Hva er en ISP?

ISP, forkortelse for Internett-leverandør, viser til et selskap som gir husholdninger og organisasjoner internettilgang gjennom kobber-, fiber- eller satellittkommunikasjon. Enkelt sagt er din ISP det selskapet du betaler et abonnementsgebyr for å bruke internett.


Du kan ha en datamaskin med et innebygd modem og en ruter for nettverk, men uten en Internett-leverandør kan du ikke ha en internettforbindelse. Den’er egentlig koblingen mellom datamaskinen din og alle de andre serverne der ute.

Når du kobler datamaskinen til nettverket med et modem eller en ruter, og du skriver inn nettsiden du vil ha tilgang til, sender modemet din forespørsel til en ISP. Den sjekker om du har en statisk IP-adresse.

Hvis du gjør det, blir forespørselen din behandlet. Hvis du ikke har en statisk adresse, kommuniserer Internett-leverandøren imidlertid med DHCP-serveren (Dynamic Host Configuration Protocol) og tildeler datamaskinen din en dynamisk IP-adresse. Deretter behandles forespørselen din av Internett-leverandøren.

Hva gjør en ISP?

Internett-leverandører tilbyr en rekke tjenester til kundene sine. I tillegg til internettilgang tilbyr de noen ganger webhotellstjenester, slik at brukere kan opprette og vedlikeholde personlige websider. Disse webhotell-tjenestene inkluderer registrering av domenenavn og hosting av domenenavn.

Andre tjenester, for eksempel telefon, oppringt tilgang, tilgang til leid linje og TV-tjenester, kan også tilbys. Utvalget av tjenester som tilbys er unikt for hver ISP. Mange utfører sikkerhetskopier av e-post- og webfiler, tilbyr brannmurer osv.

Typer Internett-leverandører

De fleste Internett-leverandører tilbyr forskjellige typer ISP-tilkoblinger basert på antall brukere og e-postadresser som trengs, tilkoblingshastighet eller mengden ledig nettplass. Typene Internett-leverandører inkluderer:

  • Oppringt Internett-leverandør

Dial-up er en internettforbindelse som sender og mottar data via en telefonlinje ved hjelp av et modem. Selv om det er en av de tregeste internettforbindelsene, tilbyr noen oppringte Internett-leverandører akseleratorer som bruker hurtigbufring av websiden og komprimering av innhold for å øke hastigheten på dataoverføringen. Hvis du har en telefonlinje, kan du vanligvis finne en oppringt Internett-leverandør i ditt område. Det er en av de billigste ISP-typer. Selvfølgelig, med bruk av fiberoptikk og andre mer avanserte internettforbindelsestyper, er oppringte internettleverandører godt ute av moten.

  • Kabel ISP

En kabel-leverandør tilbyr internettilgang via en koaksjekabel. Denne forbindelsen krever også et modem som vanligvis kan leies fra internettleverandøren eller kjøpes fra en datamaskinforhandler. Fordelen er at du kan spare penger ved pakke både internett- og TV-tjenester sammen.

  • DSL ISP

Digital Subscribber Line (DSL) kommer via telefonlinjen akkurat som oppringt. Imidlertid bruker DSL elektriske signaler på frekvenser mennesker ikke kan høre. Mange telefonselskaper tilbyr DSL-internettforbindelser til nedsatte priser hvis du også bruker telefontjenestene deres. Den viktigste forskjellen mellom DSL og oppringing er det DSL-internettforbindelser er mye raskere og du kan ikke høre datasignalet. Du kan også bruke telefonen og Internett på samme tid selv med bare en telefonlinje.

  • Trådløst bredbånd

Dette er en type bredbåndstilkoblingsteknologi som gir høyhastighets trådløst internett i et stort område. Disse ISP-ene gir internetthastigheter som er nær eller høyere enn kablede bredbåndshastigheter levert av kabel- og DSL-ISP-er. Det brukes vanligvis på steder der det ikke er tilgang til kablet bredbåndstilkobling (avsidesliggende områder).

  • WiFi-tilgang

WiFi er trådløs internettilgang. WiFi er ikke så raskt som DSL eller kabel, men det’er en veldig praktisk ISP-tjeneste.

  • Satellitt

Satellitt Internett-tilkobling er tilgjengelig for personer som ikke er i stand til å motta DSL- eller kabel-ISP-er. Satellittforbindelser har veldig raske nedlastingshastigheter, men opplastingshastighetene deres er veldig treg. Satellitt-leverandører fungerer i avsidesliggende eller landlige områder der bredbåndstilkoblinger ikke er tilgjengelige.

  • Fiberoptisk bredbånd

Denne typen internettforbindelse gir tilgang til superrask bredbånd via individuelle fiberoptiske kabler.

Hvordan vet jeg hva den nåværende Internett-leverandøren min er?

For å finne ut hvilken internettleverandør som for øyeblikket leverer internettforbindelsen din, utfør en ISP-hastighetstest. Navnet på Internett-leverandøren din skal vises sammen med nedlastingen & last opp hastighetsresultater. Alternativt kan du ganske enkelt slå opp IP-adressen din - mest online “Hva er min IP?” verktøy vil også gi deg navnet på Internett-leverandøren din.

Hva kan Internett-leverandøren min se?

Internett-leverandøren din vet IP-adressen din, og kan følgelig følge alle dine online aktiviteter. Denne sårbarheten har blitt et irriterende spørsmål fordi mange regjeringer har gått “datalagring” lover, som gjør at internettleverandører holder rede på brukerbasen sin.

Nettleserhistorikken din som indikerer nettsteder du besøkte og innholdet du har samhandlet med, kan være veldig nyttig for etterretningsorganer for rettshåndhevelse, men det kan også være lønnsomt. I noen land (for eksempel USA) har Internett-leverandører lov til å selge data om brukerne sine til tredjeparter. Dette er spesielt nyttig for reklamefirmaer, for eksempel som er avhengige av brukerdata for å levere målrettet annonsering.

Som et resultat av alt dette, er mange frihetselskende brukere bekymret for et potensielt brudd på personvernet.

Heldigvis kan du komme deg rundt dette problemet ved å bruke en VPN-tjeneste.

Hvorfor trenger jeg en VPN?

Hvis du er bekymret for mengden informasjon din Internett-leverandør vet om deg gjennom surfevanene dine, kan du beskytte ditt personvern online ved å bruke en god VPN. En VPN-tjeneste hjelper med å maskere din virkelige IP-adresse ved å tillate deg å koble deg til internett ved å bruke IP-adressen gitt av en VPN-server som er plassert hvor som helst i verden.

På den andre enden av ligningen er det sensurspørsmålet: selv om Internett-leverandører tilbyr tilgang til internett, er noen regjeringer avhengige av dem for å blokkere brukertilgang til bestemt innhold. Du kan bruke en VPN-tjeneste eller Tor nettverk å omgå slike begrensninger, og surfe fritt på alle nettsteder.

Hva ser Internett-leverandøren min når jeg bruker VPN?

Internett-leverandøren din kan se VPN via sin IP-adresse, så vel som dine data, men det’er kryptert for å sikre personvern.

Internett-leverandøren kan også merke tidspunktet for surfeøkten. Den registrerer også mengden data som er sendt og mottatt for å beregne kostnadene (hvis det’s den slags prisplanlegg deg’har abonnert på).

Bla gjennom skjoldet til VPN sørger også for at Internett-leverandøren din ikke kan spore detaljene for nedlastningene dine på grunn av kryptering. Det forhindrer dem også i å identifisere nettsteder du besøker.

Skjul for Internett-leverandøren din ved hjelp av disse VPN-tjenestene

På grunn av mange muligheter der ute når det gjelder VPN-leverandører, kan det å gjøre et valg være en skremmende oppgave for den gjennomsnittlige brukeren. Å ikke hjelpe saker er det faktum at VPN-tjenester kan variere veldig i pris, funksjoner og kvalitet.

For å gjøre deg i stand til å gjøre et godt valg, vi’har begrenset alternativene til noen av de beste VPN-ene du kan finne. Disse tjenestene tilbyr utmerkede kombinasjoner av kvalitet og rimelig pris.

ExpressVPN

ExpressVPN er utvilsomt en av de beste VPN-tjenestene du kan finne i dag. Selv om det ikke er billig, tilbyr det en komplett pakke med sikker sikkerhet, raske hastigheter og god ytelse.

NordVPN

NordVPN merker alle de riktige boksene inkludert overkommelighet - hvis du velger de rette prisplanene. Denne bransjeledende tjenesten vil holde de nysgjerrige øynene til din ISP så langt borte som mulig.

Astrill VPN

Astrill VPN er kanskje ikke den rimeligste VPN-tjenesten der ute. Sinnsyke hastigheter og solide sikkerhets- og personvernfunksjoner gjør det imidlertid til et utmerket alternativ å vurdere - spesielt hvis du bor i Asia.

TorGuard

Hvis du trenger en sikker, allsidig og tilpassbar VPN-tjeneste, er TorGuard noe for deg. Den er spesielt flott til å torrentere.

Ivacy VPN

Med en streng policy for ikke-logger, raske hastigheter og noen av de beste prisene på markedet, tjener Ivacy VPN absolutt sin plass blant de beste VPN-tjenestene der ute.

VPN-tjenestene ovenfor er utmerkede verktøy som gjør at du kan skjule internettaktiviteten din fra Internett-leverandøren din. Disse tjenestene er utmerket til dette formålet fordi de skjuler IP-adressene dine, tilbyr sterk kryptering og ikke’t føre logger over dine personlige data. De fleste av disse VPN-ene gir også WebRTC, DNS og IPv6 lekkasjebeskyttelse og tilby en drepe bryteren trekk.

Brayan Jackson Administrator
Candidate of Science in Informatics. VPN Configuration Wizard. Has been using the VPN for 5 years. Works as a specialist in a company setting up the Internet.
follow me

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

23 + = 25