Vad är skillnaden mellan IPv4 och IPv6?


IPv4 och IPv6 är två vanligt använda termer när det gäller att arbeta med VPN: er. Men det kan då göra att du undrar vad exakt är dessa ganska tekniska klingande termer och vad betyder de? Tja, det händer bara så att följande artikel kommer att besvara alla dessa frågor och mer.

Men eftersom det finns så mycket information tillgänglig på nätet, kanske du bara kämpar för att hitta de svar du letar efter när du hoppas på att få reda på skillnaden mellan IPv4 och IPv6. Lyckligtvis är vi här för att hjälpa dig genom att tillhandahålla denna omfattande guide som fördjupar djupare variationer mellan dessa två protokoll.

Så om du’Jag vill upptäcka varför IPv4 och IPv6 är så viktiga och varför IPv6 kan vara en viktig faktor för VPN-användare, fortsätt helt enkelt att läsa eftersom vi tillhandahåller all viktig information som du behöver veta.

Vad är IPv4 och hur fungerar det?

IPv4 kan beskrivas som den fjärde versionen av Internetprotokollet. Efter att ha introducerats tillbaka 1983, det’det är säkert att säga att det har funnits i länge nu. Helt sedan starten har IPv4 förblivit den vanligaste identifieraren på internet. De består i huvudsak av fyra nummer som är åtskilda med prickar, där antalet 255 ofta ingår. Här’är ett exempel på en standard IPv4-adress - 255.124.45.126.

Utan IPv4-adresser skulle datorer inte ha möjlighet att kommunicera med varandra, vilket i sin tur skulle resultera i kaotisk cirkulation av data. Därför kan man säga att detta specifika koncept är ansvarigt för att generera de flesta IP-adresser på webben.

Det finns dock några problem när det gäller IPv4-adresser eftersom det här protokollet har funnits så länge. För närvarande finns det alltför många IPv4-adresser, vilket innebär att det bara kommer att vara en fråga om tid innan utmattning inträffar. Av den anledningen har det funnits krav på att IPv6 snabbt spåras för att bli den nya standarden så snart som möjligt.

Andra problem inkluderar inga nätverksåtkomstmeddelanden som regelbundet inträffar. Detta ses mer och mer i dagens dag och ålder, med att frysa upp internettjänster och konsekventa ISP-avbrott blir något som händer alltför ofta.

Med det i åtanke skulle det vara lämpligt att föreslå att IPv4 kommer till slutet av sitt liv och måste bytas ut förr snarare än senare. Men frågan kvarstår - är IPv6 svaret på alla dessa problem? Låta’s titta närmare på det nyare protokollet.

Vad är IPv6?

Enkelt uttryckt är IPv6 en uppgradering till Internetprotokollet som lades in för att så småningom ersätta den äldre versionen - nämnda IPv4. Men det är mycket troligt att IPv4 och IPv6 kommer att fortsätta samexistera under många år tills problem som uppstått med vart och ett av protokollen kan strykas ut.

IPv6 infördes i mitten av 1990-talet för att bekämpa det potentiella problemet med efterfrågan som överskrider utbudet av IP-adresser. Under de närmaste åren kommer det att helt ersätta IPv4-protokollet, som snabbt blir föråldrat på grund av att det är kraftigt utmattat vilket orsakas av det stora antalet adresser som använder IPv4-protokollet. IPv6 är utformad för att hjälpa internet gradvis växa och garanterar att den totala mängden datatrafik som överförs och ett antal anslutna värdar kommer att kunna öka i jämn takt.

Jämfört med IPv4, det’Det är säkert att säga att IPv6-adresstyper är stora, vilket beror på längden på IPv6-adresserna. Detta inkluderar uppgraderade 128 bitar medan det tidigare var 32 bitar med IPv4. I sin tur säkerställer detta att utmattningsproblemen inte längre kommer att vara en fråga, vilket är bra nyheter med tanke på att fullständig utmattning närmar sig när det gäller IPv4.

IPv6 gör det dock inte’kommer utan problem. Liksom IPv4 kan inga meddelanden om nätverksåtkomst potentiellt uppstå, vilket är särskilt frustrerande för människor som gillar att spela onlinespel eller strömma TV-program och filmer online. Vad’s mer, du’Jag kommer också att upptäcka att säkerhetsproblem har uppstått från IPv6-protokollet genom att IP-adressläckor kan inträffa. Detta är en av de största orsakerna till att många VPN-leverantörer avbryter support för IPv6 - istället väljer de att välja att hålla fast vid IPv4-stöd för nu.

Vad är skillnaden mellan IPv4 och IPv6?

Tidigare i guiden tittade vi närmare på varje protokoll individuellt. Men här’s en tabell som helt förklarar skillnaderna mellan IPv6 och dess föregångare:

IPv4 IPv6
Använder en 32-bitars numerisk adress Använder en 128-bitars IP-adress
Adresser skrivs i decimaler som fyra siffror separerade med perioder, t.ex. 69.89.31.226 Skrivet i hexadecimalt och separerat med kolon t.ex. 5ffu: 1890: 4545: 3: 200: f8ff: gt34: 46re
Den nuvarande standarden för IP-adresser Inkluderar kryptering från slutet till slut som standard
Utvecklad från 1983 och framåt Introducerades i mitten av 1990-talet

Förhållandet mellan IPv4, IPv6 och VPN

Just nu är det’t många VPN som stöder IPv6, eftersom det är ett protokoll som inte har’men ändå helt tagit av med tanke på dess popularitet. Detta är knappast överraskande med tanke på att den nuvarande generationens IPv4 fortfarande används i stor utsträckning, och så förblir det valda protokollet för många VPN-leverantörer. Detta trots att det har funnits sedan 1983.

Så det skulle därför vara lämpligt att föreslå att en VPN som använder IPv4 förmodligen är det bättre alternativet vid skrivandet. Även om IPv6 blir mer populärt är det alltid värt att hålla sig uppdaterad med din valda VPN-leverantör eftersom IPv6 är utvecklad med förbättrad säkerhet i åtanke. En enormt populär VPN-leverantör NordVPN implementerade IPv6-stöd tillbaka 2017, med läckskydd ingår i alla plattformar. Det här är bra nyheter för dem som har oro över sin integritet.

ExpressVPN är en annan bra VPN-tjänst som har berört IPv6-stöd. Men som det nu står är de ännu inte inför fullt stöd för protokollet på sin plattform. Trots detta tillflyktsort’t uteslutit att stödja IPv6 i framtiden. Därför det’Det är väl värt att hålla koll på deras officiella webbplats om du har ett ExpressVPN-prenumeration och vill använda IPv6-protokollet vid någon tidpunkt.

Slutgiltiga tankar

Så där har du det! Det avslutar vår kompletta guide till skillnaden mellan IPv4 och IPv6. den’Det är tydligt att se att det finns ett stort behov av att snabbt spåra IPv6, eftersom IPv4 är en version av Internetprotokollet som har funnits i flera decennier.

För tillfället finns de två versionerna kvar vid sida. Men med tiden vann det verkligen’Det är förvånande för IPv6 att bli den nya standarden. När allt kommer omkring möjliggör det ett mycket större utbud av IP-adresser - något som är absolut avgörande i en tid då efterfrågan på IP-adresser troligen är den högsta som den någonsin har varit.

Så småningom kommer IPv4 att fasas ut på grund av att det har funnits så länge och blir allt mer föråldrade när åren går. Men tills de ovannämnda problemen som IPv6 lider av strykas ut, kommer IPv4 att fortsätta att användas i stor utsträckning runt om i världen. Detta gäller särskilt för många VPN som fortfarande använder det specifika protokollet.

Trots detta har leverantörer som ExpressVPN uttalat att när populariteten för IPv6 ökar kommer de att överväga att lägga till kompatibilitet med det uppgraderade protokollet om de anser att det är lämpligt vid någon tidpunkt inom en snar framtid.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

9 + 1 =