Hva er en DNS-server?

I denne artikkelen fordeler vi alt du trenger å vite om DNS-servere, fra hvordan de fungerer til hvordan du kan beskytte deg mot malware og andre sikkerhetsangrep.


En DNS-server er en server som har en database. Denne databasen er utpekt til å huse IP-adressene til offentlige internettbrukere fra hele verden. DNS-serveren inneholder også vertsnavnene som er tilknyttet hver av disse IP-adressene. Dessuten er DNS-servere ofte designet for å oversette vertsnavn inn i IP-adresser.

Den enkleste DNS-definisjonen er ‘domenenavn system’. DNS-serveren du ber om, har programvare som driver kommunikasjon med andre DNS-servere. Dette gjøres ved å implementere bruken av spesialiserte protokoller. Følgelig tillater disse spesialiserte protokollene DNS-serveren å konvertere en nettadresse du skriver i nettleseren til en numerisk IP-adresse.

Andre navn på DNS-servere

Det er flere andre navn som gjelder begrepet DNS. For eksempel blir en DNS også kalt en navneserver eller en domenenavnssystemserver. DNS-serveren ‘oversettes’ en URL-adresse som du skriver inn i tall; Ellers vil folk måtte oppgi disse numeriske adressene selv.

DNS-serveruttrykk - definisjoner

Før du definerer DNS mer detaljert, er det nyttig å forstå den grunnleggende forutsetningen til en server. En server er et datasystem som er koblet til internett; den fungerer som en vert for forskjellige tjenester som folk får tilgang til på nettet. Dermed kalles et system som gir hosting for et nettsted en webserver.

DNS er et system som bruker en type hierarki. Dette betyr ganske enkelt at hierarkiet er ordnet slik at det er plass til mange DNS-servere. En DNS-server anses å være en datamaskin som er registrert for å delta i DNS-hierarkiet. Den lagrer en stor indeks med domenenavn, så vel som de respektive IP-adressene.

Hvordan fungerer en DNS-server?

Når det stilles en forespørsel om en nåværende IP-adresse som er relativt til et domenenavn, produserer DNS-serveren øyeblikkelig denne informasjonen. Hvis DNS-serveren du har valgt ikke har informasjonen på filen, vil den konsultere andre DNS-servere for å skaffe den for deg.

Når du skriver en nettadresse i søkefeltet på datamaskinen eller på en annen enhet du foretrekker, bruker du ord. Men DNS-serveren søker etter den nummererte IP-adressen, ettersom internett virkelig fungerer via tall. DNS-adressen er derfor konvertering av domenenavnet til den nummererte IP-adressen.

Hvorfor trenger vi DNS-servere?

For å forstå hvorfor det’er nødvendig for å ha en DNS-server i utgangspunktet, husk at det er numre tilknyttet IP-adresser. DNS-serveren må konvertere ordene til tall for at internettjenesten til nettsteder skal fungere. Datamaskiner og nettverk - i motsetning til mennesker - forholder seg bedre til tallene som har blitt standarden for IP-adresser i dag. Derfor fungerer DNS-serveren som en type oversetter ved å konvertere URL-er til IP-adresser.

Uten DNS-servere ville bruk av internett være en betydelig mer komplisert prosess. Disse serverne betyr at det ikke er noe krav for brukere å huske numrene i IP-adresser. Arbeidet som en DNS-server gjør for å konvertere domenenavnet til den tilknyttede IP-adressen, gjør det mulig å få tilgang til nettsteder på internett. Dette gjør det å være online mye mer behagelig for internettbrukere, som har en tendens til å foretrekke ord når det gjelder å skrive inn URL-adresser.

Få en antivirusprogramvare til DNS-serveren din

antivirusprogramvare kan beskytte dns-serveren

Husk at det alltid er viktig å alltid bruke et pålitelig antivirusprogram for å beskytte datamaskinen eller andre enheter. En spesiell grunn er at malware er i stand til å angripe datamaskinen din på en slik måte at innstillingene på enheten din for DNS-serveren endres. Dette er et problem å unngå for enhver pris.

For eksempel kan datamaskinen din ha tilgang til Google’s DNS-servere, som tilsvarer 8.8.8.8 og 8.8.6.4. Bruk av disse serverne vil laste riktig informasjon til din nettbankkonto. Men skadelig programvare kan lede deg bort fra banken din’nettsted, selv om du skrev inn riktig nettadresse. Malware kan til og med bringe deg til et falskt nettsted som ser ut som den virkelige banken din’nettsted for å stjele passordet ditt.

Slik holder du det trygt

I de fleste tilfeller fører imidlertid skadelig programvare som plasserer innstillingene for DNS-serveren deg ganske enkelt til at du blir omdirigert fra ditt foretrukne nettsted til et annet som vanligvis er pusset med reklame, i håp om at du vil kjøpe varene som er annonsert. En annen svindel er å lede deg til et falskt nettsted som hevder datamaskinen din er infisert, slik at du kjøper noe for å rense den antatt infiserte datamaskinen.

Du trenger ikke å bli offer for kapring av skadelig programvare. Først, sørg for å installere antivirus på alle enhetene dine for å fange skadelig programvare før det kan forårsake skade. Du må også være klar over at hvis et nettsted ser rart ut sammenlignet med hvordan det ser normalt ut, er du mest sannsynlig på et falsk nettsted. Du bør forlate siden umiddelbart uten å oppgi passordet ditt.

Dommen

En DNS-server er et system som inneholder domenenavn og IP-adresser. Den implementerer spesialiserte protokoller for å aktivere konvertering av domenenavnet til den nummererte IP-adressen. Dette gjøres fordi internett i det vesentlige kjører på numrene til de angitte IP-adressene. En DNS-server er gunstig for å redde deg fra å måtte huske alle de tungvint tallene som tilsvarer IP-adressene til nettstedene du besøker.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 8 = 1