Facebook stänger av sin Onavo Protect VPN – en app för tonårsspionering


Uppdaterad 02.27.2019

Förra året tog Facebook slutligen bort sin datainsamlings VPN (låter något som “livgivande kulor”) heter Onavo Protect från Apple-butiken på grund av brott mot Apple’s uppdaterade sekretesspolicy. VPN: n var fortfarande tillgänglig på Google Play fram till nu men kommer att fortsätta arbeta som VPN under en tid.

Detta markerar slutet för ett av de största projekten med tonårsspionering används i Facebook Research-appen som fortfarande finns tillgänglig på Google Play. Den sociala mediejätten hävdar att den bara kommer att köra betalda användarprogram från det egna. Det återstår att se om de håller sitt ord.

Plantera det onda fröet i Holy Ground

Onavo, ett Tel Aviv-baserat mobilanalysföretag (inget ord om VPN än) såldes till Facebook redan 2013 för ett uppenbart belopp, uppskattat till 200 miljoner, och blev deras första kontor i Israel. Även efter att avtalet hade avslutats fanns det inga ledtrådar om att skapa ett VPN eller någon annan säkerhetslösning - all kommunikation handlade om att hjälpa kunder att minska användningen av mobildata, utöka räckvidden för mobilt internet över hela världen och ge ett bättre e- erfarenhet.

onavo vpn

Ändå hände Onavo Protect, för bättre eller för värre (förmodligen för värre). Det visade sig denna app, låtsas vara en anständig VPN, var ett sätt för Facebook att samla in data om alla appar på en användare’s telefon. Detta gjorde det möjligt för dem att veta vilka appar som gjorde bättre än andra och kan användas för att få en fördel gentemot konkurrenterna och för att hjälpa till att bestämma vilka företag som borde eller borde inte’t köpas.

Visst har den juridiska avdelningen på Facebook visat att detta nämndes i slutet av villkoren och avtalen, men få hade tålamodet att rulla ner tillräckligt långt:

Onavo samlar in din mobila datatrafik… För att vi’som en del av Facebook, använder vi också denna information för att förbättra Facebook-produkter och -tjänster, få insikter om de produkter och tjänster som människor värderar och bygga bättre upplevelser.

Den här sista meningen slår hela syftet med Onavo Protect VPN - att ge säkerhet och integritet för sin användare. Medan Onavo VPN kan ha dödat en tillfällig pop-up eller två, var det verkligen inte’t gjorde det jobbet som det åliggjorde. Medan VPN: er krypterar dina data så att du kan ha en anonym anslutning, Onavo Protect driver din trafik genom en Facebook-server för att lära dig exakt vad, var, när och hur länge du’har gjort.

Sprider utsäde över hela världen

I början av 2018 började denna Facebook VPN att visa reklam för sina iOS-användare, vilket kritiserades kraftigt av både experter och användare. Det kallades till och med spyware, och med rätta. Det kan hända att Facebook beslutade att genomföra ett live-test med de uppgifter som samlas in om Apple-användare och kontrollera om deras förutsägelser om vem som klickar på vad som var korrekta. Att samla in data var tydligen inte tillräckligt och att visa annonser verkade vara nästa steg, förvandla användare från ovilliga givare till ovilliga givare / lab kaniner.

Facebook hävdade att data från Onavo inte är’T användes för att profilera enskilda användare, bara för att se vilka appar som är populära bland publiken så att de kan förbättra sina egna produkter.

På förfrågan av den amerikanska kongressen i juni hävdade Facebook att data från Onavo VPN inte är’T användes för att profilera enskilda användare, bara för att se vilka appar som är populära bland publiken så att de kan förbättra sina egna produkter.

Detta är en av branschen’s bäst bevarade hemligheter - det finns låg spammare och skitna e-postdatabasförsäljare, medan de med mer pengar använder innehållsskrapning eller till och med säljer “kvalitet” databaser för stora pengar. Det ironiska är att detta görs genom att använda data som samlas in av en så kallad “säkerhets- och integritetsverktyg.”

I juli, Apple uppdaterade sin integritetspolicy. Enligt det är appar i deras butik skyldiga att tydligt klargöra vilka data som kommer att samlas in och kan inte längre samla in data om andra appar för analys eller reklam / marknadsföring. Det gjorde det inte’Det tar lång tid att se att Onavo Protect VPN inte var i närheten av att följa dessa regler eftersom det aldrig var tänkt för det. Apple gjorde det inte’t ta bort appen själva, men tvingade Facebook att göra det, med hänvisning till att de nya reglerna “begränsa utvecklarna’ förmåga att skapa databaser ur användarinformation och sälja den till tredje part.”

Tyvärr för de mindre informerade användarna kan de som redan har appen installeras fortsätta att använda den.

Den 22 augusti gjorde Facebook det. Tyvärr för de mindre informerade användarna kan de som redan har appen installeras fortsätta att använda den. Dessa människor kommer troligen bara att vänta på att Apple lanserar nästa gen-iPhone så att alla kan köpa den och säga adjö till parasiten som’har bott i deras smartphones så länge.

Onavo Protect och Google

Den ruttna frukten har kastats bort från Apple-butiken, men det finns många som fortfarande äter den. Vad sägs om andra butiker, till exempel Google Play? Baserat på det ackumulerade antalet från början av 2018 fanns det mer än 33 miljoner nedladdningar för Android och iOS. I augusti 2018 visade Play Store 10M + vilket betyder mest av skadorna gjordes för Apple-användare. Det var bara en tidsfråga när Onavo Protect också skulle försvinna från Google Play.

Detta släpper igen misstanken mot Google - finns det någon chans att Android-användare också var en del av ett liknande databasspel? Vi vet redan att Google har haft liknande problem med sekretess tidigare. Men det är mindre troligt att sälja data till tredje part eftersom Google tjänar pengar med att använda den informationen för att visa sina annonser i dina appar. Det gör det inte’t menar att situationen vann’t förändras, men för tillfället har de makten genom att hålla monopol - majoriteten av människor använder Google-sökning, Gmail osv.

Onavo VPN finns inte längre i Google Play Store

Facebook onavo

Fram till februari 2019 var det inte mycket att vara glad över Onavo och Google Play Store, där hälften av alla recensioner (och det finns 215K + av dem, betygsätter appen 4.4 / 5) är positiva.

När du kollade in den här appen på Android 7.x (Nougat) såg recensionerna ut som i skrivbordsversionen.

Men tyvärr visade Android 6.x istället Review Highlights. Och alla av dem är positiva, vilket var en stor fråga eftersom denna version av Android OS fortfarande användes av nästan 1 av 4 användare över hela världen, enligt Statcounter.com webbplats.

onavo skydda vpn

Play Store presenterade denna parasit som “Skydda gratis VPN + Data Manager,” som förmodligen krypterar data, erbjuder en gratis VPN (någonsin hört talas om gratis ost? Gå sedan och kolla musfällan!) och informerar när dina appar har använt en viss mängd data.

Även om företaget i Onavo letade efter sätt att maximera batteriets livslängd klagade de senaste recensionerna på en minskning av batteritiden vilket, om det är sant, gör denna allians mellan VPN och Data Manager till en verkligt ohelig.

På den ljusa sidan uttryckte den 12: e mest användbara kommentaren oro tillbaka i maj 2018 för att denna app samlade in data för Facebook. Tyvärr var denna kommentar 6: e augusti. Och när det gäller allianser påpekar en annan kommentar att de inte kan använda Data Manager utan att sätta på VPN (undrar vi varför?) - de går tillsammans som häst och vagn det verkar.

facebook vpn

Minst Google Play informerade användare om de uppgifter Facebook samlar in direkt efter funktionslistan. Tyvärr gjorde det inte’ange att den insamlade informationen kan säljas till tredje part som en del av en databas (ett fordran som fanns i Apple’s uttalande).

Den 2: a mest hjälpsamma kommentaren gick upp från att vara 7: e förra veckan. Användaren uttryckte sin besvikelse över att bli hänvisad till denna VPN av McAffee. Vi har tillflyktsort’Jag hörde på ett tag om McAffee och Facebook’s ömsesidiga projekt, men 2010 gjorde de affärer tillsammans. Så ett referensnätverk kan vara den primära kanalen för konvertering eftersom Onavo’s webbplats och deras Facebook-konto är säkert’t.

fb vpn

Två sidor du inte bör besöka

För att vara ärlig, när hemsidan laddades på våra bärbara datorer, trodde vi onavo.com var en webbsida som cloaking bedrägeri och tillbringade en hel del tid på att kontrollera WHOIS och länkar för att avgöra om det var säkert att besöka den. Tyvärr visade det sig vara sant - det’s den officiella webbplatsen för denna crAPP med en fungerande och inte längre fungerande länk till Google Play och Apple Store. Web.Archive.Org visar att situationen var bättre i juli men på inget sätt var detta något annat än en målsida - informationen är gles, och du skulle hitta fler bilder i en ordlista.

Facebook självt var verkligen inte’t uppmanar alla att gilla och dela Onavo Protect VPN-sidan och länkar i sökresultaten för “Skydda gratis VPN + Data Manager” leda direkt till Google Play. Och med rätta, eftersom webbplatsen verkar ha utformats i School of Ugly, men Facebook-sidan har tagits hand om av experterna från University of Disgusting. Vi hoppas uppriktigt att åtminstone det senare visar sig vara någon slags penningtvätt.

Slutsats

För Facebook var Onavo Protect som en utvidgning av sina tentakler. De’Vi har hamnat massor av data om Facebook-användare men saknade information om vad som hände utöver det. Och Onavo VPN hjälpte till att övervinna detta. I början av 2018 blev vissa användare och media förargade över att Facebook annonserade denna programvara och inte gjorde det’nämner inte att det tillhörde dem. Återigen, om du klickar “Läs mer,” du kan lära dig om det, precis som du kan veta vad Onavo handlar om om du rullade hela vägen till slutet.

Som en kommentator påpekade är Apple att skylla Facebook för sekretess detsamma som potten som kallar vattenkokaren svart. den’är fortfarande för tidigt att säga om detta var en riktig anklagelse eller bara en överenskommelse för att visa att saker görs för vår integritets och säkerhets skull.

Alla som har läst åtminstone lite om VPN och e-säkerhet i allmänhet bör veta att Israel är en partner i USA - ett 5 Eyes-land med ett av de mest sofistikerade övervakningsramarna på jorden. Så även för en riktig VPN är detta inte en bra kombination. Lägg till Facebook till mixen, och du har en säkerhetsrelaterad produkt som’är sämre än billiga glasögon - inte bara ser du dåligt ut, men dina ögon brinner ännu mer än utan dem. Använd dem tillräckligt länge, och solen kanske aldrig går upp för dig igen.

Lyckligtvis känner vi en plats där du kan hitta bättre alternativ för Android VPN: er.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

78 − 75 =