Remaja yang memerhatikan: mengapa privasi dalam talian anda sedang diserang

Perasaan itu boleh mengerikan: anda log masuk ke internet sehari selepas membuat tempahan ke Paris dan iklan untuk hotel Paris muncul di skrin anda. Anda merasa seperti seseorang sedang mengumpul maklumat peribadi anda tanpa pengetahuan anda. Baiklah, mereka berdua dan tidak, jadi mari’s melihat dengan lebih dekat apa yang berlaku.


Pada masa lalu, perniagaan tahu apa-apa mengenai pelanggan yang berpotensi, dan sedikit lain daripada maklumat hubungan yang telanjang, seperti alamat surat, mengenai pelanggan semasa.

Kebangkitan Big Data, analytics, AI dan pembelajaran mesin membolehkan syarikat untuk mengumpulkan maklumat pelanggan. Malah, jumlah data global akan meningkat daripada 33 zettabytes (1 zettabyte bersamaan dengan 1 trilion gigabait) pada 2018 hingga 175 zettabytes pada tahun 2025, menurut International Data Corp.

Salah satu kesannya adalah bahawa syarikat-syarikat kini boleh secara ringkasnya menyimpulkan pelawat dalam talian yang tidak dikenali tanpa nama’jantina, etnik, bahasa ibunda, umur, minat, dan bahkan ideologi politik.

Kebaikan dan keburukan penurunan privasi dalam talian

Faedah

Vendor memberikan lebih banyak pengalaman peribadi

Ini biasanya bermakna lebih banyak iklan yang disasarkan kepada bakal pelanggan. Jika pengguna berminat dalam NBA, mereka akan melihat iklan yang berkaitan untuk penyokong pasukan dan bola bakul dan bukannya skating ais.

Kelemahan

Tidak mengetahui bagaimana maklumat dikumpulkan

Pengguna tidak selesa dengan jumlah maklumat yang dikumpulkan mengenai mereka dari interaksi dalam talian kerana mereka tidak tahu bagaimana ia dikumpulkan. Mereka berasa seperti Big Brother sedang menonton, mendengar, dan merakam tanpa kebenaran mereka.

Sambungan ke data peribadi

Apabila individu melayari web, alat memantau perjalanan mereka dan membina profil pengguna. Secara teorinya, profil itu tidak disambungkan ke sebarang data peribadi. Akibatnya, vendor tahu di mana setiap komputer dengan alamat IP uniknya bergerak, tetapi mereka tidak’Tidak tahu bahawa orang yang menggunakan komputer itu adalah Joe Smith, yang tinggal di 12 Main Street di Los Angeles. Jika seorang bapa masuk ke anak perempuannya’komputer, iklan untuk solek atau mainan menyambutnya.

Impak undang-undang privasi dalam talian

Secara teori, pembekal tidak sepatutnya menghubungkan maklumat peribadi dengan bebas - katakan alamat surat untuk pengiriman - untuk maklumat tanpa nama seperti orang yang mengklik sambil melayari laman web. Firewall atau halangan perlu wujud, supaya maklumat itu tidak disambungkan. Beberapa undang-undang wujud untuk melindungi privasi pengguna.

Akta CAN-SPAM: pada tahun 2003, kerajaan persekutuan A.S. meluluskan Akta CAN-SPAM. Ia menjadi mandatori bahawa pengguna dapat memilih masuk atau keluar dari senarai e-mel.

Peraturan Perlindungan Data Am (GDPR) adalah undang-undang Eropah yang direka untuk menyediakan individu dengan pemahaman yang lebih baik dan lebih banyak kawalan bagaimana data peribadi mereka digunakan untuk pemasaran. Vendor mesti menggariskan bagaimana mereka mengumpul dan menggunakan data sedemikian, dan menyediakan pengguna dengan cara untuk tidak memilih sebarang penggunaan komersial maklumat mereka.

Adakah ia berfungsi dalam amalan?

Dalam praktiknya, undang-undang sering kurang daripada niat mereka. Malah, bagaimana pembekal rapat mengikuti undang-undang itu boleh dibahaskan. Kadang-kadang, mereka cuba merosakkannya dalam permainan kucing dan tikus yang telah dimainkan selama lebih dari sedekad.

Misalnya, pengguna mendapati bahawa memilih lebih mudah, dengan hanya satu klik. Tetapi memilih keluar adalah lebih sukar, sering mengharuskan menghapuskan diri dari beberapa senarai, banyak yang anda tidak terus meminta.

Pada bulan Ogos 2018, Google menghadapi masalah dengan fungsi penjejakannya. Pengguna memberitahu vendor untuk mematikan ciri itu, tetapi ia hanya berhenti memaparkan penanda lokasi dalam satu aplikasi, Peta Google. Setiap kali mereka mengakses sebarang perkhidmatan Google yang lain, sistem itu masih mengumpulkan maklumat lokasi mereka.

Wang memandu masalah privasi dalam talian

Masalah ini menekankan realiti bahawa vendor’Tanggungjawab utamanya adalah untuk pemegang sahamnya, bukan pelanggannya. Syarikat-syarikat kadang-kadang merendahkan semangat undang-undang, jika ganjaran kewangan berpotensi cukup besar.

Jadi apa’s moral cerita itu?

Teknologi baru muncul dan ia menjejaki pengguna lebih dekat berbanding sebelum ini. Walaupun pemeriksaan peraturan ada untuk melindungi individu’s privasi, vendor sering cuba memintas undang-undang. Akibatnya, tanggungjawab itu jatuh kepada pengguna untuk memahami apa yang berlaku dan mengambil langkah-langkah yang kadang-kadang sukar untuk melindungi maklumat peribadi mereka.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

75 − 73 =