Adakah VPN melindungi anda dari penggodam?


Kemas kini terakhir: 06.20.2019

Jawapan ringkas: ia bergantung.

Bertentangan dengan kepercayaan popular, di sana’tidak ada aplikasi all-in-one untuk mengelakkan penggodam, termasuk VPN. Yang mengatakan, VPN boleh memainkan peranan penting sebagai salah satu bahagian senjata siber anda.

Dengan menggunakan Rangkaian Peribadi Maya, anda boleh mengurangkan kemungkinan trafik dalam talian anda yang dipintas oleh cyberattackers. Terutamanya jika anda menyambung ke rangkaian tidak selamat, seperti wifi awam.

Setiap kali anda menyambung ke wifi awam yang tidak dilindungi, data anda menjadi itik duduk. Buat masa ini ia meninggalkan peranti anda untuk pelayan anda’cuba untuk mengaksesnya’s cukup banyak untuk dimenangi untuk setiap penyerang yang berpotensi di sekitar.

Kecuali anda menggunakan VPN.

Bagaimana VPN boleh membantu anda selamat dari penggodam

Ringkasnya, VPN menyulitkan trafik dalam talian anda dan membuat laluan melalui pelayan selamat kerana ia bergerak ke laman web anda’cuba untuk melawat. Ini bermakna bahawa penyerang berpotensi hanya akan melihat aliran data yang tidak dapat diawasi meninggalkan peranti anda untuk bahagian tidak diketahui.

Dalam kes ini, walaupun penggodam memutuskan untuk memintas lalu lintas yang disulitkan, ia menang’t memberikan mereka maklumat yang berharga, seperti:

 • Akaun nama pengguna dan kata laluan
 • Maklumat peribadi seperti e-mel, dokumen, atau foto peribadi anda
 • Butiran kad kredit
 • Kekunci dompet cryptocurrency

Seperti yang dapat anda lihat, menggunakan VPN adalah cara terbaik untuk memastikan data anda selamat daripada dipintas oleh penggodam. Yang menyatakan, tidak semua VPN dibuat sama. Itulah sebabnya kita’telah memilih NordVPN - penyedia VPN yang paling selamat di pasaran, yang dikenali dengan piawaian keselamatan yang sempurna dan ciri tambahan untuk membantu anda menyerang penyerang siber.

VPN ini adalah yang terbaik untuk melindungi data anda dari penggodam

NordVPN NordVPN 9.5 / 10 Amalan privasi yang tidak bertanggungjawab, ciri keselamatan lanjutan, dan kemampuan geo-unblocking yang boleh dipercayai menjadikan NordVPN sebagai pemimpin industri yang tidak dipertikaikan. Apa sahaja keperluan anda, VPN ini telah dilindungi - semuanya bermula dari hanya $ 3.49 / bulan.

 • Keselamatan yang sangat baik
 • Senarai pelayan yang hebat
 • Hebat untuk Netflix
 • Baik untuk torrenting
 • Sangat mudah digunakan
 • Harga berpatutan

Bolehkah VPN digodam?

Salah satu kebimbangan yang paling biasa bagi orang yang menggunakan Rangkaian Peribadi Maya adalah kemungkinan mereka digodam.

Walaupun pembekal VPN yang paling baik, terdapat banyak contoh syarikat yang gagal untuk menyampaikan penyulitan tidak dapat disepelekan dan perlindungan kebocoran kedap air. Dalam kes-kes tersebut, penggodaman sentiasa menjadi kemungkinan.

Tetapi risiko yang ada’tidak terhad kepada pembekal berkualiti rendah. Malah VPN dengan penyulitan AES 256-bit yang sangat baik dan protokol OpenVPN boleh digodam dengan tipuan teknologi yang sedikit. Ini adalah sebahagian daripada wahyu Snowden, yang mendedahkan bahawa NSA telah menggunakan teknik pemintasan untuk mengesan lalu lintas yang disulitkan.

Sesetengah kelemahan VPN utama, dan mengapa ia penting

Hacker berpotensi menargetkan beberapa aspek penyedia VPN, termasuk:

Penyulitan

1. Penyulitan

Ia’s menjadi jarang berlaku untuk VPN untuk menawarkan penyulitan berdasarkan teknik yang lebih tua seperti 128 bit AES ciphers, tetapi ia masih berlaku. Sekiranya pembekal tidak’t jelas menyatakan bahawa ia menggunakan 256-bit “gred tentera” Penyulitan AES, maka cipher yang digunakan adalah kemungkinan retak, diberi kuasa pengkomputeran yang cukup.

Protokol

2. Protokol

Jika data tidak’t “berselimut” betul dalam terowong VPN, penggodam boleh “buka” ia agak mudah. Sekali lagi, standard lama menawarkan keselamatan yang lebih lemah di sini (seperti PPTP). Tetapi protokol yang berasaskan OpenVPN cenderung agak sukar untuk digodam.Namun, walaupun penggodam sentiasa mencari kelemahan, seperti kerentanan VORACLE, diasingkan pada 2018.

Pelayan

3. Pelayan

Semua data VPN mesti melalui bank pelayan, di mana ia’telah didekripsi dan dihantar ke destinasinya. Tetapi bagaimana jika pelayan ini dikompromi? Bagaimana anda tahu? Sesetengah penyedia menyewa semua pelayan mereka dan juga penyelenggaraan outsource kepada pihak ketiga. Orang lain menyewa pelayan tetapi mengekalkannya sendiri. Dan ada yang mempunyai semua infrastruktur mereka. Secara umumnya, itu’s penyelesaian yang lebih selamat.

Apps

4. Apps

Biasanya, pengguna akan memerlukan pelanggan beberapa bentuk untuk berhubung dengan Rangkaian Peribadi Maya. Pelanggan-pelanggan ini boleh mengemukakan risiko penggodam mereka sendiri. Sebagai contoh, banyak aplikasi keselamatan yang tersedia di Google Play telah ditandakan sebagai saluran malware - terutamanya versi percuma.

VPN Malware

5. VPN Malware

Anda mungkin juga menambah risiko syarikat VPN yang sebenarnya menjadi perusahaan jenayah dalam hak mereka sendiri. Ini boleh menghalang daripada menjual data pengguna secara tidak sah kepada rakan pemasaran mereka atau secara aktif menyebarkan ransomware.Itu tidak berlaku, tetapi ia’Malangnya agak jarang berlaku. Masih, ia’sesuatu pengguna perlu sedar.

Perlindungan VPN dan bagaimana untuk menjadikannya lebih selamat

Kebanyakan kita ada’t mungkin terperangkap dalam penyiasatan Deep State. Sebaliknya, isu keselamatan utama kami mungkin berkaitan dengan kumpulan jenayah. Dan di sini, gambar itu cukup menggalakkan.

Oleh dan besar, VPN melakukan kerja yang baik untuk memastikan data anda dilindungi dari penggodam taman pelbagai.

Lebih penting lagi, mereka cenderung menjadikan anda lebih selamat daripada yang anda akan tanpa dipasang VPN.

Penyulitan AES 256-bit, pepejal Perlindungan IP dan DNS, Teknologi VPN berganda, dan protokol VPN canggih semua menambah sehingga pakej yang menghalang kebanyakan penyerang.

Bendera merah untuk mengelakkan apabila memilih VPN

Di sini’perkara itu. Rangkaian Peribadi Maya tidak wujud’blok monolitik.

Malah, pasaran dibahagikan kepada pembekal yang memberikan perkhidmatan yang cemerlang, boleh dipercayai, selamat, dan pengendali yang mempunyai standard yang lebih rendah.

Itulah sebabnya anda perlu berhati-hati apabila anda menghadapi perkara berikut:

 • VPN percuma tanpa versi premium
 • Pembekal yang muncul dalam pangkalan data muat turun aplikasi
 • Syarikat dengan tuntutan besar, tetapi tiada butiran hubungan

Pastikan anda mengelakkan semua perkara di atas. Pembekal sedemikian lebih cenderung untuk menjangkiti komputer anda dengan perisian hasad yang membantu penggodam daripada untuk menghalang data anda menjadi sasaran.

Setakat penggodaman rasmi berlaku, perkara paling selamat yang boleh anda lakukan ialah pilih penyedia premium dengan penyulitan AES 256-bit dan lokasi di luar rangkaian 14 Mata.

The 14 Eyes adalah rangkaian agensi perisikan yang tidak rasmi (tetapi sangat aktif) yang cenderung untuk memasukkan sekutu dekat Amerika Syarikat. Jika Rangkaian Peribadi Maya didasarkan pada 14 Mata, ia’s mungkin bahawa NSA atau agensi intel tempatan mengetahui sistem dan arsitekturnya. Dan di sana’s kesempatan yang kuat bahawa ia terdedah kepada pengawasan rasmi.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 1 = 8