Cara menggunakan YouTube di China


Hubungan antara kerajaan China dengan internet sangat tidak berfungsi. Dalam satu tangan, mereka memerlukan internet untuk membolehkan perniagaan Cina dinamik bersaing di pentas global. Di pihak yang lain, aliran bebas maklumat di web adalah berbahaya bagi satu negara satu pihak, di mana perbezaan pendapat perlu disimpan di bawah balutan.

Masalah ini telah meluas ke hampir semua laman media sosial barat yang terkenal, termasuk YouTube. Tapak video streaming itu telah lama menjadi rujukan ahli-ahli di Beijing, yang takut potensi kerusuhan dan ketidakstabilan. Tetapi adakah mereka berjaya menyekat laman web ini sepenuhnya, dan YouTube disekat di China? Seperti kita’lihat, itu’s jauh dari kes itu. Jadi baca jika anda perlu tahu cara menggunakan YouTube di China.

Apakah keadaan - adalah YouTube yang diharamkan di China?

Mengapa YouTube diharamkan di China? Ia’semua tentang kuasa. Sejak awal tahun 2000an, kerajaan China telah berjuang untuk terus mendirikan Firewall Besar China - sistem penapisan dan pengawasan, yang bertujuan untuk mengawal selia laman web yang boleh digunakan orang Cina. Secara teori, Firewall Besar membenarkan perbezaan dipatuhi, dan penentangan ditindas.

Pada tahun 2007, Great Wall mula menangani streaming video apabila YouTube disasarkan oleh Beijing’penapis dan diambil di luar talian selama enam bulan. Setahun kemudian, ia dikebumikan semula, kali ini kelihatan baik. Sejak tahun 2009, orang di tanah besar China secara teorinya telah ditolak akses kepada dunia’laman streaming video terbesar.

Bagaimanakah kerajaan China menguruskan larangan YouTube di China?

Larangan YouTube di China tidak’jumlahnya dengan apa jua cara

Penduduk di Kuala Lumpur Hong Kong dan Macau telah dapat menggunakan laman web tersebut tanpa sekatan, seperti yang terdapat di Zon Perdagangan Bebas Shanghai (atau orang yang mempunyai akses ke Zon). Mereka mungkin poket, tetapi mereka berpotensi menyediakan akses YouTube untuk berpuluh-puluh juta orang. Jadi menjawab soalan itu ialah YouTube disekat di China’t sebagai mudah kerana ia mungkin kelihatan.

Lebih-lebih lagi, terdapat tanda-tanda bahawa negeri China telah bercampur emosi tentang tapak tersebut. CCTV, penyiar utama negara, mempunyai saluran YouTube yang popular, dan YouTube sentiasa berada dalam statistik trafik web untuk tanah besar China. Jadi jawapan kepada soalan itu adalah YouTube diharamkan di China - ya dan tidak. Secara rasmi, ia’diharamkan. Dalam realiti, ada cara untuk mengakses laman web ini. Biarkan’s mengetahui lebih lanjut.

Panduan ringkas tentang cara menonton YouTube di China

Jika awak’semula salah satu daripada banyak orang yang melancong atau tinggal di Republik Rakyat dan ingin tahu cara menggunakan YouTube di China, jangan’jangan risau. Ada cara untuk mengatasi larangan tersebut, dan mereka berputar di sekitar Rangkaian Peribadi Maya (VPN).

VPN berfungsi oleh bergegas alamat IP pelanggan dan menyulitkan data mereka menyebarkan di seluruh web. Dengan kedua-dua alat ini bekerja bersama-sama, mereka secara berkesan dapat menghapus pengguna web Cina dari peta.

Ingat, penapis mencari alamat IP dari lokasi Cina. Apabila mereka mengesan sambungan antara alamat dan YouTube, mereka memutuskan pautan tersebut. Tetapi jika mereka boleh’t melihat anda, bagaimana mereka boleh berbuat apa-apa mengenainya?

Bolehkah VPN masih membantu anda menonton YouTube di China?

Walau bagaimanapun, sesiapa yang mengikuti berita internet di China akan mengetahui tentang tangkapan itu. Sememangnya, yang Kerajaan China tahu mengenai VPN. Oleh itu, mereka telah berusaha untuk menghalang orang Cina daripada menggunakan alat ini, selalunya dengan kejayaan yang tinggi. VPN yang tidak terkira telah dibuat tidak boleh digunakan di tanah besar China, memandangkan negeri telah melanda.

Tetapi walaupun usaha mereka, kerajaan China tidak’t mendekati lubang di Great Firewall, dan sejumlah operator VPN yang berdedikasi telah terus menghindari genggaman mereka. VPN ini kekal sebagai jawapan yang paling berkesan untuk menonton YouTube di China.

Mereka ada’Tetapi satu-satunya cara, walaupun. Lebih banyak penyelesaian teknikal termasuk domain depan menggunakan rangkaian Tor (yang menggunakan domain sah sebagai a “depan” untuk sambungan web gelap Tor yang berasaskan). Alat proksi seperti XX-net juga telah digunakan. Ini sukar bagi pengguna biasa untuk menguasai, tetapi mereka sering mendapat hasil.

Bagaimana untuk memuat naik video ke YouTube di China

Jadi, mari’s mengatakan anda’kembali ke China dan mahu memuat naik vlog mengenai lawatan ke muzium atau pusat membeli-belah. Bagaimana anda akan melakukannya??

Prinsipnya adalah sama seperti mengakses YouTube melalui VPN. Muat turun klien dan log masuk menggunakan alamat IP hancur dan pelayan di luar China. Kemudian log masuk ke akaun YouTube anda seperti biasa.

Satu-satunya masalah - dan ia’s berpotensi besar - adalah bahawa memuat naik video ke YouTube benar-benar, sangat perlahan di China

Ini bermakna apabila anda memilih VPN, ia’s pasti bernilai membayar tambahan untuk perkhidmatan premium yang berusaha untuk menjamin kelajuan terpantas yang mungkin.

Jika anda boleh’t bekerja di sekitar ini, mungkin terdapat kaedah yang berbeza. Dalam beberapa kes, pengguna akan mempunyai akses ke laman perkongsian fail seperti Dropbox atau Megaupload.nz. Jika anda tahu seseorang di luar China dengan akses ke akaun YouTube anda, anda boleh memuat naik video anda ke laman-laman tersebut. Kemudian, kenalan anda boleh melengkapkan muat naik. Ia’s rumit tetapi sebenarnya berfungsi lebih cepat dalam banyak situasi.

Adakah terdapat alternatif YouTube yang berdaya maju di China?

Memandangkan orang seolah-olah mempunyai kecenderungan semulajadi untuk memfilmkan nyawa mereka dan berkongsi filem-filem dengan orang lain’tidak hairanlah bahawa para usahawan telah cuba menubuhkan alternatif YouTube di China.

Pada masa ini, kedua-dua pesaing utama adalah Youkou dan Tudou

Kedua-dua membiarkan pengguna membuat akaun dan memuat naik video, tetapi adalah sangat ditapis (dan cenderung untuk menampilkan video yang dibuat oleh pemimpin PRC dengan jelas). Namun, mereka lebih baik daripada apa-apa. Dan mereka ada’t sahaja. Tencent adalah satu lagi pilihan, walaupun pangkalan penggunanya telah diserang oleh tindakan keras kerajaan pada permainan berbilang pemain.

Laman-laman ini baik-baik saja kerana mereka pergi, menawarkan hiburan dan komedi, kartun dan video sukan. Tetapi jawapan kepada mengapa YouTube diharamkan di China jelas dari kandungan di halaman depan mereka. Laman-laman web ini ada’t mungkin menawarkan video protes atau pelanggaran kerajaan.

Gunakan teknologi untuk mengakses laman web yang anda suka, di mana sahaja anda berada di China

Internet sekali gus menjanjikan zon kebebasan, membebaskan orang ramai di seluruh dunia untuk berinteraksi dan berkongsi maklumat, dan kerajaan sepatutnya tiada kaitan dengannya. Tetapi kenyataannya sangat berbeza, dan kerajaan seperti China’s telah membangunkan cara yang canggih untuk menggunakan internet sebagai alat untuk mengawal populasi.

Ia tidak’Walaupun begitu, ia harus seperti itu. Sekiranya anda menggunakan VPN seperti NordVPN, ExpressVPN, VyprVPN atau CyberGhost, ia’s mungkin untuk melanggar dinding penapisan dan kawalan bahawa kerajaan mendirikan. Dan apabila anda berbuat demikian, tapak seperti YouTube ada untuk digunakan.

Terdapat hampir pasti cubaan baru untuk mengalahkan VPN, tetapi pemaju menang’t duduk dan menyerahkan diri. Untuk masa depan, mereka akan menjadi senjata terbaik kami untuk menyerang kuasa kerajaan, dan menjaga semangat kebebasan internet hidup.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

32 − 23 =