Data perkongsian VPN teratas pada pengguna dengan Facebook – Sekali lagi!


Hantu pengesanan piksel Facebook di laman web VPN kembali!

Menjalankan perkhidmatan VPN mempunyai banyak kaitan dengan membina kepercayaan. Kebanyakan kita tidak menyedari apa yang berlaku dalam talian, di belakang kain kafan binari. Kami tidak’t tahu bila kita’semula dikesan atau di mana data berakhir. Itu’kenapa kepercayaan sangat penting - kebanyakannya, kita hanya boleh mempercayai bahawa VPN melakukan apa yang mereka katakan. Kami tidak mempunyai cara untuk menyusup ke datacenters, menghantar e-mel, atau terlibat dalam subterfuge untuk mendapatkan kebenaran. Menonton Netflix lebih menyeronokkan daripada bermain David dalam perjuangannya terhadap Goliath digital yang hebat!

Malangnya, kepercayaan rapuh dan pembekal VPN tidak‘t selalu bermain dengan peraturan mereka sendiri. Baru-baru ini, laporan yang malang membuat pusingan, menunjukkan bahawa banyak penyedia VPN teratas mempunyai piksel Facebook di laman web mereka. Ini bermakna pengguna‘ tingkah laku di laman web ini dijejaki dan data disalurkan ke Facebook untuk faedah pemasaran. Kami‘saya akan kenapa‘bermasalah dengan sedikit, tetapi ada‘beberapa sejarah menarik di sini. Apabila cerita pecah (hanya beberapa bulan lagi!), Banyak penyedia VPN yang disebutkan di dalamnya dengan cepat bertindak balas dan mengeluarkan piksel Facebook mereka. Masa berlalu, cerita terhenti, dan, apa yang anda tahu - Pixel Facebook semakin popular dan sebagainya adalah mengesan tingkah laku anda di laman web VPN!

Kami’Anda telah melihat laman web 15 VPN teratas kami, dan menyenaraikan penemuan kami di bawah. Ada yang mengulangi pesalah. Mereka terperangkap pada kali pertama dan dengan cepat mengeluarkan piksel, hanya untuk menghidupkan semula selepas api mati. Ini adalah:

  • CyberGhost VPN
  • SaferVPN
  • ZenMate
  • PureVPN
  • IPVanish

Di bawah anda’lihat bagaimana rupa 15 teratas kami:

vpns yang berkongsi data

Ia‘s hebat untuk melihat bahawa ada yang tiada laporan. Yang lain adalah perkara baru, jadi mari‘s memberi mereka sambutan hangat!

Seawal minggu lepas kami melaporkan tentang masalah dengan pembekal VPN menggunakan Gmail. ExpressVPN dan ZenMate balas dan menuduh kami sensasi. Namun di sini kita lagi.

Kami‘terkejut melihatnya CyberGhost VPN pada senarai ini - mereka pada umumnya agak baik dengan privasi anda. Kemudian di sana‘dua lagi nama besar - Akses Internet Persendirian dan IPVanish - dan beberapa yang lain.

Kami‘kembali gembira melihat PrivateVPN, Hotspot Shield, dan VyprVPN, yang semuanya disebut dalam laporan sebelumnya, tidak menggunakan piksel Facebook - kerja yang baik! Dan terdapat juga beberapa VPN yang tidak pernah menggunakannya untuk pengetahuan kami, dan tidak menggunakannya sekarang - iaitu, NordVPN dan TorGuard.

Apakah piksel Facebook dan kenapa anda perlu peduli??

Pixel Facebook adalah kod yang boleh anda masukkan dalam kod tapak web anda untuk mengesan tertentu “peristiwa”. Anda dapat memutuskan apa acara itu - di sini’s senarai dari Facebook:

Piksel Facebook

Dengan menggunakan data ini, Facebook dapat memberikan iklan yang lebih efisien (untuk anda atau orang lain). Dua alat tertentu datang ke fikiran: penonton yang kelihatan dan khalayak tersuai. Yang pertama mungkin menggunakan data yang dikumpulkan dari piksel untuk membina kumpulan orang yang mempunyai minat yang sama (beberapa yang mungkin tidak pernah melawat tapak web piksel). Yang kedua mungkin tidak termasuk dari iklan VPN jika anda’Anda sudah membeli VPN (contohnya). Facebook dengan mudah boleh memadankan data penyemakan imbas web ke profil peribadi anda, yang bermakna mereka boleh memperibadikan tahap yang sangat tinggi. Ia’bukan sekadar khalayak ramai - ia’s juga tentang mendapatkan peribadi dengan padanan ID kompleks, profil Facebook anda meninggalkan jejak di seluruh web, dan sebagainya. Menggunakan teknik ini, mereka dapat menjejak anda walaupun merentasi peranti.

Kita boleh membahaskan amalan pemasaran ini tanpa akhir, tetapi itu’sungguh tidak benar. Masalah sebenar adalah bahawa Facebook mengawal maklumat yang dikesan oleh piksel, dan, seperti yang kita semua tahu, mereka tidak’t mempunyai rekod privasi yang terbaik. Walaupun ia berurusan dengan jenis masalah yang berbeza, skandal Cambridge Analytica menunjukkan tahap keprihatinan terhadap privasi yang boleh anda harapkan dari Facebook. Adakah anda mahu mereka tahu anda’menggunakan VPN?

Kemudian di sana’isu kerajaan. Anda mungkin berfikir’s tidak begitu buruk Facebook tahu anda’menggunakan VPN, tetapi kemudian anda’Sekali lagi tidak melakukan perkara yang kerajaan benar-benar tidak’tidak suka. Jika awak’semula penggodam ke pelayan DNC untuk mempengaruhi pilihan raya, ilmu itu mungkin sangat penting! (Don’t buat itu, dengan cara itu)

VPN sepatutnya menyimpan aktiviti dalam talian anda secara peribadi, dan kebanyakannya mereka lakukan. Tetapi, entah bagaimana, mereka tidak mempunyai masalah menjadi ancaman terhadap privasi diri mereka sendiri! Oleh itu, kami mempunyai soalan retorik: bagaimana anda mempercayai seorang pencuri?

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

72 + = 76