Kajian pengurus kata laluan KeePass


Kata laluan adalah kejahatan yang perlu. Dalam kebanyakan kes, kata laluan sama ada terlalu mudah dan, dengan itu, tidak selamat, atau mereka’semula terlalu rumit untuk diingati. Menggunakan pengurus kata laluan menjadikannya lebih mudah untuk mengendalikan kata laluan anda. Kajian ini akan memberi tumpuan kepada KeePass. Kami’akan melihat kebaikan dan keburukan yang dikaitkan dengan pengurus kata laluan ini. Kami’juga akan berkongsi spesifikasi teknikal, harga, dan ciri keselamatan. Kemudian kami’akan menerangkan cara menggunakan KeePass dan membandingkannya dengan beberapa pengurus kata laluan lain.

Kami’akan memulakan kajian KeePass ini dengan meneroka kelebihan menggunakan perkhidmatan ini.

Kebaikan dan keburukan

Bahagian terbaik KeePass adalah bahawa ia’s percuma. Ia juga mempunyai ciri pengurusan kata laluan standard seperti pengesahan dua faktor. Di bahagian bawah, ada’tiada fungsi penangkapan kata laluan automatik. Anda boleh menyegerakkan merentasi pelbagai peranti, tetapi ia tidak’t proses paling mudah. Di sana’s juga tiada sokongan mudah alih.

Satu lagi perkara yang kita suka mengenai KeePass ialah anda boleh mengimport kata laluan yang disimpan dari sekumpulan sumber yang berbeza. Antara muka adalah sangat ketinggalan zaman. Salah satu kelemahan terbesar ialah terdapat banyak ciri-ciri yang memerlukan plugin khas, yang menjadikan penggunaan perkhidmatan ini sedikit mencabar.

Spesifikasi teknikal

KeePass berfungsi dengan Windows, Mac, dan Linux. Aplikasi ini memerlukan Windows Vista / Windows 7 atau lebih tinggi, macOS Sierra atau lebih tinggi, atau Linux. Untuk peranti mudah alih, anda memerlukan port.

Adakah KeePass selamat

Bahagian seterusnya kajian KeePass ini akan melihat betapa selamatnya pengurus kata laluan ini. Kaulter KeePass sangat disulitkan. Perkhidmatan ini bukan berasaskan awan, yang membantu memastikan perkhidmatan selamat kerana anda mempunyai kawalan ke atas tempat anda menyimpan data anda. Anda boleh menyimpan data anda pada cakera keras, kekunci USB, atau pada perkhidmatan awan pihak ketiga jika anda mahu. Ia juga mempunyai pengesahan dua faktor. Secara keseluruhan, KeePass adalah selamat selagi anda mempunyai kata laluan induk yang kuat. Peti besi yang terenkripsi sangat tidak berguna jika seseorang mendapat akses kepada kata laluan induk anda. Oleh itu, anda mahu kata laluan yang kuat.

Cara menggunakan KeePass

Pergi ke laman web KeePass dan muat turun KeePass. Pemasang KeePass sangat ketinggalan zaman tetapi ia’s masih pemasangan yang mudah. Apabila pemasangan selesai, lancarkan program. Anda tidak’t perlu membuat akaun dalam talian seperti yang anda lakukan untuk kebanyakan orang lain. Anda’akan melihatnya kelihatan berbeza daripada kebanyakan pengurus kata laluan lain.

Ia bermula pada dasarnya sebagai skrin kosong - banyak berwarna kelabu. Bar alat hanya boleh digunakan pada mulanya adalah yang diperlukan untuk membuat pangkalan data baru. Anda boleh membuat satu pangkalan data atau berbilang. KeePass tidak’t mudah digabungkan dengan pelayar anda. Juga, anda boleh’t hanya mengimport kata laluan dari penyemak imbas anda. Ia menang’t secara automatik menangkap kata laluan sama ada semasa anda’melayari semula.

Sebaliknya, anda perlu memasukkan kata laluan anda secara manual. Sebaliknya, jika anda menggunakan pengurus kata laluan yang berbeza, anda mungkin dapat mengimport dari pesaing. Anda boleh mengimport daripada lebih daripada empat puluh pengurus kata laluan, termasuk LastPass, Dashlane, dan RoboForm.

Anda boleh membuat entri, membuat nota, menukar warna latar belakang, menambah tag, dan banyak lagi untuk menyesuaikan penampilan dan organisasi peti besi.

Untuk mendapatkan KeePass Android anda memerlukan pelabuhan. Cari Keepass2Android, versi yang telah dialihkan dari Java ke Mono. Anda boleh menemuinya di Google Play Store.

Untuk Chrome, cari CKP. Ini akan memberi anda integrasi KeePass untuk Chrome. Anda boleh mendapatkannya dari Kedai Web Chrome.

Harga

KeePass adalah program bebas sumber terbuka. Tidak seperti kebanyakan pengurus kata laluan yang lain, tidak ada versi berbayar atau cara untuk meningkatkan perkhidmatan.

Perbandingan KeePass

KeePass berfungsi jauh berbeza daripada LastPass. KeePass tidak’t mempunyai semua loceng dan wisel yang LastPass ada. Kamu telah menang’t mendapatkan borang pengisian web, perkongsian kata laluan, laporan kekuatan kata laluan, atau penyegerakan mudah. Apa yang KeePass lakukan untuk itu adalah bahawa ia’s sepenuhnya dari awan. Ramai orang berhati-hati untuk menyimpan maklumat sensitif di atas awan, walaupun ia’s dienkripsi. KeePass dan KeePassX agak sama walaupun.

KeePass vs LastPass

KeePass LastPass
Pengesahan dua faktor Ya Ya
Mengisi borang web automatik Tidak Ya
Laporan kekuatan kata laluan Tidak Ya
Perkongsian selamat Tidak. Terdapat plugin untuk mendapatkannya walaupun. Ya
Penyegerakan Windows, Mac, Linux MacOS, Windows, Linux, iOS, Android, Chrome

KeePass vs KeePassX

KeePass KeePassX
Pengesahan dua faktor Ya Ya
Mengisi borang web automatik Tidak Ya
Laporan kekuatan kata laluan Tidak Tidak
Perkongsian selamat Tidak. Terdapat plugin untuk mendapatkannya walaupun. Tidak
Penyegerakan Windows, Mac, Linux Linux, macOS

Secara keseluruhannya, KeePass adalah pengurus kata laluan yang sangat bergantung pada plugin untuk fungsinya. Anda’akan mendapat lebih banyak fungsi jika anda mempunyai KeePass Android juga. Walaupun, ia’susah digunakan daripada banyak pengurus kata laluan yang lebih automatik. KeePass memberikan pengguna banyak kawalan. Ini membantu menjadikan KeePass selamat, boleh ubah, dan mudah alih. Tetapi ia juga menjadikannya lebih sukar untuk digunakan.

Versi asas tidak mempunyai banyak ciri, termasuk penangkapan kata laluan, penyegerakan berasaskan awan, dan sokongan mudah alih. Perlu bergantung pada plugin untuk ini kurang daripada ideal. Terdapat banyak plugin yang berlainan dan kebanyakannya berfungsi dalam fungsi yang sama. Ini menjadikannya sukar untuk mengetahui plugin mana yang anda perlukan.

Walau bagaimanapun, jika anda ingin pengurus kata laluan percuma yang berada di luar awan, disesuaikan, dan membolehkan anda mengawal keselamatan, KeePass adalah salah satu pengurus kata laluan yang mungkin anda pertimbangkan.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 + 1 =