Kajian TunnelBear

Ditubuhkan pada tahun 2011, TunnelBear Inc. telah diperolehi oleh syarikat keselamatan maya McAfee pada tahun 2018, yang bermaksud bahawa penyedia VPN yang berpangkalan di Kanada kini juga berada di bawah bidang kuasa Amerika Syarikat yang dicabar oleh privasi.


Perkara yang baik ialah John McAfee sendiri bukan peminat NSA. Perkara yang buruk ialah dia’s juga bukan penggemar produk sendiri, menamakan alat antivirus McAfee “produk terburuk dalam planet f ** king.”

Dalam kajian TunnelBear ini, saya akan cuba menjawab soalan berikut: adakah ia melindungi privasi anda dengan cukup baik? Bolehkah saya menyalurkan Netflix dan perkhidmatan lain? Adakah TunnelBear VPN membenarkan torrenting? Dan akhirnya, adakah ia bernilai membayar?

Gambaran keseluruhan

 • Berasaskan dalam: Kanada
 • Pelayan dan lokasi: 1,000+ + pelayan di 20+ negara
 • Log: lebih daripada pengumpulan data minimum
 • Penyulitan dan protokol: protokol utama OpenVPN dan IKEv2, protokol penggumpalan (GhostBear), enkripsi gred tentera (AES-256)
 • Netflix: Tidak
 • Torrenting: Secara rasmi tidak disokong
 • Apps: Windows, Mac, iOS, Android, Chrome, Firefox, Opera
 • Sokongan: tiada sembang langsung
 • Harga: dari $ 4.99 / bulan
 • Versi atau percubaan percuma: Ya, 500 MB sebulan
 • Laman web: tunnelbear.com

Ciri keselamatan dan privasi

TunnelBear adalah selamat untuk digunakan selagi anda tidak mempunyai apa-apa untuk disembunyikan. Lagipun, ia adalah syarikat VPN yang pertama untuk memulakan audit kendiri bebas itu’s telah dilakukan dua tahun berturut-turut sekarang.

Kedua-dua versi percuma dan premium TunnelBear VPN dilengkapi dengan ciri keselamatan dan privasi yang hebat. Pada pemikiran kedua, anda akan mengharapkan lebih sedikit daripada perkhidmatan VPN berbayar.

Protokol penyulitan dan terowong

TunnelBear menggunakan enkripsi AES-256 yang terkemuka - sama seperti yang anda dapati di bank dan tentera. Cipher ini begitu kuat sehingga ia akan mengambil berbilion tahun untuk memecahkannya menggunakan kekerasan.

Apabila ia datang kepada protokol terowong, TunnelBear menggunakan:

 • OpenVPN
 • IKEv2 / IPSec
 • Obfuscation (GhostBear)

Dua pertama adalah piawaian industri dari segi kelajuan dan keselamatan. Yang terakhir harus digunakan di negara-negara di mana akses internet adalah terhad untuk mengelakkan blok yang disebabkan oleh kerajaan. Perlu diingat bahawa semua protokol penyimpangan sangat memberi kesan kepada kelajuan, dan TunnelBear telah mengaktifkannya secara lalai.

Bunuh suis

TunnelBear’suis membunuh bernama VigilantBear. Ia’s efektif terhadap maklumat sensitif bocor sekiranya sambungan VPN jatuh. Jika itu berlaku, VigilantBear akan menutup sambungan internet anda sepenuhnya.

Malangnya, ia’s tidak tersedia pada peranti iOS lagi. Pengguna platform lain boleh menukar suis membunuh dan mematikan pelanggan’s Pengaturan Keselamatan.

Tiada kebocoran identiti

Semasa ujian, tiada kebocoran DNS atau WebRTC (IPv6) yang boleh mendedahkan identiti anda telah dijumpai.

Keputusan ujian kebocoran TunnelBear

TunnelBear menggunakannya pelayan DNS sendiri, memberikan perlindungan terhadap kebocoran DNS. Ini bermakna ISP anda tidak tahu apa yang anda lawati laman web. Jika anda mahu memastikan anda’sekali lagi tidak terdedah kepada kebocoran lain, giliran WebRTC di pelayar anda. Sebagai alternatif, anda boleh melumpuhkan IPv6 untuk keseluruhan sambungan.

Saya juga mengesyorkan menjalankan kedua-dua IP dan ujian kebocoran DNS untuk memastikan sambungan anda dilindungi. Anda boleh mencari ujian yang berbeza dengan mencari “ujian kebocoran dns” dan “ujian kebocoran ip.”

Bidang kuasa Kanada menimbulkan kebimbangan privasi

Kanada adalah di mana TunnelBear VPN berasaskan, dan itu’s tidak hebat kerana negara ini milik persekutuan Five Eyes. Apa’Lebih banyak, TunnelBear dibeli oleh McAfee pada tahun 2018, yang berada di bawah Bidang kuasa AS. McAfee sendiri bukan penggemar NSA, tetapi kedua-dua negara dikenali undang-undang anti-lanun yang sukar dan membuat TunnelBear tertakluk kepada dasar pengekalan data.

TunnelBear digunakan untuk memiliki semua pelayan mereka, tetapi ini tidak lagi diiklankan di laman web mereka. Ini bermakna bahawa perkhidmatan tidak boleh mempunyai 100% kawalan ke atas pengguna mereka’data yang dipindahkan atau disimpan.

Juga, seperti yang anda lihat di bawah, TunnelBear’log masuk mempunyai sedikit maklumat tambahan yang mungkin terbukti menarik bagi pihak berkuasa. Jika pembekal VPN benar-benar sifar kayu balak, kerajaan memenanginya’t dapat mencari apa-apa tentang anda.

Dasar pembalakan

TunnelBear mendakwa mempunyai a “dasar tanpa pembalakan sengit,” namun ia mengumpul dan menyimpan beberapa log mengenai masa pengesahan anda, versi OS, versi apl VPN, penggunaan jalur lebar bulanan, dll. Nasib baik, ia tidak’termasuk aktiviti di dalam rangkaian.

Saya’Saya tidak mengatakan bahawa semua pembalakan adalah kejahatan kerana proses operasi tertentu hanya dapat dikekalkan dengan memiliki data asas tentang pengguna. Tetapi TunnelBear jelas pembalakan lebih daripada minimum yang diperlukan.

Seperti TunnelBear’dasar pembalakan, data peribadi anda akan diberikan kepada pihak berkuasa “sekiranya TunnelBear disampaikan dengan sepina yang sah, waran, atau dokumen undang-undang lain.” Kedua, VPN mengatakan bahawa mereka “boleh menghantar data kepada pembekal perkhidmatan pihak ketiga” untuk “memahami analisis laman web” - yang boleh bermakna hampir apa sahaja.

Pembelian tanpa nama

TunnelBear membolehkan pembayaran tanpa nama dengan Bitcoin, tetapi ia tidak’t menyokong penuh pembelian tanpa nama. Ini kerana alamat e-mel anda akan menjadi nama log masuk anda, oleh itu ia tidak boleh menjadi akaun yang membatalkan. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa perkhidmatan yang masih ada’t membenarkan pembayaran tanpa nama dengan kad hadiah atau kriptografi, jadi TunnelBear VPN melakukan kerja yang baik di jabatan ini.

Kelajuan: kilat-cepat atau hanya tertanggung?

Ujian kelajuan TunnelBear saya mendapati bahawa Keputusan telah meningkat dengan ketara sejak kemas kini terakhir kami.

Berikut adalah keputusan saya tanpa VPN dari lokasi di Eropah:

Baseline ujian kelajuan terowong

 • Muat Turun: 229 Mbps
 • Muat naik: 268 Mbps
 • Ping: 3 ms

Keputusan kelajuan pelayan TunnelBear UK

Ujian kelajuan TunnelBear pelayan UK

 • Muat Turun: 116 Mbps (penurunan 49%)
 • Muat naik: 10 Mbps (drop-off 96%)
 • Ping: 43 ms

TunnelBear New Jersey, keputusan kelajuan AS

Ujian kelajuan TunnelBear pelayan AS

 • Muat Turun: 171 Mbps (drop-off 26%)
 • Muat naik: 7 Mbps (drop-off 97%)
 • Ping: 115 ms

Keputusan kelajuan TunnelBear Sydney, Australia

Ujian kelajuan TunnelBear pelayan Australia

 • Muat Turun: 132 Mbps
 • Muat naik: 8 Mbps
 • Ping: 299 ms

Walaupun keputusan UK yang berdekatan telah menurun, jumlah keseluruhan telah meningkat, menyebabkan kami percaya bahawa TunnelBear VPN akan terus menyediakan kelajuan sambungan cepat di seluruh dunia. Sudah tentu, syarikat itu tidak’nyatakan berapa banyak daripada 1,000+ pelayan mereka yang maya dan berapa banyak yang sebenarnya di sana di Australia, jadi saya’d menasihati mengambil keputusan ujian kelajuan TunnelBear ini dengan secubit garam, dan, yang paling penting, untuk menjalankan sendiri sebelum membeli.

Adakah TunnelBear menyokong peranti saya??

Itu’s sangat mungkin kerana perkhidmatan ini mempunyai aplikasi untuk Windows, macOS, Android dan iOS. Di samping itu, sambungan penyemak imbas untuk Chrome, Firefox, dan Opera boleh didapati. Pengguna Chrome juga boleh memuat turun TunnelBear Blocker, yang menyerang iklan dan penjejakan.

Malangnya, di sana’s tiada sokongan untuk penghala atau mana-mana peranti lain, jadi anda menang’t dapat membuat TunnelBear VPN rumah anda, walaupun ia membenarkan lima sambungan serentak.

Aplikasi TunnelBear hampir sama di seluruh platform, menawarkan antara muka yang mudah digunakan dan mudah. Kebanyakan butang dan seting mempunyai uraian yang jelas sehingga pengguna komputer yang baru akan mengetahui apa yang perlu dilakukan untuk melindungi diri mereka secara dalam talian.

Aplikasi desktop TunnelBear: Windows dan macOS

Aplikasi TunnelBear untuk Windows dan macOS sangat serupa, kecuali untuk Tetapan. Kedua-dua versi menawarkan ciri yang sama - menukar TCP Override, VigilantBear, GhostBear, dan mengurus Rangkaian Dipercayai. Semua ini boleh ditukar dengan menekan cogwheel di kiri atas.

Skrin utama pelanggan TunnelBear Windows

Mereka yang ingin menyambung secepat mungkin hanya boleh tekan butang On / Off di kiri atas dan biarkan VPN memilih lokasi terbaik. Anda juga boleh memilih satu dari 20+ negara dengan menekan ikon menu lungsur turun.

Pemilihan pelayan aplikasi TunnelBear Windows

Paling penting, kedua-dua aplikasi macOS dan Windows selamat seperti yang lain. Anda’akan mendapat tahap penyulitan yang sama, protokol OpenVPN atau IKEv2, dan ciri-ciri lain.

Aplikasi mudah alih TunnelBear: Android dan iOS (iPhone & iPad)

Mengunduh versi Android atau iOS memerlukan anda log masuk ke Google Play Store atau App Store masing-masing. Mereka adalah selamat seperti versi desktop, menggunakan penyulitan dan protokol yang sama. Tetapi apa yang mereka kurang ialah ciri VigilantBear dan GhostBear dari versi desktop.

Tetapan aplikasi TunnelBear iOS

Sebenarnya, semua Tetapan yang anda dapat dengan menekan menu hamburger, kecuali untuk Rangkaian Dipercayai, tiada kaitan dengan privasi atau keselamatan. Walaupun versi mudah alih ringan itu akan baik untuk kebanyakan pengguna, anda harus tahu bahawa tanpa suis bunuh (VigilantBear atau Android’anda boleh mendapatkan pendedahan jika sambungan VPN gagal. Selain itu, tanpa protokol rahsia (GhostBear), anda mungkin menang’t dapat melayari secara bebas di China dan negara-negara lain di mana akses internet adalah terhad.

Sambungan penyemak imbas TunnelBear dan Penghalang

Pengguna Chrome mungkin juga ingin mencuba TunnelBear Blocker yang menghentikan iklan dan percubaan penjejakan, termasuk piksel e-mel, cap jari, dan pengesanan ultrasonik.

Semak artikel ini untuk mengetahui lebih lanjut mengenai menggunakan TunnelBear.

Netflix dan perkhidmatan penstriman lain

Walaupun boleh diakses pada masa lalu, Netflix tidak lagi berfungsi dengan TunnelBear, sama ada perpustakaan Amerika Syarikat, UK, atau Australia Netflix. Sekiranya ia berlaku, pengguna bahkan dari lokasi yang jauh mungkin akan mempunyai kelajuan sambungan yang cukup untuk mengalirkan dengan lancar dalam HD atau bahkan 4K - sekurang-kurangnya itu’s apa yang saya dapat dari ujian Fast.com.

Pengguna versi percuma mungkin tahu bahawa 500 MB sebulan dimenangi’t mendapatkannya terlalu jauh jika anda mahu menonton Netflix. Malangnya, versi Berbayar dimenangi’t akan membawa anda lebih jauh sama ada.

Apabila ia datang kepada platform penstriman lain, ia akan mengejutkan untuk melihat TunnelBear menyahpasang BBC iPlayer, Hulu, atau Amazon Prime dalam masa terdekat.

Artikel mendalam tentang TunnelBear untuk Netflix

Adakah ia berfungsi dengan Kodi?

TunnelBear mesra untuk Kodi. Ia menawarkan penyulitan yang hebat, melindungi IP anda, dan mudah dipasang dan digunakan. Bahagian yang terbaik adalah kelajuan yang seharusnya’t menjadi isu, tetapi anda masih harus menguji dengan versi Percuma dahulu.

Bagi mereka yang ingin menggunakan Kodi untuk melihat apa yang mereka tidak perlu’t lihat, mereka harus mempertimbangkan VPN dalam bidang kuasa yang lebih mesra daripada Kanada.

Baca di sini untuk cara menggunakan TunnelBear dengan Kodi.

Adakah TunnelBear menyokong torrenting?

Tidak, TunnelBear tidak’t menyokong torrenting, dan anda sepatutnya’t menggunakan VPN ini untuk P2P. Walaupun itu tidak’t bermakna bahawa torrenting menang’t bekerja untuk semua orang, jangan’t mengharapkan sebarang bantuan mengenai perkara ini daripada pembekal - mereka tidak memberi penjelasan mengenai keputusan mereka.

Apabila ia datang untuk merosakkan dasar, saya tidak’tidak mengesyorkan menggunakan TunnelBear kerana Kanada’undang-undang s memerlukan semua ISP dan VPN untuk log maklumat pengguna yang boleh dikenalpasti, dan laman webnya mempunyai maklumat sifar mengenai P2P. Jadi, sama ada TunnelBear berbohong kepada kerajaan tentang menyimpan kayu itu, atau ia’anda berbohong kepada anda tentang tidak menjaga mereka.

Saya cadangkan anda mencari VPN yang mesra dengan torrent jika anda tidak’t melihat masa depan anda tanpa tindakan P2P.

Sokongan: pengetahuan dan e-mel

TunnelBear tidak mempunyai sokongan sembang langsung. Mudah-mudahan, VPN ini akan menimbang semula dan menyediakan pengguna 20+ juta mereka dengan sokongan hidup yang pantas dan cepat.

Pilihan sokongan pelanggan TunnelBear

Sementara itu, halaman Bantuan di laman webnya memberikan anda tiga pilihan:

 • Cari pangkalan data bantuan
 • Semak imbas kategori dan artikel pilihan
 • Log masuk dan hantar tiket

The Maklum balas terhadap tiket sokongan anda biasanya mengambil masa beberapa hingga 24 jam. Sokongan TunnelBear pastinya telah melalui beberapa penambahbaikan kerana anda masih boleh mendapatkan komen lama dengan pengguna yang mengeluh tentang sokongan lambat dan tidak berguna.

Harga: TunnelBear banyak?

Ini adalah rancangan harga TunnelBear menawarkan:

 • Percuma
 • Pelan 1-bulan: $ 9,99
 • Pelan 1 tahun: $ 4.99 / bulan
 • Pasukan: $ 5.75 / bulan setiap tahun untuk satu orang

Pelan harga TunnelBear

Ia’s bonus besar yang boleh anda cuba dan gunakan TunnelBear secara percuma. Perkhidmatan ini membolehkan anda trafik bulanan 500 MB percuma, yang boleh diperpanjang dengan 1 GB tambahan dengan menghantar tweet tentang VPN di Twitter.

Bagi pengguna dan pengembara umum, ini juga boleh menjadi syarat yang boleh diterima jika satu-satunya tujuan adalah mengakses kandungan web geo-terhad atau menyiarkan beberapa video yang lebih kecil. Tetapi peminat VPN yang lebih serius seperti aktivis politik, penggodam, atau pengguna torrent yang memerlukan jalur lebar tanpa had tahap keselamatan yang lebih tinggi, akan mendapati versi percuma tidak berguna.

TunnelBear menerima kad kredit dan Bitcoin. Dulu ada pilihan PayPal, dan saya harap ia akan kembali suatu hari nanti, seperti Jedi.

Satu sentuhan negatif mengenai harga adalah TunnelBear tidak’t mempunyai jaminan wang balik. Walau bagaimanapun, anda boleh mencubanya secara percuma dan melihat jika anda mendapat apa yang anda mahukan. Tetapi jujur, sementara harga ini tidak’t kelihatan tinggi, anda boleh mendapatkan VPN yang lebih baik untuk wang yang sama yang menyekat Netflix dan menyokong P2P.

Sekiranya anda membeli TunnelBear VPN?

Tidak, anda sepatutnya’t. TunnelBear mungkin baik untuk pengguna kasual yang ada’t ke streaming dan mengurai, tetapi yang lain dapat dengan mudah mencari pilihan yang lebih baik pada harga yang sama.

Pengguna kuasa akan kehilangan pilihan penyesuaian, terutama untuk aplikasi mudah alih, yang hampir tidak ada di antara mereka.

Versi percuma memberikan anda tahap keselamatan dan privasi yang sama, walaupun anda’semula terhad oleh bandwidth, yang hampir tidak masuk akal untuk menggunakannya sama sekali kecuali untuk percubaan.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

66 − = 59