Kajian VPN SumRando

SumRando adalah sebuah syarikat yang seolah-olah mendapatkan semua asas-asas yang betul, tetapi berjauhan ketika datang ke prestasi dan ciri-ciri.


SumRando mungkin tidak mempunyai nama yang baik, tetapi ia seolah-olah mempunyai asas-asas yang dipaku. Ia ditubuhkan pada tahun 2011 dan dihoskan di negara Mauritania (Mauritius). Secara keseluruhannya, ia seolah-olah menjadi perkhidmatan yang baik yang tidak dapat bersaing dengan anak-anak lelaki yang besar tetapi belum cukup.

SumRando VPN jatuh di belakang dalam ciri-ciri. Adalah baik untuk melihat mereka menambah lebih banyak pelayan dan menjadi sedikit kurang jelas dengan dasar pembalakan mereka. Untuk mengetahui butiran, mari’menyelam ke apa’s yang paling penting: keselamatan.

Keselamatan dan privasi

Perkara pertama yang kita periksa ketika datang ke keselamatan untuk VPN ialah penyulitan yang digunakan dan aspek lain. Berikut adalah gambaran ringkas tentang ciri-ciri mereka:

 • AES-128 enkripsi
 • Protokol OpenVPN sahaja
 • Pencegahan DNS-kebocoran
 • Bunuh suis

SumRando menggunakan penyulitan AES 128-bit yang selamat, tetapi tidak sekuat tenaga seperti standard industri AES-256.

Selain itu, anda hanya boleh menggunakan protokol terowong OpenVPN. Walaupun OpenVPN adalah protokol yang agak berjaya, ia tidak berfungsi dalam keadaan tertentu (contohnya di China). Selain itu, SumRando tidak mempunyai ciri tambahan seperti multi-hop.

Dengan itu, ia mempunyai semua asas penting, jadi anda perlu menggunakannya dengan selamat.

Adakah SumRando VPN menyimpan log?

Sama seperti mana-mana VPN lain, SumRando mendakwa tidak menyimpan sebarang log. Dasar Privasi mereka dengan jelas menyatakan bahawa mereka tidak menyimpan log, tetapi mereka bercanggah dengan hanya beberapa perenggan kemudian.

Syarikat menyebut data yang disimpan, dan termasuk masa yang anda sambung (dan terputus), jumlah data yang anda pindahkan untuk tujuan perakaunan dan maklumat pengurusan akaun. Walaupun hal ini tidak mengerikan, ia’tidak betul sama ada.

SumRando berpusat di Mauritius, yang merupakan sebuah negara yang dikenali untuk privasi yang dimiliki oleh rakyatnya. Satu perkara yang anda boleh yakin adalah bahawa ia akan menjadi sangat sukar bagi mana-mana agensi kerajaan atau penguatkuasaan undang-undang untuk mengekstrak maklumat mengenai anda.

Kelajuan dan prestasi

Apabila ia datang kepada pelayan, SumRando mempunyai sejumlah 13 pelayan tersebar di sejumlah 8 lokasi. Ini bukan inventori pelayan yang baik dan membuat kita ragu dengan VPN’kemampuan dalam jabatan prestasi. Dengan itu, hubungannya pantas di lokasi kami.

Kemudahan penggunaan dan sokongan berbilang platform

SumRando VPN tidak menyokong banyak platform. Pada masa ini, ia hanya terdapat pada dua:

 • Windows
 • Android

Jika anda mahukan perkhidmatan untuk PC, anda boleh memuat turun VPN melalui laman web atau memuat turun aplikasi dari Google Play Store jika anda mencari aplikasi Android.

Tiada perkhidmatan untuk Mac atau iPhone, yang merupakan dua platform besar dengan asas pelanggan berjuta-juta. GUI juga sangat barebones, dan terdapat beberapa masalah yang dilaporkan oleh penggunanya, seperti program yang sering menyebabkan Windows Explorer “Tidak Menjawab.” Ringkasnya, perkhidmatan itu adalah sub-par dari segi keserasian.

Membuka kunci Netflix dan platform penstriman lain

Semasa ujian, kami mendapati SumRando VPN tidak bagus untuk melangkau geo-blocking. Sekiranya anda merancang untuk menonton rancangan TV menggunakan SumRando, anda mungkin mendapati teknologi penyekatan yang digunakan oleh semua perkhidmatan streaming terlalu sukar.

Kami mendapati bahawa SumRando VPN gagal mengakses Netflix US, Hulu, atau BBC iPlayer.

Mujurlah, terdapat banyak VPN yang sesuai untuk penstriman:

VPN Terbaik untuk Netflix

VPN Terbaik untuk Hulu

VPN Terbaik untuk BBC iPlayer

P2P dan torrenting

Kami mendapati tidak mungkin untuk memuat turun torrents semasa menggunakan SumRando VPN. Penyedia menghalang semua sambungan P2P.

Sekiranya anda mencari VPN yang baik untuk mengurai, sila lihat VPN Terbaik kami untuk senarai Torrenting.

Cadangan kami ialah TorGuard yang merupakan VPN yang telah dibina secara khusus untuk mengutuk.

Penapisan dalam talian di China dan di tempat lain

China terkenal dengan Great Firewall dan penapisan internet. Salah satu sebab utama mengapa orang menggunakan VPN adalah untuk dapat mengakses internet dengan cara yang benar-benar tidak disensor dan mengelakkan pengawasan dalam talian yang kelihatannya wujud di hampir setiap negara utama di dunia.

Salah satu cara utama di mana China menghentikan orang menggunakan VPN adalah dengan menyekat sesiapa sahaja menggunakan protokol OpenVPN. Oleh kerana OpenVPN adalah satu-satunya protokol yang digunakan oleh SumRando VPN, tidak menghairankan bahawa ia tidak berfungsi sama sekali di China.

Sokongan pengguna

Sehingga sekarang, tidak ada sembang langsung atau sokongan telefon untuk SumRando VPN. Walau bagaimanapun, mereka memberikan anda beberapa alternatif yang berbeza untuk menghubungi mereka untuk mendapatkan bantuan. Disana ada:

 • Tiket sokongan
 • Soalan Lazim

Soalan Lazim mereka agak terperinci dan memberikan maklumat tentang semua produk mereka (SumRando menyediakan perkhidmatan tambahan seperti pemesejan terenkripsi dan proksi web). Walau bagaimanapun, beberapa soalan penting dilangkau sama sekali. Sokongan pelanggan adalah agak cepat dan membantu.

Walaupun pilihan sokongan langsung akan menjadi lebih baik, kebanyakan VPN kaliber ini tidak mampu membayar pilihan sedemikian. Keseluruhannya, kami dapati sokongan pelanggan mereka untuk menjadi cukup memuaskan dan salah satu aspek yang lebih baik dari SumRando VPN.

Harga

SumRando mempunyai banyak pelan harga yang berbeza. Biarkan’s melihat semua mereka.

 • Pelan Bebas Anonymous (tiada pendaftaran diperlukan)
 • Pelan Percuma
 • Pelan 1-bulan: $ 10.00 / bulan
 • Pelan 6-bulan: $ 42 ($ 7.00 / bulan)
 • Pelan 12 bulan: $ 72 ($ 6.00 / bulan)

Pilihan untuk memilih antara 2 pelan percuma pastinya satu perkara yang baik. Walaupun anda hanya mendapat 1 GB data setiap bulan dengan masing-masing, hakikat bahawa anda boleh menggunakan Pelan Tanpa Anonymous tanpa mendaftar adalah penambahan yang sangat baik, dan satu yang tidak dijumpai dalam banyak VPN lain.

Bagi kaedah pembayaran, anda mempunyai pilihan PayPal dan Bitcoin. Bitcoin mungkin lebih disukai oleh orang-orang yang memprioritaskan nama yang tidak dikenali di atas segala yang lain.

Malangnya, tidak ada cara untuk mendapatkan bayaran balik. Jika anda mengetahui bahawa anda tidak menyukai SumRando VPN, anda terjebak dengannya. Kami mengesyorkan menggunakan versi percuma untuk mengetahui sama ada anda suka perkhidmatan itu atau tidak.

Pokoknya

Seperti kebanyakan VPN yang lain, SumRando VPN baik untuk beberapa perkara dan tidak begitu baik untuk orang lain. Iaitu, ia’s baik jika matlamat anda adalah untuk melayari atau mungkin anda’Perhatikan bahawa perkhidmatan itu menyahsekatkan platform streaming pilihan anda. Dengan itu, terdapat banyak perkhidmatan yang lebih baik yang ada pada harga yang sama.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

74 − 65 =