Bagaimana untuk mengelakkan geolokasi anda?

Apabila anda melayari web, anda’lagi sentiasa dipantau dan dikategorikan. Setiap langkah yang anda ambil akan direkod, ke lokasi tepat anda. Mengapa? Ia’s cukup mudah. Syarikat-syarikat yang menjual produk dalam talian atau menyediakan kandungan streaming ingin menyegarkan khalayak mereka untuk tujuan pemasaran. Apabila mereka berbuat demikian, anda sering boleh mendapati diri anda disekat daripada filem atau aliran TV yang anda’d suka mengakses (dalam hal tapak seperti Hulu atau Netflix). Atau anda mungkin tidak dapat mencari tawaran terbaik (seperti dengan banyak laman tempahan penerbangan). Tiada satu pun dari ini akan mungkin tanpa teknologi yang dipanggil geolokasi.


Seperti namanya, geolokasi membolehkan pengguna web dikenali dan ditempatkan.

Jadi, jika anda’sekali lagi mengakses pelayan Netflix Jerman dari Brazil, ia hanya menang’tidak mungkin. Syukurlah, ada jalan sekitar geolokasi, jadi mari’siasat lanjut dan menawarkan beberapa penyelesaian untuk membantu anda mendapatkan akses kepada kandungan yang anda perlukan.

Apakah geolokasi dan bagaimana ia berfungsi?

Geolocation bergantung pada alamat IP untuk mencari pengguna web. Setiap komputer yang dilampirkan di internet mempunyai alamat IP, dan ia mengandungi banyak maklumat yang relevan yang memberikan identiti anda tanpa kerumitan yang terlalu banyak.

Untuk berbuat demikian, laman web akan mengambil alamat anda dan membandingkannya dengan pendaftaran alamat IP serantau (atau Daftar Internet Serantau). Ini adalah langkah pertama dalam pencarian mereka untuk geolokasi IP anda. Selepas RIRs, alat mereka akan melihat lebih jauh, menganalisis perkara seperti rekod laman cuaca, data dari ISP dan pelbagai pangkalan data mudah diakses lain dalam aktiviti dalam talian.

Semua ini boleh disemak silang dengan alamat IP anda, memberikan data segera seperti Kod Zip, negeri, negara, latitud, longitud dan zon waktu anda..

Oleh itu bermula dari perkhidmatan geolocation alamat IP yang mudah dapat dengan cepat menetapkan tempat Anda berada. Ia’s tidak selalu 100% tepat, tetapi sejauh syarikat streaming dan peruncit bimbang, ia melakukan pekerjaan itu, dan biasanya akan menangkap pengguna dalam jaringnya jika mereka tidak’Jangan ambil langkah berjaga-jaga.

Kenapa anda mahu palsu geolokasi anda?

Ia’s relatif mudah untuk menjalankan perubahan geolocation manual, membolehkan anda menipu lokasi yang dilihat oleh tapak yang anda lawati. Mengapa anda berbuat demikian? Nah, ada beberapa sebab.

Seperti yang telah kami nyatakan sebelum ini, banyak tapak menapis kandungan mereka mengikut rantau atau negara.

Jika anda berpura-pura berada di kawasan tertentu, anda mungkin mempunyai pemilihan kandungan yang lebih luas untuk digunakan.

Ini terpakai kepada penyiar sukan sebagai tapak streaming filem, dan penyiaran digital menjadi lebih popular, ia’menjadi semakin penting.

Banyak laman tempahan untuk perkara seperti sewa kereta, hotel dan penerbangan juga menggunakan geolokasi untuk menyampaikan harga dan tawaran. Sebagai contoh, anda mungkin menggunakan laman web untuk menempah penerbangan dari San Francisco ke Jakarta, dan mencari harga yang sama sekali berbeza jika anda mencari dari California atau Indonesia. Dengan melancarkan geolokasi anda, anda boleh menempah penerbangan lebih murah di laluan yang sama - penyelesaian yang baik untuk mengalahkan manipulasi korporat.

Kemudian ada privasi. Mengambil lokasi anda adalah satu langkah yang diperlukan untuk dicapai anonim dalam talian, yang boleh menjadi masalah hidup dan mati dalam bidang kuasa yang menindas. Tetapi dalam demokrasi, agensi pengawasan boleh mengambil minat di mana anda berada, dan apa yang anda lakukan. Mengapa biarkan mereka dalam hidup anda dengan mudah?

Semua sebab ini menjadikannya wajar untuk mengetahui bagaimana geolokasi IP anda palsu. Terdapat banyak cara untuk melakukannya, termasuk teknik berasingan untuk pelayar web yang berbeza, jadi biarkan’Berurusan dengan mereka sekarang untuk membantu anda mencari anonim dalam talian.

Mengambil geolokasi anda di Google Chrome

Jika awak’penggemar Google’s pelayar, ada sepatutnya’t adalah sebarang masalah yang melibatkan geolokasi anda.

Pertama, pengguna desktop hanya boleh matikan penjejakan lokasi melalui penyemak imbas Chrome. Anda boleh melakukan ini di tapak dengan lamanya dengan memilih untuk tidak menyerahkan lokasi anda melalui kuki menjejak apabila anda melawat setiap laman web. Ini mungkin membolehkan anda mengakses banyak tapak yang disekat, walaupun ia sangat jarang berfungsi dengan tapak streaming berasaskan langganan seperti Netflix.

Jika anda masih menghadapi masalah dengan tapak yang menjejaki lokasi anda, anda mempunyai beberapa pilihan lain. Pertama, anda boleh menjalankan a perubahan geolokasi manual setiap kali anda menyalakan pelayar. Di sini’tunjukkan’selesai:

 1. Kepala ke “Alat Pembangun” bahagian Google Chrome dengan menekan Ctrl + Shift + I.
 2. Pilih butang menu di sebelah kiri bawah di panel di sebelah kanan.
 3. Pilih “Sensor” maka “Lokasi Tersuai” pilihan.
 4. Sekarang, cari kotak di bawah “Geolokasi” dan taip dalam mana-mana set ukuran latitud dan longitud (selain dari lokasi semasa anda!).
 5. Tekan butang “Tambah nilai” butang di laman web yang anda ingin akses. Lokasi anda perlu didaftarkan sebagai koordinat palsu yang dimasukkan sebelum ini.

Anda boleh membuat proses ini sedikit kurang kompleks dengan menggunakan satu perubahan lokasi sambungan Chrome. Jika anda tidak’tidak suka idea untuk melalui semua langkah-langkah tersebut setiap kali anda perlu mengalahkan geoblockers, menggunakan lokasi palsu lokasi Chrome mungkin cara yang betul untuk pergi.

Anda boleh memuat turun lokasi perubahan mudah dari sambungan Chrome di halaman kedai web Google ini.

Walau bagaimanapun, terdapat dua alternatif untuk proses ini, dan mereka mungkin lebih berkesan.

 1. Pertama, anda boleh menggunakan proksi sebagai sambungan palsu lokasi Chrome anda. Alat seperti GeoProxy laluan lalu lintas web anda melalui pelayan di seluruh dunia, menjadikannya sentuhan untuk mengenal pasti lokasi anda.
 2. Pilihan lain ialah menggunakan Rangkaian Persendirian Maya (VPN). Kami’akan bercakap tentang itu sedikit lebih lagi pada akhirnya, dan mengapa ia’s mungkin pilihan terbaik untuk dipilih.

Bagaimana geolokasi palsu di Firefox

Jika anda ingin membuat lokasi palsu, Firefox menawarkan penyelesaian yang mudah juga, jadi hampir mengembara dunia’t tidak boleh dicapai.

Dalam hal Firefox, anda boleh menggunakan sambungan yang dipanggil Pengawal Lokasi [/ url]. Tambahan ini berguna menyediakan alamat IP palsu ke laman web dan juga menambah “bunyi putih” ke dalam campuran, menjadikannya sulit bagi laman web untuk menggunakan kaedah geolokasi standard. Di sini’bagaimana untuk memastikan Pengawal Lokasi dilaksanakan dengan betul:

 1. Untuk mendapatkan sambungan, ketik ke laman web yang dipautkan ke atas dan ikuti arahan pemasangan yang disediakan.
 2. Pada ketika ini, anda mungkin mendapati bahawa pemasangan Firefox anda perlu dikemaskini. Ini disyorkan untuk beberapa sebab, dan penting jika anda ingin bekerja di sekitar geoblockers.
 3. Apabila itu’s diurus, mulakan semula Firefox dan Pengawal Lokasi sepatutnya telah ditambahkan pada sambungan anda. Anda harus melihat ikon yang menyerupai belon kelabu kecil dengan jalur di seberangnya. Klik ikon.
 4. Dalam menu, pergi ke “Pilihan” menetapkan. Di sebelah kiri, tekan “Lokasi Tetap” tab. Sekarang seret pin lokasi ke lokasi baru anda.
 5. Pada tab pelanjutan, pilih “Lokasi Tetap Digunakan” pilihan. Yang kini perlu dilog sebagai geolokasi IP anda - sekurang-kurangnya untuk sesetengah laman web.

Seperti dengan Chrome, menggunakan pelanjutan Firefox palsu bukan penyelesaian terbaik. Untuk mendapatkan akses ke laman-laman seperti Netflix dan memastikan tidak mahu disebutkan jumlahnya, mereka perlu digabungkan dengan VPN.

Geolokasi dan VPN: perlawanan yang sesuai?

VPN direka untuk menawarkan tahap privasi yang tidak tertandingi, tidak untuk bekerja di sekitar Netflix’penapis geografi. Walau bagaimanapun, dalam beberapa tahun kebelakangan ini telah muncul bahawa alat keselamatan ini merupakan penyelesaian yang ideal untuk menyekat sistem.

Perkara penting untuk mengetahui di sini adalah bahawa VPN sendiri tidak benar-benar berkesan. Mereka perlu digabungkan dengan alat penyekat kami’Anda sudah membincangkan jika mereka mengalahkan mengesan cookies dan geoblocks.

Mengapa ini? Semuanya datang ke HTML5.

Mana-mana laman web yang menggunakan HTML5 akan dapat mengesan lokasi anda walaupun VPN mungkin berjalan.

Tetapi mereka menang’t dapat berbuat demikian jika anda menggunakan add-ons atau geolocation manual dalam cara kita’telah dijelaskan.

Anda mungkin perlu menggunakan tambahan ini sedikit berbeza untuk hasil terbaik. Contohnya, jika anda menggunakan ExpressVPN dengan Firefox dan pasang Pengawal Lokasi, anda’anda mahu menyeret pin lokasi ke tempat yang berdekatan dengan pelayan VPN anda.

Lebih penting lagi, apabila anda’Anda telah memasang VPN, pastikan anda memuatkan dan log masuk sebelum memuat Firefox, Microsoft Edge, atau Google Chrome. Jika anda tidak’t, perlindungan geolokasi anda hampir tidak bernilai.

Walau bagaimanapun, jika anda menggabungkan VPN dengan geolokasi manual dan add-on, hasilnya boleh menjadi hebat. Ternyata geoblockers ada’t sebagai semua yang berkuasa kerana mereka mungkin kelihatan. Ya, mereka canggih (semakin demikian), tetapi mereka terdedah kepada pengguna yang dapat melindungi alamat IP mereka secara mahir. Dan itu’s tepat apa yang VPN membolehkan anda lakukan.

Jadi mengapa terlepas filem kegemaran anda atau tawaran penerbangan terbaik? Dengan alat yang tepat, geolocation anda mudah dicapai, membiarkan anda melompat ke mana-mana syarikat dinding digital yang diletakkan di jalan anda.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

31 − = 21