Datakryptering: en komplett guide


Å beskytte dataene dine er nå viktigere enn noen gang. Fortsett å lese for å lære om de forskjellige måtene dine data kan krypteres og hvordan du kan holde dem trygge.

I informasjonsalderen har overføring av data gjennom digitale kanaler nå blitt en del av normen, da det er med på å gjøre arbeidet enkelt og redusere reisekostnadene. Imidlertid har denne nye metoden for informasjonsoverføring ført til et nytt problem, som er informasjonslekkasje. Overføring av data krever at du slipper dem på internett, der du risikerer å få dataene dine snappet opp. Løsningen på denne risikoen er datakryptering. Utvilsomt er dette et veldig bredt emne. I denne artikkelen lærer du imidlertid det grunnleggende om datakryptering, de forskjellige datakrypteringsmetodene som kreves i forskjellige innstillinger og de viktigste kodetypene som brukes i dag..

Hva er datakryptering?

Det er prosessen med kryptere nyttige data til en annen kode eller form, uleselig for et tredjeparts seers øye, slik at bare de med passordet eller har en hemmelig nøkkel, ellers kjent som dekrypteringsnøkkelen, kan lese det. Kryptert data kan enten være i transitt, flytte via e-post og gjennom nettlesere eller andre digitale kanaler, eller i ro, lagret i databaser.

Denne prosessen er avhengig av en annen fase som er dekryptering. Dekryptering er vellykket avkryptering av krypterte data av mottakeren ved å bruke den hemmelige dekrypteringsnøkkelen. Hvis dette ikke er oppnåelig, er krypteringsprosessen ubrukelig for mottakeren, ettersom de ikke vil kunne lese dataene.

For øyeblikket er kryptering en av de mest effektive datasikkerhetsprosessene som brukes av organisasjoner.

Etter at krypteringen har skjedd, produseres en ny form for tekst som er forskjellig fra de opprinnelige dataene, og denne teksten blir ofte referert til som krypterte teksten. Denne prosedyren i seg selv forhindrer ikke avlytting av uønskede parter, men i stedet gjør det umulig for partiet å kunne lese den virkelige meldingen, -også referert til som ren tekst. For øyeblikket er kryptering en av de mest effektive datasikkerhetsprosessene som brukes av organisasjoner. Det er forskjellige metoder som brukes til å kryptere data - det kan være med en symmetrisk metode som følger en spesifikk Data Encryption Standard (DES), en asymmetrisk metode eller hashing og nøkkelutvekslingsalgoritmer.

Den symmetriske datakrypteringsmetoden

Symmetrisk kryptering er en type kryptografi der en nøkkel har til oppgave å både kryptere og avkryptere dataene. Denne enkle nøkkelen deles mellom medlemmer av en begrenset gruppe for å kryptere og dekryptere dataene som utveksles mellom medlemmene. De mest populære algoritmene som brukes for symmetrisk datakryptering involverer Data Encryption Standard (DES), som bruker 56-bits nøkler, Triple DES (som bruker DES-algoritmen tre ganger med forskjellige taster); og Advanced Encryption Standard (AES), egnet for sikker overføring og lagring av data. Denne metoden brukes i kombinasjon med den asymmetriske metoden for å danne en spesifikk type gjennomsiktig datakryptering.

Den asymmetriske datakrypteringsmetoden

Asymmetrisk kryptering er en relativt ny metode, sammenlignet med symmetrisk kryptering. Denne metoden bruker to forskjellige nøkler for å kryptere en ren tekst - en offentlig nøkkel og en hemmelig nøkkel. Asymmetrisk kryptering brukes stort sett i hverdagslige kommunikasjonsmedier, spesielt over Internett. De fleste ganger denne prosessen gjøres via en datakrypteringsprogramvare for å omgå de tekniske hindringene som blir presentert for allmennheten for å gjøre anvendelsen av metoden så enkel som mulig. Det er veldig viktig å forstå at i symmetrisk kryptering kan alle med riktig hemmelig nøkkel avkode meldingen, og dette er grunnen til at asymmetrisk kryptering bruker to forskjellige nøkler for å øke sikkerheten.

Hashing datakrypteringsmetode og nøkkelutvekslingsalgoritmer

kryptering av data for sikkerhetsformål

Basert på definisjonen av datakryptering er det ikke bare begrenset til å skjule data i en kryptert tekst. Hashing er en type kryptering som krypterer en tekst for å verifisere datainnholdet, og ikke skjule dataene i seg selv. Denne typen kryptering brukes til å beskytte overføringen av store filer og programvare som tilbys for nedlasting av utgivere og sikre at den når mottakeren uendret. Nøkkelutvekslingsalgoritmen brukes til trygt å utveksle hemmelige nøkler med en ukjent parti i en spesifisert formel. Denne metoden innebærer ikke deling av informasjon - hovedformålet er å lage en hemmelig nøkkel som kan brukes senere.

Datakrypteringsalgoritmer

En algoritme er en presis regel (eller regelverk) som spesifiserer hvordan du skal løse et problem. I datakryptering er det også angitte regler som skal følges, og disse reglene kommer i forskjellige former, avhengig av hvilken krypteringsmetode som er valgt og formålet med prosessen i seg selv.

Disse algoritmene gir konfidensialitet og sikrer viktige sikkerhetsinitiativer.

Disse algoritmene gir konfidensialitet og sikrer viktige sikkerhetsinitiativer inkludert bekreftelse av en melding’opprinnelse, bevis på at en melding’Innholdet er ikke endret underveis, og beviset på at avsenderen av meldingen faktisk sendte den, gjorde den ikke’t kommer fra en ukjent kilde. Datakryptering algoritmer automatiserer prosessen med kryptering og dekryptering under dataoverføring på en spesifikk måte.

Det finnes et utall algoritmer som brukes til datakryptering, men noen er mer populære enn andre, nemlig:

 1. Data Encryption Standard (DES) som er en krypteringsalgoritme som oftest brukes til å kryptere pinner i ATM-maskiner og i UNIX-passordskryptering
 2. Advanced Encryption Standard (AES)
 3. Blowfish
 4. Twofish
 5. IDÉ
 6. MD5
 7. SHA-1
 8. HMAC

Disse algoritmene fungerer på forskjellige måter og har sine egne unike egenskaper og bruker tilfeller der de kan brukes. Noen (for eksempel SHA-1 og MD5) er ganske like (SHA-1 gir økt sikkerhet).

Datakrypteringsstandard (DES)

DES er en symmetrisk nøkkelblokkeringskode. Det ble opprinnelig utgitt av National Institute of Standards and Technology, og etter dette ble DES en applikasjon av en Feistel Cipher. Størrelsen på hver blokk er 64-bit, men ikke alle enhetene er aktive (8 av 64 bitene av nøkkelen brukes ikke av algoritmen). DES har nå blitt utviklet til Triple DES eller 3DES, som er en sikrere metode for kryptering, ettersom den krypterer dataene tre ganger på rad og bruker en annen nøkkel i minst en av operasjonene.

Gjennomsiktig datakryptering

Transparent Data Encryption (TDE) ble utviklet med SQL Server 2008, og den er også tilgjengelig i Oracle-databasesystemer. Det er en krypteringsmetode som sikrer kjernedataene i databasen. Krypteringsmetoden sikrer dataene ved å kryptere de underliggende filene i databasen, ikke dataene i seg selv. Dette forhindrer at dataene blir hacket og duplisert på en annen server; for å få tilgang til filene du trenger for å ha det originale krypteringssertifikatet og en spesifikk nøkkel. Selve krypteringen av databasen gjøres på sidenivå.

En side refererer i dette tilfellet til datalagringsenheten på serveren (ikke en webside). En side i en SQL-server er liten (8 KB i størrelse). Siden TDE beskytter / krypterer strukturen i databasen, regnes den som en krypteringsmetode i ro. Hovedfokuset for denne metoden er åpenhet. Dette betyr at krypteringsmetoden er gjennomsiktig for autoriserte brukere av databasen; de trenger ikke å lage noen spesielle datamaskininstruksjoner eller endre komplekse konfigurasjoner for å lese meldingen. Et godt eksempel i den virkelige verden er det som en nøkkel fob.

Datakryptering programvare

programvaren for datakryptering

Datakryptering programvare er en sikkerhetsapplikasjon som muliggjør kryptering og avkryptering av data i ro eller under transport. Det muliggjør kryptering av innholdet til et dataobjekt, fil, nettverkspakke eller applikasjon, slik at det er sikkert og ikke kan sees av uautoriserte brukere eller hackere. Krypteringsprogramvare krypterer data eller filer ved å jobbe med en eller flere krypteringsalgoritmer. Det er mange gode datakrypteringsprogrammer tilgjengelig (noen er gratisversjoner, noen tilbyr en prøveperiode, mens andre må betales for), og dette inkluderer Veracrypt, Axcrypt og Bitlocker.

Datakryptering er ikke perfekt

Selv om vi har lært om hvordan datasikkerhet fungerer, er det fortsatt veldig viktig å merke seg at det ikke er perfekt. Vi må alltid være forsiktige med måten noe av det håndteres. Det at det finnes en programvare som hjelper med å kryptere dataene dine, betyr ikke at du helt ikke er i faresonen. Ikke bli motløs fordi hvis du bruker en autentisk krypteringsprogramvare og følger instruksjonene til punktet, er dataene dine tryggere - legg merke til hvordan vi sa “tryggere” og ikke ‘helt trygt’. Fremtiden for datakryptering er lys, og den vil bare bli bedre.

Implementering av sikkerhet i datakryptering

Etter å ha lært om teknikkene ved datakryptering, lurer du kanskje på hvordan alt dette gjelder hverdagen vår. Det er fire primære måter som kryptering implementeres for å sikre delte data:

 1. Godkjenning: Ikke bare hjelper kryptering med å beskytte data, men også hjelper deg med å identifisere ektheten til brukeren, spesielt i tilfelle offentlig deling. Når du for eksempel besøker et nettsted, er SSL-sertifikatet et bevis på at du er koblet til riktig server, noe som hjelper mot phishing. Identiteten det gjelder er ikke brukeren, men snarere den kryptografiske nøkkelen til den brukeren.
 2. Ikke-benektelse: Kryptering hjelper også med de som bruker netthandel eller økonomiske applikasjoner. Kryptering hjelper til med å bestemme om en bestemt handling ble utført av en bruker på dataene. For eksempel, hvis en lokal bankkunde ber om en pengeoverføring til en annen konto, og senere i måneden hevder at han aldri har kommet med forespørselen, kan banken bevise at transaksjonen faktisk ble autorisert av brukeren.
 3. Konfidensialitet: Med informasjonslekkasjer overalt, er det en veldig stor bekymring å holde dine private data sikre. Kryptering sikrer taushetsplikt.
 4. Integritet: Kryptering hjelper også til å sikre at data ikke blir endret eller sett under transport eller lagring.

Siste tanker

Datakryptering, for de som er ukjente med begrepet, er en skremmende og kompleks prosess og kan være veldig nedslående. Datakryptering for organisasjonen din er nå veldig enkel takket være tilgjengeligheten av en rekke programvare og krypteringsmetoder av høy kvalitet. Alt du trenger å gjøre er å outsource dette aspektet av organisasjonen til programvaren du velger, og at programvaren lar dine ansatte fortsette å dele mens den merker, identifiserer og klassifiserer potensielle risikoer som kan forårsake tap av data. Husk å velge en programvare for forebygging av tap av data som tilbyr datakryptering med e-post og applikasjonskontroll, slik at du kan være trygg på at dataene dine er trygge.

Brayan Jackson Administrator
Candidate of Science in Informatics. VPN Configuration Wizard. Has been using the VPN for 5 years. Works as a specialist in a company setting up the Internet.
follow me

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 1 = 3

Datakryptering: en komplett guide


Att skydda dina data är nu viktigare än någonsin. Fortsätt läsa för att lära dig om olika sätt dina data kan krypteras och hur du kan skydda dem.

I informationsåldern har överföring av data via digitala kanaler nu blivit en del av normen, eftersom det hjälper till att göra arbetet enkelt och minska resekostnaderna. Men denna nya metod för informationsöverföring har lett till ett nytt problem, som är informationsläckage. Att överföra data kräver att du släpper dem på internet, där du riskerar att få dina data fångade. Lösningen på denna risk är datakryptering. Utan tvekan är detta ett mycket brett ämne, men i den här artikeln kommer du att lära dig om grunderna för datakryptering, de olika datakrypteringsmetoderna som krävs i olika inställningar och de viktigaste typerna av kryptering som används idag.

Vad är datakryptering?

Det är processen med kryptera användbar data till en annan kod eller form som är oläslig för en tredjeparts tittares öga, så att endast de med lösenordet eller som har en hemlig nyckel, annars känd som dekrypteringsnyckeln, kan läsa det. Krypterad data kan antingen vara i transitering, flytta via e-post och genom webbläsare eller andra digitala kanaler, eller i vila, lagras i databaser.

Denna process är beroende av en annan fas som är dekryptering. Dekryptering är framgångsrik avkryptering av krypterad data av mottagaren med hjälp av den hemliga dekrypteringsnyckeln. Om detta inte kan uppnås är krypteringsprocessen värdelös för mottagaren, eftersom de inte kommer att kunna läsa uppgifterna.

För närvarande är kryptering en av de mest effektiva datasäkerhetsprocesserna som används av organisationer.

Efter att krypteringen har hänt produceras en ny form av text som skiljer sig från originaldata och denna text benämns vanligtvis chiffertexten. Detta förfarande i sig förhindrar inte avlyssning av oönskade parter utan istället gör det omöjligt för partiet att kunna läsa det verkliga meddelandet, -även kallad ren text. För närvarande är kryptering en av de mest effektiva datasäkerhetsprocesserna som används av organisationer. Det finns olika metoder som används för att kryptera data - det kan vara med en symmetrisk metod som följer en specifik Data Encryption Standard (DES), en asymmetrisk metod eller hashing och nyckelutbytealgoritmer.

Den symmetriska datakrypteringsmetoden

Symmetrisk kryptering är en typ av kryptografi där en nyckel har till uppgift att både kryptera och ta bort data. Denna enda nyckel delas mellan medlemmar i en begränsad grupp för att kryptera och dekryptera data som utbyts mellan medlemmarna. De mest populära algoritmerna som används för symmetrisk datakryptering involverar Data Encryption Standard (DES), som använder 56-bitars nycklar, Triple DES (som använder DES-algoritmen tre gånger med olika nycklar); och den Advanced Encryption Standard (AES), lämplig för säker överföring och lagring av data. Denna metod används i kombination med den asymmetriska metoden för att bilda en specifik typ av transparent datakryptering.

Den asymmetriska datakrypteringsmetoden

Asymmetrisk kryptering är en relativt ny metod jämfört med symmetrisk kryptering. Den här metoden använder två olika nycklar för att klättra i en vanlig text - en offentlig nyckel och en hemlig nyckel. Asymmetrisk kryptering används mest i vardagliga kommunikationsmedier, särskilt via Internet. De flesta gånger sker denna process via en datakrypteringsprogramvara för att hjälpa till att kringgå de tekniska hinder som presenteras för allmänheten för att göra tillämpningen av metoden så enkel som möjligt. Det är mycket viktigt att förstå att i symmetrisk kryptering kan alla med rätt hemlig nyckel avkoda meddelandet och det är anledningen till att asymmetrisk kryptering använder två olika nycklar för att öka säkerheten.

Hashing-datakrypteringsmetod och nyckelutbytesalgoritmer

kryptering av data för säkerhetsändamål

Baserat på definitionen av datakryptering är den inte bara begränsad till att dölja data i en krypterad text. Hashing är en typ av kryptering som krypterar en text i syfte att verifiera datainnehållet, inte dölja själva uppgifterna. Denna typ av kryptering används för att skydda överföringen av stora filer och mjukvara som erbjuds för nedladdning av utgivare och se till att den når mottagaren oförändrad. Nyckelutbytesalgoritmen används för att säkert utbyta hemliga nycklar med en okänd part i en specificerad formel. Den här metoden innebär inte delning av information - dess huvudsakliga syfte är att skapa en hemlig nyckel som kan användas senare.

Datakrypteringsalgoritmer

En algoritm är en exakt regel (eller uppsättning regler) som anger hur man ska lösa ett problem. I datakryptering finns också uppsatta regler som ska följas och dessa regler finns i olika former beroende på vilken krypteringsmetod som valts och syftet med processen i sig själv.

Dessa algoritmer ger konfidentialitet och säkerställer viktiga säkerhetsinitiativ.

Dessa algoritmer ger konfidentialitet och säkerställer viktiga säkerhetsinitiativ inklusive verifiering av ett meddelande’ursprung, bevis på att ett meddelande’innehållet har inte ändrats på vägen, och beviset på att avsändaren av meddelandet faktiskt skickade det, det gjorde det inte’t kommer från en okänd källa. Datakrypteringsalgoritmer automatiserar kryptering och dekryptering under dataöverföring på ett specifikt sätt.

Det finns ett stort antal algoritmer som används för datakryptering, men vissa är mer populära än andra, nämligen:

 1. Data Encryption Standard (DES) som är en krypteringsalgoritm som oftast används för att kryptera stift i ATM-maskiner och i UNIX-lösenordskryptering
 2. Advanced Encryption Standard (AES)
 3. blåsfisk
 4. twofish
 5. ANING
 6. MD5
 7. SHA-1
 8. HMAC

Dessa algoritmer fungerar på olika sätt och har sina egna unika egenskaper och använder fall där de kan tillämpas. Vissa (till exempel SHA-1 och MD5) är ganska lika (SHA-1 erbjuder förbättrad säkerhet).

Standard för datakryptering (DES)

DES är ett symmetriskt blockciffer. Det publicerades ursprungligen av National Institute of Standards and Technology och därefter blev DES en tillämpning av en Feistel Cipher. Storleken på varje block är 64-bitars, men inte alla dess enheter är aktiva (8 av de 64 bitarna av nyckeln används inte av algoritmen). DES har nu utvecklats till Triple DES eller 3DES, vilket är en säkrare krypteringsmetod, eftersom den krypterar data tre gånger i rad och använder en annan nyckel i minst en av operationerna.

Transparent datakryptering

Transparent Data Encryption (TDE) har utvecklats med SQL Server 2008, och det är också tillgängligt i Oracle-databashanteringssystem. Det är en krypteringsmetod som säkrar kärndata i databasen. Krypteringsmetoden säkrar data genom att kryptera de underliggande filerna i databasen, inte data i sig. Detta förhindrar att data hackas och dupliceras på en annan server; för att få tillgång till filerna du behöver för att ha det ursprungliga krypteringscertifikatet och en specifik nyckel. Den faktiska krypteringen av databasen görs på en sidnivå.

En sida hänvisar i detta fall till datalagringsenheten på servern (inte en webbsida). En sida i en SQL-server är liten (8KB i storlek). Eftersom TDE skyddar / krypterar strukturen i databasen, betraktas det som en krypteringsmetod vid vila. Huvudfokus för denna metod är öppenhet. Detta innebär att metoden för kryptering är transparent för behöriga användare av databasen; de behöver inte skapa några speciella datorinstruktioner eller ändra komplexa konfigurationer för att läsa meddelandet. Ett bra exempel i verklig värld är det som är en nyckelfod.

Programvara för datakryptering

programvara för datakryptering

Programvaran för datakryptering är en säkerhetsapplikation som möjliggör kryptering och avkodning av data i vila eller under transitering. Det möjliggör kryptering av innehållet i ett dataobjekt, fil, nätverkspaket eller applikation så att det är säkert och inte syns av obehöriga användare eller hackare. Krypteringsprogramvara krypterar data eller filer genom att arbeta med en eller flera krypteringsalgoritmer. Det finns många bra datakrypteringsprogramvara (vissa är gratisversioner, vissa erbjuder en provperiod, medan andra måste betalas för) och detta inkluderar Veracrypt, Axcrypt och Bitlocker.

Datakryptering är inte perfekt

Även om vi har lärt oss hur datasäkerhet fungerar är det fortfarande mycket viktigt att notera att det inte är perfekt. Vi måste alltid vara försiktiga med hur något av det hanteras. Det faktum att det finns en mjukvara som hjälper dig att kryptera dina data betyder inte att du inte helt riskerar. Men bli inte avskräckta för att om du använder en äkta krypteringsprogramvara och följer anvisningarna till punkten, är dina uppgifter säkrare - notera hur vi sa “säkrare” och inte ‘helt säkert’. Framtiden för datakryptering är ljus och det kommer bara att bli bättre.

Implementering av säkerhet vid datakryptering

Efter att ha lärt dig teknik för datakryptering kanske du undrar hur allt detta gäller vårt dagliga liv. Det finns fyra primära sätt att kryptering implementeras för att säkra delad data:

 1. Authentication: Kryptering hjälper inte bara till att skydda data utan också hjälper till att identifiera användarens äkthet, särskilt i händelse av offentlig delning. När du till exempel besöker en webbplats är SSL-certifikatet ett bevis på att du är ansluten till rätt server, vilket hjälper till mot phishing. Identiteten i fråga är inte användaren utan den kryptografiska nyckeln för användaren.
 2. Icke förkastande: Kryptering hjälper också de som använder e-handel eller finansiella applikationer. Kryptering hjälper till att avgöra om en viss åtgärd har vidtagits av en användare på data. Till exempel, om en lokal bankkund begär en överföring av pengar till ett annat konto, senare i månaden påstår sig aldrig ha gjort begäran, kan banken bevisa att transaktionen faktiskt godkändes av användaren.
 3. sekretess: Med informationsläckor överallt är det mycket viktigt att hålla dina privata data säkra. Kryptering garanterar sekretess.
 4. Integritet: Kryptering hjälper också till att se till att data inte ändras eller visas under transitering eller lagring.

Slutgiltiga tankar

Datakryptering, för de som är nya med termen, är en skrämmande och komplex process och kan vara mycket nedslående. Men datakryptering för din organisation är nu mycket enkel tack vare tillgängligheten av en mängd högkvalitativ mjukvara och krypteringsmetoder. Allt du behöver göra är att lägga ut denna aspekt av din organisation till din programvara du väljer och att programvaran gör att dina anställda kan fortsätta dela medan det taggar, identifierar och klassificerar potentiella risker som kan orsaka dataförlust. Kom ihåg att välja ett toppprogram för att förhindra dataförlust som erbjuder datakryptering med e-post och applikationskontroll, så att du kan vara säker på att dina data är säkra.

Brayan Jackson Administrator
Candidate of Science in Informatics. VPN Configuration Wizard. Has been using the VPN for 5 years. Works as a specialist in a company setting up the Internet.
follow me

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 + 6 =