Proksi Akses Internet Persendirian


Proksi Akses Internet Swasta (PIA) adalah ciri bagus yang ditawarkan hanya oleh beberapa VPN. Apa yang lebih penting, bukan sahaja termasuk dalam harga VPN, ia melindungi privasi anda dengan lebih baik daripada yang lain “proksi percuma” anda boleh mencari di web. Tetapi adakah ada sebab untuk menggunakan proksi Akses Privasi Internet apabila anda telah membeli VPN yang baik seperti PIA? Baca terus untuk mengetahui.

Bagaimana proksi Akses Internet Swasta berbeza dengan VPNnya?

Sesetengah daripada anda akan mendengar kedua-dua proksi dan VPN, tetapi perbezaan antara kedua-dua ini tidak selalu jelas. Untuk permulaan, kedua mengarahkan trafik internet anda melalui pelayan jauh, dengan berkesan menyembunyikan alamat IP sebenar anda. Tetapi ini (lebih kurang) di mana persamaan mereka berakhir.

Walaupun pelayan proksi boleh ditubuhkan untuk berfungsi pada penyemak imbas anda, meresap, atau aplikasi streaming, tidak seperti VPN, proksi tidak pernah melindungi keseluruhan sambungan internet anda. Lebih-lebih lagi, proksi tidak’t semestinya menawarkan sebarang tahap penyulitan, yang biasanya bergantung kepada tapak anda’semula menyambung ke. Jika tapak mempunyai sijil TLS / SSL yang sah (anda akan melihat simbol kunci hijau atau zon hijau muncul di pelayar anda’bar alamat s), trafik anda akan terjamin. Jika tidak, apa-apa yang anda hantar ke pelayan, seperti kata laluan atau butiran kad kredit, boleh dipintas oleh sesiapa sahaja yang datang di antara pelayar anda dan pelayan anda’hubungi semula.

Mereka yang telah melawat PIA’laman web atau membaca ulasan PIA kami mungkin ingat bahawa proksi mereka adalah proksi SOCKS5 yang dipanggil. Pada asasnya, ia’s proksi HTTP asas yang boleh mengarahkan trafik web bukan sahaja melalui penyemak imbas anda tetapi juga melalui perisian popular lain, seperti pelanggan torrent atau Netflix. Sekali lagi, menggunakan protokol SOCKS tidak’Maksudnya ia merangkumi semua lalu lintas anda. Jadi adakah terdapat sebab mengapa anda harus menggunakan proksi Akses Internet Swasta dan bukannya VPN?

Bilakah anda perlu menggunakan proksi PIA dan bukannya VPN?

Proksi

Walaupun VPN menyulitkan semua trafik anda dan menawarkan lebih daripada sekadar menyembunyikan alamat IP anda, terdapat kes-kes tertentu apabila menggunakan proksi lebih bermanfaat, terutamanya jika’s proksi SOCKS5.

Pertama sekali, Keselamatan berasaskan VPN datang pada harga. Semua penyulitan yang terperinci tidak dapat dielakkan mengambil tol pada kelajuan sambungan. Dan kerana PIA’kelajuan s cukup rata, pasti ada kes apabila anda hanya perlu lebih lebar jalur. Ini lebih cenderung berlaku di luar Amerika Syarikat atau Eropah, di mana PIA mempunyai pelayan yang lebih sedikit, yang bermaksud bahawa beberapa pelayan di benua lain boleh dibebankan. Di sinilah proksi SOCKS5 boleh membantu.

Proksi Akses Internet Swasta berfungsi lebih cepat daripada VPN, oleh itu anda boleh menggunakannya apabila anda hanya perlu melindungi satu aplikasi tertentu - apl pelayar atau torrent anda, sebagai contoh. Walaupun VPN lebih selamat kerana sifatnya yang merangkumi semua, proksi mungkin sangat baik jika anda tidak’t mempunyai sambungan terbaik dan perlu untuk memulihara sumber.

Sejak PIA’proksi SOCKS5 s IP anda, mungkin cukup untuk mengakses kandungan geo-terhad yang lain. Dan sekiranya NSA melihat anda mengesan House of Cards Musim 6, mereka mungkin tidak akan menandakan anda sebagai orang yang ingin mengganggu landskap politik Amerika Syarikat pada masa hadapan.

Terakhir tetapi tidak kurang, anda mungkin mahu mengakses negara anda’versi portal berita dan laman web lain di luar negara. Sebaik-baiknya ia terdengar pada mulanya, melihat iklan dari negara asal anda sementara adalah ciri lain yang menggunakan proksi cukup. Ini mungkin penting untuk ibu bapa yang tidak’t mahu melepaskan tawaran Krismas khas atau pemasaran yang perlu memantau persaingan.

Mengkonfigurasi proksi Akses Internet Peribadi anda

Jika awak’kembali gembira dengan kelajuan yang anda dapatkan dengan VPN Akses Internet Peribadi, di sana’mungkin tidak ada gunanya cuba proksi. Tetapi jika anda ingin membandingkan kedua, hanya konfigurasikan yang terakhir menggunakan arahan di bawah.

Pertama, anda memerlukan nama pengguna dan kata laluan baru untuk menggunakan PIA’proksi SOCKS5 s. Ia boleh dijana dengan mudah dari Panel Kawalan Pelanggan dengan mengikuti langkah-langkah berikut:

  1. Masuk ke Panel Kawalan Pelanggan di privateinternetaccess.com
  2. Cari Menjana Kata Laluan PPTP / L2TP / SOCKS5 seksyen
  3. Klik Menjana Kata Laluan butang
  4. Anda Kata Laluan Generasi dan Nama pengguna bermula dengan “x” akan dipaparkan
  5. Pergi ke proxy-nl.privateinternetaccess.com:1080 dan sambungkan ke proksi PIA

Nota: Nama pengguna dan kata laluan yang dihasilkan juga harus digunakan log masuk ke PPTP dan L2TP

Kesimpulannya

Pada asasnya, terdapat dua jenis pelanggan Akses Internet Persendirian. Mereka yang tahu mengapa mereka memerlukan proksi SOCKS5 mungkin telah memasangnya. Orang lain sememangnya telah belajar sesuatu dari artikel ini.

Untuk membuat kesimpulan, jika kelajuan sambungan anda semasa menggunakan PIA adalah mencukupi, di sana’tiada titik dalam mengkonfigurasi proksi. Tetapi jika anda memerlukan masa loading yang lebih cepat atau ingin mengakses kandungan geo-disekat sementara di luar negara, anda mungkin ingin mencubanya.

Mempunyai lebih banyak soalan tentang PIA’s proksi vs VPN? Mempunyai masalah menyambung ke perkhidmatan? Hantarkan kami di bahagian komen di bawah, dan kami’akan lebih senang untuk menjawab anda.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

82 − = 75