Sekiranya saya meninggalkan VPN saya sepanjang masa?

Rangkaian Peribadi Maya (VPN) memberikan perlindungan yang tidak ternilai untuk semua aktiviti dalam talian, sama ada anda’memuat turun torrent, menghantar e-mel, atau membaca berita. Tetapi perlindungan ini boleh datang dengan kos.

VPN menggunakan sumber sistem dan cenderung untuk menghadkan kelajuan pemindahan ke tahap tertentu. Ini boleh menyebabkan sesetengah pengguna mematikan perlindungan mereka atau pergi tanpa VPN sama sekali.

Walau bagaimanapun, terdapat cara yang lebih baik: mengetahui bila hendak mematikan perlindungan VPN, untuk memaksimumkan keselamatan dan kelajuan. Jadi jika anda’Saya tertanya-tanya sekiranya saya meninggalkan VPN saya sepanjang masa, baca terus. Blog ini akan menerangkan semua yang anda perlu ketahui.

Di manakah anda menggunakan komputer atau telefon pintar anda? Perkara penting

Pertama, jawapan kepada soalan saya harus meninggalkan VPN saya pada setiap masa sebahagian besarnya bergantung kepada cara anda menggunakan internet. Sesetengah sambungan lebih selamat daripada yang lain, dan ia membayar untuk mengetahui apabila anda paling berisiko.


Sebagai contoh, jika anda menggunakan sambungan wifi awam tanpa jaminan, anda perlu mempunyai VPN anda yang terlibat sepanjang masa. Pastikan ia’anda terlibat sebelum anda log masuk ke kedai kopi atau pejabat wifis, kerana ini adalah sebahagian daripada rangkaian yang paling tidak selamat di sekitar.

Tetapi jika anda’semula di rumah, anda mungkin boleh sedikit lebih santai. Menyediakan anda mempunyai penghala yang terjamin, dan ISP anda bereputasi, anda mungkin boleh menyimpan VPN anda untuk aktiviti berisiko tinggi, dan melayari web tanpa perlu log masuk.

Streamer perlu mengetatkan dasar VPN mereka

Walau bagaimanapun, jika anda suka menyalurkan perkhidmatan seperti Hulu atau Netflix melalui sambungan internet rumah anda, perkara yang sangat berbeza. Itu’tidak semestinya kerana alasan keselamatan. Sebaliknya, ia’s semua tentang mengelakkan geo-blok.

VPN membenarkan peminat streaming untuk mengakses kandungan dari seluruh dunia, membuka perpustakaan besar filem sebelum ini tidak dapat diakses. Untuk mengalahkan penyekat geo, VPN harus sangat dipercayai mengenai pengenalan nama IP. Sebaik sahaja alamat IP anda bocor, lokasi asal anda mudah dijejaki, dan anda’akan mendapati diri anda beku dari aliran anda.

Oleh sebab itu, anda perlu mempunyai VPN anda apabila anda mengalir dari platform dalam talian. Dan ingatlah untuk melibatkan VPN sebelum masuk. Jika IP anda tiba-tiba beralih, ini dapat menunjukkan kepada laman streaming yang anda’menggunakan VPN.

Adakah anda digegarkan? Anda mungkin memerlukan VPN anda sepanjang masa

Jika anda mengesyaki ISP anda “throttling” sambungan internet anda, menjawab saya harus meninggalkan VPN saya pada setiap masa menjadi lebih mudah. VPN yang baik boleh berfungsi di sekitar pendonongan melalui penyeragaman IP, menjadikan ISP anda tidak dapat mengesan identiti anda. Dalam hal ini, meninggalkan VPN anda secara berterusan adalah satu-satunya cara untuk menjamin kelajuan yang baik.

Ia’s tidak selalu mudah untuk memberitahu sama ada anda’lagi dipecahkan, tetapi terdapat beberapa tanda-tanda kisah. Sebagai contoh, jika kelajuan anda secara rutin jatuh ke arah akhir tempoh pembayaran anda, ini bermakna bahawa ISP anda mengehadkan kelajuan anda apabila anda mencapai had trafik tertentu.

Ini adalah masalah yang sangat besar untuk pemutus, yang menghantar data yang agak besar melalui sambungan mereka. Oleh itu, jika anda selalu memuatkan pelanggan P2P untuk memberi makan ketagihan filem atau muzik anda, pastikan VPN anda sentiasa aktif.

VPN dan torrenting harus selalu bersama

Malah, terdapat banyak alasan yang sangat baik untuk pasangan VPN dan P2P. Selain masalah kelajuan, masalah nombor satu di sini adalah privasi. Semua penceroboh terdedah kepada isu undang-undang yang timbul daripada pelanggaran hak cipta, dan VPN adalah satu-satunya cara yang berkesan untuk melindungi diri anda daripada siasatan.

Adakah ini bermakna anda perlu memuatkan VPN anda sekiranya anda merasakan perlu memuat turun torrent? Tidak semestinya. Pasti, jika anda membuat titik memuat VPN anda setiap kali komputer anda dimuatkan, anda’akan dilindungi. Tetapi, seperti kita’Walau bagaimanapun, penggunaan VPN tetap mempunyai kelemahannya.

Sebaliknya, anda mungkin mahu menggunakan VPN yang terintegrasi dengan pelanggan yang menyerang seperti uTorrent. NordVPN adalah pilihan yang baik, dengan ciri proksi Socks5, tetapi banyak VPN elit menawarkan sesuatu yang serupa. Dengan cara itu, VPN anda hanya akan terlibat apabila anda meletupkan torrent.

Jika anda berbelanja secara dalam talian, anda’anda perlukan VPN anda

Jika membeli-belah dalam talian adalah perkara anda, ia’s lebih penting lagi untuk menjalankan VPN anda hampir sepanjang masa. Terdapat beberapa sebab untuk ini.

Pertama, keselamatan adalah penting. Apabila anda menyerahkan butiran kewangan peribadi ke portal e-dagang, anda perlu mempunyai perlindungan tambahan yang disediakan oleh Rangkaian Peribadi Maya. Di dunia di mana kecurian identiti dan penipuan siber secara terang-terangan adalah wabak, ia’hanya polisi insurans yang masuk akal.

Kedua, mempunyai VPN yang terlibat dapat membantu anda membuat simpanan dalam talian. Ini adalah sesuatu yang kurang dikenali oleh pembeli, tetapi ia boleh menjadi sangat membantu. Banyak peruncit dalam talian mengendalikan penapis geo. Alat ini membahagikan pelanggan mereka mengikut rantau (atau butiran lain) dan membekalkan tawaran tertentu kepada kumpulan yang berbeza. Jadi orang dari Boston mungkin melihat tiket penerbangan yang lebih tinggi berbanding orang dari Mexico City semasa membeli-belah di laman web yang sama.

Dengan VPN, anda boleh menipu peniaga untuk memikirkan anda dari lokasi di seluruh dunia. Dalam banyak kes, walaupun terutamanya di laman pelancongan, ini boleh menjadi cara untuk mengakses tawaran hebat.

Walau bagaimanapun, anda tidak’t semestinya memerlukan VPN anda sepanjang masa. Sekiranya ia memperlahankan kelajuan penyemakan imbas anda, matikannya apabila memeriksa produk atau meneliti cuti. Kemudian hidupkannya untuk pembelian.

Bagaimana pula dengan masa penggunaan VPN boleh menjadi masalah?

Setakat ini, kami’telah berbincang tentang contoh-contoh di mana ia membayar untuk memiliki VPN anda, kebanyakan masa (jika tidak semua masa). Tetapi terdapat beberapa situasi di mana anda mungkin mahu menukar VPN anda.

Sebagai contoh, jika anda’Anda pernah cuba membuat pemindahan PayPal sementara VPN anda menyiarkan nama alamat IP anda, anda’akan tahu itu’s tidak mudah. PayPal secara rutin mengunci akaun pengguna VPN, melihatnya sebagai bukti potensi penipuan dalam talian. Ini membawa banyak pengguna VPN untuk mematikan perlindungan apabila membuat pemindahan - risiko keselamatan yang berpotensi.

Dalam kes ini, anda boleh mencari penyelesaian. Sesetengah VPN menawarkan IP yang berdedikasi atau StealthVPN yang menutupi fakta bahawa anda menggunakan VPN. Sekiranya anda mati pada privasi maksimum, mereka adalah alat untuk pergi. Jika tidak, perbankan boleh menjadi keadaan di mana ia’s terbaik untuk menukar suis VPN secara ringkas.

Mengetahui bila menggunakan VPN anda adalah bahan kunci dalam keselamatan dalam talian

Jadi, untuk meringkaskan, jawapan saya harus meninggalkan VPN saya pada setiap masa “tidak semestinya, tetapi ia’sihat untuk menjalankan VPN sebahagian besar masa.”

Seperti kita’Anda lihat, VPN melindungi pembeli dalam talian, torrenter, dan streamer, dan boleh menyampaikan peningkatan kelajuan jika pendikit adalah isu. Tetapi mereka juga boleh menyebabkan kelajuan pelayaran umum dan masalah perbankan dalam talian yang lembap.

Dengan segala cara, uruskan penggunaan VPN anda untuk memaksimumkan kelajuan, tetapi sentiasa sedar tentang risiko memotong perlindungan anda. Dengan cara itu, awak’anda akan mengimbangi kelajuan dan keselamatan tanpa sebarang masalah.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

72 − 69 =

Adblock
detector