Vad är split tunneling?


En VPN hjälper till att dölja din IP, personlig information eller kringgå begränsade webbplatser genom att dirigera all din internettrafik genom en krypterad tunnel. Men ibland kan du behöva vissa saker för att inte gå igenom ditt virtuella privata nätverk. Det är här delad tunneling kommer på plats. Så vad är trots allt split tunneling?

Det är en funktion som låter dig skicka en del av din enhetstrafik via VPN medan en del av den har direkt tillgång till internet via din ISP (Internet Service Provider). Men är split tunneling säker?

Vad är split tunneling

I vanliga fall, När du använder en VPN-anslutning går all internettrafik från din PC genom VPN-tunneln. Inget av det tar sig ut ur tunneln på det offentliga internet. När du inte använder VPN kommer all din nätverkstrafik att dirigeras till Local Area Network (LAN) eller Wide Area Network (WAN).

Med delad tunneling kan du göra båda samtidigt. Du kan vara ansluten till ett privat VPN-nätverk och du får åtkomst till offentliga nätverksresurser samtidigt. Det ger en nätverksväg med flera grenar. Till exempel kan du få åtkomst till din nätverksskrivare medan du säkert använder Internet.

Hur fungerar det?

Det finns flera sätt på vilka delad tunneling fungerar. När det gäller betalda VPN-tjänster som erbjuder funktionen split tunneling, till exempel ExpressVPN eller Ivacy VPN, är det alltid ingår i ansökan. Men ibland kan det konfigureras på din begäran.

En VPN-klient kan låta dig välja specifika applikationer och webbplatser som ska uteslutas från VPN-tunneln. Om du vill utesluta enheter (t.ex. iPhone, Windows Desktop, spelkonsol och Smart TV / kyl / luftkonditionering) från VPN-tunneln, behöver du VPN-router. I konfigurationsmenyn kan du aktivera skyddet, dvs VPN-tunneln, PÅ eller AV för varje enskild enhet. Till exempel kan du utesluta en videospelkonsol eller en strömningsruta eftersom dessa enheter vanligtvis kräver mycket bandbredd och låg latens.

Varför skulle du använda det?

Nu har det svaret för “vad är split tunneling?,” nästa fråga kan vara varför du skulle använda den. En VPNs huvudfunktion är att ge dig en säker och privat kanal, där din krypterade internettrafik kan resa utan de nyfikna ögonen och snoopers som din ISP, cyberkriminella myndigheter och regeringar vet vad du’åter upp till.

Det är naturligtvis möjligt att kontrollera dina lokala nyheter eller en receptwebbplats för att se vad du ska laga till lunch inte kan kräva denna nivå av integritet och skydd online. I dessa fall kan delad tunneling komma till nytta eftersom du kan välja att komma åt dessa webbplatser utan VPN om inte din VPN inte’Jag har den här coola funktionen. Men vi råder dig bara att använda det här alternativet om det inte är annat’Det är inte möjligt för dig att njuta av upplevelsen.

En VPN-anslutning kan också leda till höga omkostnader på grund av långsam internethastighet, och detta kan påverka din upplevelse av videoströmning eller onlinespel. Om du använder funktionen split tunneling kan denna huvudvärk försvinna om du utesluter dessa webbplatser eller relaterade enheter (Smart TV eller spelkonsol).

Om du vill använda en nätverksansluten lagring (NAS) eller en nätverksskrivare på ditt LAN, och det är skyddat med ett VPN, dessa enheter kanske inte fungerar. Men du kan enkelt lösa det här problemet med split tunneling och använda sådana enheter sömlöst medan bibehålla din anonymitet och din säkerhet på andra VPN-skyddade enheter och applikationer.

Som ni kan se är det allt som beror på dina individuella behov oavsett om du tillämpar split tunneling eller inte. Låta’s bara säga, du kan göra din internetanvändning mer ekonomisk med det så att du har bättre hastigheter och bandbredd för de viktigare och mer integritetshungiga aktiviteter online.

Är split tunneling säker?

Det finns uppenbara oro även i IT-administratörens kretsar om huruvida split tunneling är säker eller inte. Men vi måste göra en skillnad mellan företag och privata användare. De förstnämnda har helt välgrundade rädsla sedan de tillåter splittring av arbetstagare’s datorer kan leda till olyckliga läckor. Arbetare kan ansluta direkt till det offentliga internet, besöka skuggiga webbplatser och köra amok på den virtuella motorvägen om den inte övervakas. känsliga företagsdata kan läckas.

Å andra sidan, som privatanvändare, kanske det inte finns en rad cyberbrottslingar som väntar på att du ska glida upp och utesluta att din skrivare eller Smart TV ska tunnelas via VPN-servrar så att de äntligen kan bryta sig in i ditt system och göra alla slags av otäcka saker.

den’Det är sant att din VPN-tjänst kan sakta ner din internetanslutning och därför kanske du vill använda split tunneling för att se till att din enhet eller applikation kör tillräckligt snabbt. Men om din anonymitet är ett måste och en fråga om liv och död eftersom du till exempel är en utredande journalist eller en politisk aktivist, rekommenderar vi att du använder en förstklassig VPN-tjänst hela tiden för att vara säker sida.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

24 − 22 =