Kajian pengurus kata laluan LastPass


LastPass adalah salah satu nama yang paling dikenali dalam pengurusan kata laluan. Versi percuma mempunyai lebih banyak ciri daripada beberapa pengurus kata laluan yang perlu anda bayar. Ia juga boleh digunakan pada pelbagai peranti, termasuk Windows, Android, iOS, dan macOS.

Dalam tinjauan LastPass ini, kami’akan melihat dengan lebih dekat pengurus kata laluan ini. Kami’akan melihat kebaikan dan keburukan perkhidmatan, spesifikasi teknikal, dan harga. Kami’juga akan melihat ciri keselamatan. Kami’kemudian akan melihat bagaimana pengurus kata laluan berfungsi dan bandingkan perkhidmatan kepada beberapa produk sejenis yang serupa. Sekarang, mari’mulakan kajian LastPass ini dengan meneroka beberapa kelebihan perkhidmatan ini.

Kebaikan dan keburukan LastPass

Kelebihan terbesar yang LastPass ada adalah bahawa versi percuma adalah dimuatkan ciri. Malah, beberapa pengurus kata laluan percuma boleh bersaing dengannya. LastPass mempunyai pengesahan dua faktor, warisan akaun, penjana kata laluan yang kuat, perubahan kata laluan automatik, dan banyak lagi.

Terdapat aren’t banyak keburukan menggunakan LastPass. Sesetengah ciri adalah sedikit bertarikh, walaupun. Ini amat sesuai dengan sambungan Internet Explorer dan Opera. Walaupun mereka mengemas kini pelanjutan Chrome dan Firefox, mereka tidak’t mengemas kini sambungan untuk dua pelayar yang lain.

Spesifikasi teknikal

LastPass berfungsi dengan Windows Vista, Windows XP, Linux, Mac OS, Windows 7, Windows 8, Windows 10, iOS, Android.

Terdapat juga sambungan untuk Chrome, Opera, Firefox, Internet Explorer, dan Safari. Untuk kefungsian yang terbaik, gunakan pelayar yang terkini.

Bagaimana Pengesahan LastPass berfungsi

Syarikat itu mempunyai aplikasi sendiri yang disebut Pengesah LastPass. Ia’s tersedia untuk iOS dan Android di kedai aplikasinya masing-masing.

Dengan pengesahkan, setiap kali anda log masuk, anda’Anda mesti memasukkan kod satu masa yang dihasilkan oleh aplikasi untuk anda sebagai tambahan kepada Kata Laluan Utama anda.

Adakah LastPass selamat?

Bahagian kajian LastPass ini akan melihat ciri keselamatan. Peti bilik menggunakan penyulitan AES-256-bit, yang dianggap sebagai ciphers kuat yang boleh anda gunakan.

Dengan pengesahan pelbagai faktor dan kekuatan kata laluan pepejal, ia’s salah satu pengurus kata kunci paling selamat di luar sana. LastPass hanya mempunyai satu insiden keselamatan dalam sejarah sepuluh tahunnya. Walau bagaimanapun, dalam insiden keselamatan ini, penggodam masih tidak’t berjaya melancarkan penyulitan.

Tiada insiden sejak 2015. Walaupun keselamatan diancam, penyulitan ini cukup kuat untuk menahan kebanyakan aktiviti yang tidak diingini.

Bagaimana menggunakan LastPass

Pada laman web LastPass, anda’akan melihat pautan untuk membuat akaun percuma. Apabila anda mengklik pautan ini, perkhidmatan akan dipasang sebagai pelanjutan pada penyemak imbas lalai anda. Sekarang, lancarkan pelanjutan. Selepas itu, tutorial akan membimbing anda melalui proses membuat akaun.

Anda’Anda perlu memasukkan alamat e-mel anda.

Seterusnya, anda’Anda perlu membuat Kata Laluan Utama unik. Pilih kata laluan yang kuat tetapi mudah diingat.

Apabila akaun ditubuhkan, anda’akan dapat mengimport kata laluan dari penyemak imbas anda. LastPass juga akan mematikan penangkapan kata laluan yang mungkin diaktifkan pada penyemak imbas anda. Sebenarnya, anda mahu ini dilumpuhkan kerana ia boleh mengganggu pengurus kata laluan pihak ketiga.

Harga LastPass

LastPass adalah percuma. Walau bagaimanapun, di sana’s a versi premium yang berharga $ 2.00 sebulan dan pakej keluarga yang berharga $ 4.00 sebulan.

Versi berbayar mempunyai lebih banyak cadangan dan pilihan perkongsian. Walau bagaimanapun, versi percuma akan mencukupi untuk kebanyakan orang pada umumnya.

Bagaimana LastPass membandingkan dengan pengurus kata laluan lain

LastPass vs Dashlane

LastPass Dashlane
Pengesahan dua faktor Ya Ya
Mengisi borang web automatik Ya Ya
Laporan kekuatan kata laluan Ya Ya
Perkongsian selamat Ya Ya
Penyegerakan MacOS, Windows, Linux, Chrome, iOS, Android Android, iOS, Windows, Mac, Linux

LastPass vs 1password

LastPass Kata laluan
Pengesahan dua faktor Ya Ya
Mengisi borang web automatik Ya Ya
Laporan kekuatan kata laluan Ya Tidak
Perkongsian selamat Ya Hanya dalam edisi Keluarga dan Pasukan
Penyegerakan MacOS, Windows, Linux, Chrome, iOS, Android Android, iOS, Windows, Mac, Web, Linux

LastPass vs KeePass

LastPass KeePass
Pengesahan dua faktor Ya Ya
Mengisi borang web automatik Ya Tidak
Laporan kekuatan kata laluan Ya Tidak
Perkongsian selamat Ya Tidak. Terdapat plug-in untuk mendapatkannya walaupun
Penyegerakan MacOS, Windows, Linux, Chrome, iOS, Android Windows, Mac, Linux

LastPass vs Google Smart Lock

LastPass Google Smart Lock
Pengesahan dua faktor Ya Ya
Mengisi borang web automatik Ya Tidak
Laporan kekuatan kata laluan Ya Tidak
Perkongsian selamat Ya Tidak
Penyegerakan MacOS, Windows, Linux, Chrome, iOS, Android Android, Chrome

LastPass adalah paling setanding dengan Dashlane. Kedua-dua tawaran itu hanya kira-kira segala-galanya yang kebanyakan orang inginkan dari perkhidmatan pengurusan kata laluan. Walau bagaimanapun, kos Dashlane lebih banyak.

Kata laluan 1 adalah pilihan lain yang baik, tetapi anda menang’t dapat berkongsi kata laluan dengan mudah. Anda juga mendapatkan laporan kekuatan kata laluan yang lebih baik dengan dua pilihan sebelumnya.

Google Smart Lock boleh menjadi produk yang berguna untuk pengguna Chrome dan Android, tetapi tidak’t menawarkan fleksibiliti yang sama seperti LastPass. Sebagai contoh, anda boleh’t melakukan perkongsian kata laluan selamat dan di sana’tiada laporan kekuatan sama ada. Untuk mengatasinya, ia tidak’bahkan mengisi borang web secara automatik.

Kesimpulan Kajian LastPass kami

Secara keseluruhannya, LastPass adalah salah satu pengurus kata laluan terbaik. Ia mempunyai semua ciri yang kami kehendaki daripada pengurus kata laluan, seperti pengesahan pelbagai faktor, menangkap kata laluan dan memainkan semula, perkongsian selamat, mengisi borang web automatik, dan peti besi yang disulitkan.

Perkhidmatan ini juga mempunyai keserasian yang hebat dan berfungsi di kebanyakan peranti. Beberapa pengurus kata laluan lain boleh menandingi LastPass. Kami mendapati ia menjadi nilai yang hebat.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 6 = 1