Senarai pelayan bertuliskan

Armada pelayan besar biasanya merupakan petunjuk padat bahawa penyedia VPN akan menawarkan perkhidmatan yang hebat. Sebagai contoh, NordVPN mempunyai lebih 5,000 pelayan milik persendirian untuk namanya, dan ExpressVPN mempunyai pelayan di 90+ ​​negara. Penyedia ini dikenali dengan kelajuan pantas, serta keupayaan mereka untuk memintas pembatasan geo dan penapisan kandungan.


Kedua-dua NordVPN dan ExpressVPN dengan bangga menyatakan bilangan pelayan mereka di bahagian atas laman utama mereka, dan banyak penyedia VPN lain dengan armada pelayan besar melakukan perkara yang sama. Tidak bertulis, sebaliknya, tidak. Penjelasan paling mudah ialah status lokasinya termasuk sedikit lebih dari 480 pelayan sama sekali.

Tetapi alasan yang lebih rumit adalah bahawa Windscribe tahu bahawa bilangan pelayan tidak begitu penting seperti yang anda fikirkan. Walaupun banyak pelayan adalah integral kepada bagaimana NordVPN dan ExpressVPN menjalankan perniagaan, ia tidak’t memberitahu keseluruhan cerita. Banyak pembekal menggunakan maya (“palsu”) pelayan, menjalankan pelayan yang kurang baik, atau meletakkannya di lokasi tidak membantu.

Oleh itu, kami’kembali akan menggali ke dalam kes yang ingin tahu dari Windscribe untuk melihat sama ada ia’sungguh cerdas dengan armada pelayannya atau sama ada ia mempunyai hak untuk malu tentang nombor yang rendah.

Seberapa besar senarai pelayan Berangin?

Untuk tepat, Windscribe VPN memiliki 480+ pelayan. Perkara yang baik ialah semua ini ‘sebenar’ pelayan, bukannya maya. Pelayan tersebar di 100+ lokasi di 60+ negara.

Ia’di sini bahawa senarai pelayan Windscribe mula kelihatan lebih menarik. IPVanish, sebagai contoh, mempunyai lebih daripada 1,300 pelayan tetapi ini tersebar di hanya 50+ negara. Begitu juga, TorGuard mempunyai lebih dari 3,000 pelayan tersebar di 50 + negara - dua puluh kali jumlah pelayan, tetapi jumlah negara yang kurang.

Oleh sebab itu, pertelagahan mula memanggil pembekal VPN yang lain: Astrill VPN, yang mempunyai lebih dari 320 pelayan tetapi dengan penyebaran yang lebih besar daripada kebanyakan pembekal yang menawarkan dan, yang paling penting, kelajuan lebih cepat. Biarkan’s mengambil melihat dengan lebih dekat penyebaran Windscribe’pelayan untuk melihat sejauh mana ia dioptimumkan dalam hal ini.

Penyebaran senarai pelayan yang berlebihan

Penyedia VPN yang memenuhi pasaran bahasa Inggeris biasanya membingungkan pelayan mereka di Amerika Utara dan Eropah, dan Windscribe tidak berbeza. Secara keseluruhannya, 60% daripada negara pelayannya terletak di kawasan tersebut.

Berita baik di sini adalah bahawa Windscribe meninggalkan lebih banyak pelayan untuk seluruh dunia daripada melakukan pembekal VPN yang paling. Ketua industri NordVPN mempunyai 68% negara pelayannya di Amerika Utara dan Eropah, sedangkan IPVanish mempunyai 69%.

Untuk memecahkan nombor ke bawah sedikit lagi, Windscribe membahagikan negara pelayannya seperti:

  • Amerika Utara: 3 (5%)
  • Eropah: 33 (56%)
  • Asia Pasifik: 12 (20%)
  • Amerika Selatan: 3 (5%)
  • Timur Tengah, India, dan Afrika: 7 (12%)

Ia’oleh itu boleh dikatakan bahawa Windscribe mempunyai salah satu pangkalan pelayan yang paling merata di pasaran hari ini.

Satu-satunya kebimbangan yang serius adalah bahawa pelayan Afrika sama ada di Utara (Tunisia) atau di Selatan (Amerika Selatan), yang meninggalkan majoriti Sub-Sahara Afrika - hampir satu bilion orang - tanpa akses yang layak kepada pelayan.

Walau bagaimanapun, ia’Perlu diingat bahawa Windscribe adalah penyedia VPN yang agak baru, dan fakta bahawa ia sudah mempunyai penyebaran yang baik sedini dalam perkembangannya dengan baik untuk masa depan. Langkah seterusnya, tentu saja, adalah untuk melihat betapa baiknya pelayan-pelayan ini sebenarnya.

Berlapor kelajuan pelayan

Pengalaman kami sendiri dengan pelayan Windscribe adalah bahawa mereka menyediakan kelajuan sambungan yang konsisten di seluruh papan, dan ia tidak’t sehingga kami sampai ke pelayan Tokyo (ujian dari UK) bahawa kami mula mempunyai sedikit masalah dengan kelajuan.

Kami menguji Windscribe VPN pada beberapa kali pada siang hari untuk memastikan kami tidak’t hanya bernasib baik kali pertama dan melihat hasil yang sama dalam setiap contoh.

Untuk membuat dua kali pasti, kami juga merujuk beberapa ulasan pengguna dari seluruh web, di mana perkara menjadi menarik. Semua orang seolah-olah mempunyai pengalaman yang unik dengan Windscribe; ia sama ada secara purata, kilat-cepat atau lambat perlahan.

Apa semua orang boleh Walau bagaimanapun, bersetuju adalah bahawa Windscribe’kelajuan pelayan s adalah konsisten secara purata, konsisten cepat, atau secara konsisten perlahan. Ini memadankan pengalaman kita sendiri, yang, seperti yang disebutkan, menyaksikan kelajuan yang konsisten (baik) pada pelbagai pelayan.

Bode ini baik untuk kawasan di mana Windscribe mempunyai liputan yang lebih sparser dan memberi kami keyakinan yang besar dalam penyedia VPN ini’senarai pelayan s.

Serahkan pelayan dan strim

Mengenai pelayan tetapnya, Windscribe bukanlah calon yang hebat kerana cuba memotong sekatan geografi pada tapak streaming seperti Netflix atau BBC iPlayer.

Syukurlah, Windscribe mempunyai empat pelayan pakar untuk Netflix. Ini dipanggil WINDFLIX, dan berpangkalan di UK, Amerika Syarikat, Kanada, dan Jepun.

Sebaliknya, Windscribe hanya boleh menyahsekat BBC iPlayer dengan alamat IP statik, yang memerlukan tambahan $ 2 sebulan. Walau bagaimanapun, cara penyedia’keupayaan untuk menstrim kandungan di laman web ini harus cukup dipercayai untuk mengalami kualiti video Ultra HD.

Menyerang pelayan dan mengotorkan

Windscribe membolehkan rangkaian P2P pada semua tetapi tiga pelayannya: India, Rusia, dan Afrika Selatan.

Ini kembali kepada masalah yang kita alami sebelum ini mengenai kurangnya liputan di Sub-Sahara Afrika. Pengguna di Afrika Selatan hampir tidak dapat menggunakan Windscribe untuk mengurai sama sekali kecuali mereka’kembali bersedia untuk menyambung ke pelayan lebih dari 6,000 km jauh (yang paling dekat Tunisia).

Sudah tentu, sambungan Windscribe biasanya stabil tidak kira jarak antara anda dan pelayan. Tetapi 6,000 km masih akan menyebabkan penurunan ketara dalam kelajuan tidak kira apa.

Walaupun VPN Windscribe boleh menjadi pilihan yang baik untuk peminat peminat di kawasan dengan liputan yang lebih baik, maka, banyak pengguna Afrika akan ditinggalkan dalam keadaan sejuk.

Kesimpulannya

Walaupun Windscribe mempunyai salah satu armada server telanjang yang paling merata di pasaran hari ini, pelayan tersebut tidak tanpa masalah mereka. Banyak bergantung pada pelayan WINDFLIX yang masih aktif, misalnya, dan kekurangan sokongan torrent di lokasi utama boleh menjadi dealbreaker.

Walau bagaimanapun, untuk konsistensi keseluruhan dari segi prestasi dan ketersediaan, Windscribe pastinya pilihan yang baik untuk pengguna di kawasan yang memenuhi keperluannya.

Bacaan yang disyorkan

Kajian Berlebihan

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

60 − = 59