Audit dasar tanpa log log VyprVPN


VyprVPN, pasti salah satu pemain VPN yang lebih tua di pasaran, telah mempunyai dasar tiada log yang diaudit oleh Leviathan Security. Ini adalah satu pencapaian yang hebat, dan satu yang pasti akan kita dapati dalam industri VPN secara amnya.

Ditubuhkan pada tahun 2009, Golden Frog (pencipta VyprVPN) sebenarnya mempunyai sejarah yang menarik dengan dasar tidak log. Malah, tidak ada’t benar-benar satu dasar tidak log untuk dimulakan.

VyprVPN’dasar pembalakan ya

Sehingga baru-baru ini - pada musim panas tahun 2018 - dasarnya adalah log pengguna data tertentu yang diperlukan untuk menawarkan perkhidmatan yang terbaik. Apabila kami bertanya soalan: Adakah VyprVPN menyimpan log, jawapannya selalu: well, ya.

Data ini telah dilog masuk selama 30 hari, dan termasuk maklumat berikut:

  • pengguna’alamat IP sebenar
  • alamat IP VyperVPN yang diberikan kepada pengguna
  • masa mula dan akhir sambungan
  • jumlah bait yang digunakan

Walaupun ini kelihatan telus pada apa data pengguna VyprVPN sebenarnya pembalakan, ramai telah diambil kembali oleh wahyu. Bagi mereka, apa-apa pembalakan tidak baik, dan dasar ini membawa beberapa kritikan tetap VyprVPN.

Sebenarnya, dalam catatan blog mereka mengumumkan audit dasar tanpa log mereka, Vypr’Minggu Ahad Yokubaitis mencatatkan tempat yang tidak dijumpai di Wirecutter’s ranking perkhidmatan VPN kegemaran mereka kerana Vypr’dasar pengekalan metadata.

Di sana’s banyak untuk suka dengan mereka, tetapi pengekalan metadata mereka tidak’t sesuai untuk kriteria kami. Mungkin liputan yang paling mudah bagi dasar privasi mereka adalah dalam kajian ini: https://t.co/gBwoakaXcc

- Mark Smirniotis (@marksmirniotis) 30 April 2018

Ini seolah-olah jerami yang terakhir, dan Vypr kemudian mendaftarkan Leviathan Security’perkhidmatan dalam mengaudit dasar pembalakan tidak baru mereka.

Adakah VyprVPN menyimpan log? Sekarang tidak

Sangat segar pada tumit NordVPN’audit sendiri tanpa log log oleh PwC, VyprVPN mempunyai cek Leviathan Security “pastikan bahawa tiada Maklumat Pengenalan Peribadi (PII) dikumpul, berkenaan dengan penggunaan perkhidmatan VyprVPN.”

Leviathan bekerja dengan VyprVPN’pasukan jurutera untuk menangani dan membetulkan kesilapan yang ditemui semasa proses pengauditan. Menurut audit penuh [pdf],

“Walaupun kewaspadaan terhadap penebangan diperlukan untuk menyelesaikan proses pelaksanaan “Tiada Log”, kami merasakan penilaian ini mencapai matlamatnya untuk mengesan kelemahan dalam Golden Frog’pelaksanaannya. Projek itu mendedahkan sejumlah masalah yang dihadapi oleh Frog Golden dengan cepat. Akibatnya, ia dapat memberi pengguna VyprVPN dengan jaminan bahawa syarikat itu tidak melakukan aktiviti VPN mereka.”

Itu’jaminan yang besar dari entiti bebas yang VyprVPN tidak log pengguna’ Aktiviti VPN. Leviathan terus bekerja untuk memastikan pembetulan sebenarnya membetulkan kesilapan. Laporan ini terus menyatakan,

“Golden Frog bekerja untuk menyegerakan semua penemuan tanpa log yang bersamaan dengan penilaian. Setelah selesai, kami melakukan pemeriksaan semula dan mengesahkan bahawa semua pembetulan adalah berkesan.”

Mengapa audit polisi tidak log penting?

Kami telah menyebutkan sebelum ini bagaimana kami gembira mengenai trend baru dalam industri VPN: audit bebas, termasuk audit log VyprVPN.

Sehingga ini, terdapat hanya 5 audit bebas, dan hanya 2 daripada mereka - NordVPN dan VyprVPN - telah dilakukan pada dasar tiada log mereka.

Ini adalah trend yang hebat, kerana audit bebas membenarkan kami mengesahkan apa yang selalu dikatakan setiap syarikat VPN: kami’selamat, aman, peribadi, dan kami menang’tidak menjual atau memberi data peribadi anda.

Sementara itu’s semua baik, kita boleh’t benar tahu kalau itu’s benar - dan malangnya kita boleh’t benar-benar mempercayai syarikat-syarikat untuk memberitahu kami kebenaran mutlak, terutama apabila kebenaran mutlak dapat memberi kesan yang mendalam terhadap keuntungan mereka.

Atas sebab itu, kami menyukai fakta bahawa VyprVPN bukan sahaja berubah daripada pembalakan minima mereka kepada dasar pembalakan tanpa mereka yang baru, tetapi mereka juga pergi ke hadapan dan telah disahkan secara bebas.

Kami berharap banyak, banyak perkhidmatan VPN lain akan mengikutinya.

Bagaimana perasaan anda tentang kebangkitan audit bebas? Beri tahu kami dalam ulasan di bawah!

Bacaan yang disyorkan

Kajian VyprVPN

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 2 = 2