Bagaimana untuk memeriksa sama ada VPN saya berfungsi

Jika awak’semula salah satu pengguna VPN yang bertanya “bagaimana untuk memeriksa sama ada VPN saya berfungsi?” atau “bagaimana saya boleh menguji Rangkaian Peribadi Maya saya?”, kami’kembali ke sini untuk awak. Adalah munasabah untuk mengambil berat sama ada ia’bekerja atau tidak. Walaupun dengan penyedia VPN terbaik sentiasa ada potensi untuk kebocoran IP untuk berkembang semasa pada sambungan VPN.

Beberapa perkara boleh dilakukan untuk membantu anda menyemak dan melihat bahawa Rangkaian Peribadi Maya anda sebenarnya berjalan dengan betul dan ia melindungi data anda. Untuk melayari web, yang ujian asas mungkin semua yang anda perlukan. Walau bagaimanapun, untuk perkongsian fail p2p, anda akan mahu menggunakan lebih maju Ujian kebocoran DNS, untuk memastikan bahawa VPN anda berfungsi dengan tepat dan menjaga keselamatan anda daripada penipu dalam talian. Anda juga perlu mengambil perhatian berhati-hati bagaimana VPN anda diuruskan dan diuruskan, jadi anda boleh mendapatkan sambungan VPN yang betul. Berikut adalah beberapa cara yang boleh dilakukan untuk membantu anda menyemak dan melihat sama ada Rangkaian Peribadi Maya anda sebenarnya berjalan dengan betul.

Ujian untuk memeriksa sama ada VPN berfungsi

Uji Alamat IP Asas

Uji Alamat IP

Salah satu cara paling mudah untuk memeriksa sama ada VPN anda berfungsi adalah untuk dilakukan ujian alamat IP rutin - semak lokasi VPN. Pertama, sebelum menyambung ke Rangkaian Peribadi Maya anda, lawati laman web cek IP, atau ketikkan ‘apakah IP saya’ di Google, untuk melihat apa alamat IP anda. Ini harus menjadi alamat IP asli anda, yang kini disediakan kepada anda oleh Penyedia Perkhidmatan Internet anda (ISP) dan dapat dikesan kembali kepada anda dari ISP’rekod s. Seterusnya, sambungkan perisian VPN dan gunakan tapak yang sama untuk semak alamat IP dikesan. Alamat IP mestilah berbeza. Sekiranya tidak, maka VPN tidak berfungsi. Selain itu, alamat IP baharu yang dikeluarkan oleh penyedia rangkaian Peribadi Maya anda patut dipadankan dengan negara ini’pelayan yang anda pilih dalam aplikasi VPN anda.


Anda boleh melakukan ujian IP ini pada bila-bila masa untuk melihat sama ada anda’IP biasa atau IP VPN anda sedang digunakan. Tetapi ada cara lain bagaimana untuk memeriksa sama ada vpn saya berfungsi, anda boleh bertanya. Dan, jawapannya ialah: Ya, tentu saja.

Ujian alamat IP lanjutan

Ujian IP lanjutan adalah a analisis yang lebih terperinci untuk kebocoran pengesanan VPN dan penyemak imbas juga. Laman web yang berbeza seperti https://ipleak.net/ atau https://whoer.net/ menjalankan ujian ini. Ia memeriksa Flash, Java, dan DNS untuk memastikan mereka tidak membocorkan IP atau DNS anda. Ujian IP lanjutan mencari semua sumber dalam pelayar anda dan memaparkan IP dikesan. Ini memastikan bahawa tiada alamat IP lain dikesan atau hanya alamat IP Rangkaian Peribadi Maya muncul. Jika alamat IP VPN muncul, terdapat kebocoran, dan VPN anda tidak berfungsi.

Gunakan ujian kebocoran DNS

Ujian kebocoran DNS ialah kebocoran yang paling biasa dan penting semua. Ia mengambil sedikit masa kerana ia menguji pelayan VPN dan kadangkala komputer anda mungkin membekukan. Setelah ujian dijalankan, periksa nama hos DNS dan alamat IP anda. Pastikan bahawa mana-mana pelayan DNS yang mungkin muncul tidak berkaitan dengan ISP anda. Anda mungkin melihat pelbagai tuan rumah DNS, yang bagus. Satu-satunya perkara yang perlu anda pastikan ialah DNS bukanlah peribadi anda. Sekiranya, anda tidak dilindungi dengan betul oleh VPN anda.

Lakukan ujian torrent

semak ip saya

Ujian alamat IP torrent berfungsi dengan memuat turun ujian torrent pada pengguna p2p. Ia mengkaji maklumat IP yang anda gunakan dan menguji pelayan VPN. Anda boleh memberitahu itu anda selamat jika alamat VPN anda dipaparkan dan bukan alamat IP yang disediakan oleh ISP anda. Maklumat berasaskan VPN harus menjadi satu-satunya mata yang disenaraikan di laman web ini.

Halaman ujian WebRTC

Lawati halaman ujian WebRTC dan perhatikan alamat IP yang dipaparkan pada halaman. Jika ia’bukan alamat IP VPN anda, maka VPN anda tidak berfungsi dengan betul. WebRTC adalah protokol yang membolehkan peranti kawalan web pelayar anda seperti webcam. Tetapi ia juga boleh digunakan secara berniat jahat menipu pelayar anda untuk mendedahkan alamat IP bukan VPN anda.

Apa yang perlu anda lakukan jika VPN anda tidak berfungsi?

Jika VPN anda tidak berfungsi, anda akan sentiasa mendapat kebocoran IP. Jadi apa yang perlu anda lakukan?

  • Laporkan kepada pembekal Rangkaian Peribadi Maya anda dengan serta-merta.
  • Anda perlu menutup aplikasi VPN dan menyambung semula.
  • Anda juga boleh memilih perkhidmatan VPN dengan flash atau ujian Java untuk melihat seberapa baik plugin Flash atau Java sedang digunakan. Ini perlu dipantau berdasarkan bagaimana sambungan ditubuhkan dan jika ada masalah yang berkaitan dengan Rangkaian Persendirian Maya.
  • Anda juga harus melihat port yang digunakan untuk sambungan P2P. Semak sama ada ia diselaraskan dengan betul supaya anda boleh mendapatkan idea yang jelas tentang cara persediaan anda dijalankan.
  • Pastikan anda melihat seberapa baik VPN anda sedang disambungkan. Anda mesti mendapatkannya diuji supaya anda dapat memastikan tidak ada masalah yang terlibat di mana IP anda mungkin bocor.

Dalam kes yang ideal, “bagaimana untuk memeriksa sama ada vpn saya berfungsi?” bukan soalan lagi. Tetapi jangan ragu untuk meninggalkan komen anda di bawah jika kami boleh membantu dengan sebarang pertanyaan berkaitan yang mungkin anda miliki.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 2 = 3

Adblock
detector