Bagaimana untuk mengalahkan algoritma Google Play dan mendapatkan 280 juta pemasangan

Menurut data SimilarWeb, kata kunci itu “vpn” adalah antara 10 istilah carian paling popular di Google Play. Kedai aplikasi mempunyai sekitar 19.5 bilion muat turun pada suku ketiga 2018 sahaja - bernilai $ 18 bilion. Sebarang aplikasi yang boleh didapati dalam 10 hasil carian teratas akan mendapat banyak pemasangan dan pengguna, serta hasil yang signifikan dari yuran langganan atau iklan dalam aplikasi.

Kajian kami menunjukkan bahawa 10 hasil carian Google Play teratas untuk “vpn” didominasi oleh aplikasi yang mengambil bahagian dalam amalan manipulasi berpotensi penipuan.

Kami juga mendapati bahawa 7 daripada 10 aplikasi teratas sama ada di Hong Kong, mempunyai pengarah Cina, atau terletak di China. Aplikasi yang tinggal 3 adalah berdasarkan di Amerika Syarikat, semuanya telah dibeli oleh AnchorFree, pencipta Hotspot Shield. Sebelum ini, kami melindungi aplikasi VPN ini dalam penyelidikan kami mengenai pemilikan sebenar VPN yang popular.

Pada umumnya, kita boleh membahagikan VPN dari penyelidikan kami kepada dua kategori:


 • VPN Google Play yang lebih baik: ini adalah VPN percuma peringkat tertinggi yang terdapat di Google Play apabila mencari kata kunci “vpn”
 • Pemimpin pasaran VPN: ini adalah pemimpin industri VPN pengguna, seperti ExpressVPN, NordVPN, CyberGhost, dll..

Peringkat tinggi aplikasi peringkat tinggi ini mengejutkan kerana hampir kesemuanya mempunyai populariti yang terhad di luar gedung Google Play, menurut Google Trends (VPN PERCUMA tidak termasuk, kerana namanya terlalu generik):

1 - Apl vpn percuma Trend Google vs jenama popular

Pemimpin pasaran VPN’Sebaliknya, aplikasi Android s di parket di kedai Main, dengan jenama seperti ExpressVPN pada kedudukan 34, CyberGhost pada 49, dan NordVPN pada 104.

Aplikasi berpasangan yang lebih baik ini seolah-olah telah menemui kelemahan di Google Play’algoritma kedudukan s, kerana hampir setiap aplikasi dalam 10 teratas menggunakan strategi yang sama. Ini mencerminkan sangat buruk di Google’s Play Store, kerana ia membolehkan taktik topi hitam untuk meningkatkan kedudukan untuk kata kunci yang popular itu. Google sebelum ini bersumpah untuk mengetepikan taktik manipulasi aplikasi, tetapi penyelidikan ini menunjukkan bahawa ia masih mempunyai cara yang jauh untuk melakukannya untuk menjadi berkesan.

Catatan: Kedudukan berdasarkan analisis Januari 2019 kami. Selain itu, tajuk aplikasi ini mungkin telah berubah sejak analisis awal kami, kerana pemaju aplikasi sentiasa mengemas kini nama aplikasi untuk pelbagai sebab.

Main takeaways

Google Play’algoritma kedudukan s kelihatannya dimanipulasi oleh aplikasi VPN dianalisis dengan:

 1. Menggunakan sejumlah besar ulasan palsu: 10 apl terbaik untuk kata kunci “vpn” mempunyai lebih sedikit perkataan setiap semakan, lebih banyak ulasan pendua, dan banyak ulasan dari pengguna tersembunyi
 2. Menggunakan taktik backlink blackhat untuk meningkatkan profil backlink mereka, tanpa mengira perkaitan topik
 3. Menyusun kata kunci sasaran di seluruh aplikasinya’ID, tajuk dan perihalan, dengan satu aplikasi menggunakan kata kunci “vpn” 48 kali dalam keterangannya

Kami’akan meneruskan setiap taktik untuk mendedahkan bagaimana aplikasi VPN yang lebih baik ini berfungsi dengan baik. Kami’Anda juga akan menggunakan anggaran kasar untuk setiap taktik untuk memahami berapa banyak kos untuk pemaju aplikasi mencapai keputusan yang sama.

Ulasan penipuan

Sebagai sebahagian daripada penyelidikan kami, kami menganalisis lebih daripada 150,000 ulasan untuk memahami bagaimana aplikasi VPN yang tidak popular ini dapat sangat tinggi di Google Play. Kami melihat 15 penyedia VPN’ aplikasi - 10 VPN yang lebih baik, ditambah 5 jenama utama (tetapi lebih rendah) jenama VPN. Data kami mendedahkan satu trend yang menarik.

Tinjauan untuk 10 aplikasinya VPN yang lebih baik mempunyai empat ciri ini:

1. Mereka mempunyai perkataan yang jauh lebih sedikit untuk semakan: bilangan purata perkataan untuk kumpulan pemimpin pasaran VPN adalah 27, manakala purata bagi VPN Google Play yang lebih baik adalah kurang daripada 12.

2. Mereka kurang unik: hanya 69% daripada VPN yang lebih baik’ ulasan benar-benar unik, sementara pemimpin pasaran VPN mempunyai hampir 90% ulasan unik.

3. Mereka mempunyai peratusan yang lebih tinggi pengulas yang namanya tersembunyi: Google membolehkan pengulas menyembunyikan nama pengguna mereka di bawah moniker “Seorang pengguna Google.” Hanya 16% ulasan untuk pemimpin pasaran VPN yang ditulis oleh “Seorang pengguna Google,” sedangkan bagi VPN yang lebih baik kedudukannya nombor itu hampir 30%.

2 - Ulasan percuma vpn aplikasi penipuan

4. Mereka mempunyai peratusan ulasan yang lebih tinggi bermula dengan huruf kecil: hanya 10% daripada pemimpin pasaran VPN’ ulasan bermula dengan huruf kecil. Untuk VPN yang berpangkat lebih baik, 33% ulasan penuh mereka bermula dengan huruf kecil. Satu aplikasi VPN 10 terbaik, Turbo VPN, mempunyai 72% ulasan yang mengejutkan bermula dengan huruf kecil.

Ulasan Android bermula dengan huruf kecil dilihat sebagai tanda amaran untuk penipuan, kerana kebanyakan peranti berasaskan Android memanfaatkan huruf pertama kalimat secara lalai. Ini mungkin menyiratkan penggunaan sistem komen automatik atau peranti desktop (bukan Android).

3 - Ulasan apl vpn percuma bermula dengan huruf kecil

Kos untuk mencipta semula

Kami mencari di sekitar pasar gelap untuk mengetahui sejauh mana kos untuk membeli jumlah ulasan penipuan yang sama. Untuk mencapai itu, kami melakukan perkara berikut.

 1. Kami mengandaikan bahawa tidak semua ulasan palsu.
 2. Kami mengasingkan ulasan yang mempunyai antara 1 dan 4 perkataan dan mempunyai sekurang-kurangnya satu pendua.
 3. Dari itu, kami mendapati bahawa 10 VPN yang mempunyai kedudukan lebih baik mempunyai sejumlah 52,483 ulasan yang mencurigakan, atau 5,248 setiap aplikasi. Bandingkan ini dengan 5 pemimpin pasaran VPN, yang mempunyai sejumlah 9,567 ulasan yang mencurigakan, atau 1,913 setiap aplikasi.

4 - Ulasan VPN mencurigakan dengan 1-4 perkataan

Pada $ 300 untuk 100 ulasan, ia akan dikenakan bayaran sebanyak $ 15,744 untuk mendapatkan jumlah ulasan penipuan yang sama.

Apabila dibaca oleh mata manusia, ulasan aplikasinya yang lebih baik menunjukkan tanda-tanda penipuan yang jelas. Walau bagaimanapun, kerana ia diwujudkan untuk memanipulasi Google Play’Algoritma dan mendapatkan peningkatan besar dalam ranking (bersama-sama dengan dua teknik lain yang dibincangkan di bawah), mereka terbukti berjaya.

2. Backlink mencurigakan

Walaupun tiada korelasi telah disahkan di antara aplikasi’profil backlink s dan kedudukannya di gedung Play, banyak pemasar percaya ada pautan, kerana backlinks memberi kesan kepada Google’keputusan carian web s. Dengan menggunakan Ahrefs, kami menganalisis setiap 15 aplikasi’ backlink dan melihat trend:

Aplikasi VPN yang lebih baik mempunyai banyak pautan balik yang mencurigakan dari:

 • laman web atau artikel yang tidak berkaitan
 • komen yang tidak dimodifikasi
 • pingback atau trackbacks

Susulan utama datang dari fakta bahawa aplikasi peringkat yang lebih baik ini menerima pautan balik dari artikel dengan tajuk yang tidak berkaitan seperti:

 • Mendapatkan Ketahui Haiwan Mpala: Pengunjung Paling Umum
 • Sekatan Pentadbiran Obama Mengawal Penyelidikan Ganja
 • Panda Mom STILL Won’t Kongsi Roti Her!
 • Hip-Hop 2014: Suspek yang Tidak Biasa
 • Perang Dingin Antara Oge Okoye Dan Chioma Toplis Dan Mereka Kenya Moore Dogs

Apabila kami menganalisis pautan balik ini, kami mendapati bahawa banyak pautan didn’T datang dari artikel itu sendiri. Sebaliknya, mereka datang dari bahagian komentar yang tidak dimodifikasi, di mana sesiapa sahaja boleh meninggalkan komen dan menambah sebarang pautan ke nama pengguna mereka tanpa memerlukan kelulusan moderator. Di sini’contohnya dari Peminat Sukan Midwest:

5 - Pautan aplikasi vpn percuma dari komen yang tidak dimodifikasi

Orang lain menggunakan teknik yang dikenali sebagai pingbacks, di mana mereka dapat mengaitkan artikel dan mendapatkan pautan automatik kembali ke aplikasi mereka sendiri. Dalam amalan ini, jika kita berhubung dengan artikel lain yang mempunyai ciri pingback dihidupkan, artikel itu secara automatik akan dihubungkan kembali kepada kami. Di sana’s juga merupakan satu cara untuk membuat pingback palsu, teknik blackhat yang biasa digunakan.

Di laman web Sweden ini, terdapat 13,299 komen dan pingback:

6 - Aplikasi vpn percuma Sweden pingbacks

Halaman Fan Midwest Sports juga mempunyai bahagian yang saksama dari pingback, dengan dua pautan yang membawa kepada VPN di gedung Play. Yang pertama pergi ke VPN Turbo, nombor empat semasa:

7 - Aplikasi vpn percuma lebih banyak pingpuan palsu

Kedua-dua ini - mencari komen yang tidak dimodifikasi dan menggunakan teknik pingback - adalah taktik blackhat SEO yang terkenal untuk meningkatkan kedudukan. Di pasaran blackhat yang popular seperti SEOclerks, anda boleh mencari vendor yang menjual perkhidmatan ini untuk hanya $ 5:

8 - SEOClerks $ 5 tawaran pingback

Sebenarnya, jenis pautan pingback (atau trackback) ini dilihat oleh SEO sendiri sebagai spamma kepada semua pautan - bermakna anda harus menggunakannya dengan berhati-hati kerana mereka mungkin menang’t bekerja, atau mungkin juga mengurangkan kedudukan anda:

9 - Blackhat SEO amaran terhadap penggunaan pingbacks

Malah dalam perkhidmatan SEOClerks menawarkan deskripsi, dijelaskan bahawa pingback ini bertujuan untuk penimbal tapak (laman perantara yang menghubungkan ke laman utama). Ini kerana mereka’dilihat sebagai terlalu toksik untuk mana-mana laman utama - atau penyenaraian apl Google Play.

Apa’s lebih mengejutkan’t bahawa backlinks palsu masih berfungsi untuk meningkatkan kedudukan. Ia’s itu backlink palsu yang paling spam kelihatannya berfungsi dengan baik dalam memanipulasi Google Play’algoritma kedudukan s. Ini adalah berlepas yang mengecewakan dari Google’algoritma carian web yang baik dan ketakutan.

Kos untuk mencipta semula

Sekali lagi, kami pergi ke pasaran blackhat SEO teratas untuk melihat berapa banyak kos yang akan dibelanjakan untuk membeli jumlah komen yang sama dan pautan balik pingback. Untuk melakukan itu, dan untuk mengurangkan masa yang serius, kita perlu membuat beberapa anggapan yang cepat.

 1. Kami menentukan bahawa mengenal pasti semua pautan balik yang mencurigakan memerlukan sejumlah besar sumber.
 2. Kami menganalisa hanya 100 backlink paling terkini untuk dua VPN yang lebih baik (Turbo VPN dan SecureVPN) dan menentukan peratusan backlink yang mencurigakan. “Mencurigakan” backlink ditentukan oleh topik yang tidak termasuk VPN, keamanan siber, privasi, aplikasi Android, aplikasi secara umum, atau apa-apa berkaitan IT. Mengambil purata bagi kedua-dua aplikasi VPN, peratusan pautan yang tidak berkaitan adalah 41.5% (Turbo VPN mempunyai 47 pautan tidak berkaitan, manakala SuperVPN mempunyai 36 pautan tidak berkaitan).
 3. Dari itu, kita’Anda akan membuat anggaran kasar bahawa 8 kedudukan yang lebih baik daripada aplikasi mempunyai sejumlah 8,315 backlink yang mencurigakan, atau 1,039 per apl. Catatan: X-VPN dan VPN PERCUMA telah dialih keluar dari kedai Main pada masa yang berlainan, dan kami tidak dapat menganalisisnya untuk anggaran kami.

Sekiranya anda membeli 3,000 backlink spammy, ia hanya akan dikenakan biaya $ 5 untuk mendapatkan 3x jumlah backlinks palsu dan membantu meningkatkan aplikasi Android anda di Google’kedai mainan s.

3. pemadat kata kunci

Pemadatan kata kunci adalah satu lagi taktik SEO - sama ada dengan jelas blackhat, atau hanya secara umumnya mengerutkan denyut - di mana pemaju aplikasi menambah kata kunci sasaran sebanyak mungkin untuk menarafkan lebih tinggi.

Apabila melihat pada “vpn” kata kunci untuk menentukan kekerapan, kami menganalisis tiga aspek: ID permohonan, tajuk aplikasi dan keterangan aplikasi. Analisis kami menunjukkan perkara berikut:

Aplikasi VPN yang lebih baik mempunyai antara 1-3 “vpn” kata kunci dalam tajuk mereka, sehingga 5 kata kunci bukan jenama dalam ID aplikasi mereka, dan frekuensi tinggi “vpn” dalam penerangan aplikasinya.

10 - Pengekalan kata kunci aplikasi VPN percuma

Analisis kami menunjukkan bahawa banyak VPN yang berpangkalan lebih baik mempunyai kekerapan tertinggi kata kunci “vpn” dalam tajuk mereka, seperti VPN Master - Percuma membuka kunci VPN Proksi & VPN keselamatan. Umumnya, aplikasi VPN percuma ini juga mengejar kata kunci “proksi.” Ini sangat buruk untuk dibaca, tetapi sekali lagi - ini tidak dibuat untuk mata manusia, tetapi sebaliknya untuk algoritma’s demi.

ID aplikasi mereka, yang tidak boleh diubah sekali dibuat, juga boleh disumbat dengan kata kunci. Di sini’contoh daripada JustVPN:

free.vpn.unblock.proxy.unlimited.justvpn

Kebanyakan aplikasi ini memanfaatkan ruang deskripsi mereka untuk menaburkan sebanyak mungkin “vpn” dan “proksi” kata kunci yang mungkin. Di sini’s perihalan dari aplikasi VPN yang lebih baik-ranking JustVPN, menyebut kata kunci “vpn” 48 kali:

11 - Pemadat kata kunci JustVPN

Lebih buruk lagi, JustVPN menggunakan nama jenama VPN pesaing dalam keterangan mereka:

12 - Pemasangan kata kunci JustVPN - menggunakan pesaing dalam keterangan

Kos untuk mencipta semula

Di sini, tidak perlu melihat pasaran gelap untuk tujuan pemadatan kata kunci. Ia boleh dicapai secara percuma tanpa sebarang nuansa atau kebimbangan untuk dibaca, pengalaman pengguna, atau kemungkinan penalti. Pemaju aplikasi hanya boleh membuat penerangan ini sendiri dan mengemas kininya berdasarkan persaingan atau keperluan untuk meletakkan lebih tinggi di Google Play’kedai aplikasi s.

Atas sebab itu, kos untuk kata kunci adalah $ 0.

Ringkasan

Ia menjadi semakin sukar untuk memanipulasi Google’algoritma carian s. Walau bagaimanapun, perkara yang sama juga berlaku’t nampaknya terpakai untuk gedung Google Play. Menggunakan taktik yang perlu mendorong penalti, banyak aplikasi berkualiti rendah kelihatan kedudukan tinggi dengan memanipulasi hasil carian Google Play, mengumpul lebih daripada 282 juta pemasangan untuk “vpn” kata kunci.

Lebih buruk lagi, mereka seolah-olah melakukan ini dengan taktik blackhat SEO murah, termasuk:

 1. Membeli ulasan aplikasi berkualiti rendah dan pendek untuk meningkatkan skor semakan mereka, dengan anggaran kira-kira $ 15,744 setiap aplikasinya
 2. Membeli komen dan backlink balik balik / balik balik, dengan kos anggaran yang kurang daripada $ 5 setiap aplikasinya
 3. Menggunakan kata kunci sasaran “vpn” berbilang kali dalam tajuk apl, ID dan penerangannya, yang membawa kepada kebolehbacaan yang boleh dibaca

Oleh itu, dengan kurang daripada $ 16,000 dan aplikasi mudah, nampaknya pemaju aplikasi boleh mendapat sehingga 100,000,000 pemasangan (seperti Turbo VPN lakukan) dan membuat wang itu kembali dalam jangka masa yang munasabah, berpotensi melalui yuran langganan dan pendapatan iklan.

Semua taktik ini tidak mengingati pengalaman pengguna, tetapi hanya menewaskan Google Play’algoritma s. Dan berdasarkan hasil ini, mereka’semula berjaya - pada kos dan usaha yang jauh lebih rendah daripada siapa yang boleh bayangkan.

Di sini’s senarai VPN percuma memanipulasi hasil carian kedai Google Play untuk muncul dalam sepuluh teratas untuk kata kunci “vpn”:

 • X-VPN
 • VPN selamat
 • VPN PERCUMA
 • VPN Turbo
 • Betternet Hotspot VPN
 • Master Proksi VPN
 • Thunder VPN
 • SuperVPN
 • JustVPN
 • VPN 360

Lihat penyelidikan kami yang lain:

Aplikasi antivirus percuma yang meminta sejumlah besar kebenaran berbahaya yang mereka berikan’tidak perlu

Pemilik VPN tersembunyi diluncurkan: 99 produk VPN dijalankan oleh hanya 23 syarikat

Kajian: bagaimana dunia’laman web utama mengesan tingkah laku dalam talian anda

Siapa yang menguasai pasaran VPN yang semakin meningkat pada tahun 2019? Berikut adalah nombor-nombor

VPN rahsia: bagaimana persendirian adalah pembelian VPN anda?

Penafian:Kami teliti meneliti kisah kami dan berusaha untuk membentangkan gambaran yang tepat untuk pembaca kami. Kami’juga manusia, dan jika anda percaya kami telah membuat kesilapan faktual (bertentangan dengan pendapat yang tidak bersetuju), sila hubungi kami supaya kami boleh menyiasat dan sama ada mengesahkan atau mengesahkan fakta-fakta. Sila hubungi kami dengan menggunakan halaman Hubungi Kami.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

19 + = 21

Adblock
detector