En guide till allmän wifi-säkerhet


Är allmän wifi säker? den’det är en fråga som vi’vi alla frågade när vi’är ute och är intresserade av att komma online. Idag finns det allt fler offentliga wifi-hotspots - i mötesplatser, hotellrum, kaféer och bibliotek… även på tåg och i stormarknader. Men hur kan vi vara säkra på att vi är det’t oavsiktligt ställa in oss för en datastöldattack när vi går online. Frågan om allmän wifi-säkerhet är värt att ta på allvar - och vi’Jag kommer att titta mer på det här.

Varför kan allmän wifi vara farligt??

Ja, den’är ofta gratis och särskilt frestande att använda, men är allmän wifi säker? Du kan hitta nätverket i stort på alla offentliga platser och de låter dig komma online gratis. Hotspots är så allmänt tillgängliga och annonserade att det’är frestande att ansluta utan att tänka två gånger och bevara dina data. Den goda nyheten är att det inte finns’t så mycket fara i vardagliga surfaktiviteter, till exempel att läsa nyheterna eller söka information online.

Men all aktivitet som du behöver logga in kommer att ta upp frågan om allmän wifi-säkerhet. Om du vill använda dina sociala mediekonton, kolla dina e-postmeddelanden, logga in i din bank eller genomföra transaktioner av något slag kan du eventuellt ställa dig själv i fara.

Vilka är hoten med att använda allmän wifi?

Faktum är att allmän wifi-säkerhet är inget som den säkerhet du gillar från ett kontor eller till och med ditt hem på en privat anslutning. Det är verkligen inget som den säkerhet och sinnesfrid du kommer att uppleva när du lägger till ett extra säkerhetslager med en VPN. Ja, det brukar vara gratis - men du kan öppna dig för cyberbrottsattacker när du väljer att använda dessa nätverk utan att förstå riskerna.

När man överväger allmän wifi-säkerhet erbjuder både Android- och iOS-system ett visst skydd, men cyberbrottslingar är smarta och motiverade. Offentlig wifi-säkerhet Android och iOS bör betraktas som ditt första lager av skydd och ytterligare förstärkas med tillägg av en säker, anonymiserad och krypterad tjänst, till exempel ett virtuellt privat nätverk eller VPN. Låta’s titta på de vanliga hoten med att använda allmän wifi.

5 allmänna wifi-säkerhetshot att veta

Mannen i mitten attacker

Dessa MitM-attacker är ett av de mest typiska hoten mot allmän wifi-säkerhet och du kan tänka på dem som digital avlyssning. När din enhet ansluter till internet överförs data till din webbplats. Denna överföring representerar en säkerhetssårbarhet, där en internetkriminell kan komma åt dina dataöverföringar och “läsa” innehållet med snooping-mjukvara. Plötsligt är dina onlineaktiviteter inte längre privata och du kan riskera för datastöld och identitetsstöld.

Distribution av skadlig programvara

Angripare kan också lägga till skadliga program på din enhet utan att du ens är medveten om att det händer. Detta sker genom säkerhetssvagheter eller hål som finns i programvara eller operativsystem. Ja, det innebär att inbyggda och standardwifi-säkerhets Android- och iOS-system inte alltid är tillräckliga för sig själv för att skydda dig. Hackare kodar för att attackera kända sårbarheter och sedan skicka skadlig programvara för att orsaka förödelse på din enhet.

Rekommenderad läsning: Vad är skadlig programvara och ow för att skydda mot den

Okrypterade nätverk

Kryptering krypterar meddelanden som överförs mellan din enhet och routern och kodar den så att en hacker inte kan läsa innehållet utan den nödvändiga nyckeln. Routrar tenderar att levereras från fabriken utan någon kryptering och företagare som installerar dem tenderar inte att inse att krypteringsfunktionen måste kopplas manuellt när nätverket installeras för första gången. Om den allmänna wifi-enheten har installerats av en IT-professionell finns det en mycket bättre chans att krypteringen har installerats korrekt. Kom ihåg att det inte finns något garanterat sätt att veta detta, så du’Låter dig vara i fara om du utför känsliga onlineaktiviteter med det allmänna wifi-nätverket och bara överlämnar det till slumpen!

Skadliga hotspots

Ibland kanske du tror att du loggar in på ett legitimt allmänt wifi-nätverk eftersom det har ett namn som låter “rätt” och ansedda. Det kan till exempel se ut som namnet på hotellet du bor på eller restaurangen där du äter. Men hackare ställer ofta upp “skurk” offentliga wifi-åtkomstpunkter som föreslår namn som “skulle kunna” ha rätt - men aren’t. Plötsligt kommer du faktiskt att ansluta till en falsk hotspot och dina data kommer att vara i fara från cyberbrottslingar.

WiFi sniffar och snuffar

Som det låter är den här typen av brott mot allmän wifi-säkerhet där cyberbrottslingar investerar i apparater och programvarusatser som gör att de kan tjuvlyssna och snöva på allmänna wifi-signaler. Genom att göra detta kan de med ett sinne att utföra skadliga attacker komma åt alla saker du kanske gör online. Detta inkluderar att se webbsidor som du har besökt, formulär som du har fyllt i, webbplatser som du har loggat in på - inklusive dina inloggningsuppgifter - och dina sociala mediekonton. De kan sedan kapa dina konton. den’är en skrämmande tanke, men också väldigt verklig för människor som faller rov för dessa attacker.

Hur kan du hålla dig säker när du använder allmän wifi?

Använd ett VPN

När du använder ett VPN kan public wifi plötsligt bli en säker upplevelse. Det virtuella privata nätverket, eller VPN, är ett säkert nätverk som gör flera saker.

 1. Det döljer din identitet online
 2. Det låter dig arbeta online utan att upptäckas
 3. Det leder dina data genom en annan server för att anonymisera dem
 4. Det krypterar dina data för att förhindra att de kan läsas av en hacker.

Om du väljer att använda ett VPN kan offentliga wifi-tjänster användas på ett säkert sätt. Det finns ett antal VPN-tjänster att erbjuda och vi har behandlat dem i detalj i våra andra bloggar.

Andra åtgärder att följa för att använda allmän wifi säkert

Se till att du

 1. Inaktivera alla typer av fildelning
 2. Besök endast webbplatser som använder HTTPS
 3. Logga ut från dina konton efter att du har använt dem
 4. Se till att dina wifi-inställningar alltid är “glömma” nätverk snarare än att tillåta automatisk anslutning
 5. Använd ditt VPN för att se till att alla offentliga wifi-anslutningar är krypterade och anonymiserade så att dina anslutningar är tunnelade bort bakom ett säkert lager och förblir privata.

Dessutom, aldrig:

 1. Logga in på konton via appar som har privat data. Gå direkt till webbplatsen för att säkerställa att HTTPS-säkerhetslagret finns på plats
 2. Lämna din Bluetooth eller wifi aktiverad när du är klar
 3. Använd allmän wifi för att komma åt känsliga konton eller webbplatser som innehåller privat information om dig
 4. Logga in på alla typer av nätverk eller konton utan lösenordsskydd (och för finansinstitut, en tvåstegs autentiseringsprocess.)

Sammanfattningsvis

Offentliga wifi-säkerhetsproblem innebär att överklagandet av en gratis och omedelbar anslutning under resan måste vägas upp noggrant! Följ stegen ovan för att hålla dig säker när du loggar in när du är på språng och håll dig ett steg före cyberkriminella.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 + 6 =