Kajian Citrix Gateway VPN


Dahulu dikenali sebagai Netscaler Gateway, Citrix VPN menawarkan satu cara untuk menyatukan sambungan dan peranti VPN yang berbeza. Berdasarkan sekitar SSL, dan sesuai untuk organisasi kecil, sederhana dan besar, VPN menyediakan juruteknik dengan alat yang diperlukan untuk mengurus sambungan rangkaian dari satu sumber, sambil mengekalkan privasi dan keselamatan siber.

VPN baru, sekurang-kurangnya dalam bentuk semasa, tetapi Citrix telah mewujudkan firewall dan gerbang keselamatan rangkaian sejak tahun 1997. Itu menjadikannya pemain yang berpengalaman, dan jangkaan untuk Citrix VPN difahami tinggi. Jadi bagaimana sebenarnya ia berfungsi?

Ciri-ciri keselamatan

Ciri-ciri keselamatan

Untuk bermula dengan, mari’dengan cepat menetapkan ciri keselamatan yang ditawarkan oleh Citrix, tanpa menunjukkan yang kuat di sini, di sana’tidak banyak perkara dalam menilai aspek-aspek lain yang ditawarkan oleh VPN.

 • Citrix VPN bergantung kepada penyulitan SSL untuk mencipta terowong VPN
 • Ia mempunyai prosedur Pengesahan Multi-Faktor, untuk pengesahan pihak ketiga dan pengesahan nFactor, termasuk melalui lokasi geografi dan identiti peranti.
 • Sentiasa pada sistem memastikan perlindungan VPN mengikut pengguna yang diberi kuasa, jadi tiada jurang akan muncul dalam perimeter keselamatan.
 • Boleh digabungkan dengan Kawalan Akses Citrix untuk menapis kandungan web dan meningkatkan keselamatan, sementara penyelesaian khusus tersedia untuk mengawal akses kepada aplikasi SaaS (bersama dengan perkhidmatan VPN).

Citrix menggunakan SSL dan bukannya penyulitan berasaskan AES, yang baik dari segi keselamatan, dan menawarkan kelebihan kelajuan ketika memindahkan merentas rangkaian tempatan. Oleh itu, integriti data yang dihantar jauh dari isn’t mungkin menjadi masalah.

Ciri-ciri tambahan seperti “selalu-on” Perlindungan VPN disesuaikan dengan kerja jauh, memastikan pekerja dilindungi sama ada mereka ingat untuk melibatkan VPN atau tidak. Dan Citrix Access Gateway telah direka bentuk untuk memenuhi pelbagai sistem pengesahan, termasuk kebanyakan pembekal pihak ketiga utama. Itu harus membatasi skop pelaku jahat yang mencari akses ke pelayan anda.

Walau bagaimanapun, pengikut akhbar berteknologi mungkin mengingatkan bahawa Citrix telah dilanggar oleh pelanggaran data yang besar pada awal tahun 2019. Serangan itu bekerja di sekitar syarikat’halangan 2FA sendiri dengan mudah dan mendapat akses ke sistem VPN dalaman - mungkin melalui teknik semburan kata laluan yang mensasarkan kata laluan yang lemah.

Walau apa pun, kisah ini meletakkan kelayakan keselamatan Gateway Netscaler ke dalam perspektif (terutama jika dibandingkan dengan pesaing langsung seperti Cisco). Ia’tidak semestinya satu tamparan kepada produk Citrix, tetapi ia’Perlu diingat.

Ciri privasi

Ciri privasi

Apabila ia berkaitan dengan privasi umum, pengguna akan mahu memeriksa wilayah Amerika Syarikat Citrix. VPN AS cenderung dijauhi oleh pengguna yang paling berhati-hati terhadap privasi, kerana potensi perkongsian maklumat dengan NSA dan pihak berkuasa lain. Jadi jika itu’s perhatian utama, mencari VPN berasaskan di tempat lain akan menjadi keutamaan.

Syarikat’Dasar Privasi s berpotensi menambah beberapa kebimbangan lain ke bidang kuasa. Sebagai contoh, Citrix rutin mengumpulkan sejumlah besar data peribadi, termasuk alamat pengguna, nama, nombor telefon, dan alamat e-mel. Ia boleh mengumpul “geolokasi tepat peranti mudah alih anda,” gambar (entah bagaimana), dan juga “maklumat peribadi yang terdapat dalam forum, blog, dan testimonial yang anda berikan atau yang kami peroleh dari sumber yang tersedia secara umum.” Itu’s pelbagai maklumat yang sangat luas.

Selain itu, Citrix berkongsi maklumat dalam pelbagai cara, dari “promosi jualan bersama,” kepada “perkhidmatan perundingan.” Jadi sementara Citrix VPN akan memastikan tahap perlindungan terhadap ancaman luaran, ia’Perlu diingat bahawa Citrix sendiri akan memantau banyak aspek tingkah laku dalam talian anda dan kakitangan anda. Memandangkan pelanggaran data yang disebut terdahulu, ini mungkin menjadi prospek yang sangat membimbangkan.

Di sisi lain, Dasar Privasi yang dibincangkan di sini adalah dasar korporat am, dan tidak khusus kepada VPN. Masalahnya ada di sana’s tidak ada pernyataan privasi VPN khusus - sekurang-kurangnya bukan itu’s kelihatan di laman web Citrix. Itu’s kelemahan utama dengan sendirinya, dan sesuatu yang anda menang’t mencari dengan pesaing terbaik.

Ciri, pemasangan, dan penggunaan

Ciri, pemasangan, dan penggunaan

Pada yang paling asasnya, Citrix VPN hanyalah Rangkaian Persendirian Maya yang berfungsi sebagai add-on untuk Citrix Access Gateway. Sekiranya anda mempunyai CAG (atau Gateway Netscaler yang lebih tua) di tempat untuk tujuan lain, tambah harus VPN’t terlalu rumit.

Gateway dan VPN boleh dimuat turun untuk platform berikut:

 • Microsoft Windows XP dan ke atas
 • MacOS X 10.12 dan ke atas
 • Linux

VPN teras juga tersedia untuk telefon iOS dan Android, walaupun beberapa pelanggan melaporkan bahawa kemas kini telah jarang berlaku untuk kedua-dua platform mudah alih. Itu’s masalah besar untuk syarikat yang kerap menggunakan telefon pintar untuk bekerja jauh - walaupun jika itu’s hanya untuk e-mel yang ganjil.

Syarikat-syarikat yang menggunakan VPN penuh dan Citrix Gateway sering melaporkan masalah-masalah masalah dan a “lengkung pembelajaran yang curam,” yang cukup tipikal untuk penyelesaian gerbang seluruh perusahaan. Tetapi apabila VPN dan Gateway berada dan berjalan, pelanggan cenderung gembira dengan fleksibiliti yang dimiliki. Sebagai contoh, pengguna boleh menetapkannya sebagai VPN Penuh, yang meliputi semua aplikasi dan trafik, atau MicroVPN, dengan tumpuan pada titik hujung dan aplikasi tertentu. Penyepaduan RSA adalah mudah, dan pakej SaaS boleh ditambah dengan mudah - sama ada mereka berada di bawah payung VPN atau tidak. Jenis fleksibiliti sememangnya merupakan kekuatan teras bagi suite keselamatan Citrix.

Konsol dan aplikasi diselaraskan untuk penutur bahasa Perancis, Jerman, Sepanyol, Korea, Jepun, Portugis, dan Cina. Dan 20 peranti boleh dilindungi oleh Dasar Pelesenan Citrix standard (yang menggunakan maklumat yang diperoleh dari pelanggan untuk menyesuaikan pembayaran secara automatik).

Pengguna boleh memasang klien Citrix melalui tongkat USB jika dikehendaki, dan kemas kini untuk Access Gateway teras dihantar secara automatik, manakala kaedah pemeriksaan berganda ditampung. Pengurus boleh mengakses alat pemeriksa web untuk menilai prestasi, dan persediaan yang fleksibel membolehkan akses jauh dari semua jenis peranti, kepada apa sahaja aplikasi yang bergantung kepada perniagaan anda.

Seperti yang kita katakan di atas, kelemahan ini menambahkan kerumitan. Jika syarikat berusaha untuk melaksanakan penyelesaian yang lebih baik, mereka akan sangat bergantung pada Citrix’dokumentasi dan sokongan, dan prosesnya boleh terjebak. Tetapi untuk aplikasi kerja jarak jauh yang sangat asas, ia berfungsi dengan baik.

Rancangan dan harga

Rancangan dan harga

Citrix menawarkan dua kelas lesen untuk Gateway Netscaler: Pengguna Bersama dan Enterprise VPX. Kedua-dua kelas ini terdapat dalam langganan di premis dan pakej kekal.

Untuk pilihan Pengguna Bersama, kos langganan asas sekitar $ 55, dan kos kekal $ 122.

Untuk pilihan VPX Enterprise, langganan asas kos $ 549, manakala opsyen kekal kos $ 995.

Kedua-dua pilihan menyampaikan pakej perisian Gateway, dengan perbezaan bahawa perkhidmatan VPX Enterprise termasuk 20 sambungan serentak. Langganan terus-menerus berbeza dengan langganan 1 tahun - oleh itu, perbezaan harga.

Harga-harga tersebut meletakkan Citrix di bahagian bawah pasaran VPN kelas atas, dan lebih murah daripada Cisco atau Pulse. Tetapi menubuhkan sistem Citrix Access Gateway untuk perusahaan bersaiz sederhana masih akan menjadi usaha yang cukup mahal. Mujurlah, syarikat mempunyai pilihan untuk memberikan sistem percubaan. Citrix menawarkan kemudahan percubaan percuma yang berguna yang merangkumi versi lengkap Gateway, yang membenarkan pengurus mengendalikan dengan tetapannya untuk memastikan ia memberikan semua yang mereka perlukan.

Secara keseluruhan, Citrix skor dengan strategi harga yang fleksibel dan lesen yang agak mudah, bersama-sama dengan peruntukan percubaan percuma. Walaupun ia’s tidak murah, ia’s masih lebih murah daripada pesaing utama, dan dengan alat yang boleh disesuaikan, ia boleh menjadi penyelesaian yang ideal.

Prestasi

Prestasi

Selama bertahun-tahun, Netscaler dan Citrix telah ditandai kerana kebimbangan kelajuan, dan ia’s sungguh merupakan kebimbangan utama bagi perniagaan yang berfikir tentang mengadopsi syarikat itu’s VPN. Ini kadang-kadang dapat dikesan untuk pelaksanaan OS yang lemah, isu penyimpanan, masalah dengan aplikasi yang berjalan di seluruh VPN, dan kadang-kadang hanya CPU yang kurang kuat. Mendapatkan yang paling banyak dari Citrix memerlukan banyak RAM dan sistem terkini, dan pengalaman laglah sama dengan rangkaian lama.

Setelah mengatakan itu, isu-isu itu ada’benar-benar berkaitan dengan bagaimana Citrix VPN melakukan, dan biasanya mereka dapat diselesaikan dengan beberapa kepakaran teknikal. Walaupun demikian, ujian yang paling laju meletakkan Citrix di bawah pesaing - bukan secara besar-besaran di bawah, tetapi cukup untuk mencadangkan kelajuan itu’t pembekal’atribut kuat.

Sokongan pengguna

Sokongan pengguna

Sokongan adalah kawasan lain di mana Citrix tidak’t melaksanakan serta rakan sebayanya. Di hadapannya, terdapat banyak pilihan sokongan, termasuk:

 • Pusat Pengetahuan Citrix - arkib panduan cara dan pertanyaan yang meliputi keseluruhan produk Citrix.
 • Forum sokongan di mana pelanggan Citrix boleh bertanya dan menawarkan bantuan.
 • Pilihan untuk memulakan Kes Sokongan untuk mengakses bantuan teknikal satu-satu. (Boleh didapati melalui Akaun Citrix individu).
 • 24/7 Sokongan telefon dan Live Chat boleh didapati jika diperlukan sebagai sebahagian daripada perkhidmatan sokongan untuk pemegang lesen.
 • Akaun media sosial menawarkan cara tambahan untuk membuat kenalan jika diperlukan.

Semua itu kedengaran baik, dan masa tindak balas pada umumnya baik - seperti anda’d harapan dari sebuah syarikat besar. Walaubagaimanapun, maklum balas daripada pelanggan menunjukkan bahawa kualiti dokumentasi yang tersedia tidak tinggi secara keseluruhan dan kakitangan sokongan itu berada’t sentiasa cekap kerana mereka dapat menyelesaikan masalah persediaan dan operasi.

Perkara ini, kerana setiap persediaan Citrix Gateway akan unik disesuaikan dengan ukuran, geografi, tetapan rangkaian, aplikasi, dan budaya kerja perniagaan yang berbeza. Oleh itu, pendekatan yang dipesan lebih dahulu adalah penting, dan anda mungkin tidak mendapatnya dengan produk Citrix. Itu’sungguh berharga.

Kelebihan:

 • Pakej sangat fleksibel dengan pilihan VPN Penuh dan Mikro
 • Penyulitan SSL pepejal
 • Terintegrasi dengan sistem pengesahan pihak ketiga dan RSA, sambil menambah keselamatan tambahan
 • Mudah diperluas untuk merangkumi semua peranti kerja jauh

Keburukan:

 • Keraguan tentang sejauh mana pembalakan maklumat, dan keselamatan umum yang dibentangkan oleh pelanggaran data baru-baru ini
 • Isu yang mungkin dengan sokongan pelanggan
 • Kelajuan berlaku’t secepat pesaing’
 • Kompleks untuk ditubuhkan pada rangkaian yang lebih besar

Citrix Access Citrix (atau Gateway Netscaler kepada veteran industri) tetap menjadi cara yang sangat berguna untuk memudahkan kerja jauh untuk perusahaan kecil, sederhana dan besar. Fleksibel dan berkuasa, ia termasuk VPN yang boleh dipercayai, yang pasti akan meningkatkan keselamatan anda.

Walau bagaimanapun, isu privasi mengelilingi syarikat, sementara kelajuan tidak berubah’t cemerlang, dan ia’s tentu bukan pilihan tahap kemasukan. Ini adalah untuk pengguna dan syarikat yang berpengalaman yang tahu apa yang mereka inginkan.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

9 + = 15