Bagaimana untuk memintas WhatsApp blok China?


Jika awak’merancang untuk melancong ke China dengan telefon pintar anda, persoalan sama ada kerja WhatsApp di China mungkin akan menjadi isu utama. Penyulitan akhir-ke-akhir menggunakan WhatsApp cara yang bagus untuk berkomunikasi dengan orang-orang di rumah atau kenalan di People’s Republic semasa membelanjakan sedikit sebanyak dan mengelakkan pengawasan.

Tidak perlu dikatakan, ini bertentangan dengan kehendak kerajaan China, yang telah melabur banyak usaha untuk menjadikan setiap sudut ruang internet mereka dapat dilihat. Sehingga 2017, WhatsApp telah disekat sepenuhnya di negara ini.

Adakah terdapat cara untuk mengabaikan larangan ini supaya anda boleh menggunakan WhatsApp di China?

Ya, ada sekurang-kurangnya beberapa cara untuk membuka kunci WhatsApp atau sebarang perkhidmatan dalam talian yang lain. Kami’akan membincangkan yang terbaik dan paling selamat:

Perkhidmatan VPN (Virtual Private Network).

Di sini’s bagaimana ia berfungsi

Cara menggunakan Rangkaian Peribadi Maya untuk mengalahkan larangan WhatsApp

Jika anda ingin menikmati mesej teks dan ciri-ciri video yang dihantar oleh WhatsApp, satu alat menara ke atas semua yang lain: VPN (Rangkaian Peribadi Maya).

Jika anda tidak’Tidak tahu sudah, VPN adalah aplikasi yang dapat dipasang di desktop, komputer riba, dan telefon pintar. Mereka mengarahkan lalu lintas dari (dan ke) peranti anda melalui pelayan yang terletak di seluruh dunia, menggunakan penyulitan untuk menutup kandungan data anda, dan penyeragaman IP untuk memberi pengguna hampir tidak kelihatan.

Oleh sebab itu, VPN menjadikan kehidupan sangat, sangat sukar untuk penapis. Kerajaan biasanya bergantung kepada maklumat alamat IP untuk mengenal pasti pengguna, tetapi dengan VPN pada sistem anda, anda boleh melewati penapis mereka yang tidak terganggu.

Sekiranya anda mendapati WhatsApp disekat di China dan anda’d suka mengambil keuntungan dari VPN, berbuat demikian mudah. Di sini’s garis panduan mudah untuk memulakan:

  1. Penyelidikan VPN yang tersedia dan pilih yang berfungsi dengan baik di China - VPN berbeza secara liar dari segi kualiti dan kebolehpercayaan. Ramai yang bekerja dengan baik di negara-negara seperti Amerika Syarikat, tetapi kurang di China di mana syarat-syarat lebih menuntut. Tetapi beberapa pilihan elit seperti NordVPN atau ExpressVPN bekerja cemerlang di seluruh dunia. Dan, yang lebih penting, mereka mempunyai rekod yang baik dalam mengalahkan larangan WhatsApp.
  2. Cari pakej yang sesuai dengan keperluan anda - Ia’s idea yang baik untuk membayar perkhidmatan VPN, dan bukan bergantung pada perkhidmatan percuma. VPN percuma cenderung lebih rendah dalam kualiti dan lebih terdedah kepada masalah keselamatan. Dan pilih pelanggan yang dioptimumkan untuk peranti anda (seperti telefon Android atau iOS).
  3. Muat turun klien VPN - Selepas pembayaran, ini sepatutnya’t mengambil masa lebih daripada 5 minit, biasanya kurang.
  4. Muatkan aplikasi VPN - Pelanggan VPN cenderung untuk memasang, dan mudah diakses. Secara amnya, akan ada a “sambungkan” butang dan senarai pelayan. Pilih salah satu yang memberikan kelajuan yang baik, dan api perlindungan dalam talian anda.

Dengan VPN di telefon anda, anda harus mendapati bahawa WhatsApp kembali normal. Mungkin ada beberapa cegukan di sepanjang jalan (seperti sambungan jatuh). Sekiranya ini berlaku, pelayan bertukar biasanya melakukan silap mata.

Dapatkan semuanya dengan salah satu VPN terbaik dalam industriPembuat NordVPN’senarai pelayan besar-besaran, rekod privasi yang sempurna, dan ciri-ciri keselamatan kedap air - semuanya hanya dari $ 3.49 / bulan. Dapatkan NordVPN

Mengapa WhatsApp disekat di China?

Sejarah WhatsApp di China tidak ada’t bahagia. Pada tahun 2010, ketika WhatsApp berkembang popular, Beijing secara rutin mengambil tindakan untuk menegaskan kuasa. Setiap sekarang dan kemudian, kerajaan akan menargetkan WhatsApp, menghalang pelayannya dan mengetuk kedua-dua perkhidmatan pemesejan video dan teks.

Walau bagaimanapun, larangan ini bersifat sementara. Tetapi perkara berubah pada 2017 apabila dilaporkan bahawa blok WhatsApp lengkap telah disediakan. Menurut TechCrunch, pengharaman lengkap mengenai video dan mesej teks dikuatkuasakan oleh kerajaan China.

Melihat sebab-sebab mengapa anda mungkin mencari WhatsApp disekat di China

Setakat yang dapat kita katakan, ia kelihatan seperti Parti Komunis akhirnya memutuskan bahawa kewujudan perkhidmatan mesej pesanan yang disulitkan dan tersedia secara universal tidak dapat diterima. Jadi mereka retak pada pelayan WhatsApp China, membuat pernyataan yang jelas kepada pengguna tempatan.

China tetap menjadi negara yang sangat autoritarian, di mana kuasa tertumpu kepada parti pemerintah. Tetapi ia juga tertakluk kepada bantahan biasa dan ketidakpuasan sosial yang berkaitan dengan upah, persekitaran, dan kekurangan kebebasan asas.

Pada tahun 2017, pemangkin itu adalah kebimbangan mengenai peningkatan dalam protes yang membawa kepada Kongres Parti Komunis - yang besar bersama-sama untuk meraikan keharmonian dan kuasa badan pemerintah. Ketika Kongres mendekati, Pentadbiran Cyberspace of China memberi amaran kepada WhatsApp “mengambil langkah proaktif untuk memintas maklumat berkaitan dengan keganasan dan keganasan.”

Walau bagaimanapun, ini mungkin tidak menyebabkan larangan sepenuhnya. Beijing menyedari bahawa ia perlu memanfaatkan kuasa teknologi untuk membolehkan China bersaing ketika mengimbangi pergerakan protes - perbuatan menyulitkan yang sukar. Dan menghalang WhatsApp di China adalah salah satu bahagian strategi mereka.

Satu lagi sebab untuk blok itu ialah WhatsApp’s affiliate dengan Facebook. Rangkaian sosial tidak mempunyai’t benar-benar geli dengan Beijing, masuk ke dalam konflik dengan kerajaan terhadap penapisan. Dan semua anak syarikatnya, termasuk WhatsApp dan Instagram, telah terjejas.

Apa yang berlaku jika anda cuba mengakses WhatsApp di China?

Biarkan’anda mengandaikan bahawa anda melawat China untuk bercuti atau perjalanan kerja yang singkat. WhatsApp akan menjadi alat yang berguna untuk anda, kerana ia membolehkan komunikasi yang sangat murah dengan pengguna telefon pintar dan komputer riba di mana sahaja di dunia.

Apabila anda membakar aplikasi, apa yang akan berlaku? Adakah pasukan ejen kerajaan mengetuk pintu hotel anda dengan segera, menuntut agar anda menyerahkan telefon anda? Adakah anda akan ditahan kerana melanggar undang-undang China?

Hampir tidak pasti. Itu’bukan bagaimana penapisan berfungsi di China moden. Jika anda menguji isu adalah WhatsApp disekat di China, anda’akan kecewa. Apa yang akan berlaku ialah telefon anda akan gagal untuk disambungkan.

WhatsApp hanya akan memaklumkan kepada anda bahawa aplikasinya tidak dapat disambungkan ke pelayan setempat, menjadikan ciri komunikasi berguna yang sama sekali tidak boleh digunakan. Dan itu’s tidak menyusahkan ramai pelancong. Tetapi ada penyelesaian?

Bolehkah anda menggunakan WhatsApp di China? Cara untuk mengalahkan larangan itu

Kerajaan China mungkin yang paling aktif di dunia apabila ia membantah perbezaan pendapat digital. Tetapi pegawai-pegawai teknologi di Beijing tidak dapat mengawal cara orang biasa menggunakan internet, dan situasi WhatsApp China adalah contoh yang bagus.

Seperti yang kita sebutkan tadi, China tidak’t semestinya mahu tercekik setiap aplikasi barat. Kerajaan’Matlamat utama adalah dalam negeri: mencegah perbezaan pendapat daripada pekerja Cina. Jadi ia’s tidak mengejutkan untuk mendapati bahawa terdapat beberapa kelemahan utama untuk orang yang menginginkan jawapan kepada soalan itu kerja WhatsApp di China?

Gunakan penyelesaian keselamatan untuk mengalahkan penapisan di seluruh dunia

Seperti kita’anda lihat, jawapan pertanyaan anda boleh menggunakan WhatsApp di China adalah kompleks. Secara teknikal, tidak, anda tidak boleh. Peraturan-peraturan di China sangat jelas pada masa ini mengenai akses WhatsApp, dan perkhidmatan itu baik dan benar-benar disekat.

Bagaimanapun, terima kasih kepada VPN, larangan WhatsApp boleh dielakkan dengan mudah dan boleh dipercayai. Oleh itu, jika anda menuju ke Shanghai, Hong Kong, atau Beijing, lengan diri anda dengan alat yang anda perlukan untuk berkomunikasi secara murah dan mudah.

Disyorkan baca:

VPN terbaik untuk China

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

26 + = 34