Δωρεάν εφαρμογές προστασίας από ιούς που απαιτούν τεράστιες ποσότητες επικίνδυνων δικαιωμάτων που δεν χρειάζονται


Το Master Master, το Virus Cleaner, το Antivirus, το Cleaner (MAX Security) και το Clean Master είναι τρεις δωρεάν εφαρμογές προστασίας από ιούς που μπορείτε να βρείτε στο Google Play. Μα αυτό’δεν είναι το μόνο πράγμα που έχουν κοινό: αυτές οι εφαρμογές είναι επίσης εκπληκτικά δημοφιλείς και δυνητικά επικίνδυνες.

Οτι’επειδή είναι’ζητώντας από τους χρήστες να τους δώσουν πολλά επικίνδυνες άδειες που δεν κάνουν’t φαίνεται να χρειάζεται. Δικαιώματα όπως να γνωρίζετε πού βρίσκεστε ανά πάσα στιγμή, να είστε σε θέση να χρησιμοποιήσετε τη φωτογραφική μηχανή σας και ακόμη και να χρησιμοποιείτε το τηλέφωνό σας χωρίς τη γνώση σας.

Αυτές οι εφαρμογές έχουν ληφθεί περισσότερες από 2 δισεκατομμύρια φορές από χρήστες σε όλο τον κόσμο, οι χρήστες που βάζουν τον εαυτό τους και όλα τα πολύτιμα δεδομένα για τα τηλέφωνά τους σε κίνδυνο. Για παράδειγμα, επιτρέποντας στο Virus Cleaner να ανεβάσει αρχεία στο σύστημά σας, θα μπορούσατε να του επιτρέπετε να προσθέσει περισσότερα κακόβουλα προγράμματα στη συσκευή σας [pdf] που’θα πρέπει να πληρώσετε για να το αφαιρέσετε. Το Master Master και το Clean Master θα εκκινήσουν εφαρμογές αυτόματα αν τους δώσετε τα σωστά δικαιώματα.

Παρόλο που αυτές οι εφαρμογές έχουν κριθεί ένοχες για αυτές τις κακόβουλες δραστηριότητες στο παρελθόν, αυτοί’εξακολουθεί να είναι διαθέσιμο στο Google Play και να συγκεντρώνει εκατομμύρια εγκαταστάσεις κάθε μήνα.

Επειδή η Google δεν έχει λάβει μέτρα εναντίον τους, συνιστούμε στους χρήστες να υποβάλλουν τις ακόλουθες ερωτήσεις πριν να εγκαταστήσουν οποιαδήποτε εφαρμογή:

 • Χρειάζομαι πραγματικά μια εφαρμογή προστασίας από ιούς? Ως επί το πλείστον, η απάντηση δεν είναι - εκτός και αν εσείς’να εγκαταστήσετε ανεπίσημες εφαρμογές ή να μην ενημερώσετε τις άλλες εφαρμογές ή το τηλέφωνό σας.
 • Είναι αυτή η εφαρμογή από έναν αξιόπιστο προγραμματιστή? Αν δεν είναι’t, μπορεί να θέλετε να επιλέξετε ένα από ένα γνωστό εμπορικό σήμα.
 • Αυτή η εφαρμογή χρειάζεται πραγματικά αυτές τις επικίνδυνες άδειες? Συνήθως δεν είναι’t. Αλλά μερικές φορές, αρνούμενος ορισμένα δικαιώματα, ολόκληρη η εφαρμογή μπορεί να μην λειτουργεί. Σε εκείνο το σημείο, εσύ’πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο να έχετε μια διαφορετική εφαρμογή προστασίας από ιούς.

Δωρεάν εφαρμογές προστασίας από ιούς που απαιτούν τεράστιες ποσότητες επικίνδυνων δικαιωμάτων που δεν χρειάζονται Θέλετε όλες τις πληροφορίες σε μια εύκολη μορφή που μπορείτε να κατεβάσετε; Δείτε το infographic μας

Ενημέρωση: Google’της νέας εταιρείας App Defense Alliance

Μετά την δημοσίευση και τη συζήτησή μας σε πολλά καταστήματα, όπως το Forbes, το Daily Express και το Mirror, η Google παραδέχθηκε ότι έχει πρόβλημα να εμποδίζει εφαρμογές που περιέχουν κακόβουλο λογισμικό. Προκειμένου να αποφευχθεί η εμφάνιση εφαρμογών κακόβουλων προγραμμάτων στο Play Store, η Google έχει δημιουργήσει το Συμμαχία εφαρμογών άμυνας σε συνεργασία με το ESET, το Lookout και το Zimperium.

Αυτές οι τρεις εταιρείες προστασίας από ιούς έχουν εκτεταμένη εμπειρία στην έρευνα και τον εντοπισμό κακόβουλου λογισμικού και ελπίζουμε να βοηθήσουμε το Google να κρατήσει επικίνδυνες εφαρμογές μακριά από δισεκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως.

Σχετικά με αυτή την έρευνα

Σε αυτήν την έρευνα, εξετάσαμε τις 15 πιο δημοφιλείς δωρεάν εφαρμογές προστασίας από ιούς (όλες στις 30 κορυφαίες εφαρμογές προστασίας από ιούς) στο Google Play Store για να δούμε τι είδους δικαιώματα’ζητώντας. Αυτές οι εφαρμογές έχουν κατεβάσει περισσότερες από 2 δισεκατομμύρια φορές - και ζητώντας πιο επικίνδυνες άδειες από όσες προφανώς χρειάζονται.

Τα τυπικά δικαιώματα, όπως η χρήση του Bluetooth ή του διαδικτύου, φέρουν την ένδειξη κανονικές άδειες από την Google και δίνεται από προεπιλογή.

Ωστόσο, δικαιώματα που μπορούν να επηρεάσουν έναν χρήστη’ή να επηρεάσετε τη συσκευή’Η κανονική λειτουργία της συσκευής χαρακτηρίζεται ως επικίνδυνα δικαιώματα και ο χρήστης πρέπει να συμφωνήσει ρητά σε αυτά τα δικαιώματα όταν χρησιμοποιούν την εφαρμογή. Οι επικίνδυνες άδειες περιλαμβάνουν τη χρήση του μικροφώνου, της κάμερας, την πραγματοποίηση κλήσεων, την ανάγνωση και την εγγραφή αρχείων και πολλά άλλα.

Το πρόβλημα εδώ είναι ότι πολλές εφαρμογές ζητούν πιο επικίνδυνες άδειες από αυτές που πραγματικά χρειάζονται να λειτουργήσουν.

Βασικά καραβάνια

 • 12 από τις 15 δωρεάν εφαρμογές προστασίας από ιούς βασίζονται σε Κίνας ή Χονγκ Κονγκ
 • Ο προγραμματιστής Cheetah Mobile, με 2 δωρεάν εφαρμογές προστασίας από ιούς, είναι γνωστός απάτη διαφήμισης
 • 2 εφαρμογές αναγνωρίστηκαν ως spyware ή κακόβουλο λογισμικό από την ινδική κυβέρνηση
 • 1 εφαρμογή έχει αναγνωριστεί ως rogueware [pdf]
 • Αιτήματα εφαρμογών 1-10 επικίνδυνες άδειες, με μέσο όρο 6 ανά εφαρμογή
 • Περιττές επικίνδυνες άδειες περιλαμβάνουν τη δυνατότητα πραγματοποιήστε κλήσεις, τραβήξτε φωτογραφίες, και εγγραφή ήχου

Τι’Είναι επίσης ενδιαφέρον να σημειώσουμε ότι τρεις ξεχωριστοί προγραμματιστές - το ONE App Ltd, το Hyper Speed ​​και το Smooth Apps Studio - μοιράζονται την ίδια διεύθυνση στο Χονγκ Κονγκ. Αυτοί οι προγραμματιστές’ οι εφαρμογές (τέσσερις συνολικά) έχουν πλέον καταργηθεί από το Play store.

Για να γίνει αυτή η ανάλυση, οι εφαρμογές αυτές λήφθηκαν απευθείας από το Google Play store. Στη συνέχεια, τα αρχεία APK εξήχθησαν από αυτές τις εφαρμογές και τα δικαιώματα λήφθηκαν από αυτά τα APK.

Ομάδες εφαρμογών για “επικίνδυνα δικαιώματα” λήφθηκαν από το δηλωτικό προγραμματιστή Android. Οι κατάταξης ελήφθησαν από την αρχική έρευνα τον Ιούλιο του 2019.

Τα πιο συνηθισμένα αιτήματα άδειας αιτήσεων σχετικά με την εφαρμογή προστασίας από ιούς

Στην έρευνά μας, αναλύσαμε τα δικαιώματα (και τα επίπεδα αυτών των δικαιωμάτων) που ζητήθηκαν από τις 15 δωρεάν εφαρμογές προστασίας από ιούς που βρέθηκαν στα κορυφαία 30 αποτελέσματα για “antivirus”. Σημείωση: η αρχική μέτρηση ήταν 16, αλλά μια εφαρμογή προστασίας από ιούς απομακρύνθηκε από το Play Store προτού την αναλύσουμε.

Όταν εξετάζουμε το συνολικό ποσό των δικαιωμάτων που ζητούνται από αυτές τις εφαρμογές, εντοπίσαμε ορισμένα δικαιώματα ως επικίνδυνα βάσει του προγραμματιστή Android’s.

Πίνακας 1. Τα πιο κοινά δικαιώματα επικίνδυνων εφαρμογών

Επικίνδυνη άδειαΑριθμός αιτήσεων
android.permission.WRITE_EXTERNAL_STORAGE 15
android.permission.READ_EXTERNAL_STORAGE 14
android.permission.READ_PHONE_STATE 12
android.permission.CAMERA 11
android.permission.GET_ACCOUNTS 10
android.permission.ACCESS_COARSE_LOCATION 9
android.permission.ACCESS_FINE_LOCATION 9
android.permission.READ_CONTACTS 7
android.permission.CALL_PHONE 6
android.permission.WRITE_CONTACTS 2
android.permission.RECORD_AUDIO 1

Όπως φαίνεται από τον πίνακα, η δυνατότητα εγγραφής σε εξωτερικό αποθηκευτικό χώρο ζητείται από κάθε εφαρμογή, ενώ η δυνατότητα εγγραφής ήχου ζητείται μόνο από ένα - Master Security, την # 1 δωρεάν εφαρμογή προστασίας από ιούς στο Play Store.

Εμείς’Θα περάσουμε αυτά τα επικίνδυνα δικαιώματα εφαρμογής σε βάθος πιο κάτω.

Γιατί αυτές οι εφαρμογές θέλουν αυτά τα επικίνδυνα δικαιώματα?

Ως επί το πλείστον, η απάντηση είναι πολύ απλή: χρήματα.

Ενώ μπορούμε να είμαστε πολύ ύποπτοι για εφαρμογές από περιοριστικές και πεινασμένες χώρες όπως η Κίνα, η απλή αλήθεια είναι ότι τα δεδομένα είναι μια πολύ, πολύ μεγάλη επιχείρηση. Το’αναμένεται να φθάσει τα 274 δισ. δολάρια μέχρι το 2022.

Δεδομένα ανταλλαγής τοποθεσίας έναντι χρημάτων

Όταν πρόκειται για εφαρμογές, τα πιο κερδοφόρα δεδομένα προέρχονται από επικίνδυνα δικαιώματα που ζητήθηκαν από 9 από τις 15 εφαρμογές προστασίας από ιούς που αναλύθηκαν εδώ: τοποθεσία, τοποθεσία, τοποθεσία.

Συγκεκριμένα, εμείς’μιλάμε ACCESS_COARSE_LOCATION και ACCESS_FINE_LOCATION, το οποίο χρησιμοποιεί συντεταγμένες GPS, δεδομένα κελιών και / ή wifi για να αποκαλύψει τους χρήστες’ τοποθεσίες. Με αυτά τα δικαιώματα, αυτοί’μπορεί να εντοπίσει τους χρήστες μέσα σε λίγα μέτρα.

Σύμφωνα με μια έκθεση της New York Times, οι εφαρμογές για κινητά μπορούν να στέλνουν δεδομένα θέσης χρήστη κάθε 2 δευτερόλεπτα, και σε ορισμένες περιπτώσεις, περισσότερες από 14.000 φορές την ημέρα σε διάφορες εταιρείες. Αυτές οι εταιρείες μάρκετινγκ “να πωλούν, να χρησιμοποιούν ή να αναλύουν τα δεδομένα για να εξυπηρετούν τους διαφημιστές, τα καταστήματα λιανικής πώλησης και ακόμη και τα αμοιβαία κεφάλαια κινδύνου που αναζητούν γνώσεις σχετικά με τη συμπεριφορά των καταναλωτών.”

Πώς λειτουργεί είναι ότι μια εταιρεία μάρκετινγκ θα προσφέρει στους προγραμματιστές κινητών εφαρμογών χρήματα αν προσθέσουν μερικές σειρές κώδικα ή SDK στις εφαρμογές τους. Το SDK συγκεντρώνει όλα τα δεδομένα που μπορεί να έχει πρόσβαση η εφαρμογή και οι προγραμματιστές λαμβάνουν ένα ωραίο μηνιαίο έλεγχο σε αντάλλαγμα.

Μια έρευνα BuzzFeed News έδειξε πώς μια εταιρεία μάρκετινγκ - ένας μεσίτης δεδομένων που εδρεύει στο Παρίσι, που ονομάζεται Teemo - έστειλε εφαρμογές ηλεκτρονικών εφαρμογών για πρόσβαση στα δεδομένα τους:

BuzzFeed Νέα Η πρόταση Teemo pay-for-SDK

Αυτό είναι πολλά χρήματα. Για παράδειγμα, το Security Master έχει 500 εκατομμύρια εγκαταστάσεις. Σύμφωνα με το SimilarWeb, η εφαρμογή έχει περίπου 1,76 εκατομμύρια ενεργούς μηνιαίους χρήστες μόνο στις ΗΠΑ. Σε $ 4 για 1000 χρήστες, αυτό είναι ίσο $ 7,040 / μήνα. Από μια χώρα, για έναν μεσίτη δεδομένων.

Εάν εργάζονται με 3 μεσίτες δεδομένων, αυτό θα μπορούσε να είναι 21.000 δολάρια από τις ΗΠΑ μόνο. Εάν εργάζονται με 5, αυτό είναι κάτι παραπάνω από 35.000 δολάρια / μήνα.

Ένας άλλος μεσίτης εφαρμογών, Epom Apps, έχει επίσης μια παρόμοια δομή πληρωμής με την Teemo:

Η Epom εφαρμόζει μηνιαίες εκτιμήσεις εσόδων για εφαρμογές

Εδώ προσθέσαμε το Master of Security’s 1,76 εκατομμύρια Αμερικάνους μηνιαίους ενεργούς χρήστες, και εκτιμάται καθημερινά ενεργό ποσό χρήστη 1 εκατομμύριο. Τα μηνιαία έσοδα είναι παρόμοια: $ 7.056 / μήνα. Ωστόσο, μια άλλη σημαντική πτυχή είναι τι’s γράφονται κάτω από τον υπολογισμό των εσόδων τους: Με τα περισσότερα δικαιώματα που περιλαμβάνονται (δηλαδή Fine Location, Bluetooth) τα κέρδη σας θα αυξηθούν.

Το’είναι απλά στη συνέχεια: Τα περισσότερα δεδομένα που μπορείτε να πάρετε, δηλαδή πιο επικίνδυνα δικαιώματα ανά χρήστη, τα περισσότερα χρήματα εσείς’Θα κερδίζω κάθε μήνα.

Για τους χρήστες, αυτό αποτελεί μια μεγάλη απειλή προστασίας προσωπικών δεδομένων. Ενώ οι εφαρμογές είναι πρόθυμες να δηλώσουν ότι όλα αυτά τα στοιχεία παρακολούθησης είναι “Ανώνυμος,” οι έρευνες έχουν δείξει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία όπως τα ανώνυμα δεδομένα. Στην πραγματικότητα, μία μελέτη έδειξε ότι με μόνο 4 σημεία δεδομένων χρονικού και τόπου, θα μπορούσαν να αναγνωρίσουν με μοναδικό τρόπο το 95% των ατόμων στην μελέτη τους.

Δεδομένα για κακόβουλους και παράνομους σκοπούς

Ωστόσο, ενδέχεται να υπάρχουν επίσης παράνομες ή αιφνιδιαστικές αιτίες για τις εφαρμογές που χρησιμοποιούν δεδομένα που έχουν αποκτηθεί από αυτές τις επικίνδυνες άδειες. Για παράδειγμα, η έρευνα έδειξε πως μια εφαρμογή καιρού όχι μόνο έστειλε δεδομένα χρήστη σε διακομιστές στην Κίνα (από όλα τα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένων των READ_EXTERNAL_STORAGE). Επίσης, ξεκίνησε κρυφά τους περιηγητές ιστού για να κάνει κλικ στις διαφημίσεις ιστότοπου και επιχείρησε να εγγραφεί στους τηλεφωνικούς αριθμούς υψηλής ποιότητας (που κοστίζει τους χρήστες πολλά χρήματα κάθε μήνα).

Άλλες εφαρμογές έχουν ανακαλυφθεί για να κάνουν κακόβουλες τηλεφωνικές κλήσεις (χρησιμοποιώντας το CALL_PHONE άδεια), καθώς και για την αποξήρανση, την κρυπτογράφηση και την αποστολή όλων των δεδομένων σε έναν απομακρυσμένο ιστότοπο.

Συνολικά, η ποσότητα κακόβουλων ή προσοδοφόρων στοιχείων που μπορούν να γίνουν με τα δεδομένα των χρηστών είναι συγκλονιστική και συχνά περιορίζεται μόνο από τους απατεώνες’ ή εταιρείες εμπορίας’ δημιουργικότητα.

Επικίνδυνα δικαιώματα εφαρμογής από εφαρμογή προστασίας από ιούς

Δεν είναι όλες αυτές οι δωρεάν εφαρμογές προστασίας από ιούς να ζητούν όσο μπορούν. Για παράδειγμα, η τεχνολογία Tap Technology SIA που βασίζεται στη Λετονία, η οποία αναπτύσσει την εφαρμογή Antivirus Mobile - Cleaner, ο ανιχνευτής ιών τηλεφώνου ζητάει μόνο τη δυνατότητα εγγραφής εξωτερικού χώρου αποθήκευσης.

Ωστόσο, ορισμένες εφαρμογές ζητούν έως και 10 επικίνδυνες άδειες. Μπορείτε να δείτε τους χειρότερους παραβάτες στον παρακάτω πίνακα.

Πίνακας 2. Επικίνδυνα δικαιώματα εφαρμογής από εφαρμογή προστασίας από ιούς

Όνομα εφαρμογήςNo. των επικίνδυνων αδειώνPermission όνομα
Ασφάλεια Master - Antivirus, VPN, AppLock, Booster

Το Google Play εγκαθιστά: 500 εκατομμύρια

10
 • Πρόσβαση σε χονδρό σημείο
 • Αποκτήστε πρόσβαση σε εξαιρετική τοποθεσία
 • ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ
 • Λάβετε λογαριασμούς
 • Διαβάστε τις επαφές
 • Διαβάστε την εξωτερική αποθήκευση
 • Διαβάστε την κατάσταση του τηλεφώνου
 • Εγγραφή ήχου
 • Γράψτε τις επαφές
 • Γράψτε εξωτερική αποθήκευση
Antivirus Free 2019 - Σάρωση & Αφαιρέστε τον ιό, καθαρίστε

Το Google Play εγκαθιστά: 10 εκατομμύρια

9
 • Πρόσβαση σε χονδρό σημείο
 • Αποκτήστε πρόσβαση σε εξαιρετική τοποθεσία
 • Τηλεφωνήστε στο τηλέφωνο
 • ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ
 • Λάβετε λογαριασμούς
 • Διαβάστε τις επαφές
 • Διαβάστε την εξωτερική αποθήκευση
 • Διαβάστε την κατάσταση του τηλεφώνου
 • Γράψτε εξωτερική αποθήκευση
Virus Cleaner 2019 - Antivirus, Καθαριστικό & Αρωγός

Το Google Play εγκαθιστά: 50 εκατομμύρια

9
 • Πρόσβαση σε χονδρό σημείο
 • Αποκτήστε πρόσβαση σε εξαιρετική τοποθεσία
 • Τηλεφωνήστε στο τηλέφωνο
 • ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ
 • Λάβετε λογαριασμούς
 • Διαβάστε τις επαφές
 • Διαβάστε την εξωτερική αποθήκευση
 • Διαβάστε την κατάσταση του τηλεφώνου
 • Γράψτε εξωτερική αποθήκευση
Virus Cleaner, Antivirus, Καθαριστικό (MAX Security)

Το Google Play εγκαθιστά: 50 εκατομμύρια

9
 • Πρόσβαση σε χονδρό σημείο
 • Αποκτήστε πρόσβαση σε εξαιρετική τοποθεσία
 • Τηλεφωνήστε στο τηλέφωνο
 • ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ
 • Λάβετε λογαριασμούς
 • Διαβάστε τις επαφές
 • Διαβάστε την εξωτερική αποθήκευση
 • Διαβάστε την κατάσταση του τηλεφώνου
 • Γράψτε εξωτερική αποθήκευση
Σούπερ τηλέφωνο Καθαριστικό: Virus Cleaner, Καθαριστικό τηλεφώνου

Το Google Play εγκαθιστά: 50 εκατομμύρια

9
 • Πρόσβαση σε χονδρό σημείο
 • Αποκτήστε πρόσβαση σε εξαιρετική τοποθεσία
 • Τηλεφωνήστε στο τηλέφωνο
 • ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ
 • Λάβετε λογαριασμούς
 • Διαβάστε τις επαφές
 • Διαβάστε την εξωτερική αποθήκευση
 • Διαβάστε την κατάσταση του τηλεφώνου
 • Γράψτε εξωτερική αποθήκευση
Clean Master - Antivirus, Applock & Καθαριστής

Το Google Play εγκαθιστά: 1 δισεκατομμύριο

7
 • Πρόσβαση σε χονδρό σημείο
 • Αποκτήστε πρόσβαση σε εξαιρετική τοποθεσία
 • ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ
 • Λάβετε λογαριασμούς
 • Διαβάστε την εξωτερική αποθήκευση
 • Διαβάστε την κατάσταση του τηλεφώνου
 • Γράψτε εξωτερική αποθήκευση

Σημειώστε ότι αυτοί οι 6 χειρότεροι παραβάτες έχουν συνολικά 1,66 δισεκατομμύρια downloads ήδη στο κατάστημα Google Play.

Οι επικίνδυνες εξηγήσεις εξηγούνται

Από τα 30 επικίνδυνα δικαιώματα που παραθέτει η Google, αυτές οι 15 εφαρμογές αντιμετώπισης ιών ζήτησαν 11. Αφήστε’τα δούμε λεπτομερώς. Εμείς’Θα σημειωθεί επίσης ο κίνδυνος για την προστασία της ιδιωτικής σας ζωής και της ασφάλειας, με υψηλό κίνδυνο να παρουσιαστεί το μεγαλύτερο.

εικονίδιο μικροφώνου ΕΓΓΡΑΦΗ AUDIO

 • ΚΙΝΔΥΝΟΣ: ΥΨΗΛΟΣ
 • 1/15 αιτήσεις που ζητήθηκαν

Με αυτήν την άδεια, η εφαρμογή προστασίας από ιούς μπορεί να εγγράψει ήχο και επιτρέπει τη χρήση της συσκευής’s μικροφώνου.

Αυτή η άδεια ζητείται μόνο από το Security Master - Antivirus, VPN, AppLock, Booster, μια κορυφαία 5 εφαρμογή για “antivirus” στο Google Play.

εικονίδιο τηλεφώνου ΚΛΗΣΗ ΤΗΛΕΦΩΝΟΥ

 • ΚΙΝΔΥΝΟΣ: ΥΨΗΛΟΣ
 • 6/15 αιτήσεις που ζητήθηκαν

Αυτό επιτρέπει σε κάθε εφαρμογή να πραγματοποιεί τηλεφωνική κλήση απευθείας από την εφαρμογή, χωρίς να χρησιμοποιεί τη διεπαφή Dialer ή απαιτεί από τον χρήστη να επιβεβαιώσει την κλήση.

εικονίδιο κάμερας ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ

 • ΚΙΝΔΥΝΟΣ: ΥΨΗΛΟΣ
 • 11/15 αιτήσεις που ζητήθηκαν

Αυτό επιτρέπει στην εφαρμογή εφαρμογής προστασίας από ιούς να χρησιμοποιεί τη συσκευή σας’s φωτογραφική μηχανή.

Εικονίδιο GPS ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

 • ΚΙΝΔΥΝΟΣ: ΥΨΗΛΟΣ
 • 9/15 αιτήσεις που ζητήθηκαν

Αυτό το δικαίωμα επιτρέπει στην εφαρμογή να προσδιορίσει την ακριβή τοποθεσία σας, χρησιμοποιώντας GPS, κινητά δεδομένα κελιών, wifi ή και τα τρία σε συνδυασμό.

εικονίδιο ανάγνωσης λίστας επαφών ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

 • ΚΙΝΔΥΝΟΣ: ΜΕΣΑΙΟ
 • 7/15 αιτήσεις που ζητήθηκαν

Αυτό επιτρέπει στην εφαρμογή προστασίας από ιούς να εξετάζει τα δεδομένα των επαφών σας.

εικονίδιο γραφής λίστας επαφών Γράψτε τις επαφές

 • ΚΙΝΔΥΝΟΣ: ΜΕΣΑΙΟ
 • 2/15 αιτήσεις που ζητήθηκαν

Αυτό επιτρέπει στην εφαρμογή να κάνει αλλαγές στα δεδομένα των επαφών σας.

Αυτή η άδεια ζητείται από: Security Master - Antivirus, VPN, AppLock, Booster και 360 Ασφάλεια - Δωρεάν Antivirus, Booster, Καθαριστικό.

εικονίδιο ανάγνωσης εξωτερικής αποθήκευσης ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ

 • ΚΙΝΔΥΝΟΣ: ΜΕΣΑΙΟ
 • Ζητήθηκαν 14/15 εφαρμογές

Αυτό το δικαίωμα επιτρέπει στην εφαρμογή να διαβάζει ή να προβάλλει αρχεία στο εξωτερικό αποθηκευτικό χώρο. Αυτό είναι επίσης μια λογική άδεια για μια εφαρμογή προστασίας από ιούς, αν και δεν απαιτούν όλες οι εφαρμογές. Από την άλλη πλευρά, η εφαρμογή μπορεί επίσης να αποκτήσει πρόσβαση σε άλλα αρχεία χρήστη, αρχεία καταγραφής εφαρμογών τρίτου μέρους ή αρχεία καταγραφής συστήματος.

Αυτό το δικαίωμα απαιτείται από όλες τις εφαρμογές, εκτός από το Antivirus Mobile - Cleaner, το Scanner Virus Phone από τον προγραμματιστή Tap Technology SIA.

εικονίδιο ανάγνωσης κατάστασης τηλεφώνου ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΗΛΕΦΩΝΟΥ

 • ΚΙΝΔΥΝΟΣ: ΜΕΣΑΙΟ
 • 12/15 αιτήσεις που ζητήθηκαν

Αυτό επιτρέπει στις εφαρμογές προστασίας από ιούς τη δυνατότητα να έχουν πρόσβαση μόνο στην ανάγνωση για την κατάσταση του τηλεφώνου σας. Αυτό σημαίνει ότι’θα μπορείτε να δείτε τον αριθμό τηλεφώνου σας, την κατάσταση των συνεχιζόμενων κλήσεων και τις πληροφορίες κυψελοειδούς δικτύου.

εικονίδιο λογαριασμού ΛΗΨΤΕ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ

 • ΚΙΝΔΥΝΟΣ: ΜΕΣΑΙΟ
 • 10/15 αιτήσεις που ζητήθηκαν

Αυτό το δικαίωμα επιτρέπει σε μια εφαρμογή πρόσβαση στην λίστα λογαριασμών στην Υπηρεσία Λογαριασμών.

εικονίδιο χονδρικής θέσης ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ

 • ΚΙΝΔΥΝΟΣ: ΜΕΣΑΙΟ
 • 9/15 αιτήσεις που ζητήθηκαν

Αυτό επιτρέπει στην εφαρμογή εντοπισμού ιών να καθορίσει τη συσκευή’με χρήση κινητών δεδομένων κελιών, wifi ή και των δύο σε συνδυασμό.

γράψτε το εικονίδιο εξωτερικής αποθήκευσης ΓΡΑΨΤΕ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ

 • ΚΙΝΔΥΝΟΣ: ΧΑΜΗΛΗ
 • 15/15 αιτήσεις που ζητήθηκαν

Αυτό επιτρέπει στην εφαρμογή προστασίας από ιούς να γράφει ή να ενημερώνει το εξωτερικό χώρο αποθήκευσης. Από όλα τα επικίνδυνα δικαιώματα, αυτό είναι το πιο λογικό για μια εφαρμογή antivirus να έχει.

Αυτή η άδεια ζητείται από όλες τις εφαρμογές στη λίστα μας. (Μπορείτε να δείτε την πλήρη λίστα εφαρμογών παρακάτω.)

Κακόβουλες εφαρμογές στο Play store

Ενώ οι περισσότερες από αυτές τις εφαρμογές είναι ύποπτες να λένε τουλάχιστον με το ποσό των περιττών επικίνδυνων δικαιωμάτων τους’ζητώντας, ορισμένα από αυτά έχουν πράγματι εντοπιστεί ως κακόβουλα.

Είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι το Google Play εξακολουθεί να επιτρέπει στις εν λόγω εφαρμογές να εμφανίζονται στα αποτελέσματα αναζήτησης, κερδίζοντας πάνω από ένα δισεκατομμύριο λήψεις.

Cheetah Mobile’με την απάτη διαφημίσεων

Πρώτα εκεί’s Cheetah Mobile (AppLock & AntiVirus) που αναπτύσσει δύο εφαρμογές στην ανάλυσή μας: Ασφάλεια Master - Antivirus, VPN, AppLock, Booster και Clean Master - Antivirus, Applock & Καθαριστής. Μαζί, αυτές οι δύο εφαρμογές έχουν εγκατεστημένες στο κατάστημα Google Play 1,5 δισ.

Το Cheetah Mobile, και συγκεκριμένα αυτές οι δύο εφαρμογές, εντοπίστηκαν στην έρευνα από την εταιρεία αναλυτικών εφαρμογών της εταιρείας Kochava για συμμετοχή σε απάτη διαφήμισης, κλικ σε πλημμύρες και κλικ σε ένεση.

Σύμφωνα με την BuzzFeed News, το Cheetah Mobile “εντοπίστηκε όταν οι χρήστες κατέβασαν νέες εφαρμογές και χρησιμοποίησαν αυτά τα δεδομένα για να αξιώσουν ακατάλληλα την πίστωση επειδή προκάλεσαν τη λήψη.”

Ο CTO Praneet Sharma της Μέθοδος Media Intelligence δήλωσε τα εξής:

“Το γεγονός ότι έχετε τέτοιες εφαρμογές υψηλής εξουσιοδότησης, εσείς’έχω εφαρμογές από εταιρείες που εδρεύουν στην Κίνα και συλλέγουν τόσα πολλά στοιχεία. Καταγράφουν τα πάντα, έτσι … από την άποψη της ιδιωτικής ζωής παραβιάζουν πολλά πράγματα.”

Η Ινδία απαγορεύει την ασφάλεια’s καθαριστής ιών

Στο τέλος του 2017, στην Ινδία’οι υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας προειδοποίησαν τη χώρα’του στρατού και του παραστρατιωτικού κατά της χρήσης 42 κινητών εφαρμογών που έχουν εντοπιστεί ως λογισμικό υποκλοπής ή κακόβουλο λογισμικό. Στην απαγόρευση περιλαμβάνεται ο προγραμματιστής Hi Security’s Virus Cleaner 2019 - Antivirus, Καθαριστικό & Booster, μια δημοφιλής δωρεάν εφαρμογή αντιμετώπισης ιών που περιλαμβάνει πάνω από 50 εκατομμύρια εγκατεστημένες στο Google Play. Είναι ιδιοκτησία της Shenzhen HAWK, η οποία με τη σειρά της ανήκει στην κυριότερη εταιρεία της TCL.

Επίσης σε αυτόν τον κατάλογο απαγόρευσης είναι το Cheetah Mobile’s Clean Master - Antivirus, Applock & Καθαριστής.

Το λογισμικό Virus Cleaner αναγνωρίζεται ως παρωχημένο λογισμικό

Μια ανάλυση [pdf] από το βρετανικό λογισμικό ασφάλειας και την εταιρεία υλικού Sophos διαπίστωσε ότι η εφαρμογή Virus Cleaner, Antivirus, Cleaner (MAX Security) είναι στην πραγματικότητα απατεώνες. Ο Sophos περιγράφει το rogueware ως προγράμματα που “υποπτευθείτε να ανιχνεύσετε και να διορθώσετε προβλήματα στον υπολογιστή σας και προσπαθείτε να σας πείσω να πληρώσετε χρήματα / να προσθέσετε περισσότερα κακόβουλα προγράμματα.”

Ελάχιστα δικαιώματα που απαιτούνται για τη λειτουργία

Όταν εξετάζουμε αυτά τα αιτήματα επικίνδυνων δικαιωμάτων, μπορούμε να εντοπίσουμε μόνο δύο επικίνδυνα δικαιώματα που πρέπει να λειτουργεί μια εφαρμογή προστασίας από ιούς:

READ_EXTERNAL_STORAGE και WRITE_EXTERNAL_STORAGE

Αυτά επιτρέπουν στις εφαρμογές προστασίας από ιούς τη δυνατότητα ελέγχου των χρηστών’ αποθήκευση και κατάργηση ανεπιθύμητων αρχείων. Αυτό είναι αρκετά λογικό για μια εφαρμογή προστασίας από ιούς.

Στην πραγματικότητα, μόνο μία εφαρμογή, η Antivirus Mobile - Cleaner, ο σαρωτής τηλεφώνων από τον Λετονό προγραμματιστή Tap Technology SIA ζήτησε απλώς WRITE_EXTERNAL_STORAGE άδεια. Ωστόσο, η εφαρμογή λειτουργεί εξαιρετικά καλά.

Άλλα δικαιώματα, όπως CAMERA, RECORD_AUDIO και CALL_PHONE υφηγητής’t φαίνεται να είναι απαραίτητη για μια εφαρμογή προστασίας από ιούς.

Περίληψη

Γενικά, οι εφαρμογές προστασίας από ιούς που ζητούν μια μεγάλη ποσότητα επικίνδυνων δικαιωμάτων μπορεί να φαίνονται αρκετά ύποπτες και συνιστούμε προσοχή.

Οτι’είναι ιδιαίτερα αληθές, καθώς ορισμένες από αυτές τις εφαρμογές έχουν εντοπιστεί ως δυνητικά κακόβουλοι. Γενικά, όταν επιλέγετε μια εφαρμογή προστασίας από ιούς για το τηλέφωνό σας, εξετάστε πρώτα αυτές τις ερωτήσεις:

 • Χρειάζομαι πραγματικά μια εφαρμογή προστασίας από ιούς; Ως επί το πλείστον, η απάντηση δεν είναι - εκτός και αν εσείς’να εγκαταστήσετε ανεπίσημες εφαρμογές ή να μην ενημερώσετε τις άλλες εφαρμογές ή το τηλέφωνό σας.
 • Είναι αυτή η εφαρμογή από έναν αξιόπιστο προγραμματιστή; Αν δεν είναι’t, ίσως να θέλετε να επιλέξετε ένα γνωστό εμπορικό σήμα.
 • Αυτή η εφαρμογή χρειάζεται πραγματικά αυτές τις επικίνδυνες άδειες; Ως επί το πλείστον, αρνούμενος ορισμένα δικαιώματα, ολόκληρη η εφαρμογή μπορεί να μην λειτουργεί. Σε εκείνο το σημείο, εσύ’πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο να έχετε μια διαφορετική εφαρμογή προστασίας από ιούς.

Ελέγξτε την άλλη μας έρευνα:

 • Πώς να κερδίσετε το Google Play’s αλγόριθμος και να πάρετε 280 εκατομμύρια εγκαταστάσεις
 • Οι αποκαλούμενοι ιδιοκτήτες VPN αποκάλυψαν: 99 προϊόντα VPN που λειτουργούν μόνο από 23 εταιρείες
 • Μελέτη: πώς ο κόσμος’Οι κορυφαίοι ιστοτόποι της Google σας παρακολουθούν την ηλεκτρονική συμπεριφορά σας
 • Ποιος κυριαρχεί στην αυξανόμενη αγορά VPN το 2019; Εδώ είναι οι αριθμοί
 • Το VPN είναι εμπιστευτικό: πόσο ιδιωτική είναι η αγορά VPN σας?

Πίνακας 3. Πλήρης πίνακας δωρεάν εφαρμογών προστασίας από ιούς και ζητούμενες επικίνδυνες άδειες

Όνομα εφαρμογήςNo. των επικίνδυνων αδειώνPermission όνομα
Ασφάλεια Master - Antivirus, VPN, AppLock, Booster

 • Κατάταξη: # 5
 • Το Google Play εγκαθιστά: 500 εκατομμύρια
 • Τοποθεσία: Κίνα
 • Προγραμματιστής: Cheetah Mobile (AppLock & AntiVirus)
 • Μητρική Εταιρεία: Cheetah Mobile
10
 1. Πρόσβαση σε χονδρό σημείο
 2. Αποκτήστε πρόσβαση σε εξαιρετική τοποθεσία
 3. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ
 4. Λάβετε λογαριασμούς
 5. Διαβάστε τις επαφές
 6. Διαβάστε την εξωτερική αποθήκευση
 7. Διαβάστε την κατάσταση του τηλεφώνου
 8. Εγγραφή ήχου
 9. Γράψτε τις επαφές
 10. Γράψτε εξωτερική αποθήκευση
Clean Master - Antivirus, Applock & Καθαριστής

 • Κατάταξη: # 6
 • Το Google Play εγκαθιστά: 1 δισεκατομμύριο
 • Τοποθεσία: Κίνα
 • Προγραμματιστής: Cheetah Mobile (AppLock & AntiVirus)
 • Μητρική Εταιρεία: Cheetah Mobile
7
 • Πρόσβαση σε χονδρό σημείο
 • Αποκτήστε πρόσβαση σε εξαιρετική τοποθεσία
 • ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ
 • Λάβετε λογαριασμούς
 • Διαβάστε την εξωτερική αποθήκευση
 • Διαβάστε την κατάσταση του τηλεφώνου
 • Γράψτε εξωτερική αποθήκευση
Antivirus Free 2019 - Σάρωση & Αφαιρέστε τον ιό, καθαρίστε (αφαιρέθηκε πρόσφατα)

 • Κατάταξη: # 7
 • Το Google Play εγκαθιστά: 100 εκατομμύρια
 • Τοποθεσία: Χονγκ Κονγκ
 • Προγραμματιστής: Hyper Speed
9
 • Πρόσβαση σε χονδρό σημείο
 • Αποκτήστε πρόσβαση σε εξαιρετική τοποθεσία
 • Τηλεφωνήστε στο τηλέφωνο
 • ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ
 • Λάβετε λογαριασμούς
 • Διαβάστε τις επαφές
 • Διαβάστε την εξωτερική αποθήκευση
 • Διαβάστε την κατάσταση του τηλεφώνου
 • Γράψτε εξωτερική αποθήκευση
360 Ασφάλεια - Δωρεάν Antivirus, Booster, Καθαριστικό

 • Κατάταξη: # 8
 • Το Google Play εγκαθιστά: 100 εκατομμύρια
 • Τοποθεσία: Κίνα
 • Προγραμματιστής: 360 Mobile Security Limited
 • Μητρική Εταιρεία: Mobimagic Software Co., Ltd..
9
 • Πρόσβαση σε χονδρό σημείο
 • Τηλεφωνήστε στο τηλέφωνο
 • ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ
 • Λάβετε λογαριασμούς
 • Διαβάστε τις επαφές
 • Διαβάστε την εξωτερική αποθήκευση
 • Διαβάστε την κατάσταση του τηλεφώνου
 • Γράψτε τις επαφές
 • Γράψτε εξωτερική αποθήκευση
Antivirus Android

 • Κατάταξη: # 9
 • Το Google Play εγκαθιστά: 1 δισεκατομμύριο
 • Τοποθεσία: Ρωσία
  Εργαστήριο Συστημάτων Ασφαλείας
2
 • Διαβάστε την εξωτερική αποθήκευση
 • Εξωτερική αποθήκευση Writer
Virus Cleaner 2019 - Antivirus, Καθαριστικό & Αρωγός

 • Κατάταξη: # 10
 • Το Google Play εγκαθιστά: 1 εκατομμύριο
 • Τοποθεσία: Κίνα
 • Προγραμματιστής: Hi Security
 • Μητρική Εταιρεία: Shenzhen HAWK (TCL Corporation)
9
 • Πρόσβαση σε χονδρό σημείο
 • Αποκτήστε πρόσβαση σε εξαιρετική τοποθεσία
 • Τηλεφωνήστε στο τηλέφωνο
 • ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ
 • Λάβετε λογαριασμούς
 • Διαβάστε τις επαφές
 • Διαβάστε την εξωτερική αποθήκευση
 • Διαβάστε την κατάσταση του τηλεφώνου
 • Γράψτε εξωτερική αποθήκευση
Super Cleaner - Antivirus, Booster, Καθαριστικό τηλεφώνου

 • Κατάταξη: # 12
 • Το Google Play εγκαθιστά: 100 εκατομμύρια
 • Τοποθεσία: Κίνα
 • Προγραμματιστής: Hawk App
 • Μητρική Εταιρεία: Shenzhen HAWK (TCL Corporation)
7
 • Πρόσβαση σε χονδρό σημείο
 • Αποκτήστε πρόσβαση σε εξαιρετική τοποθεσία
 • ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ
 • Λάβετε λογαριασμούς
 • Διαβάστε την εξωτερική αποθήκευση
 • Διαβάστε την κατάσταση του τηλεφώνου
 • Γράψτε εξωτερική αποθήκευση
Antivirus Free - Virus Cleaner (αφαιρέθηκε πρόσφατα)

 • Κατάταξη: # 14
 • Το Google Play εγκαθιστά: 50 εκατομμύρια
 • Τοποθεσία: Κίνα
 • Προγραμματιστής: NQ Security Lab / CX Design / cxzh.ltd
4
 • ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ
 • Διαβάστε την εξωτερική αποθήκευση
 • Διαβάστε την κατάσταση του τηλεφώνου
 • Γράψτε εξωτερική αποθήκευση
Virus Cleaner, Antivirus, Καθαριστικό (MAX Security) (αφαιρέθηκε πρόσφατα)

 • Κατάταξη: # 15
 • Το Google Play εγκαθιστά: 50 εκατομμύρια
 • Τοποθεσία: Χονγκ Κονγκ
 • Προγραμματιστής: ONE App Ltd
9
 • Πρόσβαση σε χονδρό σημείο
 • Αποκτήστε πρόσβαση σε εξαιρετική τοποθεσία
 • Τηλεφωνήστε στο τηλέφωνο
 • ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ
 • Λάβετε λογαριασμούς
 • Διαβάστε τις επαφές
 • Διαβάστε την εξωτερική αποθήκευση
 • Διαβάστε την κατάσταση του τηλεφώνου
 • Γράψτε εξωτερική αποθήκευση
Σούπερ τηλέφωνο Καθαριστικό: Virus Cleaner, Καθαριστικό τηλεφώνου (αφαιρέθηκε πρόσφατα)

 • Κατάταξη: # 23
 • Το Google Play εγκαθιστά: 50 εκατομμύρια
 • Τοποθεσία: Χονγκ Κονγκ
 • Προγραμματιστής: Hyper Speed
9
 • Πρόσβαση σε χονδρό σημείο
 • Αποκτήστε πρόσβαση σε εξαιρετική τοποθεσία
 • Τηλεφωνήστε στο τηλέφωνο
 • ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ
 • Λάβετε λογαριασμούς
 • Διαβάστε τις επαφές
 • Διαβάστε την κατάσταση του τηλεφώνου
 • Διαβάστε την εξωτερική αποθήκευση
 • Εξωτερική αποθήκευση Writer
Σούπερ Ασφάλεια - Antivirus, Booster & AppLock (αφαιρέθηκε πρόσφατα)

 • Κατάταξη: # 18
 • Το Google Play εγκαθιστά: 10 εκατομμύρια
 • Τοποθεσία: Χονγκ Κονγκ
 • Προγραμματιστής: Smooth Apps Studio
6
 • Τηλεφωνήστε στο τηλέφωνο
 • ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ
 • Διαβάστε τις επαφές
 • Διαβάστε την εξωτερική αποθήκευση
 • Διαβάστε την κατάσταση του τηλεφώνου
 • Γράψτε εξωτερική αποθήκευση
Antivirus & Virus Cleaner (Applock, Clean, Boost)

 • Κατάταξη: # 25
 • Το Google Play εγκαθιστά: 10 εκατομμύρια
 • Τοποθεσία: Σιγκαπούρη
 • Προγραμματιστής: TAPI Security Labs
2
 • Διαβάστε την εξωτερική αποθήκευση
 • Γράψτε εξωτερική αποθήκευση
360 Security Lite - Booster, Καθαριστικό, AppLock

 • Κατάταξη: # 28
 • Το Google Play εγκαθιστά: 50 εκατομμύρια
 • Τοποθεσία: Κίνα
 • Προγραμματιστής: mobimagicdevelop
 • Μητρική Εταιρεία: Mobimagic Software Co., Ltd..
7
 • Πρόσβαση σε χονδρό σημείο
 • Αποκτήστε πρόσβαση σε εξαιρετική τοποθεσία
 • ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ
 • Λάβετε λογαριασμούς
 • Διαβάστε την εξωτερική αποθήκευση
 • Διαβάστε την κατάσταση του τηλεφώνου
 • Γράψτε εξωτερική αποθήκευση
Antivirus Free 2019 - Virus Cleaner

 • Κατάταξη: # 29
 • Το Google Play εγκαθιστά: 1 εκατομμύριο
 • Τοποθεσία: Άγνωστο
 • Προγραμματιστής: Mond Corey
3
 • Διαβάστε την εξωτερική αποθήκευση
 • Διαβάστε την κατάσταση του τηλεφώνου
 • Γράψτε εξωτερική αποθήκευση
Antivirus Mobile - καθαρότερο, σαρωτή ιού τηλεφώνου

 • Κατάταξη: # 30
 • Το Google Play εγκαθιστά: 500.000
 • Τοποθεσία: Λετονία
 • Προγραμματιστής: Tap Technology SIA
1 Γράψτε εξωτερική αποθήκευση

Αποποίηση ευθυνών:Εξετάζουμε σχολαστικά τις ιστορίες μας και προσπαθούμε να παρουσιάσουμε μια ακριβή εικόνα για τους αναγνώστες μας. Εμείς’και αν πιστεύετε ότι έχουμε κάνει ένα πραγματικό σφάλμα (σε αντίθεση με τη διαφωνία με μια άποψη), παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας για να διερευνήσουμε και να διορθώσουμε ή να επιβεβαιώσουμε τα γεγονότα. Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της σελίδας μας Επικοινωνία.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 2 = 3