Bagaimana untuk memasang Kodi di Linux – panduan langkah demi langkah

Anda sering boleh mendengar bahawa komputer yang berkuasa Linux kekurangan perisian high-end (terutamanya ketika datang ke media dan hiburan). Walau bagaimanapun, pemaju Kodi didedikasikan untuk merawat semua orang secara adil. Dengan kata itu, ia’s tidak menghairankan bahawa anda boleh memanfaatkan sepenuhnya Kodi pada variasi Linux yang berbeza.

Oleh kerana strukturnya yang unik, memasang Kodi pada Linux dilakukan melalui satu siri arahan. Sudah tentu, ini bukan pelik kepada pengguna Linux yang berpengalaman, dan keseluruhan prosesnya agak mudah. Apa yang anda perlukan adalah panduan yang boleh dipercayai - dan anda’telah datang ke tempat yang betul.

Tanpa berlengah-lengah lagi, mari’s mengenai bagaimana untuk memasang Kodi di Linux, serta beberapa perkara menarik lain. Satu perkara yang pasti - pada akhir artikel ini, anda’akan mempunyai Kodi sendiri dan berjalan.

Bagaimana untuk memasang Kodi di Linux

Kami berhasrat untuk membuat artikel ini sebagai membantu yang mungkin. Oleh itu, kita’akan bermula dengan asas-asas dengan melihat keperluan rasmi. Kemudian kami’akan terus menerangkan dengan memberitahu anda bagaimana untuk menetapkan Kodi di Linux, dan juga cara untuk memastikannya sentiasa dikemas kini.


Running Kodi di Linux - keperluan rasmi

Walaupun sangat kuat, Kodi tidak’tidak memerlukan perkakasan mewah. Malah, kami’pastikan bahawa komputer anda akan melakukan tugas dengan baik. Masih, ia’s sentiasa idea yang baik untuk mengatasi keperluan rasmi terlebih dahulu.

 • Pemproses: Kodi berjalan pada kedua pemproses x86 dan x64 yang menyokong SSE2 (Streaming SIMD Extensions 2). Berbeza berkata, mana-mana pemproses yang dibuat dalam dekad yang lalu mampu menjalankan Kodi.
 • Ram: Secara umum, anda perlu mempunyai sekurang-kurangnya 1GB RAM untuk memastikan komputer anda berjalan tanpa sebarang masalah. Sudah tentu, 2GB RAM akan membuat semuanya berjalan lebih baik.
 • Grafik: Oleh kerana Kodi adalah pemain media, ia memerlukan unit GPU untuk memainkan fail video resolusi tinggi. Apabila ia memenuhi keperluan rasmi, GPU perlu menyokong OpenGL 2.0, dan mereka boleh datang dari Nvidia, ATI, dan Intel.
 • Ruang cakera keras: Setelah dipasang, Kodi mengambil sekitar 150MB ruang. Kodi 18 Leia akan datang hanya mengambil masa sekitar 100MB kerana ia datang dengan tambahan binari yang dipisahkan dari fail pemasangan.
 • Sistem operasi: Terakhir, anda perlu menjalankan Ubuntu 16.10 Yakkety Yak, 16.04 Xenial, 14.04 Trusty, atau Linux Mint 17 dan ke atas.

Memasang Kodi pada pengagihan Ubuntu Linux

Seperti yang anda jangkakan, anda perlu menyalakannya Terminal Barisan Perintah (Ctrl + Alt + T) untuk tugas ini. Kami’akan memandu anda melalui keseluruhan prosedur dengan menerangkan perintah yang anda perlukan.

 • Pertama, masukkan arahan berikut: “sudo apt-get install software-properties-common” dan tekan Masukkan;
 • Kemudian, gunakan arahan berikut jika anda ingin memasang binaan stabil terbaru: “sudo add-apt-repository ppa: team-xbmc / ppa.
 • Jika awak’lagi bersedia untuk mencuba versi beta dan alfa Kodi, anda boleh cuba arahan lain. Untuk beta, gunakan yang satu ini - “sudo add-apt-repository ppa: team-xbmc / unstable.” Untuk alpha, anda boleh memasukkan arahan ini - “sudo add-apt-repository ppa: team-xbmc / xbmc-nightly.” Sekali lagi, tekan kekunci Enter untuk mengesahkan entri anda.
 • Seterusnya, masukkan arahan ini - “kemas kini sudo apt-get,” dan tekan Masukkan;
  Dan akhirnya, taipkan ini - “sudo apt-get memasang kodi.”
 • Hit Masukkan sekali lagi, dan Kodi akan dimuat turun dan dipasang pada komputer anda.
 • Itu’s ia!

Memasang Kodi pada Distribusi Linux Debian

Pengedaran Debian mungkin tidak begitu popular dengan Ubuntu. Walau bagaimanapun, ini bukan’t sebab kita lupa peminat Debian. Di sini’s bagaimana anda boleh memasang Kodi.

 • Lancarkan Terminal, dan gunakan arahan berikut - “sudo cp /etc/apt/sources.list /etc/apt/sources.list.bak.” Dengan arahan ini, anda”selamatkan awak “Sumber. Senarai” fail yang berguna dalam hal sebarang masalah dengan pemasangan;
 • Sekarang, gunakan arahan ini: “gksudo gedit /etc/apt/sources.list.” Anda”akan diminta untuk kelayakan pentadbir, jadi pastikan anda melalui langkah ini dengan teliti.
 • Sebaik sahaja arahan sebelumnya dilaksanakan, masukkan yang berikut: “deb http://http.debian.net/debian jessie-backports main” dan mengesahkan kemasukan anda;
 • Kami hanya mempunyai dua lagi perintah. Pertama, masukkan ini - “kemas kini sudo apt-get,” dan tekan Masukkan kunci;
 • Kemudian, gunakan arahan ini - “sudo apt-get memasang kodi” dan tekan Masukkan sekali lagi.
 • Itu’s! Selepas beberapa minit, anda harus mempunyai Kodi di antara aplikasi yang dipasang pada komputer Linux anda.

Bagaimana untuk mengemaskini Kodi di Linux

Secara umum, Kodi’pemaju melepaskan kemas kini tambahan kepada Kodi setiap beberapa bulan. Dan sekali setahun, versi Kodi utama akan dikeluarkan. Sekali itu berlaku, anda’akan mahu mengetahui bagaimana untuk mengemaskini Kodi.

 • Buka Terminal, dan gunakan arahan ini terlebih dahulu - “kemas kini sudo apt-get“;
 • Kemudian, gunakan arahan kedua - “sudo apt-get upgrade”;
 • Sekiranya terdapat sebarang masalah dengan pengemaskinian, anda perlu menggunakan arahan ini juga - “sudo apt-get dist-upgrade” untuk memaksa Kodi untuk memasang pakej tambahan juga.

Bagaimana untuk memadam Kodi di Linux

Akhir sekali, awak’anda akan tahu bagaimana untuk membuang kodi dari komputer anda. Kami’pastikan anda’akan jarang menggunakan arahan berikut, tetapi ia’Senang untuk mengenali mereka, bagaimanapun.

 • Pelancaran Terminal, dan taipkan ini - “kemas kini sudo apt-get“;
 • Kemudian, gunakan dua perintah berikut - “sudo apt-get mengeluarkan kodi *” dan kemudian yang satu ini - “sudo apt-get purge kodi *.
 • Itu’s semua!

Jangan Digunakan Kodi Tanpa VPN

Sebelum kami membiarkan anda pergi, kami mempunyai satu nasihat akhir. Kami sangat mengesyorkan anda menggunakan VPN apabila menonton atau streaming media melalui Kodi kerana ini adalah satu-satunya cara untuk mengelakkan masalah undang-undang yang berpotensi dan kesulitan teknikal.

Kodi dikenali kerana keupayaannya diperluaskan melalui add-on pihak ketiga. Bagaimanapun, sebahagian besar daripada mereka bergantung pada sumber yang dipersoalkan yang mungkin membawa kepada pelanggaran hak cipta. Ini juga mengapa pelbagai ISP mendirikan sambungan Web anda apabila mereka mengesan anda menggunakan Kodi.

Lihat senarai kami VPN Terbaik untuk Linux

VPN yang boleh dipercayai akan melawan pendakwaan yang dikenakan oleh ISP. Ia juga akan menyahsekat mana-mana sumber media dalam talian, dan lebih baik - ia akan menamakan semua lalu lintas anda. Ini bermakna anda’akan menggunakan Kodi tanpa apa-apa batasan, sekalipun.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

15 − = 14

Adblock
detector