Penyulitan data: panduan lengkap


Melindungi data anda sekarang lebih penting daripada sebelumnya. Teruskan membaca untuk mengetahui tentang cara yang berbeza data anda boleh dienkripsi dan bagaimana untuk memastikannya selamat.

Dalam era maklumat, pemindahan data melalui saluran digital kini telah menjadi sebahagian daripada norma, kerana ia membantu membuat kerja mudah dan mengurangkan kos perjalanan. Walau bagaimanapun, kaedah pemindahan maklumat baru ini telah membawa masalah baru, iaitu kebocoran maklumat. Memindahkan data memerlukan melepaskannya ke internet, di mana anda menghadapi risiko untuk memintas data anda. Penyelesaian kepada risiko ini ialah Penyulitan Data. Tidak dinafikan, ini adalah topik yang sangat luas, bagaimanapun, dalam artikel ini, anda akan mempelajari tentang asas-asas penyulitan data, kaedah penyulitan data yang berbeza yang diperlukan dalam tetapan yang berbeza dan jenis penyulitan utama yang digunakan hari ini.

Apakah penyulitan data?

Ia adalah proses bergegas data berguna ke dalam kod atau bentuk lain, tidak boleh dibaca kepada mata penonton pihak ketiga, supaya hanya mereka yang mempunyai kata laluan atau memiliki kunci rahsia, atau dikenali sebagai kunci penyahsulitan, boleh membacanya. Data yang disulitkan boleh sama ada dalam transit, bergerak melalui e-mel dan melalui penyemak imbas atau saluran digital lain, atau berehat, disimpan dalam pangkalan data.

Proses ini bergantung pada fasa yang lain iaitu dekripsi. Decryption adalah kejayaan data yang disulitkan oleh penerima, menggunakan kunci penyahsulitan rahsia. Jika ini tidak dapat dicapai, maka proses penyulitan tidak berguna kepada penerima, kerana mereka tidak dapat membaca data.

Pada masa ini, penyulitan adalah salah satu proses keselamatan data yang paling berkesan yang digunakan oleh organisasi.

Selepas penyulitan telah berlaku, bentuk teks baru yang berbeza daripada data asal dihasilkan dan teks ini biasanya dirujuk sebagai ciphertext. Prosedur ini sendiri tidak menghalang pemintasan oleh pihak yang tidak diinginkan tetapi sebaliknya menjadikannya mustahil untuk parti dapat membaca mesej sebenar, -juga dirujuk sebagai teks biasa. Pada masa ini, penyulitan adalah salah satu proses keselamatan data yang paling berkesan yang digunakan oleh organisasi. Terdapat kaedah yang berbeza yang digunakan untuk menyulitkan data - ia boleh menggunakan kaedah simetri yang mengikuti Standard Penyulitan Data tertentu (DES), kaedah asimetik, atau hashing dan algoritma pertukaran kunci.

Kaedah penyulitan data simetri

Penyulitan simetri adalah sejenis kriptografi di mana satu kunci ditugaskan dengan kedua-dua berebut dan tidak mengkonfigurasi data. Kunci tunggal ini dikongsi antara anggota kumpulan yang terhad untuk menyulitkan dan mendekripsi data yang ditukar di kalangan anggotanya. Algoritma yang paling popular yang digunakan untuk Penyulitan Data simetri melibatkan Data Penyulitan Standard (DES), yang menggunakan kekunci 56-bit, Triple DES (yang menggunakan algoritma DES tiga kali dengan pelbagai kekunci); dan juga Standard Penyulitan Terperinci (AES), sesuai untuk memindahkan dan menyimpan data dengan selamat. Kaedah ini digunakan dalam kombinasi dengan kaedah asimetri untuk membentuk jenis penyulitan data telus tertentu.

Kaedah penyulitan data asimetrik

Penyulitan asimetrik adalah kaedah yang agak baru, berbanding dengan penyulitan simetri. Kaedah ini menggunakan dua kunci yang berbeza untuk berebut teks biasa - kunci awam dan kunci rahsia. Penyulitan asimetrik digunakan kebanyakannya dalam media komunikasi setiap hari, terutamanya melalui Internet. Kebanyakan kali proses ini dilakukan melalui perisian penyulitan data untuk membantu memintas halangan-halangan teknikal yang dibentangkan kepada orang awam untuk membuat penggunaan kaedah semudah mungkin. Adalah sangat penting untuk memahami bahawa dalam enkripsi simetri, sesiapa yang mempunyai kunci rahsia yang betul boleh membaca kod dan ini adalah sebab enkripsi asimetri menggunakan dua kekunci yang berbeza untuk meningkatkan keselamatan.

Mengaitkan kaedah penyulitan data dan algoritma pertukaran utama

penyulitan data untuk tujuan keselamatan

Berdasarkan takrifan penyulitan data, ia tidak hanya terhad untuk menyembunyikan data dalam teks hancur. Hashing adalah sejenis enkripsi yang meranapkan teks untuk tujuan mengesahkan kandungan data, tidak menyembunyikan data itu sendiri. Jenis penyulitan ini digunakan untuk melindungi pemindahan fail besar dan perisian yang ditawarkan untuk dimuat turun oleh penerbit dan memastikan ia mencapai penerima yang tidak berubah. Algoritma pertukaran utama digunakan untuk selamat menukar kunci rahsia dengan pihak yang tidak dikenali dalam formula yang ditentukan. Kaedah ini tidak melibatkan perkongsian maklumat - tujuan utamanya adalah untuk membuat kunci rahsia yang boleh digunakan kemudian.

Algoritma penyulitan data

Algoritma adalah a peraturan yang tepat (atau set peraturan) yang menyatakan bagaimana menyelesaikan masalah. Dalam Penyulitan Data juga ada aturan yang perlu dipatuhi dan peraturan ini datang dalam pelbagai bentuk bergantung pada kaedah penyulitan yang dipilih dan tujuan proses itu sendiri.

Algoritma ini memberikan kerahsiaan dan memastikan inisiatif keselamatan utama.

Algoritma ini memberikan kerahsiaan dan memastikan inisiatif keselamatan utama termasuk pengesahan mesej’asal usul, penyediaan bukti bahawa suatu mesej’kandungannya tidak diubah dalam perjalanan, dan bukti bahawa penghantar mesej sebenarnya menghantarnya, ia tidak’T datang dari sumber yang tidak diketahui. Algoritma penyulitan data mengautomasikan proses penyulitan dan penyahsulitan semasa pemindahan data dengan cara tertentu.

Terdapat banyak algoritma yang digunakan untuk penyulitan data, namun, ada yang lebih popular daripada yang lain, iaitu:

 1. Standard Penyulitan Data (DES) yang merupakan algoritma penyulitan yang paling sering digunakan untuk menyulitkan pin dalam mesin ATM dan dalam enkripsi kata laluan UNIX
 2. Standard Penyulitan Terperinci (AES)
 3. Blowfish
 4. Twofish
 5. IDEA
 6. MD5
 7. SHA-1
 8. HMAC

Algoritma ini berfungsi dengan cara yang berbeza dan mempunyai sifat unik dan kes penggunaannya di mana ia boleh digunakan. Beberapa (misalnya, SHA-1 dan MD5) agak serupa (SHA-1 menawarkan keselamatan yang dipertingkatkan).

Standard penyulitan data (DES)

DES adalah blok kunci simetrik-kunci. Ia pada mulanya diterbitkan oleh Institut Standard dan Teknologi Kebangsaan dan menyusulnya, DES menjadi aplikasi Feistel Cipher. Saiz setiap blok adalah 64-bit, tetapi tidak semua unitnya aktif (8 dari 64 bit kekunci tidak digunakan oleh algoritma). DES kini telah berkembang menjadi Triple DES atau 3DES yang merupakan kaedah penyulitan yang lebih selamat, kerana ia menyulitkan data tiga kali berturut-turut dan menggunakan kunci yang berbeza dalam sekurang-kurangnya satu operasi.

Penyulitan data telus

Penyulitan Data Telus (TDE) telah dibangunkan dengan SQL Server 2008, dan ia juga boleh didapati dalam sistem pengurusan pangkalan data Oracle. Ini adalah kaedah penyulitan yang menjamin data teras dalam pangkalan data. Kaedah penyulitan mengamankan data dengan merangkumi fail asas pangkalan data, bukan data itu sendiri. Ini menghalang data daripada digodam dan diduplikasi pada pelayan lain; untuk mendapatkan akses kepada fail yang anda perlukan untuk memiliki sijil penyulitan asal dan kunci khusus. Penyulitan sebenar pangkalan data dilakukan di peringkat halaman.

Halaman, dalam kes ini, merujuk kepada unit penyimpanan data dalam pelayan (bukan laman web). Halaman dalam pelayan SQL adalah kecil (saiz 8KB). Oleh kerana TDE melindungi / menyulitkan struktur pangkalan data, ia dianggap sebagai kaedah penyulitan pada rehat. Tumpuan utama kaedah ini adalah ketelusan. Ini bermakna kaedah berebut adalah telus kepada pengguna pangkalan data yang diberi kuasa; mereka tidak perlu membuat sebarang arahan komputer khas atau menukar konfigurasi yang kompleks untuk membaca mesej. Satu contoh dunia yang baik adalah fob utama.

Perisian penyulitan data

perisian penyulitan data

Perisian Penyulitan Data ialah aplikasi keselamatan yang membolehkan penggeledahan dan penyelewengan data di rehat atau dalam transit. Ia membolehkan penyulitan kandungan data objek, fail, paket rangkaian atau aplikasi supaya ia selamat dan tidak dapat dilihat oleh pengguna atau penggodam yang tidak dibenarkan. Perisian enkripsi menyulitkan data atau fail dengan bekerja dengan satu atau lebih algoritma penyulitan. Terdapat banyak perisian penyulitan data yang hebat yang ada (beberapa adalah versi percuma, ada yang menawarkan tempoh percubaan, sementara yang lain mesti dibayar) dan ini termasuk Veracrypt, Axcrypt, dan Bitlocker.

Penyulitan data tidak sempurna

Walaupun kita telah belajar tentang bagaimana keselamatan data berfungsi, masih sangat penting untuk diperhatikan bahawa ia tidak sempurna. Kami sentiasa perlu berhati-hati dengan cara mana-mana yang ditangani. Hakikat bahawa terdapat perisian yang membantu menyulitkan data anda tidak bermakna anda tidak sepenuhnya berisiko. Walau bagaimanapun, jangan digalakkan kerana jika anda menggunakan perisian penyulitan autentik dan ikut arahan ke titik, data anda adalah lebih selamat - perhatikan bagaimana kami berkata “lebih selamat” dan tidak ‘betul-betul selamat’. Masa depan penyulitan data adalah terang dan ia hanya akan menjadi lebih baik.

Pelaksanaan keselamatan dalam penyulitan data

Setelah mempelajari tentang teknik penyulitan data, anda mungkin tertanya-tanya bagaimana semua ini berlaku untuk kehidupan seharian kita. Terdapat empat cara utama penyulitan dilaksanakan dalam mendapatkan data yang dikongsi:

 1. Pengesahan: Bukan sahaja penyulitan membantu melindungi data, tetapi juga membantu mengenal pasti kesahihan pengguna, terutamanya sekiranya berlaku perkongsian awam. Contohnya, apabila anda melawati tapak web, sijil SSL membuktikan bahawa anda disambungkan ke pelayan yang betul, yang membantu menentang pancingan data. Identiti yang dimaksud bukan pengguna, melainkan kunci kriptografi pengguna tersebut.
 2. Bukan penolakan: Penyulitan juga membantu pengguna yang menggunakannya e-dagang atau aplikasi kewangan. Penyulitan membantu untuk menentukan sama ada tindakan tertentu diambil oleh pengguna pada data. Sebagai contoh, jika pelanggan bank tempatan meminta pemindahan wang ke akaun lain, maka kemudian dalam bulan tuntutan tidak pernah membuat permintaan itu, bank dapat membuktikan bahawa transaksi itu sebenarnya telah diberikuasa oleh pengguna.
 3. Kerahsiaan: Dengan kebocoran maklumat di mana-mana, menjaga keselamatan data peribadi anda adalah kebimbangan yang sangat besar. Penyulitan memastikan kerahsiaan itu.
 4. Integriti: Penyulitan juga membantu memastikan data tidak diubah atau dilihat semasa transit atau penyimpanan.

Pemikiran terakhir

Penyulitan data, bagi orang-orang yang baru untuk istilah ini, adalah proses yang menakutkan dan kompleks dan boleh menjadi sangat mengecewakan. Walau bagaimanapun, penyulitan data untuk organisasi anda kini sangat mudah terima kasih kepada ketersediaan pelbagai perisian dan enkripsi yang berkualiti tinggi. Apa yang perlu anda lakukan ialah mengeksport aspek ini organisasi anda kepada perisian pilihan anda dan perisian itu akan membolehkan pekerja anda terus berkongsi semasa tag, mengenal pasti dan mengklasifikasikan potensi risiko yang mungkin menyebabkan kehilangan data. Ingatlah untuk memilih perisian pencegahan kehilangan data teratas yang menawarkan penyulitan data dengan kawalan e-mel dan aplikasi, supaya anda dapat yakin bahawa data anda selamat.

Brayan Jackson Administrator
Candidate of Science in Informatics. VPN Configuration Wizard. Has been using the VPN for 5 years. Works as a specialist in a company setting up the Internet.
follow me

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

51 − = 43