerjasama ESET, Lookout dan Zimperium.

Ketiga firma antivirus ini mempunyai pengalaman yang luas dalam menyelidik dan mengenal pasti perisian hasad, dan semoga membantu Google menyimpan aplikasi berbahaya dari berbilion pengguna di seluruh dunia.

Mengenai penyelidikan ini

Dalam penyelidikan ini, kami melihat 15 aplikasi antivirus percuma yang paling popular (semua dalam 30 aplikasi antivirus teratas) di gedung Google Play untuk melihat keizinan jenis apa yang mereka’meminta. Aplikasi ini telah dimuat turun lebih daripada 2 bilion kali - dan meminta kebenaran lebih berbahaya daripada yang mereka perlukan.

Kebenaran standard, seperti menggunakan Bluetooth atau internet, dilabelkan sebagai kebenaran biasa oleh Google dan diberikan secara lalai.

Walau bagaimanapun, keizinan yang boleh menjejaskan pengguna’s privasi atau menjejaskan peranti’operasi normal s dilabel sebagai kebenaran berbahaya dan pengguna mesti bersetuju dengan kebenaran ini apabila menggunakan aplikasinya. Kebenaran berbahaya termasuk menggunakan mikrofon, kamera, membuat panggilan, membaca dan menulis fail, dan banyak lagi.

Masalahnya di sini adalah bahawa banyak aplikasi meminta kebenaran yang lebih berbahaya daripada yang sebenarnya mereka perlukan untuk beroperasi.

Pengambilan kunci

 • 12 daripada 15 aplikasi antivirus percuma didasarkan pada China atau Hong Kong
 • Pemaju Cheetah Mobile, dengan 2 aplikasi antivirus percuma, dikenali untuk penipuan iklan
 • 2 apl telah dikenalpasti sebagai spyware atau malware oleh kerajaan India
 • 1 apl telah dikenalpasti sebagai rogueware [pdf]
 • Permintaan aplikasi Kebenaran berbahaya 1-10, dengan purata 6 setiap aplikasi
 • Kebenaran yang tidak perlu termasuk keupayaan untuk membuat panggilan, mengambil gambar, dan rekod audio

Apa’s juga menarik perhatian ialah tiga pemaju yang berasingan - ONE App Ltd, Hyper Speed, dan Smooth Apps Studio - berkongsi alamat Hong Kong yang sama. Pemaju ini’ aplikasi (empat dalam jumlah) kini telah dialih keluar dari gedung Play.

Untuk menjalankan analisis ini, apl ini dimuat turun terus dari gedung Google Play. Fail APK kemudian diekstrak daripada aplikasi tersebut, dan kebenaran telah diambil dari APK tersebut.

Kumpulan aplikasi untuk “kebenaran berbahaya” telah diperolehi daripada manifes pemaju Android. Kedudukan telah diambil dari penyelidikan awal pada Julai 2019.

Aplikasi antivirus yang paling umum permintaan kebenaran berbahaya

Dalam penyelidikan kami, kami menganalisis kebenaran (dan tahap kebenaran tersebut) yang diminta oleh 15 aplikasi antivirus percuma yang didapati dalam 30 keputusan teratas untuk “antivirus”. Catatan: kiraan awal ialah 16, tetapi satu aplikasi antivirus dikeluarkan dari kedai Main sebelum kami dapat menganalisisnya.

Apabila melihat jumlah kebenaran yang diminta oleh apl ini, kami mengenal pasti keizinan tertentu sebagai berbahaya berdasarkan pemaju Android’nyata.

Jadual 1. Kebenaran aplikasi berbahaya yang biasa

Kebenaran berbahayaBilangan permintaan
android.permission.WRITE_EXTERNAL_STORAGE 15
android.permission.READ_EXTERNAL_STORAGE 14
android.permission.READ_PHONE_STATE 12
android.permission.CAMERA 11
android.permission.GET_ACCOUNTS 10
android.permission.ACCESS_COARSE_LOCATION 9
android.permission.ACCESS_FINE_LOCATION 9
android.permission.READ_CONTACTS 7
android.permission.CALL_PHONE 6
android.permission.WRITE_CONTACTS 2
android.permission.RECORD_AUDIO 1

Seperti yang dapat dilihat dari jadual, keupayaan untuk menulis ke storan luaran diminta oleh setiap aplikasi tunggal, manakala keupayaan untuk merakam audio hanya diminta oleh satu - Master Keselamatan, aplikasi antivirus percuma # 1 di gedung Play.

Kami’akan pergi ke atas kebenaran apl berbahaya ini dengan lebih mendalam di bawah.

Kenapa aplikasi ini mahu keizinan berbahaya ini?

Untuk sebahagian besar, jawapannya agak mudah: wang.

Walaupun kita boleh sangat mencurigakan tentang aplikasi dari negara-negara yang kekurangan dan pengawasan yang lapar seperti China, kebenaran yang mudah ialah data adalah perniagaan yang sangat besar. Ia’dijangka mencapai $ 274 bilion menjelang 2022.

Data perkongsian lokasi sebagai pertukaran wang

Ketika datang ke aplikasi, data yang paling menguntungkan berasal dari kebenaran berbahaya yang diminta oleh 9 dari 15 aplikasi antivirus yang dianalisis di sini: lokasi, lokasi, lokasi.

Khususnya, kami’semula bercakap tentang ACCESS_COARSE_LOCATION dan ACCESS_FINE_LOCATION, yang menggunakan koordinat GPS, data sel, dan / atau wifi untuk mendedahkan pengguna’ lokasi. Dengan kebenaran ini, mereka’dapat mengenalpasti pengguna dalam beberapa meter.

Menurut laporan New York Times, aplikasi mudah alih boleh menghantar data lokasi pengguna setiap 2 saat, dan dalam beberapa kes, lebih daripada 14,000 kali sehari untuk pelbagai syarikat. Syarikat pemasaran ini “menjual, menggunakan atau menganalisis data untuk memenuhi keperluan pengiklan, kedai runcit dan dana lindung nilai yang mencari pandangan terhadap tingkah laku pengguna.”

Bagaimana ia berfungsi ialah syarikat pemasaran akan menawarkan wang pemaju aplikasi mudah alih jika mereka menambah beberapa baris kod, atau SDK, ke dalam aplikasi mereka. SDK mengumpulkan semua data yang boleh diakses oleh aplikasi, dan pemaju mendapatkan semakan bulanan yang baik sebagai balasan.

Penyiasatan Berita BuzzFeed menunjukkan bagaimana satu syarikat pemasaran - broker data berasaskan Paris yang dipanggil Teemo - pemaju aplikasi e-mel untuk mendapatkan akses kepada data mereka:

BuzzFeed News Teemo membayar-untuk-SDK cadangan

Ini banyak wang. Sebagai contoh, Master Security mempunyai 500 juta pemasangan. Menurut SimilarWeb, aplikasinya mempunyai kira-kira 1.76 juta pengguna bulanan aktif di AS sahaja. Pada $ 4 untuk 1000 pengguna, yang sama $ 7,040 / bulan. Dari satu negara, untuk satu broker data.

Jika mereka bekerja dengan 3 broker data, boleh jadi $ 21,000 dari AS sahaja. Jika mereka bekerja dengan 5, itu lebih daripada $ 35,000 / bulan.

Broker aplikasi lain, Epom Apps, juga mempunyai struktur pembayaran yang sama dengan Teemo:

Anggaran pendapatan bulanan aplikasi Epom untuk aplikasi

Di sini kami menambah Master Keselamatan’s 1.76 juta US pengguna aktif bulanan, dan menganggarkan jumlah pengguna aktif setiap hari sebanyak 1 juta. Pendapatan bulanan adalah serupa: $ 7,056 / bulan. Walau bagaimanapun, satu lagi aspek penting adalah apa’s yang ditulis di bawah kalkulator pendapatan mereka: Dengan lebih banyak perizinan termasuk (iaitu Lokasi Halus, Bluetooth) pendapatan anda akan berkembang.

Ia’s mudah kemudian: Semakin banyak data yang anda dapat, bererti perizinan lebih berbahaya bagi setiap pengguna, lebih banyak wang anda’akan mendapat setiap bulan.

Bagi pengguna, ini memberikan ancaman privasi yang besar. Walaupun aplikasi bersungguh-sungguh menyatakan bahawa semua data penjejakan ini adalah “tanpa nama,” penyelidikan telah menunjukkan bahawa tidak ada data seperti data tanpa nama. Sebenarnya, satu kajian menunjukkan bahawa dengan hanya 4 mata data masa dan tempat, mereka secara unik dapat mengenal pasti 95% individu dalam kajian mereka.

Data untuk tujuan berniat jahat dan tidak sah

Tetapi ada juga sebab-sebab yang menyalahi undang-undang atau hitam untuk aplikasi menggunakan data yang diperoleh daripada kebenaran berbahaya ini. Sebagai contoh, penyelidikan menunjukkan bagaimana satu aplikasi cuaca tidak hanya menghantar data pengguna ke pelayan di China (dari semua kebenaran, termasuk READ_EXTERNAL_STORAGE). Ia juga secara rahsia melancarkan pelayar web untuk mengklik pada iklan laman web, dan cuba melanggan pengguna ke nombor telefon premium (pengguna yang banyak membelanjakan wang setiap bulan).

Aplikasi lain telah ditemui untuk membuat panggilan telefon berniat jahat (menggunakan PANGGILAN TELEFON kebenaran), serta mengikis, menyulitkan dan menghantar semua data ke tapak terpencil.

Keseluruhannya, jumlah perkara yang berniat jahat atau menguntungkan yang boleh dilakukan dengan data pengguna adalah mengejutkan, dan seringkali hanya terhad oleh penipu’ atau syarikat pemasaran’ kreativiti.

Kebenaran apl berbahaya oleh aplikasi antivirus

Tidak semua aplikasi antivirus percuma ini meminta sebanyak mungkin. Sebagai contoh, Teknologi Tap SIA berasaskan Latvia, yang membangunkan aplikasi Antivirus Bergerak - Bersih, Pengimbas Virus Telefon hanya meminta kemampuan untuk menulis storan luaran.

Walau bagaimanapun, sesetengah aplikasi meminta sebanyak 10 kebenaran berbahaya. Anda boleh melihat pesalah yang paling teruk dalam jadual di bawah.

Jadual 2. Kebenaran apl berbahaya oleh aplikasi antivirus

NameNo App. kebenaran membahayakan nama sah
Master Keselamatan - Antivirus, VPN, AppLock, Booster

Pemasangan Google Play: 500 juta

10
 • Akses lokasi kasar
 • Akses lokasi yang baik
 • Kamera
 • Dapatkan akaun
 • Baca kenalan
 • Baca storan luaran
 • Baca keadaan telefon
 • Rakam audio
 • Tulis kenalan
 • Tulis storan luaran
Antivirus Percuma 2019 - Imbas & Keluarkan Virus, Bersih

Pemasangan Google Play: 10 juta

9
 • Akses lokasi kasar
 • Akses lokasi yang baik
 • Panggilan telefon
 • Kamera
 • Dapatkan akaun
 • Baca kenalan
 • Baca storan luaran
 • Baca keadaan telefon
 • Tulis storan luaran
Virus Bersih 2019 - Antivirus, Bersih & Booster

Pemasangan Google Play: 50 juta

9
 • Akses lokasi kasar
 • Akses lokasi yang baik
 • Panggilan telefon
 • Kamera
 • Dapatkan akaun
 • Baca kenalan
 • Baca storan luaran
 • Baca keadaan telefon
 • Tulis storan luaran
Virus Bersih, Antivirus, Bersih (MAX Keselamatan)

Pemasangan Google Play: 50 juta

9
 • Akses lokasi kasar
 • Akses lokasi yang baik
 • Panggilan telefon
 • Kamera
 • Dapatkan akaun
 • Baca kenalan
 • Baca storan luaran
 • Baca keadaan telefon
 • Tulis storan luaran
Super Phone Cleaner: Virus Cleaner, Phone Cleaner

Pemasangan Google Play: 50 juta

9
 • Akses lokasi kasar
 • Akses lokasi yang baik
 • Panggilan telefon
 • Kamera
 • Dapatkan akaun
 • Baca kenalan
 • Baca storan luaran
 • Baca keadaan telefon
 • Tulis storan luaran
Master Bersih - Antivirus, Applock & Bersih

Pemasangan Google Play: 1 bilion

7
 • Akses lokasi kasar
 • Akses lokasi yang baik
 • Kamera
 • Dapatkan akaun
 • Baca storan luaran
 • Baca keadaan telefon
 • Tulis storan luaran

Perhatikan bahawa 6 pesalah terburuk ini mempunyai jumlah keseluruhan 1.66 bilion muat turun sudah ada di gedung Google Play.

Kebenaran berbahaya diterangkan

Daripada 30 keizinan berbahaya yang disenaraikan oleh Google, 15 aplikasi antivirus ini meminta 11. Letakkan’Lihatlah mereka secara terperinci. Kami’Anda juga perhatikan risiko bahaya terhadap privasi dan keselamatan anda, dengan memberikan risiko yang paling tinggi.

ikon mikrofon RECORD AUDIO

 • RISIKO: TINGGI
 • 1/15 aplikasi diminta

Dengan kebenaran ini, aplikasi antivirus boleh merakam audio, dan membolehkan mereka menggunakan peranti itu’mikrofon s.

Kebenaran ini hanya diminta oleh Master Keselamatan - Antivirus, VPN, AppLock, Booster, aplikasi 5 teratas untuk “antivirus” di Google Play.

ikon telefon PANGGILAN TELEFON

 • RISIKO: TINGGI
 • 6/15 aplikasi diminta

Ini membolehkan mana-mana aplikasi membuat panggilan telefon terus dari aplikasi, tanpa menggunakan antara muka Dialer atau memerlukan pengguna untuk mengesahkan panggilan.

ikon kamera CAMERA

 • RISIKO: TINGGI
 • 11/15 aplikasi diminta

Ini membolehkan akses aplikasi antivirus untuk menggunakan peranti anda’kamera.

Ikon GPS ACCESS FINE LOCATION

 • RISIKO: TINGGI
 • 9/15 aplikasi diminta

Kebenaran ini membolehkan aplikasinya untuk menentukan lokasi tepat anda, dengan menggunakan GPS, data sel mudah alih, wifi, atau ketiga dalam kombinasi.

ikon bacaan senarai kenalan BACA HUBUNGI

 • RISIKO: MEDIUM
 • 7/15 aplikasi diminta

Ini membolehkan apl antivirus melihat data kenalan anda.

ikon penulisan senarai kenalan HUBUNGI KONTAK

 • RISIKO: MEDIUM
 • 2/15 aplikasi diminta

Ini membolehkan apl ini membuat perubahan pada data kenalan anda.

Permintaan ini diminta oleh: Master Keselamatan - Antivirus, VPN, AppLock, Booster dan Keselamatan 360 - Antivirus Percuma, Booster, Cleaner.

ikon bacaan storan luaran BACA PENYIMPANAN LUAR NEGERI

 • RISIKO: MEDIUM
 • 14/15 aplikasi diminta

Kebenaran ini membenarkan apl membaca atau melihat fail pada storan luaran anda. Ini juga merupakan kebenaran logik untuk aplikasi antivirus, walaupun tidak semua aplikasi memerlukannya. Sebaliknya, aplikasi juga boleh mengakses fail pengguna lain, log aplikasi pihak ketiga atau log sistem.

Kebenaran ini diminta oleh semua aplikasi, kecuali Antivirus Bergerak - Bersih, Pengimbas Virus Telefon oleh pemaju Sentuh Teknologi SIA.

ikon bacaan negeri telefon MEMBACA NEGARA TELEFON

 • RISIKO: MEDIUM
 • 12/15 aplikasi diminta

Ini membolehkan aplikasi antivirus keupayaan untuk membaca hanya akses kepada keadaan telefon anda. Itu bermakna mereka’anda akan dapat melihat nombor telefon anda, status panggilan berterusan, dan maklumat rangkaian selular.

ikon akaun MENDAPATKAN AKAUN

 • RISIKO: MEDIUM
 • 10/15 aplikasi diminta

Kebenaran ini membenarkan akses aplikasi ke senarai akaun dalam Perkhidmatan Akaun.

ikon lokasi kasar LOKASI ACCESS COCSE

 • RISIKO: MEDIUM
 • 9/15 aplikasi diminta

Ini membenarkan aplikasi antivirus untuk menentukan peranti ini’lokasi dengan menggunakan data sel mudah alih, wifi, atau kedua-duanya dalam kombinasi.

tulis ikon storan luaran PENYERAHAN PENYIMPANAN LUAR

 • RISIKO: LOW
 • 15/15 aplikasi diminta

Ini membenarkan aplikasi antivirus menulis atau mengemas kini storan luaran anda. Daripada semua keizinan berbahaya, ini adalah yang paling logik untuk aplikasi antivirus.

Kebenaran ini diminta oleh semua aplikasi dalam senarai kami. (Anda boleh melihat senarai penuh aplikasi di bawah.)

Aplikasi berniat jahat di gedung Play

Walaupun kebanyakan aplikasi ini mencurigakan untuk mengatakan sekurang-kurangnya dengan jumlah keizinan berbahaya yang tidak perlu mereka’meminta mereka, sesetengah daripada mereka sebenarnya telah dikenal pasti sebagai berniat jahat.

Adalah mengejutkan bahawa Google Play masih membenarkan aplikasi ini disenaraikan dalam hasil carian mereka, memperoleh lebih daripada satu bilion muat turun.

Cheetah Mobile’penipuan iklan s

Pertama sekali’s Cheetah Mobile (AppLock & AntiVirus) yang membangunkan dua aplikasi dalam analisis kami: Master Keselamatan - Antivirus, VPN, AppLock, Booster dan Master Bersih - Antivirus, Applock & Bersih. Bersama-sama, kedua aplikasi mempunyai 1.5 bilion pemasangan di gedung Google Play.

Cheetah Mobile, dan khusus kedua aplikasi ini, telah dikenalpasti dalam penyelidikan oleh syarikat analisis aplikasi Kochava kerana terlibat dalam penipuan iklan, klik banjir dan klik suntikan.

Menurut BuzzFeed News, Cheetah Mobile “dijejaki apabila pengguna memuat turun apl baru dan menggunakan data ini untuk tidak mendakwa kredit kerana menyebabkan muat turun.”

CTO Praneet Sharma of Method Intelligence Media menyatakan yang berikut:

“Hakikat bahawa anda mempunyai apl kebenaran tinggi seperti ini, anda’dan mendapat aplikasi dari syarikat yang berpusat di China dan mereka mengumpul banyak maklumat. Mereka semua sedang log masuk, jadi … dari sudut pandangan privasi mereka melanggar banyak perkara.”

India melarang Hi Security’Virus Cleaner s

Pada akhir tahun 2017, India’agensi perisikan s memberi amaran kepada negara’tentera dan paramiliter terhadap penggunaan 42 aplikasi mudah alih yang dikenalpasti sebagai spyware atau malware. Termasuk dalam larangan itu ialah pemaju Hi Security’Virus Cleaner s 2019 - Antivirus, Bersih & Booster, aplikasi antivirus percuma yang popular dengan lebih daripada 50 juta pemasangan di Google Play. Ia dimiliki oleh Shenzhen HAWK, yang pada gilirannya dimiliki oleh Corporation TCL utama.

Juga dalam senarai larangan itu ialah Cheetah Mobile’Master Bersih - Antivirus, Applock & Bersih.

Virus Bersih dikenal pasti sebagai alat rogu

Satu analisis [pdf] oleh perisian keselamatan British dan syarikat perkakasan Sophos mendapati bahawa aplikasi Virus Cleaner, Antivirus, Cleaner (MAX Security) sebenarnya rogueware. Sophos menerangkan rogueware sebagai program yang “berpura-pura mengesan dan memperbaiki masalah pada komputer anda dan cuba meyakinkan anda untuk membayar wang / menambah lebih banyak perisian hasad.”

Kebenaran minimum diperlukan untuk berfungsi

Apabila melihat keizinan berbahaya ini, kami boleh mengenal pasti hanya dua kebenaran berbahaya yang diperlukan oleh aplikasi antivirus:

READ_EXTERNAL_STORAGE dan WRITE_EXTERNAL_STORAGE

Ini membolehkan apl antivirus untuk memeriksa pengguna’ menyimpan dan alih keluar fail yang tidak diingini. Ini cukup logik untuk aplikasi antivirus.

Sebenarnya, hanya satu aplikasi, Antivirus Bergerak - Bersih, Pengimbas Virus Telefon oleh pemaju Bahasa Latvia Tekan Teknologi SIA meminta hanya WRITE_EXTERNAL_STORAGE kebenaran. Tetapi masih, fungsi aplikasi sangat baik.

Kebenaran lain, seperti CAMERA, RECORD_AUDIO dan PANGGILAN TELEFON jangan’nampaknya perlu untuk aplikasi antivirus.

Ringkasan

Umumnya, aplikasi antivirus yang meminta sejumlah besar kebenaran berbahaya boleh kelihatan agak mencurigakan, dan kami mengesyorkan berhati-hati.

Itu’terutamanya kerana beberapa aplikasinya telah dikenalpasti sebagai berpotensi berniat jahat. Pada umumnya, apabila memilih aplikasi antivirus untuk telefon anda, pertimbangkan soalan ini dahulu:

 • Adakah saya benar-benar memerlukan aplikasi antivirus? Untuk sebahagian besar, jawapannya tidak - kecuali anda’memasang semula aplikasi tidak rasmi atau tidak mengemas kini apl atau telefon anda yang lain.
 • Adakah aplikasi ini dari pemaju terkemuka? Jika ia tidak’Anda mungkin mahu memilih jenama yang terkenal.
 • Adakah aplikasi ini benar-benar memerlukan keizinan berbahaya ini? Sebagian besar, dengan menafikan keizinan tertentu, aplikasi keseluruhan mungkin tidak berfungsi. Pada ketika itu, anda’d perlu mempertimbangkan mendapatkan aplikasi antivirus yang berbeza.

Lihat penyelidikan kami yang lain:

 • Bagaimana untuk mengalahkan Google Play’s algoritma dan dapatkan 280 juta pemasangan
 • Pemilik VPN tersembunyi diluncurkan: 99 produk VPN dijalankan oleh hanya 23 syarikat
 • Kajian: bagaimana dunia’laman web utama mengesan tingkah laku dalam talian anda
 • Siapa yang menguasai pasaran VPN yang semakin meningkat pada tahun 2019? Berikut adalah nombor-nombor
 • VPN rahsia: bagaimana persendirian adalah pembelian VPN anda?

Jadual 3. Jadual penuh aplikasi antivirus percuma dan kebenaran berbahaya mereka yang diminta

NameNo App. kebenaran membahayakan nama sah
Master Keselamatan - Antivirus, VPN, AppLock, Booster
 • Kedudukan: # 5
 • Pemasangan Google Play: 500 juta
 • Lokasi: China
 • Pemaju: Cheetah Mobile (AppLock & AntiVirus)
 • Syarikat induk: Cheetah Mobile
10
 1. Akses lokasi kasar
 2. Akses lokasi yang baik
 3. Kamera
 4. Dapatkan akaun
 5. Baca kenalan
 6. Baca storan luaran
 7. Baca keadaan telefon
 8. Rakam audio
 9. Tulis kenalan
 10. Tulis storan luaran
Master Bersih - Antivirus, Applock & Bersih
 • Kedudukan: # 6
 • Pemasangan Google Play: 1 bilion
 • Lokasi: China
 • Pemaju: Cheetah Mobile (AppLock & AntiVirus)
 • Syarikat induk: Cheetah Mobile
7
 • Akses lokasi kasar
 • Akses lokasi yang baik
 • Kamera
 • Dapatkan akaun
 • Baca storan luaran
 • Baca keadaan telefon
 • Tulis storan luaran
Antivirus Percuma 2019 - Imbas & Keluarkan Virus, Bersih (dibuang baru-baru ini)
 • Kedudukan: # 7
 • Pemasangan Google Play: 100 juta
 • Lokasi: Hong Kong
 • Pemaju: Hyper Speed
9
 • Akses lokasi kasar
 • Akses lokasi yang baik
 • Panggilan telefon
 • Kamera
 • Dapatkan akaun
 • Baca kenalan
 • Baca storan luaran
 • Baca keadaan telefon
 • Tulis storan luaran
360 Keselamatan - Antivirus Percuma, Penaik, Bersih
 • Kedudukan: # 8
 • Pemasangan Google Play: 100 juta
 • Lokasi: China
 • Pemaju: 360 Mobile Security Limited
 • Syarikat induk: Mobimagic Software Co., Ltd.
9
 • Akses lokasi kasar
 • Panggilan telefon
 • Kamera
 • Dapatkan akaun
 • Baca kenalan
 • Baca storan luaran
 • Baca keadaan telefon
 • Tulis kenalan
 • Tulis storan luaran
Antivirus Android
 • Kedudukan: # 9
 • Pemasangan Google Play: 1 bilion
 • Lokasi: Rusia
  Makmal Sistem Keselamatan
2
 • Baca storan luaran
 • Penyimpan luaran penulis
Virus Bersih 2019 - Antivirus, Bersih & Booster
 • Kedudukan: # 10
 • Pemasangan Google Play: 1 juta
 • Lokasi: China
 • Pemaju: Hi Security
 • Syarikat induk: Shenzhen HAWK (TCL Corporation)
9
 • Akses lokasi kasar
 • Akses lokasi yang baik
 • Panggilan telefon
 • Kamera
 • Dapatkan akaun
 • Baca kenalan
 • Baca storan luaran
 • Baca keadaan telefon
 • Tulis storan luaran
Super Cleaner - Antivirus, Booster, Phone Cleaner
 • Kedudukan: # 12
 • Pemasangan Google Play: 100 juta
 • Lokasi: China
 • Pemaju: Hawk App
 • Syarikat induk: Shenzhen HAWK (TCL Corporation)
7
 • Akses lokasi kasar
 • Akses lokasi yang baik
 • Kamera
 • Dapatkan akaun
 • Baca storan luaran
 • Baca keadaan telefon
 • Tulis storan luaran
Antivirus Percuma - Virus Cleaner (dibuang baru-baru ini)
 • Kedudukan: # 14
 • Pemasangan Google Play: 50 juta
 • Lokasi: China
 • Pemaju: NQ Security Lab / CX Design / cxzh.ltd
4
 • Kamera
 • Baca storan luaran
 • Baca keadaan telefon
 • Tulis storan luaran
Virus Bersih, Antivirus, Bersih (MAX Keselamatan) (dibuang baru-baru ini)
 • Kedudukan: # 15
 • Pemasangan Google Play: 50 juta
 • Lokasi: Hong Kong
 • Pemaju: ONE App Ltd
9
 • Akses lokasi kasar
 • Akses lokasi yang baik
 • Panggilan telefon
 • Kamera
 • Dapatkan akaun
 • Baca kenalan
 • Baca storan luaran
 • Baca keadaan telefon
 • Tulis storan luaran
Super Phone Cleaner: Virus Cleaner, Phone Cleaner (dibuang baru-baru ini)
 • Kedudukan: # 23
 • Pemasangan Google Play: 50 juta
 • Lokasi: Hong Kong
 • Pemaju: Hyper Speed
9
 • Akses lokasi kasar
 • Akses lokasi yang baik
 • Panggilan telefon
 • Kamera
 • Dapatkan akaun
 • Baca kenalan
 • Baca keadaan telefon
 • Baca storan luaran
 • Penyimpan luaran penulis
Keselamatan Super - Antivirus, Penggalak & AppLock (dibuang baru-baru ini)
 • Kedudukan: # 18
 • Pemasangan Google Play: 10 juta
 • Lokasi: Hong Kong
 • Pemaju: Smooth Apps Studio
6
 • Panggilan telefon
 • Kamera
 • Baca kenalan
 • Baca storan luaran
 • Baca keadaan telefon
 • Tulis storan luaran
Antivirus & Virus Bersih (Applock, Clean, Boost)
 • Kedudukan: # 25
 • Pemasangan Google Play: 10 juta
 • Lokasi: Singapura
 • Pemaju: TAPI Security Labs
2
 • Baca storan luaran
 • Tulis storan luaran
360 Security Lite - Booster, Cleaner, AppLock
 • Kedudukan: # 28
 • Pemasangan Google Play: 50 juta
 • Lokasi: China
 • Pemaju: mobimagicdevelop
 • Syarikat induk: Mobimagic Software Co., Ltd.
7
 • Akses lokasi kasar
 • Akses lokasi yang baik
 • Kamera
 • Dapatkan akaun
 • Baca storan luaran
 • Baca keadaan telefon
 • Tulis storan luaran
Antivirus Percuma 2019 - Virus Cleaner
 • Kedudukan: # 29
 • Pemasangan Google Play: 1 juta
 • Lokasi: Unknown
 • Pemaju: Mond Corey
3
 • Baca storan luaran
 • Baca keadaan telefon
 • Tulis storan luaran
Antivirus Bergerak - Bersih, Pengimbas Virus Telefon
 • Kedudukan: # 30
 • Pemasangan Google Play: 500,000
 • Lokasi: Latvia
 • Pemaju: Tap Technology SIA
1 Tulis storan luaran

Penafian:Kami teliti meneliti kisah kami dan berusaha untuk membentangkan gambaran yang tepat untuk pembaca kami. Kami’juga manusia, dan jika anda percaya kami telah membuat kesilapan faktual (bertentangan dengan pendapat yang tidak bersetuju), sila hubungi kami supaya kami boleh menyiasat dan sama ada mengesahkan atau mengesahkan fakta-fakta. Sila hantarkan kepada kami menggunakan halaman Hubungi Kami.

Brayan Jackson Administrator
Candidate of Science in Informatics. VPN Configuration Wizard. Has been using the VPN for 5 years. Works as a specialist in a company setting up the Internet.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

35 + = 38

map