Akses Internet Persendirian untuk Kodi


Kodi telah muncul dari mana sahaja untuk menjadi alat hiburan penting bagi berjuta-juta orang di seluruh dunia. Berdasarkan perisian sumber terbuka, aplikasi ini memudahkan untuk aliran muzik, filem, TV, sukan, kandungan media sosial, dan juga permainan video melalui komputer, TV, atau konsol. Jadi kejayaannya bukan’t misteri.

Tetapi sebagai Kodi telah menjadi lebih popular, ia menjadi kurang selamat untuk digunakan. Didorong oleh pelanggaran hak cipta yang semakin meningkat, sesetengah pemegang hak telah mengambil tindakan undang-undang terhadap Kodi add-on yang membolehkan peniguan haram.

Akibatnya, Rangkaian Peribadi Maya (VPN) telah menjadi cara yang popular untuk melindungi pengguna Kodi. Akses Internet Persendirian (PIA) adalah salah satu yang terbaik dari sekumpulan, tetapi ia’s tidak sempurna. Kajian ini akan menjelaskan mengapa ia’berguna untuk pengguna Kodi, dan menawarkan beberapa petua untuk membantu anda memutuskan sama ada PIA adalah alat privasi yang anda perlukan.

Bagaimana untuk memasang PIA di Kodi

Pengurus VPN Kodi

Jika awak’semula pengguna VPN PIA, persediaan Kodi agak mudah. Pada dasarnya, anda mempunyai dua pilihan - sama ada untuk menjalankan aplikasi khusus PIA atau mengkonfigurasi PIA melalui Kodi VPN Manager. Alat ini direka semata untuk Kodi’antara muka dan harus memberikan hasil terbaik. Berikut adalah panduan langkah demi langkah terperinci untuk kedua-dua kaedah menggunakan PIA dengan Kodi.

Pilihan 1. Menggunakan aplikasi Akses Internet Peribadi

 • Langkah 1. Muat turun klien PIA
 • Langkah 2. Pastikan Kodi isn’t berjalan sebelum memasang PIA pada peranti anda
 • Langkah 3. Masuk dengan memberikan butiran anda pada skrin utama
 • Langkah 4. Sambung ke lokasi pelayan pilihan anda
 • Langkah 5. Pastikan PIA berjalan di latar belakang
 • Langkah 6. Mulakan aplikasi Kodi dan strim kandungan yang anda inginkan

Nota PENTING: Sekiranya anda memasang PIA dengan Kodi berjalan di latar belakang, anda mungkin berakhir dengan konflik IP.

Pilihan 2. Persediaan PIA melalui Pengurus VPN di Kodi

 • Langkah 1. Muat turun Repositori Kodomo Zomboided dari Kodi’s repo perpustakaan
 • Langkah 2. Mula Kodi dan pilih Tambahan pilihan
 • Langkah 3. Klik ikon pemasang di sudut kiri atas skrin seterusnya
 • Langkah 4. Pada skrin seterusnya, pilih Pasang dari fail zip
 • Langkah 5. Cari fail zip repo Zomboided dan bukanya
 • Langkah 6. Pilih Pasang dari repositori pilihan
 • Langkah 7. Pada skrin seterusnya, pilih Repositori tambahan, diikuti oleh Perkhidmatan, kemudian Pengurus VPN untuk OpenVPN
 • Langkah 8. Pilih Pasang pilihan.
 • Langkah 9. Balik ke Kodi menu utama.
 • Langkah 10. Arahan ke Program Tambah-Ons kemudian Tetapan. Masukkan akaun PIA anda’butiran masuk s, memilih protokol, dan anda’semula hampir baik untuk pergi.

Cara menggunakan PIA di Kodi

Sekarang anda’telah membuat konfigurasi PIA VPN Kodi, anda’tidak cukup dilakukan. Anda masih perlu tahu cara menggunakan PIA dengan platform penstriman, dan di sana’s sedikit lebih kepada ini daripada memenuhi mata. Di bawah anda’akan mencari panduan langkah demi langkah untuk menggunakan PIA di Kodi:

 • Langkah 1. Kepala ke Pengurus VPN untuk OpenVPN. Di sebelah kiri, anda’akan melihat menu bertanda Sambungan VPN
 • Langkah 2. Pilih Sambungan VPN pertama pada menu di sebelah kanan
 • Langkah 3. Pengurus VPN akan mengesahkan akaun Akses Internet Peribadi anda
 • Langkah 4. Selepas pengesahan, anda’akan melihat senarai pelayan PIA Kodi yang tersedia. Pilih pelayan anda’d suka gunakan dan tekan okey
 • Langkah 5. Untuk menukar pelayan, kembali ke Pengurus VPN untuk OpenVPN dan pilih Tukar atau cabut sambungan VPN.

Kenapa perlu menggunakan VPN dengan Kodi?

gunakan VPN dengan Kodi

Sebelum masuk ke butiran sama ada PIA adalah VPN yang betul untuk Kodi, ia’s mungkin berguna untuk merumuskan mengapa semua pengguna Kodi perlu melabur dalam Rangkaian Peribadi Maya yang boleh dipercayai.

Secara asasnya, ia’semua mengenai privasi. Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, persekitaran undang-undang telah menjadi lebih bermusuhan dengan aliran haram, dan Kodi adalah salah satu platform terbesar untuk filem streaming, TV dan sukan. Akibatnya, ia (atau pengembang Kodi tambahan) telah menjadi sasaran tindakan penguatkuasaan undang-undang di seluruh dunia.

VPN menyediakan lapisan tambahan perlindungan untuk pengguna Kodi, membenarkan mereka meneutralkan penelitian baru ini dari agensi penguatkuasaan undang-undang.

Dengan menggagalkan alamat IP anda, VPN menjadikannya sangat sukar untuk mengesan identiti dan lokasi anda

Dengan menyulitkan trafik anda, mereka membuat hampir mustahil bagi orang luar untuk mengetahui perkhidmatan mana yang anda gunakan, dan apa yang anda muat turun.

Satu lagi sebab untuk menggunakan VPN dengan Kodi adalah untuk kerja di sekitar sekatan geo. Banyak pengarang Kodi yang sah mengenakan geo-blocker pada pengguna, mengehadkan akses untuk mereka yang berada dalam bidang kuasa tertentu. Ini secara drastik mengurangkan pilihan hiburan anda, dan tiada siapa yang memerlukannya. Dengan menukar IP dan lokasi anda, VPN boleh menyebabkan halangan ini tidak berfungsi - membebaskan pengguna untuk menikmati kandungan apa pun.

Kami menyebut perkataan itu “boleh dipercayai” sebelum dan di sana’s sebabnya. Jika awak’anda bimbang tentang ISP anda atau negeri yang mengesan alamat IP anda, anda boleh’tidak mampu sebarang kebocoran IP. VPN percuma dan berkualiti rendah terkenal kerana mendedahkan maklumat IP, tetapi pemimpin industri seperti PIA jauh lebih mudah menghadapi masalah ini.

Adakah Akses Internet Peribadi Kodi-mesra?

PIA mempunyai reputasi yang sangat kuat dalam komuniti P2P dan streaming, dan yang meluas ke Kodi

Sejak Kodi menjadi arus perdana pada 2016/2017, PIA telah menjadi salah satu VPN paling biasa digunakan di platform, dan ia menawarkan pelbagai ciri yang menjadikannya pilihan yang menarik.

 • Penyulitan

Apabila anda menggunakan PIA di Kodi, anda’akan mendapat manfaat daripada 256-bit AES penyulitan, yang merupakan standard industri emas. VPN juga menggunakan Protokol OpenVPN, yang sesuai untuk bekerja dengan aplikasi Kodi.

 • Berbilang peranti

Kemungkinannya, anda menang’t hanya memerlukan VPN anda untuk menjalankan Kodi, dan anda mungkin mahu mempunyai VPN untuk kotak Kodi, telefon pintar, dan desktop. PIA memenuhi syarat untuk lima peranti serentak, jadi ia’s pakej keselamatan yang serba lengkap.

 • Bandwidth tanpa had

Apabila anda menggunakan PIA VPN Kodi menang’t berjuang untuk menyampaikan kandungan yang anda suka. Tanpa sekatan lebar jalur, ia sepatutnya sama seperti menonton sambungan TV kabel.

 • Perlindungan DNS dan Perlindungan IP

PIA mempunyai rekod yang sangat baik apabila ia meminimumkan kebocoran IP dan DNS. Tetapi jika ada masalah, VPN datang dengan suis pembunuh, yang menutup sambungan internet anda sehingga sebarang masalah diselesaikan.

Adakah terdapat sebarang masalah yang berkaitan dengan penggunaan PIA di Kodi?

Masalah

Tiada perisian yang menipu, dan pengguna mengalami masalah ketika menggunakan Akses Internet Swasta untuk Kodi.

 • Pertama, sementara Kodi Akses Internet Swasta cepat, mereka aren’t ultra cepat. Sekiranya anda berbelanja, anda sepatutnya dapat mencari perkhidmatan yang lebih cepat.
 • Bagaimana dengan pembasmian laman web seperti Netflix? PIA menjanjikan “hentikan penapis penapisan,” tetapi ini bukan’t sama seperti memerangi geo-block komersial.

Ramai pengguna telah melaporkan kesulitan mengakses Netflix apabila PIA sedang berjalan, dan ini telah berlaku selama beberapa tahun

Jadi jika anda’anda berharap dapat menggunakan Kodi untuk mengakses perkhidmatan penstriman korporat utama seperti Netflix atau Hulu, fikir sekali lagi. Ia’s hanya bukan pilihan sekarang.

Walau bagaimanapun, pasukan di PIA menyatakan pada pertengahan 2018 bahawa mereka “Pada masa ini [ada] mempunyai projek itu’s dalam pembangunan mengenai bagaimana untuk menyahsekat Netflix (dan penyekat kandungan geo-disekat lain), tetapi tidak ada skala masa yang pasti pada pembebasan itu.” Jadi nonton ruang ini.

Selain itu, jika mereka berfikir menggunakan pengguna firefox PIA VPN Kodi mungkin mahu menimbang semula. Amazon Firesticks adalah cara yang popular untuk menjalankan Kodi, dan mereka boleh dilindungi dengan VPN seperti mana-mana peranti. Walau bagaimanapun, menubuhkan PIA pada firestick adalah proses rumit, dan VPN lain seperti IPVanish atau ExpressVPN mungkin akan menjadi pilihan yang lebih baik.

Kesimpulan: Sekiranya anda menggunakan Akses Internet Swasta untuk Kodi?

Setelah menimbang kekuatan dan kelemahan PIA, dan membincangkan cara menggunakan VPN dengan Kodi, ia’jelas bahawa terdapat banyak sebab yang baik untuk menggunakan PIA untuk aktiviti penstriman anda.

PIA gembira trafik P2P tuan rumah, menawarkan lebar jalur tanpa had, memasang dengan mudah dengan Kodi, dan mempunyai ciri keselamatan yang sangat baik. Ciri-ciri ini menjadikannya sangat baik jika anda berhasrat menggunakan alat tambahan Kodi pihak ketiga untuk mengakses pustaka filem dan TV atau siaran sukan langsung.

Tetapi di sana’s tangkapan penting. Apabila anda menggunakan Akses Internet Peribadi Kodi seperti Netflix tidak boleh diakses. VPN tidak boleh bekerja di sekitar banyak geo-blocker, dan boleh’t akses Netflix sama sekali. Ini mengehadkan keberkesanannya untuk mengakses add-on komersial untuk platform Kodi.

Ia semua bergantung kepada apa yang anda ingin gunakan Kodi. Walau bagaimanapun, mencari VPN yang baik adalah penting. PIA mungkin atau mungkin tidak sesuai, tetapi ia’s pasti salah satu yang terbaik.

Bacaan yang disyorkan:

 • Kajian Akses Internet Persendirian
 • Akses Internet Persendirian untuk Torrenting
Brayan Jackson Administrator
Candidate of Science in Informatics. VPN Configuration Wizard. Has been using the VPN for 5 years. Works as a specialist in a company setting up the Internet.
follow me

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

9 + 1 =