Bagaimana untuk membina VPN anda sendiri di Raspberry Pi: 5 tutorial video


Raspberry Pi mempunyai kesan yang besar terhadap jumlah orang yang ingin belajar bagaimana untuk kod dan kreatif dengan komputer. Lagipun, ia’harga titik rendah (kira-kira $ 35) bermakna pemaju hobi dan komuniti peminat yang ingin tahu boleh menjadi lebih kreatif, kerana kemungkinan kerosakan’Tidak banyak kos.

Itu’kenapa ia tidak’tidak sukar untuk membayangkan mengapa begitu banyak orang bersemangat untuk menguji pelbagai perkara di Pis mereka, termasuk membina VPN mereka sendiri. Lagipun, dengan VPN buatan sendiri, pengguna dapat mengawal setiap aspek privasi dan keselamatan dalam talian mereka.

Tetapi di sana’s satu masalah: VPN sendiri sedikit teknikal. Apabila anda bercampur dengan Pi Raspberry, yang memerlukan pengetahuan teknikal yang lebih banyak, itu’s apabila anda boleh menjadi sangat keliru, dengan mudah.

Dan itu’s di mana kita masuk hari ini: kita’kembali akan menunjukkan kepada anda 5 tutorial YouTube terbaik yang mengajar anda bagaimana untuk membina VPN anda sendiri pada Raspberry Pi. Kami’Anda telah menjalankan semua tutorial ini dan masing-masing telah meluluskan keperluan kami.

Kami ingin memastikan bahawa setiap tutorial:

 • cukup mudah untuk pemula
 • menghasilkan VPN yang berfungsi pada Raspberry Pi
 • menyimpan jargon teknikal minimum
 • mempunyai jumlah langkah yang paling sedikit diperlukan

Sebelum kami menyemak tutorial YouTube mana yang terbaik untuk mengajar anda bagaimana untuk membina Raspberry Pi VPN anda sendiri, mari’s cepat dengan kelebihan membina VPN anda sendiri.

Manfaat untuk membina VPN anda sendiri, buatan sendiri

Terdapat beberapa kelebihan untuk memiliki VPN buatan sendiri. Ini termasuk:

 • tidak perlu membayar untuk perkhidmatan VPN (walaupun mereka’semula tidak benar-benar mahal)
 • ia’s peribadi, dan milik anda, jadi hanya anda (dan orang lain yang anda berikan akses kepada) boleh menggunakannya
 • anda boleh mengakses komputer rumah anda dan sumber lain di rangkaian anda
 • melindungi diri anda semasa anda’semula di wifi awam (dan tidak bercagar)
 • jika awak’di Amerika Syarikat, anda masih boleh mengakses Netflix, Hulu, dan lain-lain di Amerika Syarikat. Di negara lain, anda boleh mengakses kandungan rumah anda dari mana sahaja anda berada

Senarai ini adalah tidak lengkap, tetapi manfaatnya lebih besar daripada 30 minit atau jadi ia akan membawa anda untuk menetapkan semuanya.

Jadi mari’s menyelam ke dalam tutorial yang boleh membantu anda di sana.

DemmSec: “Mudah membuat VPN dengan Raspberry Pi”

 • Runtime: 14:15
 • Pandangan: 57K
 • Tarikh dicipta: Julai 2017
 • Maklum balas pengguna: 98% suka

Ini adalah salah satu tutorial YouTube paling mudah untuk mengikuti bagaimana cara menyediakan pelayan VPN anda di Raspberry Pi. Tuan rumah, DemmSec, bergerak dengan laju yang baik - tidak terlalu cepat untuk pemula, dan tidak terlalu lambat untuk pengguna yang sudah biasa dengan Raspberry Pi. Dia melangkau beberapa perkara yang sangat asas dari semasa ke semasa, seperti menyebut apa program yang hendak digunakan untuk SSH ke dalam Raspberry Pi anda, tetapi itu’sesuatu yang mudah anda fahami.

Video ini, seperti kebanyakan yang lain di bawah, menggunakan persediaan PiVPN yang sangat mudah, yang memerlukan hanya satu baris, beberapa soalan, dan anda’akan mempunyai asas-asas seting VPN. Hasil akhirnya adalah VPN yang boleh digunakan oleh mana-mana peranti dengan sokongan OpenVPN.

Lon.TV: “PiVPN: Bagaimana Melaksanakan Server VPN pada Raspberry Pi $ 35!”

 • Runtime: 35:05
 • Pandangan: 134K
 • Tarikh dicipta: Mac 2019
 • Maklum balas pengguna: 99% suka

Kami benar-benar menikmati video ini kerana ia’s sebenarnya agak lebih mudah daripada video sebelumnya. Tuan rumah menerangkan perkara-perkara yang sangat jelas dan bersih, yang bermaksud pemula yang mutlak pasti dapat berjaya. Sudah tentu, itu bermakna bahawa ia’s juga lebih panjang untuk menampung penjelasan tambahan. Itu’s sebabnya’s lebih daripada dua kali selagi DemmSec’tutorial s.

Ia juga menjadi video terbaru, setelah dicipta sebulan yang lalu. Itu’ membantu membawa ketenangan fikiran untuk penonton, kerana anda’kembali cukup yakin bahawa ia’up to date dan anda menang’t lari ke mana-mana masalah maut kerana video itu terlalu lama. Video ini juga membantu kami melalui penubuhan nama DNS awam, antara tip berguna lain.

upgrdman: “Buat Pelayan VPN dengan Raspberry Pi, OpenVPN dan Stunnel”

 • Runtime: 1:19:16
 • Pandangan: 97K
 • Tarikh dicipta: Mei 2018
 • Maklum balas pengguna: 98% suka

Video ini sedikit lebih rendah dalam kualiti pengeluaran, tetapi lebih tinggi dalam “dunia sebenar” rasa, melihat kerana terdapat sedikit suntingan di sini. Itu mungkin menjelaskan mengapa ia’s 80 minit panjang. Bukan hanya upgrdman yang menunjukkan kepada anda secara terperinci cara menetapkan OpenVPN pada Raspberry Pi anda, tetapi dia juga mengajar anda cara membuat Stunnel pada kedua-dua PC dan Android.

Bagi mereka yang tidak’Tidak tahu, Stunnel menambah lapisan SSL tambahan kepada penyulitan anda’sudah menggunakan dengan OpenVPN, dan itu’satu cara untuk VPN untuk mendapatkan sekitar firewall tertentu - seperti Firewall Besar China.

Satu isu - atau fakta - adalah bahawa ini adalah’t dilakukan menggunakan PiVPN, jadi ia memerlukan baris perintah tambahan. Banyak baris perintah tambahan. Malah, dia’jenis yang cukup untuk menyertakan pautan ke baris arahan supaya anda boleh mengikuti bersama-sama dengan kedua-dua video dan teks semasa anda menyediakan VPN pada Raspberry Pi anda.

Dia juga menjadi beberapa snags, yang baik kerana ia akan membantu anda mengatasi masalah biasa yang mungkin anda miliki.

Beau Knows Tech… Perkara: “Tutorial Pelayan VPP Raspberry Pi Zero”

 • Runtime: 11:20
 • Pandangan: 96K
 • Tarikh dicipta: September 2016
 • Maklum balas pengguna: 97% suka

Hampir semua video ini menggunakan Raspberry Pi 3 untuk mendapatkan segala-galanya. Untuk projek ini, Beau Knows Tech… Barang menggunakan Raspberry Pi Zero. Walaupun ada’t perbezaan besar dalam langkah-langkah yang diperlukan untuk menubuhkan Raspberry Pi VPN anda sendiri, ia masih akan menjadi lebih mudah untuk pengguna mengikuti jika mereka juga mempunyai Pi Zero. Ini juga termasuk fakta bahawa, kerana Zero lebih kecil daripada versi penuh Pi, pengguna Zero akan memerlukan komponen tambahan, seperti adapter mini / mikro.

Tuan rumah, Beau, juga sangat khusus dan teratur dalam video, membantu memandu pengguna dengan ilustrasi dan animasi yang baik dan bermanfaat. Bab-bab juga diatur dengan baik dan langkah-langkahnya dijelaskan:

Raspberry Pi Zero VPN video

Hanya dalam masa lebih 11 minit, ia’s video terpendek dalam senarai tutorial kami. Jadi, jika anda’lagi cukup yakin tentang pengekodan anda atau kemahiran Raspberry Pi, anda boleh teruskan dan lihat video ini. Lebih baik lagi, kerana bahagian itu teratur, anda boleh melangkau jika anda’sudah biasa dengan mana-mana bahagian tertentu.

Manthan: “Menyediakan Raspberry Pi sebagai Server OpenVPN (Tutorial Langkah demi Langkah)”

 • Runtime: 16:33
 • Pandangan: 131K
 • Tarikh dicipta: Oktober 2013
 • Maklum balas pengguna: 96% suka

Terakhir dalam senarai, adalah tutorial yang agak lama. Ini mempunyai bahagian yang baik dan bahagian yang buruk. Bahagian yang buruk ialah ia memerlukan anda melakukan beberapa langkah lagi untuk mendapatkan hasil akhir. Walau bagaimanapun, perkara yang baik ialah ia akan memberi anda alternatif untuk menggunakan PiVPN - jika, atas sebab tertentu, anda tidak’t mahu pergi laluan itu.

Sudah tentu itu juga bermakna anda’kembali perlu menambah lebih banyak baris perintah daripada dengan PiVPN, yang hanya satu baris. Sekiranya anda ingin mempelajari lebih lanjut mengenai pengkodan dan Raspberry Pis, ini boleh menjadi latihan yang baik untuk anda memahami aspek yang lebih mendalam - dengan melakukan lebih banyak kerja manual, anda akan mempelajari lebih lanjut.

Perkara yang baik, seperti semua video ini, adalah bahawa ia’s sangat noob mesra, jadi awak’Anda boleh mengikuti dengan mudah.

Cara lain untuk menyediakan VPN pada Raspberry Pi

Menubuhkan VPN anda sendiri di Raspberry Pi tentu saja memberi manfaat dalam cara yang kami disenaraikan di atas. Walau bagaimanapun, jika anda mahu menggunakan VPN (tidak semestinya anda sendiri) pada Raspberry Pi (contohnya, jika anda sudah mempunyai langganan VPN berbayar), maka itu akan menjadikan hidup anda lebih mudah.

Kebanyakan penyedia VPN utama mempunyai langkah mudah untuk membantu anda menubuhkan perkhidmatan VPN mereka di Raspberry Pi anda. Berikut adalah beberapa yang terbaik kita’telah dijumpai:

 • NordVPN: Bagaimana untuk mengkonfigurasi Raspberry Pi?
 • ExpressVPN: Bagaimana untuk menyediakan dan menggunakan aplikasi ExpressVPN untuk Raspberry Pi
 • PIA: Raspberry Pi VPN Router w / PIA (YouTube)
 • Ivacy: Bagaimana Setup VPN pada Raspberry Pi
 • Bercerita: Bagaimana untuk memasang & gunakan WINDSCRIBE VPN Client pada Raspberry Pi (YouTube)

Mungkin terdapat lebih banyak tutorial (dan diharapkan tutorial video) untuk membantu membimbing anda melalui menubuhkan perkhidmatan VPN berbayar di Raspberry Pi.

Jadi, bagaimana anda menggunakan VPN anda di Raspberry Pi? Beri tahu kami dalam ulasan di bawah!

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

71 − = 64