KeePassX ulasan

KeePassX adalah aplikasi yang direka untuk orang-orang yang mempunyai jangkaan yang sangat tinggi terhadap pengurusan data mereka yang selamat. Mereka menyediakan penyelesaian pengurusan kata laluan rentas platform terbuka dengan sokongan untuk pelbagai ciri, dan sepenuhnya percuma.


Kebaikan dan keburukan

Pro:

  • Antara muka yang ringan dan mudah digunakan
  • Ciri keselamatan yang baik
  • Banyak ciri yang mudah digunakan

Keburukan:

  • Pemasangan sebenar dan banyak ciri lanjutan lebih sukar digunakan
  • Tiada sokongan mudah alih
  • Sebaliknya sokongan peranti terhad
  • Banyak ciri memerlukan plugin tambahan

Spesifikasi teknikal

KeePassX membolehkan pengurusan kata laluan yang luas, termasuk tajuk untuk entri, tarikh tamat tempoh, lampiran, kumpulan pengguna yang ditentukan dan banyak lagi. Memandangkan ini merupakan penyelesaian sumber terbuka yang sentiasa bertambah baik, terdapat pelbagai ciri pengurusan kata laluan, beberapa yang mungkin sukar digunakan untuk pengguna kurang bijak teknologi.

Mereka juga termasuk fungsi carian, ciri auto-eksperimen, dan pelbagai pilihan penyulitan.

Adakah KeePassX selamat?

KeePassX adalah alat sumber terbuka percuma, yang mempunyai bahagian yang baik dan bahagian yang buruk. Berita baiknya ialah mereka menyokong pelbagai penyulitan yang kuat dan ciri keselamatan yang lain, tetapi beberapa ciri ini mungkin sukar untuk digunakan jika anda tidak cerdas teknologi. Projek ini mempunyai tumpuan pasti terhadap keselamatan dan etika pembangunan perisian, yang sentiasa merupakan petanda yang baik ketika datang ke pengurus kata laluan sumber terbuka.

Satu kelemahan ialah mereka tidak mempunyai sumber nama besar untuk menyampaikan GUI yang diperkemas atau sistem sokongan pelanggan yang komprehensif. Walaupun perisian itu sendiri berpusat pada sistem GUI yang sangat mudah dan mudah digunakan, banyak ciri yang lebih maju dapat sukar diakses untuk pengguna yang tidak memiliki pengetahuan teknikal yang sudah ada sebelumnya.

Walaupun perisian ini sangat selamat dan serba boleh, ia tidak akan berguna untuk aplikasi profesional berskala besar atau vektor penggunaan yang serupa.

Cara menggunakan KeePassX

Memandangkan KeePassX adalah penyelesaian sumber terbuka, ia boleh menjadi lebih sukar untuk ditubuhkan daripada beberapa pengurus kata laluan lain. Mereka mempunyai muat turun yang tersedia di laman web mereka untuk kod sumber, supaya pemaju yang berpengalaman boleh mengaksesnya untuk menyumbang. Mereka juga menawarkan binari untuk macOS dan paket ZIP untuk Windows, bersama dengan beberapa tandatangan GPG untuk mengesahkan muat turun. Opsyen kod pengaktifan kata laluan Avast juga dimasukkan.

Buka dokumen dan pasang perisian yang seharusnya’t terlalu sukar untuk kebanyakan pengguna. Folder mengandungi laku untuk perisian, yang terbuka kepada GUI yang unik dengan butang mudah dilabel untuk mengakses pelbagai ciri pengurusan kata laluan.

Oleh kerana ini adalah penyelesaian perisian sumber terbuka, terdapat beberapa ciri canggih yang memerlukan pengetahuan tentang bagaimana plugin dan penyelesaian perisian lain berfungsi untuk memanfaatkannya. Ini agak sukar untuk pemula, tetapi pengguna canggih boleh menggunakan pelbagai ciri tambahan jika mereka melihat komuniti penyumbang yang luas yang bekerja pada projek KeePassX.

KeePassX untuk Windows

Pemasangan Windows sangat mudah, dan GUI sangat mudah digunakan sebaik sahaja anda membiasakannya. Anda boleh membuka pangkalan data, menyimpan pangkalan data, menyunting penyertaan dan sebagainya dengan menggunakan butang yang dilabel dengan mudah di bar alat. Secara keseluruhan, GUI sangat mudah digunakan.

KeePassX untuk Mac

Proses untuk Mac sangat serupa dengan pemasangan Windows, dan GUI sangat serupa juga. Pengguna yang digunakan untuk perisian sumber terbuka sepatutnya tidak mempunyai masalah menavigasi pelbagai ciri. Pengguna yang tidak digunakan untuk memasang dan menggunakan perisian sumber terbuka harus merujuk kepada beberapa panduan dalam talian, atau rujuk laman web KeePassX.

KeePassX untuk Chrome

KeePassX tidak mempunyai sambungan penyemak imbas khusus untuk Chrome, walaupun ia boleh digunakan dengan Chromebook OS yang menggunakan penyelesaian perisian seperti rollApp. Walaupun perisian ini tidak mempunyai pelanjutan penyemak imbas khusus untuk Chrome, ciri-ciri auto-mengisi dan perkara-perkara lain akan berfungsi dengan perisian penyemak imbas Chrome.

KeePassX untuk FireFox

Firefox adalah sebahagian besar cerita yang sama seperti Chrome sejauh pengurus kata laluan ini. Mereka tidak mempunyai pelanjutan Firefox khusus, tetapi perisian mereka dan pelbagai plugin sumber terbukanya membolehkan pengguna memohon pelbagai penyelesaian pengurusan kata laluan kepada pengalaman Firefox mereka.

KeePassX tidak berfungsi

Memandangkan GUI begitu mudah dan mudah digunakan, tidak semestinya pengguna yang menggunakan ciri-ciri pengurusan kata laluan akan mengalami masalah. Bahawa dikatakan, terdapat beberapa isu yang dapat dikesan pengguna apabila cuba menggunakan beberapa ciri tambahan yang tersedia melalui pemalam percubaan dan sebagainya.

Beberapa laporan yang paling umum adalah mengenai mesej ralat ketika cuba menjalankan .exe di Windows. Masalah seperti ini boleh diselesaikan dengan memuat turun semula perisian, atau merujuk kepada maklumat yang terdapat di laman web KeePassX.

Harga KeePassX

KeePassX adalah penyelesaian pengurusan kata laluan sumber terbuka percuma yang menawarkan semua perisiannya secara percuma. Mereka juga menawarkan kod sumber untuk perisian mereka untuk tujuan pembangunan, supaya orang yang mempunyai kemahiran pengaturcaraan boleh menyumbang kepada projek tersebut.

Meskipun tidak ada rencana berbayar yang tersedia, terdapat berbagai macam konten yang dikembangkan oleh pengguna yang membuat perangkat lunak ini sangat serba guna bagi pengguna yang memiliki pengetahuan teknikal untuk menerapkan ciri-ciri ini. Memandangkan hakikat bahawa ini adalah penyelesaian sumber terbuka yang sepenuhnya bebas dan telus, pelbagai ciri yang ada dan kemudahan yang mudah digunakan adalah sangat cekap.

KeePassX vs KeePass

ciri-ciri KeePassX KeePass
Pengesahan dua faktor Tidak Tidak
Auto mengisi borang web Ya (eksperimen) Ya
Laporan kekuatan kata laluan Tidak Tidak
Perkongsian selamat Tidak Tidak
Penyegerakan antara peranti Tidak Tidak

Adalah penting untuk diperhatikan bahawa kerana perisian itu adalah sumber terbuka, beberapa ciri ini mungkin tersedia melalui penggunaan plug-in khas atau sumbangan pihak ketiga yang lain kepada projek KeePassX.

Secara keseluruhannya, ini adalah penyelesaian sumber terbuka yang sangat baik yang mempunyai banyak aplikasi praktikal bahkan bagi pengguna yang tidak mahir teknologi untuk memanfaatkan ciri-ciri mereka yang lebih canggih. Walaupun ia tidak akan’Tidak baik untuk aplikasi perniagaan, ia tetap menjadi pilihan yang sangat boleh dipercayai.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

36 − 29 =