Perlindungan kebocoran DNS: bagaimana untuk menghentikan kebocoran DNS dengan mudah


Sejak beberapa tahun kebelakangan ini, terdapat peningkatan besar dalam bilangan serangan siber. Justeru, mengawal dan menguji sistem pemprosesan data untuk mengesahkan langkah-langkah keselamatan adalah berbaloi. Sudah tentu, menggunakan VPN adalah cara paling mudah untuk kekal tanpa nama dalam talian. Walau bagaimanapun, jika anda mengalami kebocoran DNS, ia sepenuhnya melonggarkan tujuan VPN. Bacalah untuk memahami apa itu dan pelajari mengenai perlindungan kebocoran DNS.

Apakah itu DNS??

Perkhidmatan Nama Domain (DNS) umumnya merujuk kepada pemetaan nama domain ke alamat IP. Oleh itu, seseorang boleh mengingati nama domain dan tidak semestinya alamat IP. Perkhidmatan DNS diminta secara automatik. Apabila anda menyambung ke internet melalui penghala rumah, yang Pembekal Perkhidmatan Internet (ISP) mendapat akses ke alamat IP dan pelayan DNS. Orang boleh memilih untuk menggunakan pelayan DNS yang tersedia kepada orang awam dan bukannya menggunakan yang disediakan oleh ISP dengan mengkonfigurasi sambungan internet secara manual.

Apakah kebocoran DNS??

hentikan kebocoran dns

Kebocoran DNS adalah ancaman yang signifikan terhadap privasi dan keselamatan dalam talian anda. Bayangkan melayari laman web yang memikirkan anda’semula tanpa nama semasa sebenarnya, anda’bukan? Frustasi, bukan? Kebocoran DNS memberikan rasa aman palsu kepada pengguna. Walaupun menggunakan VPN, anda tidak dapat mengakses pelayan DNS lalai tanpa disedari bukannya pelayan DNS tanpa nama yang diberikan oleh VPN. Oleh itu, a Kebocoran DNS mendedahkan pengguna’alamat IP sebenar kepada rangkaian awam walaupun sambungan ke perkhidmatan VPN.

Malangnya, perkhidmatan dari pelbagai rangkaian VPN terdedah kepada kebocoran DNS disebabkan oleh beberapa sebab. Baru-baru ini, beberapa Penyedia rangkaian VPN telah menyepadukan ciri-ciri kebocoran anti-DNS ke dalam perisian VPN mereka. Bagaimanapun, mengakses laman web berniat jahat mungkin menukar penyemak imbas ke DNS tanpa jaminan untuk membocorkan alamat IP.

Bagaimana untuk mengesan dan membetulkan kebocoran DNS?

Melakukan cek kebocoran DNS agak mudah: Anda boleh melawat tapak seperti cryptoip.onfo dan menjalankan ujian kebocoran DNS. Apa’lebih banyak lagi Perkhidmatan VPN terdiri daripada penyelesaian yang memantau permintaan DNS untuk memastikan bahawa mereka dihalakan melalui VPN dan bukan rangkaian ISP.

Untuk membetulkan masalah kebocoran DNS dan melindungi privasi pengguna, teknologi VPN kebanyakan digunakan untuk membuat sambungan maya dan selamat melalui rangkaian. Oleh itu, semua permintaan DNS dan data diluluskan melalui VPN dengan perlindungan kebocoran DNS.

Perlindungan kebocoran DNS apabila menggunakan VPN?

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, VPN memudahkan permintaan penghantaran melalui pelayan DNS tanpa nama melalui VPN dan bukan melalui penyemak imbas. Oleh itu, VPN memastikan bahawa ISP tidak memantau sambungan. Walau bagaimanapun, pelayar pada masa-masa mengabaikan penggunaan VPN dan akan menghantar permintaan DNS terus ke ISP. Mungkin awak’anda telah menjalankan ujian kebocoran dan menyimpulkan bahawa desktop anda mempunyai kebocoran DNS. Itu’semua betul. Macam mana dengan menukar pelayan DNS? Ia’s agak mudah. Pada mulanya, yang pelayan DNS lalai biasanya ISP ditugaskan. Walaupun kebocoran DNS bukan masalah besar kepada anda, mengubah keputusan pelayan DNS dalam kelajuan internet yang lebih cepat Sementara di sana’tiada kebocoran DNS yang sedikit.

Sesetengah VPN datang dengan sistem bersepadu yang membolehkan pemantauan permintaan DNS untuk memastikan tidak ada tempat berhampiran ISP. Walaupun ciri-ciri tersebut boleh didapati dalam versi premium perisian, ia’sungguh berharga.

Lumpuhkan Teredo

melumpuhkan teredo

Pernah mendengar tentang Teredo? Teredo adalah Teknologi berasaskan Windows yang membolehkan komunikasi dua protokol IP. Secara berasingan, perisian itu bertanggungjawab untuk kebocoran DNS. Oleh itu, anda mungkin mahu melumpuhkan Teredo. Untuk menyahaktifkannya, buka ruang perintah dan masukkan arahan berikut: “antara muka netsh Teredo menetapkan jenis keadaan = lalai” tanpa tanda petikan.

Cara lain untuk menghentikan kebocoran DNS

Memandangkan ancaman privasi yang teruk akibat kebocoran DNS, beberapa langkah pencegahan telah dibangunkan. Menariknya, terdapat banyak VPN dengan perlindungan kebocoran DNS integrasi. Berikut ialah petua lain mengenai cara menghentikan masalah bocoran DNS.

  • Menguatkuasakan perkhidmatan DNS yang baik: Anda boleh menyemak TCP / IPv4 pilihan dalam sifat penyesuai rangkaian anda. Di sini, tetapkan OpenDNS atau mana-mana perkhidmatan DNS yang anda suka untuk semua penyedia rangkaian yang tersedia. Menguatkuasakan DNS lain memastikan bahawa pembekal internet anda’pelayan DNS s tidak digunakan.
  • Menyekat lalu lintas bukan VPN: Di sini, anda boleh menggunakan IP mengikat atau mengkonfigurasi firewall anda yang menghalang semua lalu lintas bukan VPN.
  • Betulkan DNS pada Windows 10: Sistem Windows 10 juga terdedah kepada kebocoran DNS setiap kali anda menyambung ke internet. The Tetapan DHCP dalam sistem Windows 10 secara automatik dikonfigurasikan kepada ISP. Jika awak’menggunakan sistem Windows 10, cuba gunakan pelayan DNS statik atau perkhidmatan DNS Awam. Anda juga boleh mendapatkan cadangan daripada projek mic Open.

Tukar tetapan DNS

  1. Buka panel kawalan dan pergi ke Pusat Rangkaian dan Perkongsian.
  2. Pergi ke tetapan Penyesuai di sebelah kiri dan cari rangkaian anda.
  3. Di sebelah kanan ikon rangkaian, klik pada sifat pada menu lungsur.
  4. Ambil Protokol Internet Versi 4 (IPv4) di Windows dan kemudian klik padanya dan pergi ke ciri-ciri.
  5. Ambil butang radio dan gunakan alamat pelayan DNS berikut dan ubahnya ke alamat pilihan anda. Selepas menyimpan perubahan, anda’akan menjadi baik untuk pergi!
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 46 = 49