Bagaimana untuk menyekat Facebook

Facebook hanya besar-besaran, membanggakan sekitar 2.41 bilion pengguna aktif. Tetapi seperti skandal data baru-baru ini telah menunjukkan, ia’s tidak sentiasa menjadi ruang yang selamat. Dan pengenaan larangan media sosial oleh negara-negara seperti China telah menekankan bagaimana akses boleh dipotong dalam sekejap.


Dengan itu, di sini’panduan ringkas mengenai bagaimana untuk menyahsekat Facebook dengan VPN, dan bagaimana untuk kekal selamat di Facebook. Kedua-dua topik itu bersama-sama seperti sisi duit syiling. Seperti kita’lihat, menggunakan VPN masuk akal dalam kedua-dua kes.

Kenapa anda perlu menyahsekat Facebook?

Bagi kebanyakan daripada kita, Facebook adalah bahagian penting dalam kehidupan seharian. Sebagai contoh, apabila kami melakukan perjalanan, kami membuat pengaturan untuk memastikan semua orang dimaklumkan melalui Facebook. Dan jika boleh’t mengakses profil anda, rakan dan keluarga anda dengan mudah boleh menjadi perhatian.

Orang mungkin perlu menyahsekat Facebook kerana pelbagai sebab. Sebagai permulaan, rangkaian sosial dilarang di beberapa negara, seperti Korea Utara, China, dan Iran, manakala negara-negara seperti Bangladesh, India, dan Mesir telah mengenakan larangan sementara atau wilayah.

Kedua, terdapat kes di mana-mana negara di mana anda mungkin perlu tahu bagaimana untuk membatalkan profil laman web Facebook. Sebagai contoh, perpustakaan kolej anda mungkin mengendalikan larangan Facebook melalui rangkaian tempatan.

Jadi di mana sahaja anda berada di dunia, ada di sana’peluang untuk anda’akan menghadapi sekatan Facebook. Syukurlah, selalu ada cara untuk melompat ke atas halangan-halangan tersebut, membolehkan anda menikmati manfaat profil media sosial anda.

Bagaimanakah VPN boleh membantu anda menyahsekat laman web Facebook??

Kaedah pertama ialah menggunakan VPN. Alat ini membuat disulitkan “terowong” dari komputer anda ke pelayan yang terletak di mana sahaja di dunia. Dan mereka juga menyediakan pengguna dengan alamat IP tanpa nama. Apabila anda menambah kedua-duanya bersama, anda pada dasarnya tidak dapat dilihat oleh kerajaan yang menindas (atau pasukan IT sekolah).

Sekiranya anda menghadapi masalah menyekat Facebook, VPN sangat mudah digunakan. Di sini’bagaimana untuk melakukannya:

  1. Cari VPN yang boleh dipercayai dari senarai yang terbaik di sekitar, dan muat turun klien mereka ke telefon pintar atau komputer anda. Apabila memilih VPN, beri perhatian kepada ulasan yang menyatakan sama ada ia beroperasi di lokasi anda, kerana sesetengah VPN boleh menjadi hebat di Amerika Syarikat, tetapi buruk di tempat-tempat seperti China. Kami mengesyorkan NordVPN sebagai perkhidmatan VPN yang paling selamat.
  2. Apabila VPN telah dipasang, anda’Anda mungkin mempunyai pilihan untuk membeli langganan atau menggunakan versi percubaan percuma. Jika awak’semula menggunakan rangkaian sekolah, berikan versi percuma cuba (tetapi jangan’t mengharapkan keajaiban). Tetapi jika anda’semula dalam bidang kuasa menindas, masuk akal untuk membeli langganan VPN yang dianggap baik, kerana versi percuma jarang berfungsi dan boleh menjadi risiko keselamatan.
  3. Pilih pelayan VPN untuk log masuk. Jika awak’semula menggunakan Facebook, ini sepatutnya dalam negara yang berbahasa Inggeris (atau di mana sahaja yang bercakap bahasa pilihan anda). Jika anda memilih pelayan Jerman, Facebook mungkin akan memuat dalam bahasa Jerman. Ingat, VPN mencipta identiti baharu, tanpa nama, dan Facebook boleh’t memberitahu di mana anda’benar-benar dari.
  4. Selepas anda’kembali log masuk ke server, memuat Facebook dan masukkan butiran login anda. Ia’s semudah itu.

Bolehkah alat proksi yang menyekat Facebook menjadi alternatif yang berdaya maju?

Pilihan lain (yang kami tidak’t sungguh mengesyorkan) adalah menggunakan proksi. Proksi pada dasarnya adalah versi VPN yang dilucut turun. Mereka anonymize alamat IP anda dan biasanya menyulitkan lalu lintas dari pelayar anda, tetapi jauh lebih terhad daripada VPN. Dengan VPN, semua yang anda lakukan dalam talian dilindungi. Sebaliknya, proksi cenderung menyembunyikan hanya satu pelayar atau klien P2P, meninggalkan segala-galanya yang tidak dilindungi.

Walau bagaimanapun, jika anda mahu menyahpasang alat proksi Facebook boleh menjadi penyelesaian ringan, mesra pengguna. Sebagai contoh, ProxFree mendakwa membenarkan pengguna mengakses Facebook melalui proksi yang terdapat sepenuhnya dalam penyemak imbas mereka - jadi di sana’tidak perlu membeli langganan atau memuat turun pelanggan.

Jika anda mempunyai sumber sistem terhad, ini mungkin satu pilihan yang patut dipertimbangkan, tetapi kami’d menasihati pengguna untuk berpegang kepada VPN yang lebih selamat.

Mengapa menggunakan VPN boleh membantu anda menggunakan Facebook dengan selamat

Setakat ini, kami’Saya telah melihat cara untuk menyahpasang Facebook, sama ada itu’s disebabkan gangguan kerajaan atau dasar korporat / sekolah. Tetapi di sana’siri lain untuk menggunakan VPN dengan Facebook, dan yang berkaitan dengan keselamatan dalam talian.

Apabila anda mendaftar dengan rangkaian sosial, anda tidak’t mendapat banyak bimbingan mengenai bagaimana untuk kekal selamat di Facebook. Tetapi jika anda lakukan, memasang VPN akan tinggi pada senarai.

Untuk satu, VPN membolehkan anda menyiarkan dan membaca apa sahaja yang anda suka di Facebook tanpa perlu dibimbangkan oleh pengintip. Ini boleh berguna untuk aktivis politik, tetapi mempunyai implikasi privasi umum untuk kita semua, terutamanya memandangkan wahyu terperinci oleh Edward Snowden mengenai Agensi Keselamatan Negara (NSA).

Kedua, VPN menghalang pengiklan daripada menjejak keutamaan peribadi anda. Apabila anda melayari Facebook dan Google, tentera cookies boleh menganalisis semua yang anda lakukan. Ini agak mengganggu, terutama apabila iklan disyorkan mengikuti anda di sekitar web. VPN tidak mengenal pasti identiti anda, menjadikan cookies tidak berdaya.

Ketiganya, penjenayah siber sering berusaha menuai data tentang individu melalui kegiatan Facebook mereka. Jika anda menggunakan telefon pintar atau komputer riba pada rangkaian tidak selamat, ia’tidak sukar untuk melihat aktiviti media sosial anda. Tetapi VPN menjadikannya jauh lebih sukar untuk meletakkan maklumat bersama dalam profil sasaran.

Akhir sekali, Facebook sendiri mempunyai rekod jejak untuk mengintip pengguna dan membuat keuntungan besar daripada data mereka. VPN boleh memotong bekalan maklumat mengenai siapa diri anda.

Sekiranya anda menggunakan Projek Onavo untuk menggunakan Facebook dengan selamat?

Facebook tahu semua mengenai kebimbangan keselamatan pengguna, yang mungkin mengapa mereka telah mengeluarkan VPN mereka. Dinamakan Onavo, VPN bertujuan untuk memanfaatkan Facebook’pelayan untuk melindungi pengguna’ lalu lintas. Ideanya ialah dengan mengarahkan semua aktiviti web anda melalui Facebook’s pelayan, syarikat boleh meminimumkan pendedahan anda terhadap malware dan pengawasan.

Bunyi mencurigakan? Nah, pengulas teknologi telah membulatkan Onavo, menuduhnya “pengintipan” pada pengguna dan membuat “profil psikologi” dari data yang jauh di luar pembaharuan Facebook. Anda juga boleh membaca wawasan kami tentang projek ini dalam artikel kami: Facebook Onavo Project VPN - A Apple Rotten Akhirnya Dihapus Daripada Kedai.

Jadi sedar ini apabila memilih VPN. Kami’d mengesyorkan memberi Onavo a miss, walaupun jika itu’s tersedia secara percuma.

Apa lagi yang boleh anda lakukan untuk kekal selamat di Facebook?

Seperti kita’Anda lihat, menggunakan VPN boleh menjadi bantuan besar apabila membuka kunci Facebook dan mengalahkan pengumpul data. Tetapi mereka ada’t satu-satunya perkara yang perlu dilakukan pengguna jika mereka mahu kekal selamat.

Menyempurnakan tetapan privasi anda di Facebook sama pentingnya, dan ia’sesuatu yang sedikit orang lakukan. Jadi untuk mengelakkan perkara-perkara di sini, di sini’Panduan ringkas untuk melakukannya:

  1. Kepala ke laman utama Facebook anda dan klik ikon padlock.
  2. Pilih “Jalankan Privasi Periksa” pilihan.
  3. Sekarang, pergi ke bahagian Posts untuk memastikan hanya orang yang anda kenali dapat melihat siaran anda.
  4. Pergi ke bahagian Aplikasi untuk memastikan tiada siapa yang boleh melihat penggunaan aplikasi pihak ketiga anda.
  5. Akhir sekali, pergi ke bahagian Profil, dan pilih siapa yang dapat melihat butiran anda. Sama ada tetapan Rakan atau Sahaja anda disyorkan.

Bila kamu’dan tweak tetapan privasi anda di Facebook dan memasang VPN, anda harus dapat mengakses rangkaian sosial dengan selamat di mana sahaja dan bila-bila masa anda inginkan.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 18 = 20