Kajian VPN Browsec


Gambaran keseluruhan

Browsec menunaikan janji keselamatan peramban tanpa kerumitan, dan hampir mencapai matlamatnya. Bagaimanapun, kekecewaan yang mengecewakan meletakkannya kepada pangkat tengah VPN pelayar.

Berpusat di Rusia, Browsec adalah VPN berasaskan pelayar yang popular. Tersedia untuk pelbagai penyemak imbas dan kedua-dua platform telefon pintar utama, ia menjanjikan menjadi alat yang boleh diakses dan boleh dipercayai yang boleh digunakan sesiapa sahaja. Dan sebahagiannya menyampaikan janji itu.

Seperti yang ditunjukkan oleh kajian VPN Browsec ini, VPN menawarkan tahap perlindungan privasi yang baik dan skor dengan baik dalam beberapa bidang utama, tetapi ia juga mempunyai banyak titik lemah - kelajuan dan pembalakan sekurang-kurangnya. Ia mungkin sesuai untuk anda, tetapi baca terus untuk memastikan.

Keselamatan dan privasi

Browsec menjanjikan penyulitan untuk setiap bait pengguna trafik menghantar, perlindungan penuh daripada pelaku jahat seperti penyiaran data, liputan untuk rumah dan wifi umum, dan melayari sepenuhnya tanpa nama. Oleh itu secara teori, VPN menawarkan pelbagai ciri keselamatan yang menambah perlindungan menyeluruh.

Walau bagaimanapun, perkara pertama yang menyerang pelanggan sebelum mereka memuat turun adalah bagaimana kelakuan ini adalah samar-samar, dan betapa kecilnya butiran Browsec dalam FAQnya. Ini jelas VPN itu’s senang untuk meninggalkan pengguna dalam gelap mengenai infrastruktur yang terletak di belakang pelanggannya - dan itu’s bendera merah pertama untuk semakan Browsec VPN ini.

Di sini’s rundown cepat ciri keselamatan asas yang ditawarkan:

 • Penyulitan gred ketenteraan melalui IPSec 256-bit
 • Penyelarasan IP dalam penyemak imbas melalui perlindungan kebocoran DNS
 • Proksi HTTP standard untuk menyulitkan pautan web

Apabila kami memasang VPN di Firefox, perkara menjadi lebih jelas. Pengguna boleh memilih IPSec dengan penyulitan 256-bit (yang layak sebagai “gred tentera”). Itu’s tidak selamat seperti OpenVPN, tetapi tidak tahap perlindungan yang buruk sejauh tunneling pergi. Ia juga menggunakan proksi HTTP standard untuk semua pelayar.

Di sana’tiada suis membunuh, yang menimbulkan syak lagi. Ini adalah sesuatu yang kami’d mencari dalam semua VPN yang baik, kerana ia menyediakan insurans terhadap keadaan apabila liputan VPN anda tiba-tiba jatuh. Dan syarikat itu agak kabur di sini. Apabila ditanya, mereka menyatakan bahawa suis membunuh bukan’t diperlukan untuk VPN berasaskan pelayar, tetapi itu’tidak selalu berlaku. Dan ia’tidak dijelaskan pada halaman muat turun Browsec, yang akan membersihkan perkara.

Kemudian sekali lagi, dari apa yang dapat kita lihat, prestasi kebocoran DNS cukup padat, dan sambungan kami tidak dikenali seperti yang diminta. Itu’meyakinkan. Kami tidak’Tidak seperti permintaan untuk 4 pelayar peramban berasingan, tetapi beberapa VPN berasaskan Firefox pergi lebih jauh, jadi ia’s sebenarnya pada hujung spektrum kurang mengganggu.

Keseluruhannya, ia’s prestasi bercampur. Penyulitan adalah baik, perlindungan kebocoran DNS adalah pepejal, tetapi ciri-ciri yang kurang memberi VPN yang lain. Namun, untuk aplikasi pelayar ringan, ia’s tidak baik.

Adakah Browsec VPN menyimpan log?

Pembalakan selalu menjadi keutamaan kami ketika menilai VPN, dan kajian Browsec VPN ini tidak terkecuali.

Di muka, Browsec melakukannya dengan baik di sini. Janji VPN “log kosong” dan anonimisasi penuh. Walau bagaimanapun, seperti kebanyakan VPN komersial, ia memerlukan sejumlah pengumpulan maklumat yang terhad.

Dikumpulkan oleh Browsec “maklumat operasi” tentang pelayar pengguna dalam bentuk agregat, tanpa mengaitkannya dengan identiti pengguna, sementara laman web Browsec menggunakan kuki yang berterusan, yang bukan’benar-benar perlu. Dasar Privasi juga mengaku bahawa VPN mengumpul “maklumat peribadi,” tetapi ia menang’t mendedahkan ini “melainkan jika diperlukan oleh permintaan penguatkuasaan undang-undang undang-undang.”

Ini menimbulkan persoalan tentang berapa banyak data peribadi yang dikumpulkan, dan jika ia berguna untuk siasatan penguatkuasaan undang-undang individu?

Apabila Dasar Privasi mentakrifkan maklumat peribadi sebagai samar “sebarang maklumat yang mengenal pasti anda, ini termasuk maklumat yang anda berikan apabila menggunakan perkhidmatan kami,” terdapat banyak pembalakan yang berlaku, atau tidak banyak.

Jadi pengguna harus mempercayai Browsec untuk menyampaikan janji mereka. Kami lebih suka Dasar Privasi yang solid dan jaminan besi yang membekalkan perkongsian maklumat, tetapi itu’tidak ditawarkan di sini.

Bidang kuasa adalah kebimbangan yang lain. Browsec berpangkalan di Rusia, di mana kerajaan sedang mengecilkan VPN secara bersungguh-sungguh. Ini mungkin bermakna data pengguna dilindungi daripada pihak berkuasa AS, tetapi mempercayai Moscow’pengawal selia untuk memastikan data yang selamat dari jenayah terancang dan penyensor negeri mungkin tidak terlalu ramai’rasa s.

Dan jika awak’semakin tertarik menghancurkan penapisan kerajaan, kemenangan ini’t menjadi alat untuk anda.

Kelajuan dan prestasi

Kelajuan yang baik boleh sebahagiannya menyelamatkan VPN dengan kelayakan privasi sedikit berbatu. Adakah ini berlaku dengan Browsec?

VPN menjanjikan a “kelajuan sambungan yang tinggi” sehingga 100 Mbps - walaupun jika anda menyelidiki lebih mendalam, anda’akan melihat bahawa ini merujuk kepada produk Premium, bukan tambahan Browsec percuma, yang menjamin hanya 1Mbps.

Apabila kami memuatkan aplikasi untuk ujian kelajuan, ketakutan kami telah disahkan. Dengan aplikasi percuma, beberapa daripada 4 pelayan berjaya apa-apa di atas kelajuan pejalan kaki. Perkara diperbaiki dengan pakej Premium, tetapi tidak banyak. Puncak turun kelajuan jarang mendahului 10 Mbps, dan kelajuan muat naik bergelut untuk mendapatkan lebih dari 30 Mbps.

Selain itu, mendaftar ke Browsec mengambil sebahagian besar daripada kelajuan sambungan biasa kami. Jadi kami’d perlu menasihati penggunaan VPN jika kelajuan benar-benar penting.

Liputan pelayan

Versi percuma Browsec menawarkan 4 pelayan, dengan lokasi di United Kingdom, Amerika Syarikat, Singapura, dan Belanda.

Versi Premium meluaskan pilihan yang ada secara dramatik. Pelanggan berbayar boleh mengakses 36 lokasi pelayan tambahan, termasuk pilihan di Australia, India, Perancis, Afrika Selatan, Turki, Hong Kong dan Sepanyol. Ini mewakili liputan global yang baik. Walau bagaimanapun, Amerika Selatan benar-benar dikecualikan, dan liputan Asia tidak’t cemerlang.

Jadi jangan’tidak bergantung kepada Browsec untuk privasi semasa menunggang kuda.

Kemudahan penggunaan dan sokongan berbilang platform

Browsec memasarkan dirinya sebagai pelanjutan penyemak imbas yang ringan, mudah digunakan, dan ia sebahagian besarnya menyampaikan janji ini.

Pengguna boleh memuat turun VPN untuk platform berikut:

 • Mozilla Firefox
 • Google Chrome
 • Opera
 • iOS
 • Android

Bermula boleh’t menjadi lebih mudah. Pengguna hanya boleh pergi ke halaman muat turun yang berkaitan, klik untuk memuat turun klien, kemudian tekan “Lindungi saya” butang untuk memasang Browsec pada penyemak imbas mereka. Di sana’anda tidak perlu membuat perubahan yang panjang kepada tetapan penyemak imbas anda, dan semuanya boleh diselesaikan dalam beberapa saat.

VPN adalah benar-benar multi-platform, dan perkhidmatan untuk Mac semudah dan cepat dipasang sebagai perkhidmatan untuk Mac. Dalam ujian kami, aplikasi mudah alih sama licin dan mesra pengguna sebagai versi desktop, jadi pengguna iPhone dan Android menang’t dibiarkan bergelut dengan tetapan telefon mereka.

Aplikasi itu sendiri agak asas. Anda boleh memilih pelayan dan hidupkan “perlindungan pintar” yang melibatkan VPN di laman web yang anda pilih. Itu’s hebat untuk pengguna peringkat kemasukan, tetapi boleh mematikan peminat privasi serius. Bagaimanapun, keseluruhan Browsec menyampaikan kepada misi asasnya: untuk membolehkan pengguna penyemak imbas memuat VPN yang berkesan dan dilucutkan ke bawah untuk kegunaan seharian. Dan tiada siapa yang sepatutnya mempunyai kesukaran untuk mendapatkannya dan berjalan.

Membuka kunci Netflix dan platform penstriman lain

Browsec tidak’t secara eksplisit memasarkan dirinya sebagai penyelesaian Netflix, tetapi peminat streaming mungkin dapat menggunakannya untuk mengakses kandungan geografi yang terbatas.

Apabila kami menguji VPN penyemak imbas terhadap Netflix dan Hulu geo-blocking, hasilnya adalah tampal. Walau bagaimanapun, kira-kira satu pertiga daripada pelayan Premium yang kita cuba lakukan melalui sistem menyekat, membolehkan kita mengakses lebih banyak perpustakaan kandungan yang lebih luas daripada biasanya.

Sebagai aplikasi pelayar, ada’tidak ada peluang untuk memasang Browsec dengan Amazon Fire atau Stick Fire, dan jangan’t melihatnya untuk aliran Kodi atau Roku. Tetapi jika anda perlu menstrim dalam pelayar, ia mungkin berfungsi (dan di sana’s tidak membahayakan bereksperimen dengan versi percuma).

P2P dan torrenting

Torrenting sentiasa aktiviti yang berisiko, dan setiap orang yang mendirikan sambungan P2P harus mempunyai beberapa bentuk perlindungan P2P. Malangnya, yang menang’t berlaku untuk Browsec, yang semata-mata VPN berasaskan pelayar. Walau apa pun, di sana’s tidak ada suis membunuh, yang penting untuk mengutuk dengan selamat.

Torrenters mungkin lebih suka pelanggan yang berdiri sendiri dengan proksi SOCKS5 untuk menjatuhkan torrential. Walau bagaimanapun, jika anda ingin mengakses perpustakaan yang disekat muat turun torrent yang berpotensi untuk melihat apa’s tersedia, Browsec mungkin alat yang berguna.

Penapisan dalam talian di China dan di tempat lain

Seperti yang telah kita sebutkan tadi dalam tinjauan Browsec VPN ini, bidang kuasa Rusia tidak’t menginspirasikan keyakinan bahawa Browsec akan membantu pengguna web mengelakkan penapisan di negara-negara yang menindas.

Malah, banyak pengguna melaporkan bahawa Browsec telah diharamkan di China, dan kini tidak tersedia. Terdapat pelayan Hong Kong, jadi liputan tempatan boleh dilakukan, tetapi maklum balas dari pengguna Cina bukanlah’t menggalakkan.

Pada masa yang sama, di sana’tidak menunjukkan bahawa Browsec telah melabur dalam teknologi untuk melarikan diri dari Pemeriksaan Packet Deep yang digunakan oleh Beijing’penapis s.

Oleh itu, jika anda melakukan perjalanan ke China dan mahu mengabaikan Great Firewall atau mengelakkan pengawasan negara, itu’s mungkin idea yang baik untuk mencari di tempat lain.

Sokongan pengguna

Browsec sangat teruk di mana sokongan pelanggan bimbang. Di sini’apa yang awak buat’akan mendapat:

 • The “Sokongan” butang di laman web mereka memanggil borang hubungan mudah dan tidak ada yang lain.
 • Di sana’s tidak ada sembang langsung, dan tidak pasti sokongan telefon terus untuk pelanggan.
 • Di sana’tiada forum pengguna.
 • Soalan-soalan lazimnya menawarkan jawapan yang tidak dikenali kepada hanya 3 soalan.

Walau bagaimanapun, walaupun sokongan langsung kurang, VPN’Pasukan teknikal sungguh-sungguh bertindak segera dan membantu dengan pertanyaan. Jadi sementara Browsec tidak’t menjual sokongannya dengan baik, itu bukan’t penyedia terburuk di sekitar.

Harga

Browsec menawarkan pilihan pembayaran berikut:

 • Versi percuma
 • Pakej Premium Browsec bulanan untuk $ 4.99 / bulan
 • Pakej Premium Browsec Tahunan berharga $ 3.33 / bulan

Itu’s tidak terlalu mahal oleh piawaian utama VPN. Pelanggan boleh membayar melalui Visa dan Mastercard, serta PayPal dan American Express (yang bermaksud kriptok mata wang asing’t termasuk).

Browsec telah memilih untuk menawarkan versi percuma tetap dan bukan percubaan percuma, yang merupakan keputusan yang dialu-alukan. Dan dasar bayaran balik agak jelas. Pengguna hanya mempunyai 7 hari untuk menggunakan jaminan wang balik Browsec.

Untuk berbuat demikian, mereka perlu menghantar e-mel kepada VPN di “[email dilindungi]” dan menyediakan senarai butiran pembayaran. Ia’s agak kekok, dan pengguna perlu menghantar e-mel dengan baik sebelum berlalu 7 hari. Tetapi ia seolah-olah berfungsi dengan baik.

Pokoknya

Setelah menimbang ciri-cirinya, Browsec keluar sebagai pembekal purata. Sekiranya pengguna memerlukan tambahan penyemak imbas yang ringan dan mudah digunakan untuk kegunaan desktop atau telefon pintar, ia mungkin sesuai. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa tanda tanya utama mengenai tahap perlindungan privasi dan dasar pembalakan, sementara kelajuannya meningkat’t cukup baik untuk mengabaikan kekurangan itu. Walaupun demikian, sejauh VPN pelayar percuma pergi, ia benar-benar tidak’t yang buruk.

Brayan Jackson Administrator
Candidate of Science in Informatics. VPN Configuration Wizard. Has been using the VPN for 5 years. Works as a specialist in a company setting up the Internet.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

− 1 = 1

map