NordVPN untuk Linux – Bagaimana Menggunakan Aplikasi Native Linux NordVPN?

Apabila kita mendengar mengenai Linux, kita cenderung untuk mengaitkan sistem operasi ini dengan pengguna komputer geeks, coders, dan keselamatan yang menyedari keselamatan. Kami mungkin memaparkan seorang lelaki dengan cermin mata, mungkin seekor kambing, dan baju kaos. Stereotip - kita cukup baik pada umumnya, betul? Bagaimanapun, sebenarnya, Linux telah menjadi lebih popular daripada Windows untuk pengguna komuniti yang semakin meningkat; dan tidak semestinya hanya untuk pakar IT. Ini mungkin sebabnya akhirnya terdapat aplikasi NordVPN Linux asli untuk melindungi pengguna Linux seperti platform lain. Anda boleh mengucapkan selamat tinggal kepada konfigurasi manual rumit.

Dapatkan semuanya dengan salah satu VPN terbaik dalam industriPembuat NordVPN’senarai pelayan besar-besaran, rekod privasi yang sempurna, dan ciri-ciri keselamatan kedap air - semuanya hanya dari $ 3.49 / bulan. Dapatkan NordVPN

Linux mempunyai beberapa variasi seperti Ubuntu, Linux Mint, dan Debian. Tetapi ini semua pada asasnya sama dengan keselamatan, kelajuan, dan kekurangan pengumpulan data tentang pengguna. Dalam erti kata lain, ia adalah lebih selamat dan swasta untuk menggunakan OS Linux berbanding Windows. Walau bagaimanapun, apabila anda menambah NordVPN Linux kepada persamaan, anda boleh mengalami kombinasi terbaik untuk kekal tanpa nama dan selamat talian apa sahaja yang boleh anda lakukan dalam dunia maya.

Sebelum kita menjelaskan cara memasang dan menggunakan NordVPN untuk Linux, mari’s melihat apa yang ditawarkannya.


Apa yang ditawarkan oleh NordVPN Linux

Terdapat aren’t terlalu banyak perkhidmatan VPN yang boleh membanggakan aplikasi Linux yang berdedikasi. NordVPN digunakan untuk menawarkan konfigurasi manual untuk OpenVPN pada Linux, yang merupakan proses yang agak rumit untuk diikuti dan pastinya tidak semudah memasang aplikasi NordVPN Linux asli dalam beberapa langkah. Sebenarnya, kebanyakan VPN lain yang menawarkan sokongan Linux sama sekali memilih untuk berkongsi panduan persediaan untuk OpenVPN dan IPSec dengan IKEv2.

Walaupun sekarang ini adalah cara lebih mudah untuk pengguna Linux memasang aplikasi NordVPN Linux, ia berbeza dengan pelanggan lain di kawasan utama: Ia tidak mempunyai GUI (Antara muka Pengguna Grafik). Dalam erti kata lain, anda perlu menggunakan terminal untuk memberi arahan kepada perkhidmatan VPN anda daripada menggunakan GUI, iaitu, menu atau peta untuk menyambung ke pelayan, contohnya.

Tetapi mari’s melihat apa VPN ini ada untuk anda yang menjadikannya salah satu VPN terbaik untuk Linux:

 • 5,700+ pelayan di 60 negara, yang merupakan liputan global terbaik yang mungkin anda dapat hari ini;
 • Tiada dasar log yang ketat;
 • Internet / App kill switch;
 • Teratas ciri keselamatan dan privasi perdagangan, termasuk VPN Double, Bawang atas VPN, dan Pelayan Obfuscated;
 • Protokol internet dikonfigurasikan berdasarkan keperluan anda. Jika ia adalah kelajuan sambungan, anda akan menggunakan UDP. Sekiranya tahap keselamatan lebih penting, pergi ke TCP.
 • Ciri CyberSec untuk melindungi anda dari malware, phishing, dan ancaman lain;
 • 6 sambungan serentak dengan satu akaun.

NordVPN Linux untuk Netflix

Salah satu perkara terbaik mengenai NordVPN ialah ia masih memegang benteng terhadap pengesanan Netflix VPN yang ketat. Walaupun ramai pesaing telah melepaskan pertempuran ini pada tahun-tahun yang lalu kerana alamat IP mereka disekat, VPN ini masih mempunyai dedicated server yang dapat Anda gunakan untuk menonton rancangan TV kegemaran anda tanpa gangguan. Memandangkan NordVPN juga cukup baik di hadapan kelajuan, para pengguna menikmati lancar berkualiti tinggi lancar bukan sahaja dari Netflix tetapi juga pusat media lain seperti BBC iPlayer, Hulu, dan sebagainya.

Baca lebih lanjut mengenai NordVPN untuk Netlfix

NordVPN Linux untuk torrenting

Satu lagi kekuatan perkhidmatan VPN ini ialah ia datang dengan pelayan P2P yang berdedikasi, yang dioptimumkan untuk perkongsian fail yang besar. Ini menjadikan pengalaman BitTorrent atau uTorrent anda lebih selamat. Sesetengah negara seperti Australia bukan peminat mengutuk; mereka juga menyekat berpuluh-puluh atau lebih seratus laman web yang mengerikan. Jadi, walaupun anda tidak’t melakukan pelanggaran hak cipta, hari-hari yang mengerikan anda dapat berakhir dengan peraturan ketat dan ketat tentang berkongsi media dalam talian. Ini adalah ketika VPN terkemuka seperti NordVPN berguna.

Baca lebih lanjut mengenai NordVPN untuk Torrenting

NordVPN Linux untuk permainan dalam talian

Pengguna di sesetengah kawasan semata-mata tidak bernasib baik kerana orang lain. Negara anda mungkin menyensor dan menyekat laman web tertentu, aplikasi permainan serta akses kepada permainan dalam talian yang tidak didapati cukup beretika oleh kerajaan anda. Dan, itu’s ketika anda jenis terpaksa menggunakan VPN ke buka kunci permainan kegemaran anda. Ia’s mungkin bahawa pelayan NordVPN antarabangsa mungkin mempunyai latensi kadangkala melebihi 200ms bergantung pada lokasi anda dan pelayan yang anda sambungkan. Walau bagaimanapun, kelajuan sambungan biasanya lebih daripada cukup untuk semua keperluan anda, termasuk permainan dalam talian. Walaupun NordVPN pastinya bukan yang terpantas di pasaran, perkhidmatan ini agak kukuh dan boleh dipercayai dalam semua segi.

NordVPN Linux untuk China

Pada awal 2018, China mengharamkan semua VPN dan hanya membenarkan segelintir penyedia yang diluluskan kerajaan untuk beroperasi di luar Great Firewall of China dalam keadaan tertentu. Ini jelas mengurangkan bilangan perkhidmatan VPN yang anda boleh dengan selamat dan tanpa nama secara anonim di dalam kerajaan penapisan.

Berita baiknya ialah anda boleh menggunakan NordVPN untuk Linux di China dan tidak semestinya kerana kerajaan meluluskan. VPN ini datang dengan pelayan yang diganggu, yang sangat berguna di China sejak lalu lintas VPN yang disulitkan akan memberi amaran segera kepada pihak berkuasa. Dan, awak tidak’t mahu huru-hara dengan tuan-tuan penapisan, betul?

Sudah tentu, China adalah hanya puncak ais penapisan dan pastinya tidak semata-mata apabila ia datang kepada pengawasan dan menyekat kandungan. Iran, Rusia, dan Turki juga merupakan negara di mana anda perlu berhati-hati yang mana perkhidmatan VPN yang anda pilih untuk melindungi identiti anda dengan tidak dikenali.

Baca lebih lanjut mengenai NordVPN di China

7 langkah untuk memasang NordVPN di Linux

NordVPN akhirnya menyertai beberapa penyedia VPN yang mempunyai aplikasi Linux yang berdedikasi, pada bulan Ogos 2018. Ini adalah berita baik untuk mereka yang boleh’t berdiri konfigurasi manual, yang digunakan untuk ditawarkan sebagai satu-satunya pilihan untuk menggunakan NordVPN dengan Linux. Walaupun, anda masih boleh memilih untuk menyediakan sistem operasi anda dengan NordVPN secara manual, memuat turun dan memasang aplikasi Linux pastinya lebih mudah dan lebih cepat.

Ikuti 7 langkah ini untuk memasang NordVPN di Linux:

 1. Muat turun aplikasi Linux dari laman web rasmi: hanya pilih Menu apl VPN dan klik Ikon Linux
 2. Buka terminal baris arahan (Ctrl + Alt + T) dan jalankan perintah berikut: sudo apt-get install / [path download anda pergi sini] /nordvpn-release_1.0.0_all.deb
 3. Masukkan kata laluan root anda apabila diminta dan tunggu sehingga pemasangan selesai sebelum meneruskan.
 4. Kemas kini senarai pakej apt-get dengan memasukkan kemas kini sudo apt-get
 5. Pasang aplikasi NordVPN Linux: sudo apt-get memasang nordvpn
 6. Masuk ke akaun NordVPN: log masuk nordvpn
 7. Sambung ke pelayan NordVPN yang optimum: sambungkan nordvpn

Jika anda mengikuti langkah-langkah di atas, anda harus mempunyai aplikasi VPN Linux anda dan berjalan dalam beberapa minit.

Bagaimana untuk menyediakan NordVPN Linux secara manual

Hanya kerana anda boleh menjadi penanda tegar yang suka melakukan perkara secara manual, kami memutuskan untuk berkongsi langkah konfigurasi manual juga. Jadi, setiap kali anda’bersiap sedia, di sini’s bagaimana untuk menyediakan NordVPN Linux secara manual:

 1. Buka terminal (Ctrl + Alt + T) dan pasang klien OpenVPN dengan memasukkan: sudo apt-get install openvpn
  Anda mungkin diminta untuk memasukkan kata laluan, jadi masukkan yang anda gunakan untuk membuat akaun anda.
 2. Pergi ke direktori konfigurasi OpenVPN dengan menjalankan perintah ini: cd / etc / openvpn
 3. Muat turun fail konfigurasi OpenVPN dengan arahan ini: sudo wget https://downloads.nordcdn.com/configs/archives/servers/ovpn.zip
  Anda mungkin mendapat “RALAT: Sijil ‘nordvpn.com’ tidak dipercayai” mesej ralat. Jika itu berlaku, cukup pasangkan “ca-sijil” pakej dengan memasukkan: sudo apt-get memasang ca-certificates
 4. Ia juga mungkin bahawa anda tidak’t mempunyai pakej unzip yang dipasang. Untuk memasangnya, jalankan perintah ini: sudo apt-get pasang unzip
 5. Sekarang, ekstrak “config.zip” arkib dengan berjalan: sudo unzip ovpn.zip
 6. Padam fail yang dimenangi’tidak perlu lagi: sudo rm ovpn.zip
 7. Buka folder di mana konfigurasi pelayan adalah (ovpn_udp atau ovpn_tcp): cd / etc / openvpn / ovpn_udp / atau cd / etc / openvpn / ovpn_tcp /
 8. Jika anda ingin menyemak senarai lengkap pelayan yang ada, masukkan arahan ini: ls -al
 9. Pilih pelayan yang ingin anda sambungkan. Oleh kerana ada 5,100+ pelayan untuk dipilih, anda mungkin mahu menggunakan satu cadangan. Lawati tapak web NordVPN untuk menyemak apa yang disarankan oleh pembekal untuk anda berdasarkan keutamaan lokasi anda. Untuk contoh ini, kami memilih untuk pergi bersama us1049.nordvpn.com.
 10. Lancarkan OpenVPN dengan konfigurasi yang dipilih dengan arahan ini:
  sudo openvpn [nama fail]
  sudo openvpn us1049.nordvpn.com
  sudo openvpn /etc/openvpn/ovpn_udp/us1049.nordvpn.com
 11. Sekarang, jika anda diminta, masukkan kredensial akaun NordVPN anda.
 12. Untuk memutuskan sambungan dari sambungan OpenVPN, cukup buka terminal dan tekan Ctrl + C pada papan kekunci anda.

Bagaimana untuk menyediakan NordVPN dengan Pengurus Jaringan Linux

Namun satu lagi pilihan untuk anda menggunakan NordVPN di Linux adalah melalui Pengurus Rangkaian (Ubuntu Unity). Di sini’s bagaimana anda boleh menetapkannya:

 1. Lancarkan terminal (Ctrl + Alt + T) dan pasang Pengurus Rangkaian dengan menjalankan perintah ini: sudo apt-get install network-manager-openvpn-gnome
  Anda mungkin diminta memasukkan kata laluan anda.
 2. Selepas pemasangan, anda perlu memulakan semula pengurus dengan: sudo perkhidmatan rangkaian-manager restart
  Jika itu tidak’t bekerja, anda mungkin perlu memulakan semula komputer anda.
 3. Sekarang, buka menu lungsur sambungan internet dengan mengklik ikon anak panah berganda di penjuru kanan sebelah atas skrin anda dan pilih Edit pilihan Sambungan.
 4. Ketik Tambah butang dalam tetingkap Sambungan Rangkaian.
 5. Pilih jenis sambungan berikut apabila digesa: Import konfigurasi VPN yang disimpan…
 6. Tekan butang Buat… butang.
 7. Sekarang, pilih fail konfigurasi untuk diimport dari folder yang disimpan sebelum ini. Sekiranya anda tidak’t memuat turun fail konfigurasi untuk pelayan yang anda mahu gunakan, anda boleh melakukannya dengan melawat Halaman pelayan di laman web rasmi. Selepas memilih pelayan yang disyorkan atau yang diingini, cukup klik pada Tunjukkan pautan protokol yang ada untuk memilih dan memuat turun fail konfigurasi yang dikehendaki.
 8. Tekan butang Butang terbuka untuk mengimport fail konfigurasi yang anda pilih.
 9. Dalam tetingkap pop timbul, masukkan kelayakan akaun NordVPN anda (nama pengguna dan kata laluan) dan klik Simpan.
 10. Buka menu sambungan sekali lagi dengan mengklik pada ikon anak panah berganda dan pilih Pilihan sambungan VPN kali ini.
 11. Pilih pelayan yang dikehendaki dari senarai dan anda boleh pergi.

Cara menggunakan NordVPN di Linux

Nah, kekurangan antara muka grafik membuat penggunaan NordVPN di Linux agak tidak selesa kerana anda perlu menaip semua arahan di terminal. Untuk mengakses tetapan klien NordVPN Linux, taip mana-mana perintah yang tersedia berikut:

 • Masuk ke aplikasi NordVPN Linux anda: log masuk nordvpn
 • Sambung ke pelayan VPN: sambung nordvpn atau nordvpn c
 • Putuskan sambungan dari pelayan: putuskan sambungan nordvpn atau nordvpn d
 • Konfigurasikan apl anda: set nordvpn atau nordvpn s
 • Senaraikan tetapan VPN semasa: tetapan nordvpn
 • Semak status sambungan: status nordvpn
 • Segarkan senarai pelayan: refresh nordvpn
 • Paparkan senarai negara-negara: negara-negara nordvpn
 • Paparkan senarai arahan atau bantuan untuk arahan: bantuan nordvpn atau nordvpn h
 • Log keluar dari VPN anda: log keluar nordvpn

Semuanya, kita boleh mengatakan bahawa NordVPN pastinya pilihan yang kukuh dan boleh dipercayai untuk Linux. Ia’s sampai kepada anda sama ada anda mahukan salah satu yang terbaik di pasaran atau anda hanya dengan perkhidmatan yang kurang peribadi dan perlahan.

Disyorkan baca:

Kajian NordVPN

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 4 = 2

Adblock
detector