Hur man slår Google Play algoritm och får 280 miljoner installationer


Enligt SimilarWeb-data är nyckelordet “vpn” är bland de 10 mest populära söktermen på Google Play. App-butiken hade ungefär 19,5 miljarder nedladdningar bara i tredje kvartalet 2018 - värt 18 miljarder dollar. Varje app som kan komma inom de tio bästa sökresultaten får stora antal installationer och användare, samt betydande intäkter från prenumerationsavgifter eller annonser i appen.

Vår forskning visar att de 10 bästa Google Play-sökresultaten för “vpn” domineras av appar som deltar i potentiellt bedrägliga manipuleringsmetoder.

Vi upptäckte också att 7 av de 10 bästa apparna är antingen baserade i Hong Kong, har kinesiska regissörer eller är belägna i Kina. De tre återstående apparna är baserade i USA och har alla köpt in av AnchorFree, skaparna av Hotspot Shield. Vi har tidigare täckt dessa VPN-appar i vår forskning om äkta äganderätt till populära VPN: er.

I allmänhet kan vi dela VPN: er från vår forskning i två kategorier:

 • Google Play bättre rankade VPN: er: detta är de högst rankade, gratis VPN-skivorna som finns i Google Play när du söker efter nyckelordet “vpn”
 • VPN-marknadsledare: det här är ledarna inom VPN-industrin för konsumenter, till exempel ExpressVPN, NordVPN, CyberGhost, etc..

Den höga rankningen av dessa bättre rankade appar är förvånande eftersom nästan alla av dem har begränsad popularitet utanför Google Play-butiken, enligt Google Trends (GRATIS VPN ingick inte, eftersom namnet är för generiskt):

1 - Google Trends gratis vpn-appar kontra populära varumärken

VPN-marknadsledaren’s Android-appar, å andra sidan, rankas dåligt i Play-butiken, med märken som ExpressVPN i position 34, CyberGhost på 49 och NordVPN på 104.

Dessa bättre rankade appar tycktes ha hittat en svaghet i Google Play’s rankingalgoritm, eftersom nästan varje app i topp 10 använder en liknande strategi. Detta återspeglar mycket dåligt på Google’s Spela butik, eftersom det gör det möjligt för svart hatt taktik att förbättra ranking för ett så populärt nyckelord. Google har tidigare lovat att begränsa app-manipuleringstaktik, men denna forskning visar att det fortfarande har en lång väg att gå för att bli effektiv.

Notera: ranking baseras på vår analys från januari 2019. Dessutom kan dessa apptitlar ha ändrats sedan vår första analys, eftersom apputvecklare ständigt uppdaterar appnamnen av olika skäl.

Huvudsakliga takeaways

Google Play’s rankningsalgoritm verkar manipuleras av de analyserade VPN-apparna av:

 1. Använda stora mängder falska recensioner: de 10 bästa apparna för sökordet “vpn” har färre ord per recension, fler duplicerade recensioner och fler recensioner från dolda användare
 2. Med hjälp av blackhat-backlink-taktik för att öka deras backlink-profil, oavsett ämnesrelevans
 3. Fylla målsökordet i hela appen’s ID, titel och beskrivning, med en app med nyckelordet “vpn” 48 gånger i beskrivningen

Vi’Jag går igenom varje taktik för att avslöja hur dessa bättre rankade VPN-appar presterar så bra. Vi’Jag använder också grova uppskattningar för varje taktik för att förstå hur mycket det skulle kosta för en apputvecklare att uppnå samma resultat.

1. Bedrägliga recensioner

Som en del av vår forskning analyserade vi mer än 150 000 recensioner för att förstå hur dessa opopulära VPN-appar kan rankas så högt på Google Play. Vi tittade på 15 VPN-leverantörer’ appar - 10 bättre rankade VPN, plus 5 marknadsledande (men lägre rankade) VPN-varumärken. Våra data avslöjade en intressant trend.

Recensionerna för de 10 bästa rankade VPN-apparna har dessa fyra egenskaper:

1. De har betydligt färre ord per recension: det genomsnittliga antalet ord för VPN-marknadsledargruppen är 27, medan genomsnittet för Google Play bättre rankade VPN är mindre än 12.

2. De är mindre unika: endast 69% av de bättre rankade VPN: erna’ recensioner är verkligen unika, medan VPN-marknadsledarna har nästan 90% unika recensioner.

3. De har en högre andel granskare vars namn är dolda: Google tillåter granskare att dölja sina användarnamn under moniker “En Google-användare.” Endast 16% av recensionerna för VPN-marknadsledarna var skrivna av “En Google-användare,” Medan för de bättre rankade VPN: erna är antalet nästan 30%..

2 - Gratis bedrägliga recensioner av vpn-appar

4. De har en högre andel recensioner som börjar med små bokstäver: endast 10% av VPN-marknadsledarna’ recensioner börjar med små bokstäver. För de bättre rankade VPN: erna, hela 33% av deras recensioner börjar med små bokstäver. En topp 10 VPN-app, Turbo VPN, har en chockerande 72% av sina recensioner som börjar med små bokstäver.

Android-recensioner som börjar med små bokstäver ses som ett varningstecken för bedrägeri, eftersom de flesta Android-baserade enheter har standardens första bokstav som standard. Detta kan innebära användning av ett automatiserat kommentarsystem eller stationära enheter (icke-Android).

3 - Gratis vpn-apprecensioner som börjar med små bokstäver

Kostnad att återskapa

Vi sökte runt Blackhat marknadsplatser för att upptäcka hur mycket det skulle kosta att köpa samma mängd bedrägliga recensioner. För att uppnå detta gjorde vi följande.

 1. Vi antog att inte alla recensioner är falska.
 2. Vi isolerade recensionerna som har mellan 1 och 4 ord och har minst en duplikat.
 3. Från det upptäckte vi att de 10 bättre rankade VPN: erna har totalt 52 483 misstänkta recensioner, eller 5 248 per app. Jämför detta med de 5 VPN-marknadsledarna, som har totalt 9 567 misstänkta recensioner, eller 1 913 per app.

4 - Misstänkta VPN-recensioner med 1-4 ord

För $ 300 för 100 recensioner skulle det kosta dig 15 744 $ för att få samma mängd bedrägliga recensioner.

När de läsas av mänskliga ögon visar de bättre rankade appgranskningarna uppenbara tecken på bedrägeri. Men eftersom de är skapade för att manipulera Google Play’s algoritm och få stora ökningar i rankingen (tillsammans med de två andra teknikerna som diskuteras nedan) har de tyvärr visat sig vara framgångsrika.

2. Misstänkta bakåtlänkar

Även om ingen korrelation har bekräftats mellan en app’s backlink-profil och dess rankning i Play-butiken, många marknadsförare tror att det finns en länk, eftersom backlinks påverkar Google’s sökresultat på nätet. Med hjälp av Ahrefs analyserade vi var och en av de 15 apparna’ bakåtlänkar och märkte en trend:

De bättre rankade VPN-apparna har flera misstänkta bakåtlänkar från:

 • icke relaterade webbplatser eller artiklar
 • omoderade kommentarer
 • pingbacks eller trackbacks

Den huvudsakliga misstanken kom från det faktum att dessa bättre rankade appar fick bakåtlänkar från artiklar med så relaterade titlar som:

 • Lär känna djurna i Mpala: Vanliga besökare
 • Obama Administration lyfter begränsningar i cannabisforskning
 • Panda mamma fortfarande vann’t Dela hennes bröd!
 • Hip-Hop 2014: De ovanliga misstänkta
 • Det kalla kriget mellan Oge Okoye och Chioma Toplis och de Kenya Moore Dogs

När vi analyserade dessa bakåtlänkar upptäckte vi att många länkar inte gjorde det’t kommer från artiklarna själva. Istället kom de från omoderade kommentarsektioner, där vem som helst kan lämna en kommentar och lägga till en länk till sitt användarnamn utan att behöva något godkännande av moderator. Här’är ett exempel från Midwest Sports Fans:

5 - Gratis vpn-applänkar från omoderade kommentarer

Andra använde en teknik som kallas pingbacks, där de kan länka till artiklar och få automatiska länkar tillbaka till sina egna appar. I denna praxis, om vi skulle länka till en annan artikel som hade pingback-funktionen aktiverad, skulle den artikeln automatiskt länka tillbaka till oss. där’är också ett sätt att skapa falska pingbacks, en vanligt förekommande blackhat-teknik.

På den svenska webbplatsen finns det redan 13 299 kommentarer och pingbacks:

6 - Gratis vpn-appar svenska pingbacks

Midwest Sports Fan-sidan hade också sin rättvisa andel av pingbacks, med två länkar som ledde till VPN i Play-butiken. Den första går till Turbo VPN, det nuvarande numret fyra:

7 - Gratis vpn-appar mer bedrägliga pingbacks

Båda dessa - att hitta obekräftade kommentarer och använda pingback-tekniken - är välkända blackhat SEO-taktik för att förbättra rankningarna. På populära Blackhat-marknadsplatser som SEOclerks kan du hitta leverantörer som säljer dessa tjänster för bara $ 5:

8 - SEOClerks $ 5 pingback-erbjudande

Faktum är att dessa typer av pingback-länkar (eller trackback) -länkar ses av blackhat SEO själva som de spammiest av alla länkar - vilket betyder att du bör använda dem med försiktighet eftersom de antagligen vann’t fungerar, eller till och med minskar din ranking:

9 - Blackhat SEO varnar för att använda pingbacks

Även i SEOClerks tjänsterbjudande beskrivs det att dessa pingbacks är avsedda för buffertplatser (mellanhandssidor som länkar till huvudsidan). Detta beror på att de’anses vara för giftigt för någon huvudsida - eller appen i Google Play-appen.

Vad’s mer överraskande isn’att bedrägliga bakåtlänkar fortfarande fungerar för att öka rankningen. den’det är det de spammiest bedrägliga bakåtlänkarna verkar fungera bra när det gäller att manipulera Google Play’s rankingalgoritm. Detta är en besvikelse från Google’s väl bevarade och rädsla-inducerande algoritm för webbsökning.

Kostnad att återskapa

Återigen åkte vi till de bästa Blackhat SEO-marknadsplatserna för att se hur mycket det skulle kosta att köpa samma mängd kommentarer och backbackar med pingback. För att göra det och för att allvarligt minska tiden måste vi göra några snabba antaganden.

 1. Vi bestämde att det skulle krävas en enorm mängd resurser för att identifiera alla misstänkta bakåtlänkar.
 2. Vi analyserade endast de 100 senaste bakåtlänkarna för två bättre rankade VPN (Turbo VPN och SecureVPN) och bestämde procentandelen misstänkta bakåtlänkar. “Misstänkt” bakåtlänkar bestäms av ämnen som inte inkluderar VPN: er, cybersäkerhet, integritet, Android-appar, appar i allmänhet eller något IT-relaterat. Med genomsnittet för båda VPN-apparna är andelen icke-relaterade länkar 41,5% (Turbo VPN hade 47 icke-relaterade länkar, medan SuperVPN hade 36 icke-relaterade länkar).
 3. Från det, vi’Jag kommer att göra en grov uppskattning att de 8 bättre rankade apparna har totalt 8 315 misstänkta bakåtlänkar, eller 1 039 per app. Notera: X-VPN och FREE VPN togs bort från Play-butiken vid olika tidpunkter, och vi kunde inte analysera dem för våra uppskattningar.

Om du skulle köpa 3 000 spammy bakåtlänkar, det skulle bara kosta dig $ 5 för att få 3x mängden bedrägliga bakåtlänkar och hjälpa till att öka din Android-app i Google’s Spela butik.

3. Stoppning av nyckelord

Stoppning av nyckelord är en annan SEO-taktik - antingen uttryckligen blackhat eller bara generellt rynkade på - där apputvecklare lägger till ett målsökord så många gånger som möjligt för att ranka högre.

När du tittar på “vpn” sökord för att bestämma frekvens, analyserade vi tre aspekter: applikations-ID, applikationens titel och applikationsbeskrivning. Vår analys visade följande:

De bättre rankade VPN-apparna har mellan 1-3 “vpn” sökord i deras titel, upp till 5 sökord som inte är varumärken i deras app-ID och en hög frekvens av “vpn” i deras appbeskrivningar.

10 - Gratis VPN-appar sökordstoppning

Vår analys visade att många bättre rankade VPN: er har den högsta frekvensen för sökordet “vpn” i deras titel, till exempel VPN Master - Free unblock Proxy VPN & säkerhets VPN. I allmänhet jagar dessa gratis VPN-appar också nyckelordet “ombud.” Detta är ganska dåligt för läsbarheten, men återigen - dessa är inte gjorda för mänskliga ögon, utan istället för algoritmen’s skull.

Deras app-ID, som inte kan ändras när de skapats, kan också fyllas med nyckelord. Här’är ett exempel från JustVPN:

free.vpn.unblock.proxy.unlimited.justvpn

De flesta av dessa appar utnyttjar sina beskrivningar utrymme för att strö i så många “vpn” och “ombud” sökord som möjligt. Här’är en beskrivning från den bättre rankade VPN-appen JustVPN, nämner nyckelordet “vpn” 48 gånger:

11 - JustVPN-fyllning av nyckelord

Ännu värre använder JustVPN konkurrent VPN-varumärken i beskrivningen:

12 - JustVPN-sökordstoppning - med hjälp av konkurrenter i beskrivningen

Kostnad att återskapa

Här finns det inget behov av att titta på Blackhat-marknadsplatser för sökordstoppningsändamål. Det kan uppnås gratis utan någon nyans eller oro för läsbarhet, användarupplevelse eller trolig straff. Apputvecklare kan helt enkelt skapa dessa beskrivningar själva och uppdatera dem baserat på konkurrens eller behovet av att rankas mer högt i Google Play’s app store.

Av den anledningen är kostnaden för saker för nyckelord $ 0.

Sammanfattning

Det blir allt svårare att manipulera Google’s sökalgoritm. Dock gör inte samma sak’Det verkar inte gälla Google Play-butiken. Använda taktik som borde leda till påföljder, många appar av lägre kvalitet verkar rankas högt genom att manipulera sökresultaten för Google Play, som samlar in mer än 282 miljoner installationer för “vpn” nyckelord.

Ännu värre verkar de göra detta med billig blackhat SEO-taktik, inklusive:

 1. Att köpa korta apprecensioner av låg kvalitet för att förbättra granskningsresultaten och kostar uppskattningsvis 15 744 USD per app
 2. Köpa kommentarer och backbacklänkar till pingback / trackback, till en enkel uppskattad kostnad på mindre än $ 5 per app
 3. Använd målsökordet “vpn” flera gånger i sina apptitlar, ID och beskrivningar, vilket leder till katastrofalt läsbarhet

Således, med mindre än $ 16 000 och en enkel app, verkar det som om apputvecklare kan få upp till 100 000 000 installationer (som Turbo VPN gjorde) och få tillbaka pengarna på en rimlig tid, potentiellt genom prenumerationsavgifter och annonsintäkter.

Alla dessa taktiker har i åtanke inte användarupplevelsen utan bara slå Google Play’s algoritm. Och baserat på dessa resultat, de’lyckas igen - till en mycket lägre kostnad och ansträngning än någon kunde ha föreställt sig.

Här’s listan över gratis VPN som manipulerar sökresultaten i Google Play butik för att visas i topp tio för sökordet “vpn”:

 • X-VPN
 • Säker VPN
 • GRATIS VPN
 • Turbo VPN
 • Betternet Hotspot VPN
 • VPN Proxy Master
 • Thunder VPN
 • SuperVPN
 • JustVPN
 • VPN 360

Kolla in vår andra forskning:

Gratis antivirusprogram som begär enorma mängder farliga behörigheter de inte gör’behöver inte

Dolda VPN-ägare presenterade: 99 VPN-produkter som drivs av bara 23 företag

Studie: hur världen’s bästa webbplatser spårar ditt beteende online

Vem dominerar den stigande VPN-marknaden 2019? Här är siffrorna

VPN-konfidentiellt: hur privat är ditt VPN-köp?

Varning:Vi undersöker våra berättelser noggrant och strävar efter att presentera en korrekt bild för våra läsare. Vi’om du också är mänsklig, och om du tror att vi har gjort ett faktafel (i motsats till att du inte håller med en åsikt), vänligen kontakta oss så att vi kan undersöka och antingen korrigera eller bekräfta fakta. Vänligen kontakta oss genom att använda vår sida Kontakta oss.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 73 = 82