Hva er forskjellen mellom IPv4 og IPv6?


IPv4 og IPv6 er to ofte brukte betegnelser når det gjelder å jobbe med VPN-er. Men dette kan føre til at du lurer på akkurat hva er disse ganske tekniske lydbegrepene, og hva betyr de? Vel, det skjer bare slik at den følgende artikkelen vil svare på hvert av disse spørsmålene og mer.

Men siden det er så mye informasjon tilgjengelig på nettet, kan du kanskje bare slite med å finne svarene du leter etter når du håper å finne ut forskjellen mellom IPv4 og IPv6. Heldigvis er vi her for å hjelpe deg ved å tilby denne omfattende guiden som går dypere inn i variansene mellom disse to protokollene.

Så hvis du’ønsker å oppdage hvorfor IPv4 og IPv6 er så viktige og hvorfor IPv6 kan være en viktig faktor for VPN-brukere, bare fortsett å lese, da vi gir all den essensielle informasjonen du trenger å vite.

Hva er IPv4 og hvordan fungerer det?

IPv4 kan beskrives som den fjerde versjonen av Internett-protokollen. Etter å ha blitt introdusert i 1983, det’det er trygt å si at det har eksistert i noen tid nå. Helt siden starten har IPv4 forblitt den vanligste identifikatoren på internett. De består i hovedsak av 4 tall som er atskilt med prikker, med tallet 255 ofte inkludert. Her’er et eksempel på en standard IPv4-adresse - 255.124.45.126.

Uten IPv4-adresser ville datamaskiner ikke hatt muligheten til å kommunisere med hverandre, noe som igjen ville resultert i kaotisk sirkulasjon av data. Derfor kan det sies at dette konseptet er ansvarlig for å generere de fleste IP-adresser på nettet.

Imidlertid er det noen få problemer når det gjelder IPv4-adresser, siden denne protokollen har eksistert så lenge. På dette nåværende tidspunkt er det tilfeldigvis altfor mange IPv4-adresser som eksisterer, noe som betyr at det bare vil være et spørsmål om tid før utmattelse oppstår. Av den grunn har det blitt oppfordret til at IPv6 raskt spores for å bli den nye standarden så snart som mulig.

Andre problemer inkluderer ingen nettverksadgangsmeldinger som blir en vanlig forekomst. Dette blir sett mer og mer i dagens tidsalder, med frysing av internettjenester og konsekvente ISP-strømbrudd som blir noe som skjer altfor ofte.

Med det i bakhodet, vil det være aktuelt å foreslå at IPv4 kommer til slutten av livet, og at det må skiftes ut før og senere. Men spørsmålet gjenstår - er IPv6 svaret på alle disse problemene? La’s se nærmere på denne nyere protokollen.

Hva er IPv6?

Enkelt sagt er IPv6 en oppgradering til Internett-protokollen som ble brakt inn for til slutt å erstatte den eldre versjonen - den nevnte IPv4. Men det er høyst sannsynlig at IPv4 og IPv6 vil fortsette å eksistere i mange år til problemer som oppstått med hver av protokollene kan strykes ut.

IPv6 ble introdusert på midten av 1990-tallet for å bekjempe det potensielle etterspørselsproblemet som overgår tilbudet av IP-adresser. I løpet av de neste årene vil den fullstendig erstatte IPv4-protokollen, som raskt blir foreldet på grunn av å være sterkt utmattet, noe som er forårsaket av det enorme antallet adresser som bruker IPv4-protokollen. IPv6 er designet for å hjelpe internett med å vokse gradvis, og sikrer at den totale mengden datatrafikk som overføres og et antall tilkoblede verter vil kunne øke i et jevnt tempo.

Sammenlignet med IPv4, det’Det er trygt å si at IPv6-adressetypene er enorme, noe som ligger helt til lengden på IPv6-adressene. Dette inkluderer oppgraderte 128 biter, mens det tidligere var 32 bit med IPv4. Dette sikrer igjen at utmattelsesproblemene ikke lenger vil være et problem, noe som er gode nyheter med tanke på at fullstendig utmattelse nærmer seg når det kommer til IPv4.

IPv6 gjør det imidlertid ikke’t kommer uten problemer. I likhet med IPv4 kan ingen varslinger om nettverkstilgang potensielt forekomme, noe som er spesielt frustrerende for folk som liker å spille online spill eller streame TV-serier og filmer på nettet. Hva’s mer, du’Jeg vil også finne at sikkerhetsproblemer har oppstått fra IPv6-protokollen ved at IP-adresselekkasjer potensielt kan oppstå. Dette er en av de største grunnene til at mange VPN-leverandører holder på med støtte for IPv6 - i stedet velger å velge å holde fast ved IPv4-støtte for nå.

Hva er forskjellen mellom IPv4 og IPv6?

Tidligere i guiden så vi nærmere på hver protokoll hver for seg. Men her’er en tabell som fullt ut forklarer forskjellene mellom IPv6 og forgjengeren:

IPv4 IPv6
Bruker en 32-bits numerisk adresse Bruker en 128-biters IP-adresse
Adresser skrives i desimal som fire tall atskilt med perioder, f.eks. 69.89.31.226 Skrevet i heksadesimal og atskilt med koloner f.eks. 5ffu: 1890: 4545: 3: 200: f8ff: gt34: 46re
Gjeldende standard for IP-adresser Inkluderer kryptering fra ende til ende som standard
Utviklet fra 1983 og utover Introdusert på midten av 1990-tallet

Forholdet mellom IPv4, IPv6 og VPN-er

I dette øyeblikk, er det det’t mange VPN-er som støtter IPv6, da det er en protokoll som ikke har’t ennå fullstendig tatt av med tanke på populariteten. Dette er neppe overraskende med tanke på at dagens generasjon IPv4 fremdeles er mye brukt, og det er fortsatt den valgte protokollen for mange VPN-leverandører. Dette til tross for at det har eksistert siden 1983.

Så det vil derfor være aktuelt å foreslå at en VPN som bruker IPv4 sannsynligvis er det bedre alternativet i skrivende stund. Selv om IPv6 blir mer populær, er det alltid verdt å holde seg oppdatert med din valgte VPN-leverandør, da IPv6 er ble utviklet med økt sikkerhet i tankene. En enorm populær VPN-leverandør NordVPN implementerte IPv6-støtte tilbake i 2017, med lekkasjebeskyttelse inkludert i alle plattformer. Dette er gode nyheter for de som har bekymring for personvernet.

ExpressVPN er en annen flott VPN-tjeneste som har berørt IPv6-støtte. Men slik saken står, er de ennå ikke i ferd med å implementere full støtte for protokollen på plattformen. Til tross for dette har de tilflukt’t utelukket å støtte IPv6 i fremtiden. Derfor det’Det er vel verdt å følge med på deres offisielle hjemmeside hvis du har et ExpressVPN-abonnement og ønsker å benytte deg av IPv6-protokollen på et tidspunkt.

Siste tanker

Så, der har du det! Det avslutter vår komplette guide til forskjellen mellom IPv4 og IPv6. Den’Det er tydelig å se at det er et stort behov for at IPv6 kan spores raskt, ettersom IPv4 er en versjon av Internett-protokollen som har eksistert i flere tiår.

Foreløpig eksisterer de to versjonene side om side. Men etter hvert vant det absolutt’Det er overraskende at IPv6 blir den nye standarden. Tross alt muliggjør det et langt større utvalg av IP-adresser - noe som er helt avgjørende i en tidsalder hvor etterspørselen etter IP-adresser sannsynligvis er den høyeste som den noensinne har vært.

Etter hvert vil IPv4 fases ut på grunn av det faktum at det har eksistert så lenge, og blir stadig mer foreldet etter hvert som årene går. Inntil de nevnte problemene som IPv6 lider av er stryket ut, vil IPv4 fortsatt være mye brukt rundt om i verden. Dette gjelder spesielt for mange VPN-er som fortsatt bruker den aktuelle protokollen.

Til tross for dette har leverandører som ExpressVPN uttalt at etter hvert som populariteten til IPv6 øker, vil de vurdere å legge til kompatibilitet med den oppgraderte protokollen hvis de anser det som hensiktsmessig på et tidspunkt i nær fremtid.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 7 = 1