Facebook untuk menutup VPN Onavo Protect – aplikasi pengintipan remaja

Dikemaskini 02.27.2019

Tahun lepas Facebook akhirnya mengeluarkan VPN pengumpulan data (bunyi sesuatu seperti “peluru memberi nyawa”) yang dipanggil Onavo Melindungi dari kedai Apple disebabkan oleh pelanggaran Apple’Dasar Privasi yang dikemaskinikan. VPN masih tersedia di Google Play sehingga kini tetapi akan terus berfungsi sebagai VPN untuk beberapa waktu.


Tanda ini akhir untuk salah satu projek pengintipan remaja terbesar digunakan dalam aplikasi Facebook Research yang masih boleh didapati di Google Play. Gergasi media sosial mendakwa ia akan menjalankan program pengguna berbayar sahaja dari sekarang. Ia tetap dapat dilihat jika mereka menyimpan perkataan mereka.

Menanam benih Evil di Tanah Suci

Onavo, syarikat analisis mudah alih berasaskan Tel Aviv (tidak ada perkataan mengenai VPN lagi) telah dijual kepada Facebook kembali pada tahun 2013 untuk jumlah yang tidak didedahkan, dianggarkan sehingga 200M, dan menjadi pejabat pertama mereka di Israel. Walaupun selepas penutupan perjanjian tersebut, tidak ada petunjuk tentang membuat VPN atau beberapa penyelesaian keselamatan lain - semua komunikasi adalah mengenai membantu pelanggan mengurangkan penggunaan data mudah alih, mengembangkan jangkauan internet mudah alih di seluruh dunia, dan menyediakan e- pengalaman.

onavo vpn

Namun Onavo Protect berlaku, lebih baik atau lebih buruk (mungkin lebih buruk). Ternyata aplikasi ini, berpura-pura menjadi VPN yang layak, adalah cara untuk Facebook mengumpul data tentang semua aplikasi pada pengguna’telefon bimbit. Ini membenarkan mereka mengetahui aplikasi mana yang lebih baik daripada yang lain dan boleh digunakan untuk mendapatkan kelebihan berbanding para pesaing dan untuk membantu menentukan syarikat mana harus atau tidak’boleh dibeli.

Pasti, jabatan undang-undang Facebook membuat beberapa perkara ini disebutkan pada akhir Terma dan Perjanjian, tetapi hanya sedikit kesabaran untuk menatal cukup jauh:

Onavo mengumpul trafik data mudah alih anda… Kerana kita’kembali sebahagian daripada Facebook, kami juga menggunakan info ini untuk meningkatkan produk dan perkhidmatan Facebook, mendapatkan pandangan tentang nilai produk dan perkhidmatan orang, dan membina pengalaman yang lebih baik.

Kalimat terakhir ini mengatasi seluruh tujuan Onavo Protect VPN - untuk memberikan keselamatan dan privasi kepada penggunanya. Walaupun Onavo VPN mungkin membunuh pop timbul sesekali atau dua, pastinya tidak’t melakukan pekerjaan yang dilakukannya. Walaupun VPN menyulitkan data anda supaya anda boleh mempunyai sambungan tanpa nama, Onavo Protect memacu lalu lintas anda melalui pelayan Facebook untuk mengetahui dengan tepat apa, dimana, bila dan berapa lama anda’telah lakukan.

Menyebarkan Benih di seluruh Globe

Pada awal tahun 2018, Facebook VPN ini mula menunjukkan pengiklanan untuk pengguna IOSnya, yang dikritik hebat oleh kedua-dua pakar dan pengguna. Ia juga dipanggil spyware, dan betul. Mungkin Facebook memutuskan untuk menjalankan ujian langsung dengan data yang dikumpulkan mengenai pengguna Apple, memeriksa sama ada ramalan mereka tentang siapa yang akan mengklik apa yang betul. Mengumpul data adalah, nampaknya, tidak mencukupi, dan menunjukkan iklan sepertinya langkah seterusnya, menjadikan pengguna daripada penderma yang tidak bersedia untuk tidak bersedia menerima donatur / makmal kelinci.

Facebook mendakwa data dari Onavo bukan’t digunakan untuk profil pengguna individu, hanya untuk melihat aplikasi mana yang popular di kalangan penontonnya supaya mereka dapat memperbaiki produk mereka sendiri.

Apabila disoal oleh Kongres Amerika Syarikat pada bulan Jun, Facebook mendakwa bahawa data dari Onavo VPN isn’t digunakan untuk profil pengguna individu, hanya untuk melihat aplikasi mana yang popular di kalangan penontonnya supaya mereka dapat memperbaiki produk mereka sendiri.

Ini adalah salah satu industri’rahsia terbaik - ada spammer tingkat rendah dan penjual pangkalan data e-mel yang jelek, sementara mereka yang menggunakan lebih banyak wang menggunakan kandungan mengikis atau bahkan menjual “kualiti” pangkalan data untuk wang yang besar. Ironinya adalah bahawa ini dilakukan dengan menggunakan data yang dikumpulkan oleh apa yang dipanggil “alat keselamatan dan privasi.”

Dalam Julai, Apple mengemas kini Dasar Privasinya. Menurutnya, aplikasinya di Kedai mereka diwajibkan untuk menjelaskan secara jelas apa data yang akan dikumpulkan dan tidak lagi dapat mengumpul data mengenai aplikasi lain untuk analisis atau pengiklanan / pemasaran. Ia tidak’t mengambil masa yang lama untuk melihat bahawa Onavo Protect VPN adalah tempat berhampiran dengan mematuhi peraturan-peraturan ini kerana ia tidak pernah dimaksudkan untuk itu. Apple tidak’t mengeluarkan aplikasi itu sendiri, tetapi memaksa Facebook untuk melakukannya, memetik bahawa peraturan baru “mengehadkan pemaju’ keupayaan untuk membuat pangkalan data daripada maklumat pengguna dan menjualnya kepada pihak ketiga.”

Malangnya bagi pengguna yang kurang bermaklumat, mereka yang sudah memasang aplikasinya akan dapat terus menggunakannya.

Pada 22 Ogos, Facebook melakukannya. Malangnya bagi pengguna yang kurang bermaklumat, mereka yang sudah memasang aplikasinya akan dapat terus menggunakannya. Mereka orang mungkin hanya perlu menunggu Apple untuk melancarkan iPhone gen seterusnya supaya semua orang boleh membelinya dan mengucapkan selamat tinggal kepada parasit itu’s telah tinggal di dalam telefon pintar mereka sejak sekian lama.

Onavo Melindungi dan Google

Buah busuk itu telah dibuang dari kedai Apple, namun terdapat banyak yang masih memakannya. Bagaimana pula dengan kedai lain, seperti Google Play? Berdasarkan bilangan terkumpul dari awal 2018, terdapat lebih daripada 33 juta muat turun untuk Android dan iOS. Pada bulan Ogos 2018, Play Store menunjukkan 10M + yang bermaksud kebanyakan kerosakan dilakukan kepada pengguna Apple. Hanya masalah masa apabila Onavo Protect akan hilang dari Google Play juga.

Ini sekali lagi menjatuhkan syak wasangka ke atas Google - adakah terdapat peluang bahawa pengguna Android juga merupakan sebahagian daripada permainan pangkalan data yang sama? Kami sudah tahu Google mempunyai masalah yang sama dengan privasi pada masa lalu. Tetapi menjual data kepada pihak ketiga tidak mungkin berlaku kerana Google membuat wang menggunakan data itu untuk memaparkan iklannya dalam apl anda. Ia tidak’t bermakna situasi yang dimenangi’t berubah, tetapi buat masa ini mereka memegang kuasa dengan memegang monopoli - majoriti orang menggunakan Google Search, Gmail, dan lain-lain.

Onavo VPN tidak lagi di Gedung Google Play

Facebook onavo

Sehingga Februari 2019, tidak banyak yang akan gembira dengan Onavo dan Google Play Store, di mana separuh dari semua ulasan (dan terdapat 215K + daripada mereka, menilai aplikasi 4.4 / 5) adalah positif.

Semasa menyemak aplikasi ini pada Android 7.x (Nougat), ulasan kelihatan sama seperti pada versi desktop.

Tetapi malangnya, Android 6.x menunjukkan Highlight Review sebagai gantinya. Dan semuanya positif, yang merupakan masalah besar kerana versi Android OS ini masih digunakan oleh hampir 1 daripada 4 pengguna di seluruh dunia, menurut laman web Statcounter.com.

onavo melindungi vpn

Play Store membentangkan parasit ini sebagai “Lindungi Pengurus Data + VPN Percuma,” yang kononnya menyulitkan data, menawarkan VPN percuma (pernah mendengar tentang keju percuma? Kemudian pergi periksa perangkap mouse!), dan memberitahu apabila aplikasi anda telah menggunakan sejumlah data tertentu.

Walaupun syarikat Onavo sedang mencari cara untuk memaksimumkan hayat bateri, tinjauan terbaru mengadu tentang penurunan hayat bateri yang, jika benar, membuat persekutuan ini antara VPN dan Pengurus Data yang benar-benar tidak suci.

Di sisi yang terang, ulasan yang paling membantu ke-12 menyatakan kebimbangan pada Mei 2018 bahawa aplikasi ini mengumpul data untuk Facebook. Malangnya, ulasan ini adalah pada 6 Ogos. Dan, bercakap tentang pakatan, komentar lain menunjukkan bahawa mereka tidak boleh menggunakan Data Manager tanpa menghidupkan VPN (kami hairan mengapa?) - mereka pergi bersama seperti kuda dan kereta itu nampaknya.

facebook vpn

Sekurang-kurangnya Google Play memberitahu pengguna tentang data Facebook mengumpul lurus selepas senarai ciri. Malangnya, ia tidak’nyatakan bahawa maklumat yang dikumpulkan boleh dijual kepada pihak ketiga sebagai sebahagian daripada pangkalan data (tuntutan yang ada di Apple’s kenyataan).

Ulasan ke-2 yang paling baik meningkat dari minggu ke-7 minggu lalu. Pengguna menyatakan kekecewaannya untuk dirujuk kepada VPN ini oleh McAffee. Kami tidak’Tidak pernah mendengar tentang McAffee dan Facebook’projek bersama, tetapi pada tahun 2010 mereka melakukan perniagaan bersama. Jadi rangkaian rujukan mungkin saluran penukaran utama kerana Onavo’laman web dan akaun Facebook mereka pasti ada’t.

fb vpn

Dua halaman yang tidak patut anda lawati

Sejujurnya, apabila laman Home dimuatkan pada komputer riba kami, kami menganggap onavo.com adalah penipuan laman web cloaking dan menghabiskan beberapa waktu memeriksa WHOIS dan pautan untuk menentukan sama ada melawatnya selamat. Malangnya, semuanya ternyata benar - ia’s laman rasmi CRAPP ini dengan pautan bekerja dan tidak lagi berfungsi ke Google Play dan Kedai Apple. Web.Archive.Org menunjukkan keadaan lebih baik pada bulan Julai tetapi tidak semudah ini apa-apa tetapi halaman pendaratan - maklumat itu jarang, dan anda akan mencari lebih banyak gambar dalam kamus.

Facebook sendiri sudah pasti juga’t memanggil semua orang untuk Menyukai dan Mengongsi halaman VPN Onavo Protect, dan pautan dalam hasil carian untuk “Lindungi Pengurus Data + VPN Percuma” memimpin terus ke Google Play. Dan dengan itu, kerana sementara laman web itu seolah-olah telah dirancang di Sekolah Ugly, halaman Facebook telah dijaga oleh pakar-pakar Universiti Disgusting. Kami sangat berharap sekurang-kurangnya yang terakhir ini menjadi sejenis penipuan wang pengubahan wang.

Kesimpulannya

Untuk Facebook, Onavo Protect adalah seperti perkembangan tentakelnya. Mereka’Saya telah mengumpulkan banyak data tentang pengguna Facebook tetapi tidak mempunyai maklumat tentang apa yang berlaku di luar itu. Dan Onavo VPN membantu mengatasinya. Pada awal tahun 2018, sesetengah pengguna dan media telah marah bahawa Facebook mengiklankan perisian ini dan tidak’t menyebutnya milik mereka. Sekali lagi, jika anda klik “Baca lebih lanjut,” anda boleh belajar mengenainya, sama seperti anda boleh tahu apa Onavo adalah semua jika anda menatal sepanjang jalan ke hujung.

Seperti yang ditunjukkan oleh satu commenter, Apple menyalahkan Facebook melalui privasi adalah sama seperti periuk yang memanggil cerek hitam. Ia’masih terlalu awal untuk mengatakan jika ini adalah tuduhan sebenar atau hanya persetujuan untuk menunjukkan bahawa perkara-perkara sedang dilakukan untuk kepentingan privasi dan keselamatan kami.

Sesiapa sahaja yang membaca sekurang-kurangnya sedikit tentang VPN dan e-keselamatan secara umum perlu tahu bahawa Israel adalah rakan kongsi AS - sebuah negara Mata 5 dengan salah satu rangka kerja pengawasan yang paling canggih di Bumi. Jadi walaupun untuk VPN yang benar, ini bukan gabungan yang baik. Tambahkan Facebook ke campuran itu, dan anda mempunyai produk berkaitan keselamatan yang’s lebih buruk daripada cermin mata murah - bukan sahaja anda kelihatan buruk, tetapi mata anda terbakar bahkan lebih daripada tanpa mereka. Gunakannya cukup lama, dan matahari tidak akan pernah naik untuk anda lagi.

Untungnya kita tahu tempat di mana anda boleh mencari alternatif yang lebih baik untuk VPN Android.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

15 + = 21