Vad är en DNS-server?

I den här artikeln delar vi upp allt du behöver veta om DNS-servrar, från hur de fungerar till hur du kan skydda dig mot skadlig programvara och andra säkerhetsattacker.


En DNS-server är en server som har en databas. Denna databas är avsedd att hysa IP-adresserna för offentliga internetanvändare från hela världen. DNS-servern innehåller också värdnamnen som är associerade med var och en av dessa IP-adresser. Dessutom är DNS-servrar ofta utformade för att översätta värdnamn in i IP-adresser.

Den enklaste DNS-definitionen är ‘domännamnssystem’. Den DNS-server som du begär har mjukvara som deltar i kommunikation med andra DNS-servrar. Detta görs genom att implementera användningen av specialiserade protokoll. Följaktligen tillåter dessa specialiserade protokoll DNS-servern att konvertera en webbadress som du skriver i din webbläsare till en numerisk IP-adress.

Andra namn för DNS-servrar

Det finns flera andra namn som gäller termen DNS. Till exempel kallas en DNS också en namnserver eller en domännamnsystemserver. DNS-servern ‘översätter’ en URL-adress som du skriver i siffror; annars skulle människor behöva ange dessa numeriska adresser själva.

DNS-servertermer - definitioner

Innan du definierar DNS mer detaljerat är det användbart att förstå en server. En server är ett datorsystem som är länkat till internet; det fungerar som en värd för olika tjänster som människor har tillgång till online. Således kallas ett system som tillhandahåller värd för en webbplats en webbserver.

DNS är ett system som använder en typ av hierarki. Detta betyder helt enkelt att hierarkin är arrangerad för att rymma många DNS-servrar. En DNS-server anses vara en dator som är registrerad för att delta i DNS-hierarkin. Den lagrar ett stort index med domännamn, såväl som de respektive IP-adresserna.

Hur fungerar en DNS-server?

När det finns en begäran om en aktuell IP-adress som är relativt ett domännamn, producerar DNS-servern direkt den informationen. Om den DNS-servern du har valt inte har informationen i filen kommer den att konsultera andra DNS-servrar för att få den åt dig.

När du skriver en webbadress i sökrutan på din dator eller någon annan enhet som du föredrar använder du ord. Men DNS-servern söker efter den numrerade IP-adressen, eftersom internet verkligen fungerar via siffror. DNS-adressen är därför konverteringen av domännamnet till den numrerade IP-adressen.

Varför behöver vi DNS-servrar?

För att förstå varför det’är nödvändigt för att ha en DNS-server i första hand, kom ihåg att det finns nummer associerade med IP-adresser. DNS-servern måste konvertera orden till nummer för att webbplatsens internettjänst ska fungera. Datorer och nätverk - till skillnad från människor - relaterar bättre till de siffror som har blivit standarden för IP-adresser idag. Därför fungerar DNS-servern som en typ av översättare genom att konvertera URL till IP-adresser.

Utan DNS-servrar skulle användning av internet vara en betydligt mer komplicerad process. Dessa servrar innebär att det inte finns något krav för användare att komma ihåg siffrorna i IP-adresser. Arbetet som en DNS-server gör för att konvertera domännamnet till den tillhörande IP-adressen gör det möjligt att enkelt komma åt webbplatser på internet. Detta gör att online är mycket trevligare för internetanvändare, som tenderar att föredra ord när det gäller att skriva in URL-adresser.

Skaffa ett antivirusprogram för din DNS-server

antivirusprogram kan skydda dns-servern

Tänk på att det alltid är nödvändigt att alltid använda ett pålitligt antivirusprogram för att skydda din dator eller andra enheter. Ett särskilt skäl är att skadlig programvara kan attackera din dator på ett sådant sätt att inställningarna på din enhet för DNS-servern ändras. Detta är ett problem att undvika till varje pris.

Till exempel kan din dator komma åt Google’s DNS-servrar, som motsvarar 8.8.8.8 och 8.8.6.4. Att använda dessa servrar laddar rätt information till ditt onlinekontokonto. Men skadlig programvara kan leda dig bort från din bank’s webbplats, även om du skrev in rätt webbadress. Malware kan till och med ta dig till en falsk webbplats som ser ut som din riktiga bank’s webbplats för att stjäla ditt lösenord.

Hur du håller det säkert

I de flesta fall gör dock skadlig programvara som placerar dina DNS-serverinställningar helt enkelt att du omdirigeras från din föredragna webbplats till en annan som vanligtvis är gipsad med reklam i hopp om att du kommer att köpa de annonserade artiklarna. En annan bedrägeri är att leda dig till en falsk webbplats som påstår att din dator är infekterad, så att du köper något för att rengöra din förment infekterade dator.

Du behöver inte bli offer för kapningar av skadlig programvara. Först måste du installera antivirus på alla dina enheter för att fånga skadlig programvara innan det kan orsaka skada. Du måste också vara medveten om att om en webbplats ser udda jämfört med hur den ser normalt ut, är du troligtvis på en falsk webbplats. Du bör lämna webbplatsen omedelbart utan att ange ditt lösenord.

Domen

En DNS-server är ett system som innehåller domännamn och IP-adresser. Den implementerar specialiserade protokoll för att möjliggöra konvertering av domännamnet till den numrerade IP-adressen. Detta görs eftersom internet i huvudsak körs på siffrorna för de angivna IP-adresserna. En DNS-server är fördelaktigt för att rädda dig från att behöva komma ihåg alla besvärliga nummer som motsvarar IP-adresserna på webbplatserna du besöker.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 89 = 90