Mozilla ansluter sig till VPN-leverantörernas rangordningar med Firefox Private Network


Igår meddelade Mozilla att Firefox Test Pilot-programmet återvände för betatest på sina kommande produkter. En av dem är Firefox Private Network VPN-tjänsten (eller en proxy, för att vara exakt) i form av en webbläsarförlängning, som du också kan testa innan den blir offentlig.

den’det är inte första gången som Mozilla arbetar med cybersäkerhetsområdet. 2018 samarbetade de med ProtonVPN och erbjöd att köpa tjänsten direkt från din webbläsares skärm.

den’är inte heller det första företaget som lägger till en tillägg till sin webbläsare. Opera VPN har varit en inbyggd funktion sedan 2016, men dess kinesiska ägande, omfattande loggning och dålig servertäckning gjorde det inte’t hjälper till att få användare’ förtroende.

Fokus på integritet

Ironiskt nog, medan VPN ofta används för att kringgå geo-blockering, är Firefox Private Network beta-förlängning för närvarande endast tillgängligt för stationära användare i USA. Detta betyder att om du’från en annan plats, du’Jag behöver en VPN för att testa den från Mozilla.

Firefox privata nätverk VPN-tjänst

Å andra sidan fokuserar Firefox Private Network inte på att ta bort geo-block. Den här tjänsten handlar mer om integritet, precis som majoriteten av Test Pilot-projekt. Därför syftar Mozilla till att säkra och kryptera offentliga wifi-anslutningar och dölja din IP-adress från webbplatser och annonsspårare först och främst.

Integritetspolicy för Firefox Private Network

En fullfjädrad VPN-tjänst eller inte, den kräver servrar. I detta syfte samarbetade Mozilla Cloudfare, en amerikansk webbinfrastruktur och säkerhetsföretag för webbplatser. Därefter ställer detta en fråga om loggarpolicyn för denna betrodda partner.

Cloudfare Sekretessmeddelande

Här’det vi hittade i Cloudfare’s Integritetsmeddelande:

 • Cloudflare observerar endast en begränsad mängd data om HTTP / HTTPS-förfrågningarna som skickas till Cloudflare-proxy
 • Cloudflare kommer att observera din IP-adress, destinationens IP-adress, källport, destinationsport, tidsstämpel och ett token tillhandahållet av Mozilla som indikerar att du är Firefox privata nätverksanvändare
 • Om du ansluter med ett okrypterat HTTP-protokoll loggar inte Cloudfare dessa data
 • Cloudflare får inte använda någon av de uppgifter den behandlar förutom för att förbättra prestandan för tjänsten och för att hjälpa till med felsökning
 • All data sparas i 24 timmar

Förutom 24-timmars lagringstid verkar alla mer eller mindre OK. Vidare läsning visar dock att mycket beror på Mozilla-politiken också:

 • Cloudflare kommer inte att sälja, licensiera, underlicensiera eller ge några rättigheter till dina uppgifter till någon annan person eller enhet utan Mozilla’s uttryckligt skriftligt tillstånd

Firefox Privata nätverk Sekretessmeddelande

Vad vi’har läst på Cloudfare’webbplats gjorde att vi tittade på Mozilla’s lagliga formuleringar också. Här’s vad de’Jag samlar in:

 • Data om din enhet, operativsystem, version och en unik identifierare som Mozilla ansluter till ditt Firefox-konto
 • Data om när du installerar Firefox Private Network när du använder tjänsten och engagemang i våra undersökningar och Firefox
 • Denna tjänst kräver ett Firefox-konto, som skickar Mozilla din e-postadress, språk och IP-adress

För att sammanfatta, du’Jag kommer att ge bort en hel del till Mozilla och Cloudfare för att använda det privata nätverket. Men vad du’Jag kommer tillbaka är fortfarande att se. En sak är säker - om det kommer att betalas, måste det vara darn bra.

Firefox privata nätverksfunktioner

Just nu har Mozilla inte’Det har gett oss mycket om de möjliga fördelarna med att använda Firefox Private Network. Här är alla tre viktiga funktionerna:

 • Skydd i allmänna wifi-åtkomstpunkter. Du vet aldrig vem som kan vara anslutna till samma wifi-nätverk - några av dem kan kanske försöka övervaka din webbtrafik för känslig information, till exempel lösenord eller kreditkortsnummer.
 • Dölja din riktiga IP-adress. Detta hjälper mot att reklamnätverk och andra tredje parter spårar din surfhistorik.
 • Växla ON / OFF-omkopplaren när som helst. Sist men inte minst ger denna funktion dig kraften att välja när du ska skydda dig själv och när du ska leva farligt.

Så fungerar Firefox Private Network

Som ett enkelt webbläsarförlängning är Firefox Private Network enkelt att ladda ner och installera. Det enda extra steget är att logga in med ditt Firefox-konto.

Firefox privata nätverk VPN-tjänst - hur det fungerar

Efter det, du’Jag ser en ny ikon på höger sida av adressfältet som visar om tillägget är på, av eller kräver din uppmärksamhet på grund av en anslutning eller inloggningsproblem.

Vad’s mer kan du ställa in ditt Firefox-konto så att det synkroniseras tillägg så att det finns ett privat nätverk tillgängligt på vilket skrivbord du använder.

Gränserna för proxyservrar

Precis som resten av proxyservrar är Firefox Private Network känsligt för samma elände. Först och främst skyddar den bara din webbläsertrafik, som i sig har några undantag. Din webbläsare använder olika protokoll för att kommunicera med de webbplatser du har’återbesöker, men en proxy skyddar endast TCP (Transmission Control Protocol) -delen. Detta innebär att vissa aktiviteter, till exempel dina videokonferenser på Google Hangouts eller Facebook Messenger, vann’t är krypterad.

Naturligtvis vann en webbläsarextension’inte kunna skydda all trafik som går igenom andra appar, t.ex. Det där’är bara möjligt med ett VPN som krypterar all din nätverkstrafik. Du kan lära dig mer om skillnaden mellan proxyerna och VPN: erna.

Även om Firefox Private Network inte är en fullfjädrad VPN-tjänst utan en webbläsarförlängning, gör det inte’Det betyder att Mozilla planerar att stanna där. Det förnyade Test Pilot-programmet skiljer sig från föregångaren eftersom det gör det möjligt för testare att känna ut de produkter och tjänster som kan finnas utanför Firefox-webbläsaren. Så medan en webbläsarförlängning vanligtvis kommer efter VPN, vem’s att det kan’tvärtom?

När Firefox Private Network lanseras

Mozilla gjorde det inte’ge ett exakt datum när Firefox Private Network kommer att vara offentligt tillgängligt. Men baserat på informationen på deras webbplats kommer det att gå åtminstone några månader innan den slutna betatestningen är klar. Optimistiskt kan vi se en offentlig beta före nyåret.

Är Mozilla Firefox privata nätverk gratis?

Firefox privata nätverk är gratis för tillfället och det fanns inga specifika samtal om prissättning. Men Mozilla gjorde det inte’Jag kan inte säga att tjänsten heller är gratis för alltid. Dessutom skulle det inte’Det är mycket viktigt att begränsa slutna beta till användare i USA endast om det inte fanns några planer på att erbjuda en produkt riktad till denna marknad i en närliggande framtid.

Chansen är stor att de kommer att debitera för en premiumversion, men det borde inte’t vara en betydande summa om de’verkligen inte hjälpa sina användare att undvika geo-blockering och andra internetbegränsningar.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 2 = 7