Okta Kajian

Di sana’s pelbagai pilihan di mana kami mahu menguruskan kata laluan kami dalam talian. Berpuluh-puluh perkhidmatan yang berbeza ada untuk membuat dan mengurus identiti dalam talian, tetapi ini masih boleh menjadi rumit apabila kita memerlukan beberapa perkara dari perkhidmatan pengurusan identiti dalam talian.

Pengurus kata laluan Okta adalah sebahagian daripada rangkaian pengurusan identiti Okta yang lebih besar dan menyediakan penyelesaian komprehensif untuk menguruskan kata laluan dengan selamat dan selamat untuk pelbagai aplikasi. Dengan jumlah potensi integrasi yang cemerlang yang diperintahkan Okta, ia tidak mengherankan bahawa ia adalah salah satu nama yang paling dikenali dalam pengurusan identiti hari ini.

Untuk mendapatkan idea tentang apa yang boleh dilakukan oleh syarikat ini untuk kami, mari’s melihat beberapa kelebihan dan kelemahan yang ditawarkan oleh pengurus kata laluan Okta.

Kebaikan dan keburukan

Seperti mana-mana perkhidmatan pengurusan kata laluan, ada perkara yang ingin disukai mengenai Okta, serta beberapa kawasan di mana mereka cenderung gagal. Nasib baik, Okta’reputasi nama besar s menunjukkan melalui dalam jabatan ini, kerana ciri-ciri yang agak komprehensif, manakala kelemahan adalah minimum.


Kelebihan:

  • Pengurusan peranti mudah alih. Okta membolehkan anda memantau dan mengurus keizinan untuk peranti mudah alih yang disertakan dalam perkhidmatan anda. Ini membolehkan anda melihat dengan jelas dan mengurus sambungan dan kelayakan untuk semua ahli pasukan yang anda sambungkan melalui platform mudah alih.
  • Okta membolehkan anda tetapkan zon geografi untuk rangkaians, untuk memberikan perimeter rangkaian untuk keselamatan tambahan.
  • Okta menyediakan pelaporan komprehensif untuk semua jenis metrik, termasuk statistik penggunaan dan aktiviti mencurigakan.
  • Membolehkan pengguna untuk menguruskan identiti dan sifat dengan mudah.
  • Fungsi pembekal identiti berganda. Ini bermakna pengguna dalam rangkaian anda akan dapat menggunakan pengenalan sosial pihak ketiga (seperti Facebook) untuk mengesahkan identiti mereka.

Seperti yang anda lihat, pengurus kata laluan Okta menyediakan satu set ciri yang komprehensif yang melampaui standard kebanyakan perkhidmatan pengurusan kata laluan. Itu dikatakan, ia tidak akan’t menjadi semakan yang sangat baik tanpa mengiktiraf beberapa keburukan, juga.

Keburukan

  • Beberapa ciri, seperti sokongan pembekal identiti sosial, adalah percubaan, dan mungkin tidak berfungsi sebagaimana dimaksudkan beberapa waktu.
  • Pengesahan untuk fungsi yang memerlukan di premis AD memerlukan perkakasan yang mahal.

Seperti yang anda dapat lihat, ini adalah kebimbangan yang paling teruk, atau yang mempengaruhi syarikat berskala besar yang lebih bersedia menangani mereka. Kelebihannya masih jauh melebihi kelemahan, terutamanya jika pasukan atau syarikat anda cukup besar untuk menggunakan sepenuhnya Okta’fungsi luasnya.

Spesifikasi teknikal

Rangkaian pengurusan identiti Okta mempunyai senarai luas ciri-ciri yang baik, menyediakan antara muka yang mudah digunakan untuk membuat, menyimpan, dan menguruskan kata laluan untuk pasukan profesional. Ini termasuk ciri log masuk automatik, pengesahan faktor pelbagai, dan langkah berjaga-jaga keselamatan yang meluas.

Okta secara meluas menggunakan Microsoft’perisian Active Directory s untuk mengurus kata laluan pengguna dan pengesahan, sementara juga dapat mengintegrasikan pelbagai perkhidmatan. Okta juga membolehkan pengguna menyegerakkan kata laluan merentasi rangkaian keselamatan yang luas, serta memanfaatkan penyedia data pihak ketiga dan tanda tunggal pada ciri-ciri untuk pelbagai laman web.

Salah satu fungsi sejuk Okta adalah keupayaan untuk data pengguna sumber dari mana sahaja anda mahu dan mengkonfigurasi aliran data ini mengikut keperluan anda. Sebagai contoh, anda boleh mendapatkan info dari jabatan HR anda yang terintegrasi terus ke Okta untuk mengelakkan daripada memasukkan maklumat pekerja secara manual untuk pengurusan kata laluan.

Perkara terakhir yang perlu kita sebutkan ialah laporan yang luass bahawa Okta menyediakan kepada pelanggannya. Laporan komprehensif ini memberi pengguna maklumat yang tepat mengenai penggunaan aplikasi, permintaan pengesahan, maklumat yang menyediakan dan mencurigakan.

Adakah pengurus kata laluan Okta selamat?

Pengurus kata laluan Okta, dan perkhidmatan pengurusan identiti Okta yang lebih besar, ditubuhkan dengan banyak langkah berjaga-jaga keselamatan yang direka untuk memastikan pengguna dan data mereka selamat dari mata palsu dan pelaku yang berniat jahat. Pertama, Okta menggunakan AES-256-bit encryption, yang merupakan standard yang sangat selamat yang dianggap hampir tidak dapat dipecahkan.

Mereka juga menawarkan sejumlah besar penyesuaian untuk aliran data, memberikan pengguna kawalan penuh terhadap ciri keselamatan mereka. Di atas ini, pelanggan menyokong pengesahan pelbagai faktor, yang sendiri lebih fleksibel daripada pengesahan dua faktor mudah yang kebanyakan syarikat menawarkan.

Di samping itu, pentadbir mempunyai kawalan penuh ke atas kebenaran pengguna dan sumber data, yang memastikan semua maklumat dan kelayakan untuk pasukan anda mengalir dengan cara yang anda inginkan, dan hanya dapat dilihat oleh orang yang tepat. Faktor utama terakhir Okta’keselamatan adalah seni bina tanpa pengetahuan, yang membuat data pengguna anda disulitkan, dan tidak boleh diakses melalui seni bina sebenar Okta itu sendiri.

Untuk maklumat lanjut mengenai Okta’butiran keselamatan, lawati halaman ini.

Bagaimana untuk menggunakan pengurus kata laluan Okta

Diakui, pengurus kata laluan Okta sedikit lebih kompleks daripada pelanggan lain, walaupun sudah tentu cukup user-friendly untuk memberikan solusi untuk perusahaan skala kecil. Individu yang mencari perkhidmatan pengurusan identiti tunggal yang baik mungkin akan mendapati Okta agak terlalu komprehensif, kerana mereka memberikan penyelesaian kepada pelbagai masalah pengurusan identiti.

Pelanggan mempunyai sokongan untuk Windows, MacOS, iOS, dan Android, dan membenarkan pengurusan jarak jauh keizinan peranti mudah alih dan apa-apa dari pelanggan desktop. Terdapat juga sambungan penyemak imbas untuk Internet Explorer, Microsoft Edge, Firefox, Chrome, dan Safari. Untuk maklumat lanjut tentang cara menggunakan Okta, serta platform dan penyemak imbas mana yang disokong, klik di sini.

Salah satu ciri yang lebih maju dari Okta ialah potensi integrasinya. Okta boleh mengintegrasikan atau diintegrasikan dengan pelbagai perkhidmatan, yang membolehkan pelbagai aplikasi praktikal yang sangat disesuaikan.

Harga pengurus kata laluan Okta

Rangkaian pengurusan identiti Okta mempunyai pelbagai perkhidmatan yang semuanya mempunyai mata penentuan harga sendiri, bergantung kepada jenis fungsi dan skala yang dicari pengguna. Demi semakan ini, kami’akan melihat perkhidmatan pengurusan identiti tunggal dan berorientasikan perusahaan mereka.

The Pakej pemaju boleh didapati untuk antara $ 0 dan $ 1000 sebulan. Versi percuma membolehkan sehingga 1000 pengguna, manakala akhir atas pakej ini boleh menyokong sehingga 50,000 pengguna. Pakej ini terhad kepada 5 pelanggan OIDC, dan saluran sokongan adalah terhad kepada email sahaja.

Pakej seterusnya ialah Satu pakej App, yang boleh didapati dari $ 17k setiap tahun. Pakej ini memberikan anda pengguna tanpa had, dan membuka jalan sokongan seperti sembang langsung. Ciri-ciri tambahan seperti pengesahan multi-faktor tersedia dengan bayaran tambahan.

The Pelan perusahaan bermula pada $ 42k setiap tahun, dan melemparkan masuk OIDS dan SAML tanpa had aplikasi. Untuk maklumat lanjut mengenai Okta’harga dan pelbagai produk, lawati halaman ini.

Disyorkan baca:

Pengurus Kata Laluan Terbaik

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 74 = 83

Adblock
detector